cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 5, 2017

Suroboyo 3 - Mount Batok, Mount Bromo, Teletubbies Land, dan Pasir Berbisik


Okkkk.. sambung balik cerita Surabaya i yeeee.
Tapi tengok kat sini dulu ye. 
cerita  P e n a n j a k a n

Well, lepas gerak tu terus ke Mount Batok. 
Tak jauh dari Penanjakan. 
Tapi jalannya menuruni jalan berbukit. 
Scary dengan bunyi jeep kami tu. 
Macam nak tercabut brakes je dia. 

But ALHAMDULIAHHH.
sampai gak kami di sini. 
i membayangkan cam ne nak merangkak naik bukit tu lagi ek bila nak balik. 
tak pe.. 
kita enjoy the moment dulu. 
itu fikir lain nanti. 


cuba dengar betul2 bunyi our jeep. 
heeeeee



Ini lah Mount Batok yang kita nampak tadi dari Penanjakan. 
Duduk sabelah menyebelah je gamaknya. 
tapi nak sampai memang mencabar gak lah. 


Kalau diikut2kan nothing much lah yang menariknya. 
tapi tinggal lagi suasananya yang sejuk tu yang buat tempatnya extra sikit. 
so bergambar ler gamaknya. 


tengok. 
Mount Batok bawah telunjuk i je. 


Memasing memang sakan bergambar lah. 
Mana yang suka berselfie, kira penuh camera depa. 
i lak kureng sikit. 
i just menikmati suasana.
Nak lompat2 cam depa tu, tolak ke tepi je ler hajat tu. 

Mau tanggal satu2 tulang belulang i nanti. 


then kami meninggalkan kawasan Mount Batok ni. .
Nak ke Mount Bromo. 
Nak naik tangga tu ler. 
Nak tengok kawah. 
dekat je. 
macam sebelah belakangnya je. 
Soooo.. idok ler memanjat  bukit curam tadi tu. 
Just melintas di tanah lapang je. 
Tanah bekas lava dari volcano tu lah. 
berdebu u. 
siapa ada asma, bersedialah tutup hidung ye. 


sampai je area ni, menyerebu orang2 berkuda mendapatkan kami. 
naik gerun lah pulak kami. 
macam nak ajak perang kau. 
Masing2 berebut mengejar pelanggan. 

Some or even almost of us tak nak naik kuda. 
takut jatuh gamaknya sebab kami pernah ada experience one of our staffs jatuh dari kuda masa kami holiday kat  Medan in  2008. 

tu yang dinasihatkan tak naik kuda. 
tapi bagi yang memang nak naik tetap nak naiklah kan. 
So the rest terus berjalan kaki. 
i dok membayangkan, mak aiii jauh bebenor tu.
so ingat nak stay kat area jeep je. 


then CiLi pun terus nak naik kuda. 
rasa seram at first katanya. 
i pulak kunun2 jalan pelan2 lah ngikut CiLi yang menunggang kuda tu. 
lelama, weiii. penat lah. 
Then orang berkuda ni pun asyik mujuk i tak berhenti2. 
i pun dok cakap i takut. 
sebab i ada problem back bone n knee joint. 
tapi bila dia dah convinced i gila - gila, maka i termakan pujuk rayu dia you. 


Akhirnyaaaaa.
ALHAMDULILAH..
satu pencapaian yang tanpa diduga. 
Never thot lah mampu nak naik ni. 


Bila dah sampai area ni, memang pada i agak jauh kalau nak berjalan. 
tapi for those yang memang energetic or fit, simple je berjalan ni. 
lagipun udaranya nyaman. 
inshallah tak terasa penatnya. 
Kuda i bayar dalam Rph120,000 kalau tak silap i. 

bila dah tiba kat area ni, i stopped. 
i memang decided not to climb up. 
i know my limits. 
so anak2 dara ni i persuaded them to ride the horses. 
at least tak terlalu penat nak turun naik nanti. 
akhirnya berjaya i pujuk depa ni. 
tengok lah tu. 
sakan kan. 


sementara menunggu depa, i pekena coffee panas and instant noodle. 
seeeeeeee, i makan instant noodle. 


tak lama, depa pun turun dari kawah Mount Bromo. 
terus lapar tu. 
Makan sama je apa yang i makan tadi tu. 


muka rasa terbakar. 
panas lit2 tapi berangin. 


sebelum pulang. 
 kita tengok suasana di kaki Mount Bromo. 



