cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, May 2, 2015

Annyeonghaseyo Korea (5) - Yeaa..We are in Nami Island

sambung lagi ye.. 

punya lah lama yee..

padahal peginya takat 3 hari.. heeee... saje je buat seksa.. anyway, i sambung dari cerita N a m s a n   T r a d i t i o n a l    T h e a t e r    P a r k.  apa - apa pun i belanja satu gambar this park view from our hotel waktu malam.. 






cantik kan.. ini gambar sehari sebelum kami pergi ke sini.. melalui park ni untuk menuju ke Chumuro Station. 







ok lahh.. dari Chumuro Station kami menuju ke Hoegi.. Masa ni kan kami pakai top up card.. bayar lah kurang lebih sorang dalam RM15 kot.. i memang tak hengat sebab hanya bergantung pada my PA lah.. heeee.. Chef CiJu kan dah pernah sampai ke Korea.. actually dia pun tak lah pandai sangat.. last time pun pasal ikut orang so sure lah tak concentrated pada apa yang patut dibuat.. sama macam i masa tu lahh.. i followwww..


then sampai ke Hoegi Station, we need to transfer to another station.. kena tukar railway lah gamaknya.. station ni agak sepi.. tak ramai orang pun menunggu train di sini.. so kami pun apa lagi.. kerja berwelfie selfie segalanya.. How to go to Nami Island? the only way to go there is, by using Gyeongchun Line and it stops at Gapyeong Station. 










Chef CiJu pulak lagi tengah memahirkan diri menggunakan monopod lah.. apa lagi.. kejap - kejap tangkap.. kejap - kejap tangkap. heeeee.. menyakan.. then kami pun naik lah train dan turun di Gapyeong Station.  kalau tak silap i lah, train just cost you about KRW4000 for one way to Nami Island.. kalau silap sorry ye.. 






boleh tahan lama gak lah baru nak sampai di Gapyeong ni.. i think almost 7 stations kot. dan rasa - rasanya almost  one hour plus gak lah baru nak sampai... i memang tak record langsung durationnya.. nak kena selak semua gambar - gambar so boleh lah traced the time taken tu lah.. tapi malas lah kann. heeeeee.. you all pegi sendiri.. kitarang ni jadi lambat coz campur dengan waktu merapu kitarang....









Setelah sampai di station Gapyeong kami terus menuju keluar dan terus amik cab to the ferry wharf. . tak mahal pun cab to Nami Island ni.. dan cab yang ada di sini, memang khas nak ke Nami. just tell them ferry station or Namiseoum  and they will understand. and it cost you KRW3500 amik masa 5 minutes gitu lah... so dont worry..nak jimat, guna local bus..  tapi kalau nak jimat lagi, jalan je kot. heeee.. 20 minutes cam tu.. tapi mak tak leh nak nolong lah.. terpaksa lah amik cab.. 






maka sampai lah kami di sini.. ALHAMDULILAH... 






depan dengan information office ni adalah ticket counters dia. Entrance fee dalam KRW8,000. (kottt).. lupa laaahh.. kiranya entrance fee and round tip ferry.. 








main entrance nak menuju ke ferry to Nami Island. 













ferry dah tunggu..  ferry ride just took us 5 minutes to the island. 






akhirnya.. sampailah kami di sini.. Island yang semua orang kalau boleh nak pegi.. kalau tak ke Nami Island katanya macam tak ke Korea lah gamaknya. (bagi i lah kan).. kira macam kalau ke Malaysia, tak pegi Petronas Twin Tower tu kira tak lengkap lah.. 



bunga - bunga masih lagi segan  - segan nak keluar. early spring sangat rupa - rupa nya waktu ni.. memang ramai tourists waktu ni.. mostly sampai je island, depa akan berebut nak gambar at the entrance.. so kitarang pun lari dulu dari suasana ni.. terus nak cari tempat makan.. lapar weiii.. coz we didnt take any breakfast before leaving. 







yes, we were here.. Nami Island. 






so kami melarikan diri di area ni.. tak ada orang pun, tapi yang penting area ni sangat cantik.. lepas kita gambo, ehhh.. ramai lak yang datang dan bergambo di situ..






