cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 5, 2018

Berjimba ke Bandung (5) - Shopping time and Wong Solo Restaurant


okkkkk..
hari penting ni. 
sebab nak bawak Mem Lina shopping. 
kan first timer ke Pasar Baru. 
sambil kami pun shopping. 
i pun ada benda yang teringin i nak beli kali ni. 
Masih lagi mencari2 telekung kasa rubiah. 
mencuba lagi buat kali yang keliga.


sebelum tu kami makan dulu. 
we all tak breakfast di hotel .
memasing pakat melingkar  dalam selimut. 
sedap betulllll..
bahagia kami bertiga.
bila sedar hari dah makin tinggi, baru lah kelam kelibut nak bersiap.


then at 11 kot cam tu baru kami keluar. 
makan dulu. 
Kami makan di Wong Solo.


Luas betul resto ni. 
Pernah masuk resto Wong Solo  tahun 2007 kot, di Bali dua kali. 
di Malaysia just recent, hari Jumaat nya before i fly ke Bandung on Wednesday. 
Meh kita cuba cam ne. 
Ada beza ke idok. 
mana yang lebih sedap agaknya. 


i suka pulak order Es Teh Manisnya. 
tapi yang ni kok beda rasanya. 
I tukar air dengan Es Jeruk je. 
lagi sedap.
Jus Sirsak di sini memang superb. 
Air apa tu?
Air durian belanda.


this was mine. 
Iwak lele. 
enak banget. 
sambal dia sedap. 
dan side dish dia tu yang best. 
memacam ada. 


ini yang ayam nya. 
Chef Ciju and Mem Lina ordered. 
Side dishes yang memang win. 
suka sangat. 
lain dari yang di Malaysia.
best lagi pakai daun pisang tu. 
suka sangat. 
habis makan kami langsung ke Pasar Baru. 


melalui kawasan ni teringin gak nak membeli dari sini. 
tapi takut rambang mata, better not lah. 
extra luggage sangat nnt. 
parah.


mostly barang makanan.


then kami langsung ke Famous.
kat situ i beli kain linen for hubby. 
kan nak kena tempah awal2 kan..
puasa pun belum. 
heeeee.
Chef Ciju ke tempat lain untuk beli lace.
i pun terpaksa beli lah.. 
even i ni bukan pakai pun. 
tapi kena lah ikut rentak depa2 ni. 


mem lina beli kain sulam.
for her and her 3 doters. 
memilih lah dia. 
i kureng sikit kain2 sulam  ni. 
kita meronda lagi mencari apa yang dihajati.
tadi masa memula sampai i dah beli kain linen. 
so i mencari pulak kain telekung yang i aim kan tu lah.


puas bertanya, memasing jawabannya sama.
udah ngak dijual Bunda.
Kasa rubiah nya udah lama ngak ada.
ambil lah pattern lain bunda. 
kerana tak mau frust lagi sebab tak dapat telekung idaman, 
maka i ambil je yang di atas ni. 
sebenarnya i kurang lah suka. 
tapi beli sebab macam sedap je lembut.
kain cotton rayon.
jenis cepat berkedut dan pasti lama2 akan berbulu. 
tak pe lah i beli je. 
dalam rph150,000 je pun. 
ok lah.


ada bag nya. 
elok lah kalau travel2 gitu. 
tapi since i dah sentiasa bershawl, telekung jarang i bawak kalau travel.
tak pe..
kira ada lah yang i beli. 
dalam hati memang frust habis. 
kalau ada pun kasa rubiah yang dijual dekat2 harganya rph2 juta. 
wahhh!! memang tak bangun dari tikar sembahyang i. 
sebab terlalu mahal tu..


tapi entah cam ne bila dah hampir nak keluar dari Pasar Baru, budak yang tolong angkat2 barang kami ni panggil i dan dibawak kan nya ke this girl. 
langsung i tunjukkan telekung yang ada dalam handbag i. 
siap bawak contoh telekungnya haaah!!.

lalu ditunjukkan yang tadi pun i dah tengok di tempat lain. 
harganya dalam Rph650,000.
then tak lama disuruhnya pekerjanya ambil dari tempat lain. 
dan barulah i rasa itu jenis yang tepat. 
suka nya hati Mak Bedah. 


i have been using this type of kain for my telekung since 2009.
i bought it in Medan masa tu. 
memang agak mahal kainnya. 
tapi i pakai telekung tu sampai la.
i beli di Pasar Ikan sepasang dalam rph650,000.
bayangkan harganya waktu tu. 


maybe ada sesetengah orang tak ada apa pun telekung jenis ni. 
but for me, kainnya sangat selesa.
macam2 orang berikan pada i, 
tetap kain kasa rubiah jadi pilhan. 
memang agak sedikit nipis, tapi tak sampai lah membatalkan solat. 
yang atas ni agak tebal sikit.
ada banyak texture atas kan tu. 
dan nampak bagnya tu. 
itu bukan punya dia. 
i bought yang ada tas nya tu, 
di Bandung jugak in 2010.
i bought 3 helai. 
yang dalam bag tu lagi mahal. 
dan hanya tinggal satu je lagi lah. 
kainnya agak reput lah kan.
maka i mencari yang baru ni. 