Then lepas tu terus gerak ke area yang lain pulak. 


Padang datar yang membawa kami ke Teletubbies Land. 





Akhirnya kami sampai di sini. 
Padang Savana aka Teletubbies Land.
Kawasan padang yang luas dan ada gunung2 kat belakang tu. 
still for me, bukan apa2 sangat lah. 
tapi disebabkan view yang ada gunung2 kat belakang tu lah  plus langit yang cerah yang membangkitkan suasana. 
plus berangin2 gitu. 
even terik panasnya, still berangin dan agak dingin. 


tengok lah tu. 



indah sangat bila lalang tu ditiup angin. 


Memang si Mimi ni. 
Budak nakal. 


Mak Bedah nak mintak orang amik kan gambar dia lah tuuu. 



ada hijau, ada biru, ada putih, tambah Mak Bedah ditemani sang kuda. 
cantik kan. 
cantik suasana tu. 


ditambah lagi dengan rumput2 yang agak lain sikit dari yang biasa dilihat. 


lalang2 yang putih meliuk2 ditiup angin memang cantik.






Ok lah.. 
Mak Bedah give up. 
bagi kat depa ni bersuka ria. 
macam2 fesyen kan. 



dah nak naik jeep, masih lagi nak lompat2 kan. 
Okkk.. time to leave. 


nak balik dah. 
lagi pun hari ni kami nak ke Malang. 
Nak checked out. 


on the way back tu, kami singgah di Pasir Berbisik. 
Tak tau lah kenapa dipanggil dengan nama macam tu. 
katanya sebab ada desiran angin. 


Pasir nya hitam. 
Tanah dari lelehan lava Mount Bromo lah ni .


ha..haa.. shot paling win. 




Sebenarnya nak gambar cam ni. 
Mamat sorang tu sebenarnya shared jeep with our group. 
So dia ni macam menceriakan suasana bergambar lah. 


ok lahhh.. nak kena balik ke hotel niii.



Kami nak kena bergegas balik ni. 
nak kemas barang2. 
check out. 
Indah suasana kena tinggalkan. 
nanti i cerita lain ye. 
daaaaaaa.

22 comments:

  1. Nampak macam kecik je jeep tu, tapi ramai bolrh masuk ya? 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh masuk 6 kak semua. even kebanyakan kami ni besor2 semuanya.

      Delete
  2. Mcam gunung yang terbentuk dari lahar gunung berapi jer nampaknya Yan. Tapi cantik scenarynya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah sis.. kurang lebih cam tu lah. berdebu sungguh.

      Delete
  3. wah cantik langit biru....model pun cun-cun belaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langit nya clear sungguh. membiru. berangin kat situ.
      model tak berbayar ..heeee

      Delete
  4. Mount Batok, Mount Bromo sangat cantik....eeeh eehh betul la...macam padang teletubies...hehehe...

    ReplyDelete
  5. sakan anak dara bergambar...............bila lagi kan?

    ReplyDelete
  6. akhirnya naik juga kuda tu setelah termakan pujuk rayu :'p tapi kak, tempat2 tu semua sesuai kalau nak buat video klip hindustan XD tapi kalau nak ke sana, kena sediakan mask la ni sebab berdebu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanzz...happy sangat. Tak terfikir langsung. Mmg cantik kalau bervideo clip Adieb.

      Delete
    2. kalau ada rezeki sy ke sini, nak buat video klip ni :p

      Delete
    3. INSYALLAHHH.. pasti one day. kena berangan, pasti jadi.

      Delete

  7. Kali ni gambar tak terang sangat.
    Saya tunggu cerita seterusnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adam, gambar diambik thru phone yg lain2 jugak. i dah malas tangkap pakai my camera. sebab nak transfer2 tu lah.
      nnt tengok gambar yang lain yeeee...
      thanks sudi datang blog i yg suam2 kuku ni.

      Delete
  8. Replies
    1. ye Adammmmm. seram i. even i dah naik ke gunung yang 18,000kaki pun tak seseram naik jeep ni.

      Delete
  9. Teringin nak pergi Mount Bromo, tapi tak berkesempatan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH boleh nnt fidah.
      murah je kalau ke sana.

      Delete

cliks..cliks