cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 26, 2017

Suroboyo 8 - Leaving Batu, Malang. singgah Indah Brodir dan Jembatan Merah.


Today was our last day here in Batu, Malang.
we were flying back to Malaysia tonite. 
Tapi apa2 pun tengok kat   S I N I   dulu ye.. 
sebelum kita cerita lebih lanjut. 


Suasana pagi di sekitar villa. 
Memang best.. 
Segar.
Matahari menyinar cerah.
Rasa tenang kat luar ni.

Verangan kejap bila tengok villa2 kat sini. 
Verangan tak kena bayar kann..
Lagipun just wanna share with you guys this environment. 
Mana tau ada yang nak stay kat sini. 


sebelum kami checked out, we had our last breakfast at the villa. 
Again like yesterday, everyone took part. 
still we had some food leftover.
So of coz tak nak membazir, kami prepared the breakfast. 


All the balance tu, jadi lah mendalah atas ni. 
No specific name for this menu. 
heeeee


Ahaaaa..
Nampak apa ni?
The Ubi Kayu Cheese gituuu.
Kan beli kelmarin tu kan. 
Pagi ni Mem Siti rebus. 


Then depa goreng ikan masin yang pada awal nya ingat ikan bilis kot apa tah. 
Akhirnya jadi ni. 
Sedapppp.


Ini lah Omelete, Sausage, Red Beans and Bread. 
Sedap gakkkk.


Nampak kami punya placemats tu. 
Heeee.. dah nak kecut dah. 
Pakai lagi yang semalam punya. 



Yang tadi tu for these gurls.


in front of our big flat screen tv another set of breakfast.


for these gurls.
Bahagia dapat makan ye.


Mak daras kat bawah je.
Kaki reput dah nak turun naik ni. 




Still ada rose tu. 
Coffee Luwak yang so sedap weiiii.
I still ada stock ni kat rumah. 


Ok.. dah ready nak keluar.
tengok you our barang tu.
Full tau.
kalau tak full, memang heran bin ajaib lah. 


sebelum balik, biar mak bedah gambo dulu ye..
belum tentu ke mari lagi nanti. 
jadikan memory.



we went to the reception area.
urus itu ini, settled semua. 



Ini pintu masuk nya.



saat meninggalkan Batu.
Cuaca memang panas.
Terik gak.


selamat tinggal.


tak lama kami sampai di sini. 
Masjid Cheng Ho. 
I rasa ramai dah tahu pasal masjid ni kan..
tak payah lah i cerita. 
i tunjukkan gambar je lah ye.. 


senibina yang berciri kan Dynasty cina2 lah kan. 
Heeee... 
tak tau apa i nak bilang architecture ni.
ilang pulak word nya.





Mihrab


Memang cantik



Bagi Mak Bedah palu beduk ye. 


Sebelum Mak Bedah meninggalkan jejak di sini. 



Kenapa lak tunjuk my big table ni ek. 
Heeeee... 
sebenarnya i langsung tak teringat nak petik camera or phone masa kami singgah di Indah Bodir ni. 
Punya lah excited nak menyopping.
Kami diberi masa 1 jam je kat sini sebab kami rushing nak ke Surabaya.
Heeee..
Macam lipas kudung Mak Daras and Anak Daras menyopping.
Macam2 ada di sini you.
I memang plan nak beli table cloth.
Ingatkan ada yang berwarna putih.
Tapi dah namanya ko pegi ke Tanah Jawa, ye batik lah yang ada. 
ALHAMDULILAH dapat i rembat yang kat atas ni.


edit balik..
Ini table cloth nya with the napkins. 

Besar sungguh you,
Sebenarnya sesuai untuk meja 12.
Tapi kan my table tu custom made. 
Meja for 8 tapi besarnya boleh masuk 12 or 14 orang.
dan alas ni memang sesuai sangat.
Dalam Rph450,000 je you.
I beli satu tu je.
Puas hati. 
Lain2 i memang tak beli,
Yang lain macam nak apa semuanya.


edit jugak

so i bought kain batik lepas macam ni. 
tapi agak kecik lah. 
then bought 2 pieces. 
still agak kecik. 
tak pe lah.
buat basahan.
yang ni sehelai dalam Rph130,000.



Tepat satu jam lepas tu semuanya ready to go. 
Tak pernah buat shopping dalam masa sejam..
Haaaaa... rasakan.

Pertengahan jalan kami berhenti nak makan derian pulak. 
Dan2 tu berhenti.
tak perlu nak survey2 nak tau mana satu yang ok..
rezeki tuan kedai ni lah.


Berlonggok2 you.




Bilang ajah pada Ibu ini mau makan berapa biji. 



Bukak ibu..bukak..



apa lagiii..


Not bad lahhh.



tengok tuuu.
tangan memasing..


seeeeee.
penangan durian.


Our supir pun tak ketinggalan menjamu derian.
Idok ler kami lupa kan.



daahhhh. stop.
kena basuh tangan.
minum air basuh tangan tadi tu dalam empulur derian.




i pun tak tau berapa ringgit kami spent for this durian.
reasonable lah..
puas menjamu. 


Kami berhenti makan dan solat di sini. 
I tak tengok tempat solat.. 
I lupa apa nak tempat makan ni. 
Kalau tak silap Ayam Goreng Lunak kot. 
Langsung i tak ingat.


