cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 19, 2017

Suroboyo 7 - Museum Angkut dan Pasar Apong



Cuaca masih lagi panas.
Tapi tak lah keterlaluan seperti waktu di Apples Orchard tadi tu. 
Cerita tu ada kat S I N I ye..
Kami terus ke Museum Angkut.
Tau apa maksud angkut tu. 
Macam kenderaan lah gamaknya. 
Museum Kenderaan.


orang tak ramai masa ni. 
kalau dalam blog ada yang kata kena beratur panjang for the tickets.
tapi masa kami idok ler jadi macam tu. 
bahagia kami. 
Lagipun ticket kami sudah dibeli oleh pihak Villa. 
I dah mintak depa belikan siap for 10 of us. 
Just bayarkan depa je lah.
lega lah kan. 



sebelum explore kat dalam tu, kita gambo dulu.


dan lagi.




dah kami dapat ni di counter ticket di belakang entrance nya. 


satu camera kena charge. 


DSLR apa tah lagi kan.


Macam2 rupa kenderaan.


so big the area. 


saksikan lah ye.



tak boleh naik.
so kita verangan kat tepi je lah.



ada tangga. 
but we skipped dengan naik lift. 




tingkat atas nya. 








eeeeee.. 
apa ni.. 
salah tulis lahh.
Bukan Malay.
Tapi Malaysia. 


then turun ke other side pulak. 


memasing tak sabar tu.



kanak2 riang.
di area ni kami memang sudah benar2 terpisah dengan yang lain. 
Tapi tak kesah. 
sebab kami dah tentukan kat mana nak jumpa balik malah siap dah set time pun. 
So no hal.


memang cantik2 decor depa ni. 
I like the bottles kat dalam tu. 
I ada gak collection bottles macam tu. 


Teringat auto kat Delhi.


Macam2 kelaku lah kami.







Kami acting ni sebab diarah oleh staff di sini. 
Siap offer nak ambikkan gambar bila i terpandang dia. 
Senyum berbalas, terus ditanya, "apa bisa dibantu, ibu".
Apa lagi.
dengar je lah arahan dari Pak Director. 




Ini di bahagian luar.


Masuk balik ke kawasan tertutup begini. 



mak dara jadi muda bila bercampur dengan anak daras. 


Nak tunjuk kat Hubby kununnya lah. 
tu yg dok bergambar dengan Alfa Romeo.


Kat sini kami bertemu lagi members yang lain. 
So bergambar lah reramai.




Sakan Mak Bedah sama mak daras lain merempit. 


Bagi chance kat depa sakan bergambar ni. 




auwwwww!!!
Nampak kaki kami yang seksi tuuuu.
Mimi je yang tersasar. 


Maybe, INSHALLAH one day, will come true. 


Ke England lah pulak kita. 



Future, kita tak tau. 
ALLAH is the best planner. 


Mana tau boleh jumpa in real kan. 
Heeeee.


Kami dah hampir ke penghujung Museum Angkut. 
Tak sedar masa berlalu. 
Banyak yang dapat dilihat. 


Kanak2 riang. 



Kami nak ke Pasar Apung lah pulak. 




Sebelah menyebelah je tempat  ni. 
Masa keluar dari Museum Angkut tu kami dilawa untuk terus menuju ke Museum D'Topeng. 
Tapi kami ni sebenarnya dah kepenatan dan kelaparan. 
Jadi malas. 





Then tak lama tu, terus ternampak Restaurant Cheng Ho. 
Apa lagi. 
Kami terus lunch. 
Kami tak makan bersama2 yang lain2. 
Pandai2 sendiri lah gitu. 


Lepas makan dioffered lagi untuk masuk. 
So nak tak nak, masuk lah kami. 
Laaaaa... tak besar mana pun.


Tapi puas hati gak lah dapat masuk. 
Dapat dengar music kakek2 nenek2. 



Suasana Pasar Apung. 
Ingat nak naik sampan tu, tapi kami tak buat pun. 
Memang macam dah malas dah. 
Keletihan kaki i you. 


Rehat kat sini kejap sementara menunggu yang lain. 


then kami putuskan untuk meninggalkan kawasan Pasar Apung. 
Some ada yang bersolat. 
jadi kami tak perlu balik ke Villa. 
Boleh terus ke tempat lain pulak. 


Singgah kejap nak beli batik.
I memang planned nak beli sarong batik kalau ke Surabaya. 


