cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, April 18, 2017

Suroboyo 6 - Omah Kayu dan Petik Apples


Hari ni dah hari ke 3 di sini. 
Di Surabaya maksud i. 
Malam tadi kan baru sampai Batu, Malang dari Bromo.
We all memang tak nak stay di Surabaya. 
We all nak nikmati udara dingin2 lhoooo.

Ramai yang kata Surabaya panas. 
jadi tu yang decided to stay in Batu, Malang. 
Lagipun banyak activities nak kena buat di daerah sini. 
Tapi sebelum tu jengah cerita i kat  S I N I   ye. 
Cerita yang lalu. 


Mak daras and anak daras sudah get ready to go. 


kami ke tempat lain dulu. 
Nanti petang baru akan ke Museum Angkut. 
Dekat je dengan vila kami . 


Masih lengang waktu ni. 
Hari Sabtu. 
hari  libur.
Jadi itu yang ngak macet. 


Lepas isi minyak, tak sampai 20 minutes, sampailah kami di daerah sini. 
I tak ingat yang ini Gunung Anjasmara atau gunung apa ya?


Ok lahh.
kami ke daerah Paralayang. 
ke Omah Kayu. 
 Gunung Banyak, Songgokerto, Batu, Malang. 
dari villa perjalanan ke sini sejauh 7KM. 
Dalam kurang lebih 25minutes lah. 
Plus no traffic. 
kira lega lah. 


tiba di sini, agak matahari menyinar sungguh.  
tapi nyaman lah sebab sejuk. 
I tak ingatlah berapa yang dikenakan pada kami bagi entrance fee dia. 


Tinggi tempat ni. 
Kelihatan panas di sini. 
Tapi nyaman dek udara tanah tinggi. 


kat bawah tu lah mungkin kawasan villa  kami tadi tu. 



sebelum merayau2 kita gambo dulu ye. 



memang panas sungguh lah. 
kena guna sunblock tau. 
jangan muka bear je. 
balik sure koreng2 nanti.
upsssss..
tak jaga mulut kan. 


jom kita mula jenjalan di kawasan ni. 


suka i dengan all the peringatan ada para pengunjung.
jaga alam bersama. 


orang sudah semakin ramai. 


pintu masuk.



kawasan sini memang sejuk. 
ini baru bΓ©tula pintu masuk ke kawasan ini. 



rumah2 ni ada di kawasan tepi2 bukit.
lereng2 bukit gitulah. 
so rumah2 tu kat lereng dan penuh dengan pokok2 tinggi. 


kalau kata terjatuh sure ke bawah lah kan. 
heeeee..
tapi i like this place. 
hijauuu.





eeeeee.. pantang mak bedah nak verangan.
ada je kan..
notty2 semua. 


well, jangan marah. 
ada yang gayat. 
so tak leh nak kacau i kan. 
heeeee
Nikmatnya, SUBHANALLAHHH.


You all kena ke sini.
Rugi kalau tak ke sini. 
Awesome place. 
tinggi ni weiii. 
50 kaki ke bawah ada tu. 


Indahnya YA RABBBB.


Nak tidur kat sini pun boleh tau. 


Verangan kat sini sambil minum tea.
Kualahhhh.
nikmat banget ni.


Banyak rumah2 kayu ni di sini. 
Ada yang disewa orang di sini. 
Tapi i rasa i tak nak lah tidur kat sini. 
Sebab bilik ayor dia sharing kat bawah tu. 
kalau memalam nak  p p , so how?
aduiiii. 
tak sanggup. 


sambung verangan yee.


Jangan mare ye. 


i think kat sini ada lebih kurang 10 or 15 rumah kot. 
tak tau lah pulak ada berapa. 


Bunga yang last diambik kat sini. 


tiba masa meninggalkan kawasan ini. 
dah almost pukul 11 kot masa ni. 
dah semakin ramai dah. 


then kami terus ke Apple Orchard. 
Masa ni, ya hampunnn.
panas lit2 you. 
weather still pleasant lah. 
tapi menyengat matahari tu yang tak tahan i. 
boleh pitam.
tak nak jadi macam yang kat Ladakh tu. 
Baca kat  S  I   N  I  ye. 


sebelum memetik kita makan dulu.



buahnya kecik2 lah.
i rasa, i lebih suka apples kashmir. 
stilllll. kashmir 
Lagi crunchy lagi manis. 


panasnya memang tak usah kata. 
then i noticed tanah dia tak rata. 
terpaksa memanjat2 melompat2 gitu. 
so i pegi yang dekat je. 


Mek ni pulak, belum apa2 dah tercabut tapak kasut. 
cam ne nak jadi petani ye.


nak kutip hasil tanaman. 



gaya kena ada kannn.
i beli tak banyak.
ada lah 10 bijik kot. 
beli bebanyak nanti berat nya nak bawak balik. 


kat sini pun makin lama, makin ramai pengunjung tau. 
ya ampunnn.. makin panas makin ramai. 
sementara tu kami pekena Bakso.
Ada yang berjualan di tepi tu. 


semua yang ada di sini, apples hijau macam ni. 
tapi jenis yang manis. 
bukan yang selalu kita beli kat Malaysia tu. 
bukan Apple Granny tu. 




masa di sini memang sudah tengahari dah ni. 
memang panas sesungguhnya. 
kami pun berangkat  ke tempat lain pulak. 
Kami nak ke Museum Angkut. 
Kalau nak makan, masih awal lagi. 
jadi kami terus je ke Mesuem Angkut. 
Tapi itu kita cerita nanti ye. heeeeeeee
penat nak upload gambo ni haaahh..
Capekkk.
okkk. daaaaaa

12 comments:

  1. sekali tgk mcm akk tgh petik jambu ;-)


    amboiii happy sakan depa nooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. apples dia kecik2 je anies.
      tapi puas gak lah makan kat pokok tu.
      paling2 biji.

      Delete
  2. cantiknya pemandangan kt omah kayu tu kak yan... dana mcm gayat lak tgk akak ddk2 kt tepi tuh...

    bestnya dpt petik apple... seorang dikenakan fee berapa tuh kak? terjakun lak nengok buah2 apple tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik Dana. sejuk je kawasannya.
      kalau kat apples tu rasa2 akak dalam Rph20,000 kot.
      kalau tak silap lah.

      Delete
  3. Replies
    1. ALHAMDULILAH..
      bawak staffs libur2 ke Surabaya.

      Delete
  4. Cantik sgt view atas pelantar tu kak. 😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn.. kalau sesiapa tak gayat, memang best duduk kat situ. verangan.

      Delete
  5. Gayat x gayat, nak juga ambik gambar di sana sebab view cantik 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH selamat. kena buang rasa gayat lah gamaknya.

      Delete

cliks..cliks