Sambalnya ya ampunnn..
pedasss.


Sayur Asem ini i dah jadi suka makannya sekarang. 
dulu sangat tak suka.
tapi bila dapat yang betul masakannya sesuai di tekak, memang jadi suka. 
Tapi tu lah kan.. 
walau tak bagus dan tak sedap mana food yang kita makan, jangan dihina kan.
betul tak..
ehhhh.. apa lah hal i  ni yeeee.


sebenarnya nak bagi tahu yang makanan di Indonesia ni memang sedap2.
berbagai2 jenis.
98% memang sesuai tekak.




lapar dah weiii..
jommm..
makan.


Tulangnya licin kami telan.










Nampak tak disaster tu. 
Memang kenyang
dan puas hati. 


then kami sampai di Surabaya.
Kami ke Jembatain Merah.
Youuuuuu..
shopping lagiiiii..
shopping.


Ada sejarah di sini.
Tapi malas lah i nak cerita.
heeeee.
i cerita sejarah kami di sini je ye.

We spent our time here. 
sakan lagi menyopping. 
i just aimed to buy kain batik.


seeeeee..
pilih kak, pilih.
kena pulak dengan sale assistant yang cumel dah ramah dan rajin melayan i. 
i like this, but i don't like the color yellow tu. 
heeeeee
ada boleh gitu. 


Akhirnya i rembat ni. 
satu tu bukan murah wei..
kalah batik Kelantan or Terengganu.
Satu tu ada yang RPh135,000, ada Rph 145,000.
dalam RM40 50 cam tu. 
tapi tak pe lah..
i kan bukan beli hari2 kan. 
heeeeeee
tak pe..
puas dah..


depa serbu pulak kedai ni. 
habiskan rupiah tadi tu. 
dulu kan kata airport tax dalam Rph210,000.
siap pesan suruh simpan.
once dapat tahu yang airport tax dah tak ada since Jokowi perintah, 
apa lagi.
depa serbu balik Jembatain Merah. 
Ha..haa..
lawak sungguh.


sementara menunggu yang lain menyopping, i pekena air kelapa di bawah ni.
Sedappp.


Kami sampai ke Bandara, hujan pulak tu. 



bergambar dengan bang dan adik supir ni.


Kemain depa. 
mentang2 dapat supir bujang. 
seronok depa jual minyak. 



Ok.. dah settled few things about luggage, ready nak checked in. 


sebelum tu, kena dinner. 
kami pekena Burger King.
Besar sungguh dan puas perut. 
Kekenyangan. 


ready to fly..


ALHAMDULILAH.
flight kami delayed a bit. 
Hujan kat luar tu buat hati a bit cuak.
Semoga ALLAH lindungi kami semua.
Perjalanan about 2 jam setengah kot. 
selamat sampai kami.
next year kita ke mana ye?
Plan nak ke Istanbul, or Guilin or maybe Sri Lanka?
well, kena tengok budget lah kan.
dan tengok target sale kita..
Dua'a kan all the wishes will come true. 
AMEEN YA RABBB.

20 comments:

  1. Wahh.. seronoknya aktiviti makan makan tu. lama dah tak pekena durian. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila travel, semua nak dicuba kan Nadhie.
      sebab tu merasa durian kat tpt org.

      Delete
  2. cantiknya tempat dia kakyan, durian tu lagi bertambah sedapnya

    ReplyDelete
  3. Wah durian...Indonesia banyak makanan yang jarang ada di malaysia. Sesekali rasa baru tau umpp ke tidak. Tapi dia orang memang kreatif bab mempelbagaikan makanan. Seronok tenguk dari sejenis buah seperti epal dan pisang boleh dapat macam-macam jenis bukan hanya kerepek ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis.. memang melompat weighing scale kalau duduk sebulan kat Indonesia ni.
      mostly sedao2 food dia.

      Delete
  4. antara masjid yg ingin sy jejaki... kalau ada rezeki nnt...


    wahhhh byk ke memborong tu kak? x bw blk durian ke ke malaysia? hehehe mn tau akk nk tanam benih durian dr sn ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak rasa semua orang teringin nak jejakkan kaki ke masjid tu kan..
      Org Cina mai ke Indonesia.. dan rupa2 dia tu islam kan..
      dulu2 mmg tak tau..

      durian kg akak lagi sedap anies.
      cicit akak nnt baru boleh makan. heeeeee

      Delete
  5. p/s kak, blog akk ada virus laa... nnt check yaa

    ReplyDelete
  6. kain batik alas meja tu macam mak pernah ada dulu2 tapi cadar katil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mostly macam tu jelah tema batiknya anis.
      dari kain Sarong, alas meja, alas katil, semua sama.

      Delete
  7. Bila nampak gambar mak bedah gambo dgn penuh gaya, saya pun Verangan nak bergambo di situ. Ok kan Verangan sebab Verangan free.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. ye ke Adam nak verangan..
      muka pun tak penah nampak.
      verangan lahhhh... free

      Delete
  8. cantiknya suasana kt villa.. makanan semua nampak sedap2 n sesuai dgn selera tekak kita kan..

    ReplyDelete

cliks..cliks