Tapi yang di sini agak mahal lhoooo.
Waduhhh.. 
I just beli sehelai je.
Lumayan lahh.


sebelum meninggalkan toko ini. 


kami putuskan untuk ke kawasan di sini. 
Nak cari local food. 
esok dah balik ke Surabaya.
So ajak supir, kami terus ke Pasar Malam mereka. 
Bertentangan dengan masjid ni. 


Kami ke Pasar Laron.


Ayohhh..
Kita makan dan makan.



 Kami nak mencuba Ketan.
Ketan tu apa?
Pulut lah you.
Beratur orang nak membeli pulut ni. 
Nak dapatkan seat pun kena tunggu u.
berebut gitu.


 Ini lah rupa pulut tu.
Yang best adalah Pulut Durian.
yang paling kurang menarik adalah something yang diletakkan bersama pulut tadi tu.
Agak berempah.
Tapi katanya itu lah yang paling popular. 


Yang tinggal satu yang kurang habis tu lah yang rasanya kurang diterima di tekak kita.
Tapi kira licin gak lah tu.


tengoklah tu..
semangat kami makan.


Lepas tu kami merayau mencari food lagi.
Ada lak dikatakan sate Malaysia.
Eeeeeeeeww.
Mana pulak.
Tak pernah ada malah tak pernah nampak sate macam ni di Malaysia.


Macam2 ada.





Dan beli ini pulak. 
Terang bulan.




Sate apa tah depa ni makan.


Setelah itu kami pun balik ke Villa. 
Kepenatan.
Kami skipped dinner.
Sebab memasing perut dah besar dah.
Kira makan malam dah tu.
Kepenatan badan, mata kami perlu rehat.
Esok ada satu hari lagi kitarang akan all out sebelum balik ke Malaysia. 
ok lahhh. 
tunggu yeeee.
daaaaa.

20 comments:

  1. bestnya kt museum diaorg blh amik gambo ye kak...
    bsr lak tu... mcm2 ada, jenuh berjln yek... hepi btl korang

    tang makanan pun menggoda... cuma prt tu tahan tak tahan je kalau beli makanan yg kt tepi2 jln tuh kan... tp mmg menggoda

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Dana. kalau kita sure x bagi.
      even kena bayar pun tak kesahkan.

      inshallah ok kot Dana. Kalau akak nak makan street food tu pilih yang panas2.
      INSYALLAH ok.

      Delete
  2. cantik semuanya.. akak, nak upload video tu kat dalam entry, firstly kena upload kat youtube dulu ke then baru boleh upload kat dalam blog? atau macam mana? saya try upload video dalam blog saya tak lepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena upload dlm youtube dulu dear.
      then baru boleh masuk ke blog.
      direct upload mmg tak boleh. i sendiri dah cuba bagai nak rak. tak jadi.

      Delete
  3. sonoknyer lintas zebra pegang2 tangan gituuu., ;p

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum Pn Azian,

    Saya menumpang membaca kisah-kisah sepanjang perjalanan Puan di Kashmir..
    Perkongsian yang sangat menarik..ayat-ayatnya cantik tersusun..seolah membawa saya bersama ke sana..
    teringin untuk ke sana dan pernah ada rancangan ..semoga saya berkesempatan ..
    (komen lari dari tajuk entry yg ini. harap maaf..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear..

      Ya allahhh..apa lak tumpang2..happy i malah ada org sudi baca.. kalau teringin nak ke sana, just let me know..ini my number 0192129958.. call je at any time. Insyallah i jawab.

      Delete
  5. Menariknya kak muzium tu! macam-macam kenderaan yang klasik ada kan.
    Nak bawa kamera pun kena charge? hadoiii.
    haha lawak pula yang darah bercampur anak daras tu keh2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best Syed. Tp punya lah besar..memang puas kaki berjalan.

      Nasib baik dia charge syed. Buat dia x bagi ambik gambar, lg sedih. Buat apa masuk kan.

      Delete
  6. Bestnya kak yan! Next trip dengan kawan2 boleh pertimbangkan untuk ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je you. ikut my itinerary ni.. kalau nak spend masa kat Surabaya, tambah je lagi satu hari.

      Delete
  7. bestnya kat museum angkut tu..macam2 ada tu menarik untuk bergambar

    ReplyDelete

cliks..cliks