cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 12, 2017

Suroboyo 5 - Our accommodation at The Batu Villas, Batu, Malang.



Ok lahhh...
semalam, means kat  S I N I   punya cerita, 
kami sudah benar2 kepenatan. 
Kepala hanya ingat katil je. 
Kaki macam nak cramp dah weiiii. 
Bayangkan bangun pagi tadi tu at 2.15am and i was awake till now. 
Almost 10.30PM tau. 


For sure tara nak check in with all the procedures sure kurang2 setengah jam pasti ilang dah tu. 
but ALHAMDULILAH, kejap je. 
Tapi reception area  jauh dari area villa kami. 


Sesampai je kat villa, suka tengok atas meja tu penuh dengan pinggan mangkuk. 
I memang dah arranged with the staff yang we needed about all these for 10 of us. 


the kitchen at the villa. 
checked semua. 
Ada air minum.
ada peti es.
Dapur ada. 
peralatan pun ada.


Villa ni 3 tingkat. 


Ini tengah berbincang nak ambik bilik mana ni. 
heeeeee


First room ada twin beds. 
Me and CiLi were here. 
This room bit simple. 
No dressing table even small wardrobe. 
But no hal. 


Second room.
Mem Sue and Mem Siti. 


Sini ada dressing table. 
Double bed. 


Those rooms, sharing bathroom. 
No hal gak for me. 
Cuma satu i kurang suka this bathroom. 
Bila dah ramai pakai, sure basah sampai ke area sinki tu. 
No like lah. 
A bit fussy now dengan bilik ayor ni. 
Sure mulut i bising kalau ke hotel mana2 bilk air basah. 
Kenapa?
sebab i pernah jatuh dalam bilik air masa travel ke Hanoi on the first day there. 
So m a bit worried kalau bilik air basah2.
Kena belajar lah guna bilik air biar kering. 
macam mat saleh lah gitu. 
Lagipun kalau kering hygiene lah gituuu.


ini pulak master bedroom. 
spacious. 
we added 2 extra beds. 
Attached bathroom. 
Still kena share with others lah kan. 
2 bathrooms and we all 10 semuanya. 
Sini bilik anak daras. 


Naik ke bahagian atas ada satu lagi bedroom. 
tak ada bathroom gak. 
tapi tetap selesa je for me. 
Kat situ, Mem Sabar and Aiman.


ok lah.. 
tadi dah cerita serba sikit pasal our villa. 
those yang nak stay kat sini kalau travel ke Batu, Malang, check this website, 


Kalau ikut2kan better kami ambik hotel je waktu liburan ke sini. 
Tapi we just wanted something different. 
Nak rasa villa bila kumpul reramai. 
Plus saje nak buat activities yang boleh mengukuhkan lagi our bonding. 
Kitarang prepared our breakfast reramai. 
Tapi dah dibahagi2kan lah. 
Ada yang prepared food ala2 mat saleh. 
Ada yang ala2 traditional lah kunun. 
Dan me and the group, prepared the table and drinks. 


subuh2 hari dah busy. 
kelentang kelentung kat dapur. 
Cari pisau lah. 
Tup2 gas tak de lah. 
heeeeeeee.
Tak senang weiii, hakak nak tidur. 
Other groups yang prepared the food. 
That's why hakak lepak atas katil lagi. 


Busy we all kat dapur. 
Afwan for the video yang pakaian kami kurang sempurna. 





Nampak our table setting tu. 
Ada placemat tau. 
Nak tau apa placemats tu. 
tu lah yang semalam tu i beli daun pisang. 
I buat placemats guna daun pisang. 
Then saje je memang i mintak the villa's staffs belikan fresh roses 15 stalks.  
Murah je kat sini. 
1 stalk dalam RM1.50 kot.


Main table hanya boleh fit 4 of us. 
so yang boleh duduk kat sini, Mak Bedah dan Mak Daras yang lain. 


Dah nak served lah ni. 


siap ada keropok tu.  


