cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, April 1, 2017

Suroboyo 2 - Penanjakan and Mount Bromo


Salam buat semua. 
sorry lahhh. 
lama sungguh nak buat N3. 
Hakak busy beb. 
Lepas sedara dari balik dari Bandung, sedara dari Kashmir lak sampai. 
Kena ler menlayan gitu kan. 
dah tu pulak petang nya my omel bagi tau dia tak sihat. 
aduhai siannya omel ibu. 
sesak nafas dia sebab batuk2 kat Bandung sana. 
memang tak senang perut. 
Now alhamdulilah dia dah ok. 
then company camp pulak dua hari lepas. 
Hakak memang penat physical mental ni. 
now cari courage nak menulis balik ni. 
kita sambung cerita yeee.

We woke up so early today. 
precisely i woke up at 2.15am.
prepared myself to go to Penanjakan. 
Semuanya gara - gara nak tengok sunrise. 
So far tak pernah lah beriya2 nak bangun seawal itu nak tengok sunrise. 

Kalau lah dah datang dari sebegitu jauh,  
tup2 tak nak pegi dan tengok sunrise tu memang loq laq lah kan. 
Jadi walaupun sejuk mengigit tulång hitan pagi tu, 
gagahkan jugak mencuci mata dan godok gigi and got ready to go. 
Tak mandi you.. 
hilang akai kalau nak mandi pepagi muta ni. 
Boleh jadi ayaq batu lak nanti. 

at 2.30am kami dah memang berjanji dengan orang yang bawak jeeps tu untuk bertolak dari hotel . 
tak nak lambat2 sebab takut macet nanti. 
ieee, kat gunung pun boleh macet.


keadaan pagi yang gelap pekat tu jeeps kami merangkak naik ke Penanjakan 1. 
Ini kira tempat tourists berkumpul menantikan matahari naik 
kita memang tak nampak apa sekeliling kita tu. 
percaya 100% kat driver je. 
macam2 yang didengar dari orang yang pernah ke Mount Bromo. 
ada yang kata scary lah.


and now i dah rasakan. 
as a person yang dah selalu meredah kawasan gunung - ganang berliku2 ni, 
i rasa on the way to Mount Bromo ni inshallah takat 50% saja.. 
orang yang gayat mungkin mencabar sikit kot. 
well, i kan dah ke Ladakh..
lagi challenging jalan nya. 
(mode berlagak ko.. heeeeeee)
alhamdulilah.. 


tak lama kami merangkak naik tu, 
sampai lah di kawasan parking. 
menapak sikit je pun. 

tak sempat nak tangkap gambar kawasan tepi2 tu yang banyak kedai2 makan. 
sebabnya sibuk membetulkan shawl yang nak terbang2 je. 
sebab berangin. 
MEMANG SEJUKKKKK.
kena tutup muka sikit.. 
especially hidung. 


Once tiba di kawasan musollah, i duduk kat situ. 
Meanwhile yang lain menunggu fair prayer. 
Meee??? 
Heee.. again..ABC.
so tak ler bersesak2 di situ. 
i pekena coffee you. 
kasi panas perut.. 
bimbang gak kan. 


tadi kawasan ni penuh sungguh. 
lama2 dah beransur menuju kawasan berkumpul. 
yang depa ni sempat membeli lagi. 

then terus kami bergerak menuju kawasan berkumpul. 
kena jalan sikit. 
somput gak nak manjat sikit tu. 
ye lah, orang tak berapa fit kan. 
tapi kata wong jowo, 
alun - alun. 
sikit je pun manjatnya tu. 
ada yang baca blog cakap macam jauh sangat nak kena jalan. 
walhal, adalah dalah 50 meter kot. 
paling2 100meter cam tu. 
cuma kiranya dalam gaya memanjat gitu. 
those yang somput tu, jalan je pelan2. 
stop kejap, then jalan lagi, stop lagi. 
ikut kemampuan. 
INSHALLAH sampai lah ke puncak. 
percaya diri yeee.

akhirnya sampai lah kawasan untuk menunggu tu. 
jom tengok gambar2 yang i dan lain ambik and i share here. 
kat sini ada sewa lapik muntot tau you. 
kalau nak duduk atas lantai tu, memang terus masuk ke hati sejuknya. 
Sewa lah Rph10,000 kalau tak silap. 


orang makin ramai dah.
i and CiLi dapat ruang di depan sekali. 
tapi sungguh pun gitu, makin lama, makin ramai di depan kami ni. 
Cisssss!!!.
goram den. 
block bijik mato den. 


bising si bule berdua sebelah i ni. 
cerita family beriya2. 
tahankan je lah. 


