cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 7, 2017

Suroboyo 4 - dari Mount Bromo ke Kampung Warna - warni Jodipan.


Jom sambung balik cerita kita di Surabaya. 
Sudah masa for us meninggalkan daerah Probolinggo ni. 
Tapi baca cerita i yang lalu ye. 
kat   S I N I.

Kami tiba our hotel pun dah agak siang jugak. 
dah pukul 10 dah masa ni. 
We needed to go early sebab jauh lagi perjalanan kami ke Batu, Malang. 



Pemandangan yang agak jelas pada saat ini. 
Apa tak nya, cahaya matahari memang terik. 



Sebelum masuk ke bilik kami singgah kejap di restaurant for breakfast. 
Lapar weiiii. 


Makan sepuas2nya di sini. 
Nanti2 tak tau bila nak dapat makan. 
Memang kena singgah mana2 resto or cafe lah on the way nanti. 
Sebab kami kan arranged sendiri our itinerary. 
tak ikut mana2 package. 
jadi tempat makan, pandai2 lah nanti. 
Alaaaaa.. ke Korea pun kita arranged sendiri, so takat Indonesia ni, ok je lah kan.
Untung nasib je lah nanti kan.




kami terus ke bilik dan berkemas. 
Nak checked out. 
Masa keluar ni tepat2 pukul 12.00pm.
Panas dia youuuuu.
Ya ampun. 
Memang kena pakai UV protection lah..
memang boleh terbakar kulit muka. 


tapi panas pun panas lah.
tempat ni cantik weiiii. 
kena bergambar. 
Bagi chance Mak Bedah yeeeee.



Memang nak kena puas hati ambik gambar di sini. 
Belum tentu boleh datang lagi ke sini kan. 
So kita rakam kan kenangan sebaik mungkin. 



Nampak tu berkepul2 wap dari Mount Bromo. 
Again, never thot boleh berada di sini. 
Menikmati ciptaan ALLAH yang tiada tandingannya. 
Kita antara manusia  terpilih yang dapat menyaksikan kehebatan ALLAH..
MASYALLAH..
SYUKUR YA RABBB.


selamat jalan katanya. 
Inshallah, mana tau boleh ke sini lagi. 


menuruni kembali laluan ini. 
cuaca pun agak baik waktu ni. 


cerah.


hijau di pandang. 


kawasan sayur - sayuran memang terbentang luas. 




Pemandangan dari atas melihat kawasan kampung yang berada di lereng2 bukit ni. 





kawasan yang penuh dengan kehijauan. 
rasa nyaman sangat. 



Bye bye Bromo. 
tersemat kenangan di Bromo. 
pasti nanti mengundang rindu. 
tapi untuk saja2 datang, mungkin tidak. 
Tapi semua atas urusan ALLAH. 
HE is the best planner. 


Jalan agak macet bila kami hampir2 ke daerah Batu, Malang. 
Penat tak usah kata. 
Perut pun dah agak lapar. 
Singgah di sini. 


Kedai makan yang biasa2 saje je kalau dilihat lah.


Warung orang kampung je. 


Kami hanya ordered Soto. 
Tu je menu yang ada. 


Menunggu. 


Tak lama keluar ni. 
Soto dia beza dengan soto kita. 
Macam bubur nasi. 
Nasi dicampur sekali sama soupnya.
Ini yang campur dengan all the internal organs.
Maybe for some of us, tekak tak boleh terima. 
Anyway, ALHAMDULILAH.. even tak habis dimakan, still i makan sikit untuk alas perut.
Some memang turned off with the look of this soto. 
Ada yang bilang macam nasi itik. 
heeeee..
memacam kan.
Lain padang, lain belalang kan. 
tapi i rasa kedai ni blasah kami. 
semua orang hanya makan Soto dan air dan harga untuk semua adalah dalam Rph400,000. 
gila bebeno mahal nya. 
tak pe lah. kalau niat dia nak kenakan kita, ALLAH yang balas. 
tapi kalau memang itu harganya, redha dan ikhlas je lah. 

Tak lama lepas tu kami sambung perjalanan.
Masih lagi macet. 
Punggung i memang dah lenguh habis dah. 
kepala pun macam dah tak rasa best dah. 
asyik dengar honk tak berhenti tu lah kan. 


Akhirnya kami sampai di sini. 
Kampung Warna - warni Jodipan. 
U all google lah this place ye. 
I malas nak cerita. 
I share our pictures je. 



Banyak gak tangga.
but nice to explore this kampung. 



Artist menyampaikan message thru mural mereka.




ada kedai2 makan di kawasan ini. 


menarik kan. 


toilet pun cantik dilukis dan diwarna. 



sempat berdrama pulak dengan local people kat sini.
depa ni berjualan di kawasan di tepi sungai di situ. 