Great scene here.. at Winter Sonata.. gituuuu..  the scene where Winter Sonata filmed at..






bergambar dengan anak bujang i.. i dah jadi rendah dibuat dek Abang Luqman.. 






bergambar di sini, i believe memang dah satu kemestian.. betul kan..memang favorite spot. 










monopod punya cerita.. tapi ada gambar yang tak cantik.. 






cari di mana kami? heeeee...






Yamberzal flowers synonym dengan spring time. 






maju lah ke depan.. ada kedai ni.. jual red bean bun stall  ye.. macam nak cuba.. tapi entahlah kenapa tak try ek... nyesal lak bila dah balik.






berdepan dengan Red Bean Bun stall tu jalan ke depan sikit, belah kiri akan nampak ni.. Ada musollah, ada tempat makan,  ada library, ada shops, dan tempat lepak - lepak.. belakang area Asian Cuisine tu ada lagi cafe yang serves halal food..  Drama Cafe.. (i jumpa dari blogs lain. heeee . tak perasan langsung apa nama this cafe.. ) pegi je belah belakang tu, sure akan nampak.. 






nanti nampak lah cam ni.. 






kecik je cafe ni ni.. tapi ramai tau pelanggan dia.. mostly Korean lah kot.. 






suka tengok kerusi meja di cafe ni.. comel - comel..














suasana dalam cafe.. I tak fikir lah kot pekerja depa or maybe the owner ni moslem.. sebab depa ada jual liquor.. well.. tak payah nak selidik bagai lah kan.. sebab kat Malaysia pun kurang lebih gak.. kalau makan di Resto Nasi Padang di Indonesia tu pun berlambak air Bintang.. heeeeee....














Ok lahh. jom kita makan.. i tak tau apa lah mende ni.. makan je la.. tekak i biasa - biasa je... not really in to it lah..tapi boleh survive lah i.. kira tetap boleh makan kalau lapar.. dan i memang lapar pun waktu ni.. sooo, kita makan je..jenis ni soupy2 sikit.. ada seaweed .. tu yang depa berdua buka betul.






yang ni i makan lebih.. ala - ala lempeng.. sedap lahh.. 


dannnn.. yang sangat dihebohkan oleh Chef CiJu.. ni haaahhhhh!!!! apa ke namanya? Bento.. 








tadaaaa..






shake shake bento. nasi tu bergaul rata gitu. nasi panas - panas dan lembik, sure isinya bercampur sebati.. they took something yang cheezy.. nak sama kan tekak i.. ok lah.. i enjoyed it so much.. something different.. 





licingggg..






view of small park depan this resto.






lepas makan, we all naik ke area library dan di bahagian atas tu ada musollah.. dapat lah merehatkan tapak kaki yang dah lenguh ni.. bukan jalan mana - mana pun. 






kemas..cantik. bersih.. memang salute kat depa ni.. kalau musollah kita, mau berkempam je baunya..









masa dalam musollah ni jumpa lah ramai orang Malaysia.. masa i sampai sini i ada buat l i v e   u p d a t e pasal Nami Island ni.. ada lak blogger yang kata perasan kan i.. tapi tak sempat tegur.. sayang kann. kalau tak sure kita gambo - gambo.. tak pe.. nanti kita jumpa yeee...Thanks to J e a   M o h a m a d uang sudi tinggalkan comment dlm my blog. 










suka tengok library ni.. tiang ni dari buku tau.. best kan.. recycle..  dan creative lah to me..  then kami menjelajah ke arah sana..... 





sebenarnya mencari arah nak tengok area Mamat n Minah Winter Sonata tu.. tapi tak jumpa arah.. tambah kaki kami dah penat sangat.. dah malas betul dah... just ronda - ronda depan ni je. pun cantik je.. 





so we decided nak balik awal.. dah penat sangat dah kaki dan lutut i ni..






dan depa verangan..








ingatkan dah nak petang ni tak ramai orang lah.. ehhhh.. lagi ramai dari waktu kami sampai tadi.. ramai budak - budak sekolah..






jangan lupa gambo kat sini ye.. 