Matahari semakin menginjak naik. 
nak cerita rasa hati tu memang susah lah. 
hard to describe. 
i love the moment. 
MASYALLAHHH..
SUBHANALLAHHH.
ALLAH is the great. 


dah semakin cerah.


kira i harus bersyukur kan dengan camera i ni je. 
tak pandai teman nak beriya2 ngambik gambonya. 
bijik mata jadi saksi je lah. 




Gunung Batok yang dilindungi awan berarak. 



For me, SUPERB.
ALLAHUAKBAR. 


Laju sungguh awan tu berarak. 


sejuk dah tak menggigit macam tadi. 
dah ok sikit dah. 
lega sikit. 



Perkampungan yang boleh dilihat dari Penanjakan. 



Indah kannn.






Mak Bedah tak sangka boleh sampai ke sini. 
Rasa dengan keadaan kaki yang sakit2 ni plus back bone yang tak berapa ok ni, akhirnya dapat gak Mak Bedah ke mari. 
Memang sebelum ke sini, kepala mikior memacam. 
boleh ke?
dapat tengok ke?
and today, PROVEN. 
Yes...AZIAN.. u can do it.
GOD willing.


time ni kami menyakan ler kat tepi2 ni bergambo. 
petik nak, petik sebanyak mana yang disuka. 
tak cantik, kita delete. 
then ambik lagi. 


ada yang rajin mengambik, kita tenyeh je muka kita. 



Time meninggalkan kawasan ini. 
Nak ke Gunung Batok. 
Ikut je lah itinerary pak supir. 


Bunga liar kawasan pergunungan pastinya. 
Mak Bedah bukan taksub sangat dengan bunga cam ne. 
Sebab tu suka takat amik gambo je. 
Kalau Lily kalu, mau je bawak balik. 



Kena ada prove bergambar kat sini. 
Nanti kata tipu kann.


Kawasan keliling. 


Orang ramai mulai meninggalkan kawasan ini. 


Indahnya bumi ALLAH.


pesyen  kesejukan  makcik yang menjual ni. 
Sejuk koo.


Ingat macam nak cuba. 
tapi risau perut meragam waktu pagi2 ni. 
tuntutan alam ni yang payah nanti. 
better not lah kan. 


sementara mencari our supir. 
sempat lagi. 



berbaris beratur jeeps. 


Moh kita menuruni kawasan ini. 


Berselisih2 gitu. 



I mintak untuk berhenti kejap dengan pak supir jeep. 
nak tangkap gambo ni. 
yang lain duduk manis je dalam jeep tu. 
tak kuasa depa nak turun naik jeep.


kami akan ke bawah ni kejap lagi. 


tu our jeep. 




menuruni jalan berliku ke Mount Batok memang menyeramkan jugak. 
jeep berbunyi2 gitu. 
jeep tua pulak tu yang ami dapat. 


dah semakin tiba ke tempat tujuan. 
masih pagi lagi masa ni. 
so nanti saksikan apa yang kami tengok di sini. 
tunggu yeeee.
sabaqqq..
nanti i pulun buat N3. 
macam ada sikit energy ni. 
daaaaa.



20 comments:

  1. SubhanAllah...MasyaAllah...

    Indahnya ciptaan Ilahi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang indah kak. takjub.. taksub dibuatnya.

      Delete
  2. Subhanallah views yang sangat indah

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Apa tah lagi kalau memandang langsung kan.
      memang tak terucap indahnya.

      Delete
  4. Subhanallah cantiknya view atas gunung tu! Seronok dapat tengok2 negara orang kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik syed.. nnt syed boleh pegi punya.

      Delete
  5. Subhanallah...cantiknya k yan....untung k Yan diberi kesempatan lihat indahnya alam ciptaan Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..dpt tgk depan mata. Rs bahagia. Semoga wa pun dpt ke sana nnt ye.

      Delete
  6. kalau dah awal pagi macam tu kak, memang mandi ala doremi la 😂 x sanggup nak tahan sejuk. tapi view, subhanAllah cantik mata memandang 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jd peti ice nnt adieb.. heeeee..
      View mmg superb.

      Delete
  7. cantiknya pemandangan. orang panggil carpet awan.subhanallah

    ReplyDelete
  8. Subhanallah kak... cantiknya

    tak terkata specchless nengoknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya rabbbb...maha agung dia kan. Superb view mmg.

      Delete
  9. kebayang dinginnya di sana Kak Yan. Gorengan tempe yang dijual Nenek itu mesti enak kak Yan. gorengan orisinil buatan kampung..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waduhh duhh duhh Gunnn..dingin bangettt. Akak ngak sanggup mandi.

      Gorengan org kampung pasti lah. Mau nyobain tp takut perut nya mau ke toilet. Makanya ngak jd makan.heee

      Delete

cliks..cliks