Level 3 pulak ada 2 ruangan lagi. 
Ada sofa gak.
Kat tv area ni, kita letakkan another 4 lagi. 
Besar sungguh ruang TV ni. 


So anak daras kat sini. 


Another 2 kita letakkan depa dua ni. 
So all fit for 10 of us. 



Level ortu (Orang tua) kat bawah ni. 


Memang selesa.


Ruang luar, balcony.
even kat luar, nyaman je.


Ruang tv. 


saje je kasi cerah siki.t 


Ruang main table.


Husna was one of the member of my group. 
so kena served drink. 
Kita pakai 3 in 1 je. 
Kopi luwak. 
sedap weiii. 


Instant noodle goreng as the main menu. 
Ada toasts. 
Ada omelet yang awesome. 
Yang penting tiap sorang ada roses atas meja tu. 



Memang puas hati kami bersarapan pagi tu. 
Prepared awal2. 
Kami selesai makan dalam pukul 7.30 kot. 
and we still had time to prepare ourselves sebelum keluar berjimba pada hari tu. 


tengok tu. 
licin.
heeeee.


Selesai makan, my group basuh pinggan. 
Actually all of us pun basuh pinggan. 
Tapi itu salah satu our task lah. 
prepared n cleared. 


Meanwhile i ambik gambar kawasan villa. 
Ada kolam ikan. 
even tak ada ikan.


Pokok2 yang segar. 


Pak supirs, prepared the cars. 




and we prepared to go. 
Ini di depan our villa. 
Sekeliling tu penuh villas. 
Nice place. 

18 comments:

  1. cantik betul view keliling villa akak tu, nmpak selesa tuh
    pstu best nya time msk sarapan bersama2 tuh... meriah btl

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dana.
      merasa duk bungalow 3 tingkat.
      masam masak seronok. masa makan apa tah lagi. heeee

      Delete
  2. Persekitaran yang cantik dan menenangkan pasti sedikit sebanyak mempengaruhi 'mood' agar sentiaa ceria dan segar... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..
      sejuk pulak tu.
      mana tak bestnya.

      Delete
  3. wah buah markisa dia berkilat....seronok kalau duk villa masak sama-sama makan sama-sama. enjoy

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak markisa depa.
      boleh buat air.
      Memang seronok bila sesama.

      Delete
  4. besar betul kak villa dia. memang muai masuk ramai2.
    ana pun sgt particular pasal toilet. kalau masuk mana2 hotel toilet yang ana akan check dulu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.haa.. memang muai ana..
      tak lama tak dengar perkataan tu.
      org johor je i rs suka cakap word tu.
      Muai ye.

      Yes.. toilet is so important.
      tak perlu mahal, tapi bersih dan kering.

      Delete
  5. Besar jugak villa ni. Memang sesuai nak duduk kalau holiday ramai-ramai 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. puas hati lah cik EPAL.
      kira berbaloi kalau stay satu family.
      boleh masak.
      In fact mintak tolong dibelikan itu ini pun staff vila sgt membantu.

      Delete
  6. Replies
    1. no problem dear.. give people some ideas kan.

      Delete
  7. Saya ingat saya je yang selalu bisng pasal bilik air basah tu..jangan katak at hotel kat rumah pun saya tak suka bab-bab basah kat lantai..serius.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena macam mat salleh sikit kan. lagipun basah2 biak bacteria kan.

      Delete
  8. Kalau saya tinggal situ pun puas hati.

    You said, "Tapi we just wanted something different" tapi saya rasa more than that yg you dapat.

    Kalau travel berkawan elok tempat macam tu.

    Ok, i tunggu sambungannya.

    Kwaii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess...sgt puas hati..yg penting our bonding dgn masak2 pepagi tu..siap belanja2 kat pasar.

      Delete
  9. Ngeri kalau jatuh di bilik air tu 😱 Sakit terhentak 😢

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adieb, sakitnya tak boleh nak diucapkan. merana akak kat sana 5 hari.

      Delete

cliks..cliks