setelah kurang lebih sejam lebih kami di Nami Island, so good bye yeeee..






nak patah balik ke Gapyeong Station, kami amik cab lagi.. 






kepenatan kami.. terseengguk - sengguk dalam train.. tiba di Seoul we decided nak ke Dongdeamon.. dan dalam train sorang makcik ni tanya kami, kami dari mana.. then kami sebenarnya tak tau nak naik train apa untuk ke sana..  bila dengar je kami nak ke mana, terus dia offer.. "Follow me."..mengikut lah kami bagai kekura mengejar arnab.. dah tua, tapi ya allahhh.. laju dia jalan. bila sampai je ke track yang betul, dia terus cakap, "ok, bye"..laaaaa..dia tak naik pun train tuu.. dia hantar kan je kami.. terharu lahhhh.






sebagai kenangan.. ni dia anjuma kami ni.. Hebat betul depa ni.. semoga dia berbahagia.. Semoga ALLAH buka pintu hidayah juga.. :-)...

ok lahh. ini dulu pasal Nami Island.. esok dah nak tinggalkan Seoul.. malam ni nak berjimba..daaaaa..
















20 comments:

  1. cantik bunga 2.. bunga mcm orked tapi batang n daun mcm lily... hehehe btw selamat bercuti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu namanya yamberzal.. sign of spring kalau di Kashmir Ahlam Miera Shafie.. cantik kann.. alahhhh akak dah balik dahh..

      Delete
  2. Nami Island memang menarik...surau di sana luas dan bersih, memang salute kat depa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanzzz.. suka dgn interior surau tu.. esp waiting area tu.. best je..

      Delete
  3. Nami Island memang wajib di lawati kalau ke Korea... pasalnya ia lokasi drama Winter Sonata itu je. Korea ni cantiknya masa autumm waktu tu pokok semua berdaun kuning dan merah.

    Bangga juga tgok bendera M'sia turut di kibarkan atas Feri tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah .akak rs cantik kalau autumn..akak dah dua tiga kalu rasa spring ni..nnt nak rs lah autumn..

      Delete
  4. hai la kak..seronok nyer baca kak..layan gambar pun terasa-rasa ade kat sana sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I believe idzwa sure leh pegi sana satu hr nanti..
      best sgt tau

      Delete
  5. In Shaa Allah moga ada rezeki berjumpa lagi :)

    ReplyDelete
  6. seronok baca kisah Korea ni.. teringin nak kesana juga suatu hari nti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen, ameen ya rabb... INSYALLAH dear..

      Delete
  7. kak yan...bento tue nasi goreng ke..bestnya tgk gambar2 yg akak ambil..rasa mcam saya kat sana pulak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noo.. bento tu nasi putih yg bit sticky then mix wt that ingredient.. ada cheeze lah, ada macam sayur sikit lah. i think macam kimchi kot. gitu2 lah. then bila kena shake tu dia pun bercampur gaul sebati lah..

      Delete
  8. sy adalah peminat winter sonata. minat sgt smpi dah xtau bape kali ulang tgk citer tu. teringin sgt nk gi nami island ni.. nak feeling bercinta dgn jun sang.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Anne berkesempatan nak pegi, better pegi waktu autumn. katanya lagi cantik waktu tu.. memang berbaloi lah pegi sana.. best sangat..

      Delete
    2. Best sgt baca kisah korea ni, ala2 winter sonata...teringin nk gi sana juga.. suatu hari nnti.. insya Allah..

      Delete
    3. INSYALLAH dear.. we never know.. macam i.. tak pernah teringin pun nak ke Korea.. sekali dizinkan sampai.. mmg tak sangka..

      Delete
  9. bestnye kak..hehehe..seronok baca kat blog akak..cantik2 tempat dia kan....korea ila belum sampai lagi..hehe insyaallah kalau ada rezeki lebih nak g sana...

    ReplyDelete
  10. Assalam kak yan,
    bestnya pi pulai nami tuuuuuuuuu
    tapi kak yan kira hebak laa
    berjalan2 merata
    iols gamaknya semput tak hengga kalo lagu tu tau3

    ReplyDelete

cliks..cliks