Sungai ini  pasti dulu agak kotor.
tapi mereka mencantikkan kawasan ini. 


kerana creativity rakyat mereka, kita orang luar dapat menikmatinya ketika liburan ke sana. 



atas tu jalanraya. 
maksudnya kalau tak nak masuk ke kampung ni, u all pun boleh tangkap gambar di atas tu. 
tapi apa barang kan kalau dah sampai tak jejak dan explore kawasan ni. 
menarik you. 
jangan lepaskan peluang ini lah kan. 
bayar masuk pun murah sesangat.
dalam Rph2000 sorang kalau tak silap. 


macam2 gaya kami ni. 







untuk keluar balik, kami ke laluan ini. 
Ini kawasan rumah penduduk. 
Setiap rumah boleh dikatakan ada saja berjualan buat para tamu. 



penduduknya ramah2. 


"Bisa difoto Pak?".
"bisa", katanya. 


menaiki tangga langsung ke jalan besar. 


pandangan dari atas jalan besar tadi. 



ada laluan keretapi atas tu pulak. 


ketika berada di sini, keretapi pun melintas. 
Kami meninggalkan kawasan Jodipan. 
Langsung ke Batu. 
Nak check in our villa. 
semua nak berehat. 


tapi sempat jugak waktu ini kami gunakan untuk membeli ole2. 
pulun kami seharian hari ni, 


Macam2 yang dibawak balik. 
I bawak sikit je. 


terus kami singgah di sana tu. 
Ke Wong Solo for our dinner. 
Senang siap2 makan, masuk bilik nanti tinggal tidur je. 


view biasa kalau berada di Indonesia. 
Ada penyanyi jalanan. 


semantara menunggu order kami sampai, i ke seberang jalan. 


Menikmati suasana malam di Kota Batu. 
Banyak lampu2. 
memang meriah kawasan ini. 



Hibuaran rakyat jelata. 





Bersih kawasan ini. 


then time makan pun tiba. 


berselera semua. 




My portion. 


Sebenarnya selepas keluar dari Jodipan tadi, kami singgah ke pasar basah. 
nak beli something for our program esok. 


I beli daun pisang. 


ada yang beli ubi kayu, 
Hee..heee..
pelik ye jenjalan ke Malang kok beli daun pisang, ubi kayu segala. 
tunggu yeeee.
kenapa beli2 macam tu semua.
okkk.  see yaaaaa.


24 comments:

  1. Eh ada lak cam kampong i kat sinuuun tu..cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa.. kg you kat situ yeee.. terlupa nak singgah hari tu.

      Delete
  2. Cantiklah area Mount Bromo tu. Rugi kalau x ambik gambar. Sesuai sangat untuk photo shoot XD Kampung Warna-Warni Jodipan tu pun nampak meriah, hidup dengan lukisan :) Sesuai ni buat program Running Man <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa.. running man ye.. maybe lah kan.

      Delete
  3. Kampung warna warni jodipan tu dah macam kampung kat busan. Tapi cantik lah...kat area mana ni sebelum sampai Batu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, saya pun terbayangkan kampung kat Busan tu :D

      hanisamanina.com

      Delete
    2. I tak pernah sampai Busan. So no idea about this..sure cantik kan.

      Delete
  4. Cantik betul pemandangan kt bromo tuh kan kak... tp yg seremnya masih aktif lgi gunung nya siap ada asap2 lg tuh

    kampung tu jd meriah bila dh colorful... penduduk msti ramah klu tak... takde sapa nk dtg jln2 situ kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. menakutkan kan dana.
      tapi gagah gak ke tpt tu.
      gila sikit lah kan.

      Delete
  5. Cantiknyaaaaa kampung yang warna warni tu! teringin pulak nak pergi rasanya hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik dan bersih kampung tu Syed. nnt boleh je Syed ke sana.

      Delete
  6. Ada lagi ye air botol camtu? :D Rindu zaman kanak2 main penutup botol

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh.. ada lah. kat sini pun ada lagi Hanis.

      Delete
  7. Nak cakap giler cantik kampung tuuuuuuuuuuuu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. idzwa jangan gilerrrr.
      memang cantik kan.

      Delete
  8. Replies
    1. kan.. mmg suka. seronok dapat pegi.
      badan penat pun hilang bila explored this place.

      Delete
  9. kampung tu sangat cantik. rasa macam bukan duk kat indon pulak bila daang situ.. hehehe.. boleh tiru idea ni buat kat malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul you.. cari kat area sungai ara damansara tu ke. heeeeee.. then jadi tourist attraction pulak.

      Delete
  10. Cantiknya tempat tu..nampak tenang.
    Gambar2 semuanya cantik.
    Presentation makanan kat atas tu...membuka selara betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok bergambar kat situ Fidah.
      sakan kami.

      Presentation penting kan. even food tak let best sgt, tapi kalau presentation menarik maka tertarik gak nak makan.

      Delete
  11. akakkkk surabaya plak.... i is so jelesss wokehhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa.. awak tu pun baru je balik dr jenjalan kannn.

      Delete

cliks..cliks