since peluang dah ada, maka i beli 2 pasang. 
yang ini yang paling i suka. 
sangat selesa. 
hajat hati dah didapati.
depa pun dah nak tutup kedai dah weiii. 
dekat pukul 5 ptg dah ni. 
cepat keluar lah. 


last kopek shopping. 
Mem Lina sambar baju2 ni. 
baju2 batik cam tu lah. 


then kami terus ke masjid ni. 
Masjid Raya Cipaganti. 
i berhajat nak masuk ke masjid ni dah lama.
jadi bila ada kesempatan, kami terus ke sini. 


Tak lama lagi dah nak maghrib. 
tapi kami tak lah tunggu..
ada another mission to accomplish sebenarnya. 
kita shopping dulu ye.. 
heeeee


suasana agak kelam dah masa ni. 
macam nak maghrib benar. 
tapi masih agak lama lah.


Ruang depan masjid.
Lepas tu terus kami ke satu tempat ni. 
ingat macam nak tengok2 pinggan mangkuk lah. 
Kunun nak ke sana. 
tapi bila dibagi tau tempat tu agak jauh dan takut macet, we decided just pegi yang dekat2 je. 


since tadi tu hanya makan pagi merangkum tengahari, 
maka waktu maghrib ni jadi kelaparan kami. 
tak boleh jadi. 
Kami singgah pekena coffee and donut kat J Co. 


Alas perut lah kunun sebelum kami dinner. 


sedap je tekak. 
manis2 cam ni. 


Then kami ke Paris Van Java. 
Nak cari benda2 kat atas ni. 
murah2 je. 


then terus kami ke kawasan Sukajadi. 
Nak makan Surabi. 


Ini pilihan hati. 
Surabi dan Mee apa tah. 
makan je lah. 
laparrrrr.


Nak jadi cerita, ingatkan terus nak masuk bilik lepas kami dinner. 
tapi kerana nafsu serakah, 
singgah pulak di Bandung Exclusive yang ada di ruang bawah hotel kami. 
Shopping lagi di situ.. 
sakan sungguh. 


ini lah sebahagiannya. 
Kiranya ini adalah hari yang paling panjang kami barshopping. 
kiranya waktu tidur i berlalu. 
sebab malam dihabiskan dengan bershopping. 
sayang sungguh lah kan. 
heeeeee.
Esok dah nak balik. 
Esok nak jumpa Abang Irfan je dulu. 
Abang Luqman tak jenguk lah kot. 
So malam ni tidurrrr. 
tapi kami tak tidur youuu..
bersembang bagai nak rak. 
pukul 4 baru terlelap.
tapi kena bagun cepat sebab dah nak balik. 
okkk..
sambung cerita nanti ye. 

17 comments:

  1. part shopping, mengantuk belakang kira ye kak hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah dearrr.
      sakan betul.

      hilang nikmat tidur i.

      Delete
  2. mak ada sepasang telekung kasa rubiah ni..
    kainnya tebal sikit dia tak suka..
    end up sy yang guna kalau blk rumah mak.hihi..
    btw sy suka kasa rubiah..dulu2 adalah sepasang dua kurung n kebaya dari jenis kasa rubiah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasa rubiah yg sedap adalah yg jarang kan. Nipis je. Mmg best kat badan. Tp for telekung x boleh lah yg terlalu jarang. Makruh lah pulak nnt kan.

      Delete
  3. saya pun ada beli telekung tu 10 tahun lepas.. kain, jahitan & renda dia sangat eksklusif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahan kan..dah tu sedap dipakai..tak rugi lah beli even harga mmg agak pricey kan.

      Delete
  4. wah..seronok saya membacanya...bershopping kan terapi jiwa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teraphy..walau sen nya kurang, yg penting ada je yg dpt dibeli.

      Delete
  5. seronok shopping kak yan ... telekung tu cantik ... ada sulam sulam gitew ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shopping siapa yg tak seronok kan..heeee..

      Ada actually x kesah sgt dgn sulam dia tu. I lebih suka tang material dia tu.. kasa rubiah mmg di hati..hehehe

      Delete
  6. Salam. Saya kerap kesini enjoy entri2 puan. Kali ini tak tahan tengok puan bershopping . Ada idea apa nak kirim dari sesaorang yang sedang berada di Indonesia. I get much info dari entri ini. Thanks.

    ReplyDelete
  7. Salam. Saya kerap kesini enjoy entri2 puan. Kali ini tak tahan tengok puan bershopping. Dapat idea apa nak kirim dari sesaorang yang sedang berada di Indoneasia. I get much info dari entry ini . Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. oo ye ke... alhamdulilah kalau my blog boleh beri manfaat kepada orang.. thanks again dear..

      Delete

cliks..cliks