cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 12, 2015

Annyeonghaseyo Korea (7) - Good bye Korea and Welcome to Japan


okkk.. kita sambung lagi..sorry lah bagi yang mengikuti cerita i ni... asyik tertangguh - tangguh je kan... bukan kata malas sangat.. tapi masalah - masalah negara ni lah yang membuat i agak lambat nak sambung.. heeee...heee masalah negara yeee... familly ku adalah negara ku.. bila PM negara ku terganggu, maka urusan seharian i pun terganggu....  



anywayyy... di S I N I adalah cerita akhir i dalam episode di Korea.. and now i wanna share with you guys about our journey from Korea to Japan..   alaaaaa bukan gempak mana pun.. tapi i nak share.. usually orang akan buat travel ke satu - satu tempat dulu.. but me.. From Korea terus je we all traveled to Japan. kira - kira macam 2 in 1 lah gamaknya. . sejiran lah tu kann.. 





after two nites at this hotel. Parkview Hotel, Jung-gu, we checked out bit early even our flight to Japan was at 2.30PM.. from the hotel in Seoul to Incheon wud take about 1 hour.. lama tu.. tapi sebenarnya we have already decided to take a cab from the city to the airport.. dah janji dengan the taxi driver yang bawak kami masa kami tiba dulu tu. Mr Han.. Ceritanya di S I N I.... i memang surrendered lah nak naik all the trains ke apa ke since our luggage pun macam orang nak pindah je kan.. tak sanggup i nak tolak dan sorong - sorong dah...


even the charges pun SUBHANALLAH agak mahal, tapi coz i sayangkan my back bone dan my knees lah maka tetap nak guna cab.. tak perlu nak bergegas - gegas dan tak perlu nak lari - lari.. lagipun we had few things to settle before departing.. like WIFI nak kena pulangkan.. plus we also didnt know cam ne lah keadaannya di airport nanti.. sebab kami kena guna flight yang tak pernah kami guna... so of coz all the procedure nya berbeza.. bukan cam Malindo, bukan cam AirAsia, bukan cam Indigo.. then another one is, this airport procedure pun berbeza.. so tak nak lah tergesa - gesa..






we booked Peach Aviation from Korea to Japan.. this is a low - cost airline based in JapanIt cost us about RM400 lebih lah gitu..tak ingat lah gitu.. then we took about 40KG for luggage.. 












tiba je di airport, Mr Han terus menuju ke pintu masuk yang memang sudah dikhaskan buat Peach Airline.. kami terus turun di  H and J..AirAsia pun kat sini.. Dah siap sume diturunkan kami mengucapkan terima kasih pada Mr Han.. seronok bila dengar celoteh Mr Han ni.. memang tak sunyi kami sepanjang perjalanan dari Seoul ke airport. 





Ini lah Mr Han.. our driver since our arrival lagi..  bila dah hi hi bye bye....kami terus menuju ke ......






sini.. masuk yeee...






kena ke J20. mana tu.. jomm cari...






sampai lah kami di sini.   setiap seorang hanya dibenarkan bawak 2 je hand luggage je  ke cabin.. they were so strict about this tau.. dont play - play.. siap timbang lagi setiap luggage yang kami nak kena bawak naik tu.. kalau back pack kecik tu dia tak timbang pun.. hand carry pun tak boleh lebih - lebih tauu.. So kami padatkan 2 luggage yang nak kena diletakkan di cargo ni.. padat sungguh.. ingat boleh letakkan 3 luggage.. rupa - rupa nya tak boleh... apa lagi, masa kat sini kena bongkar balik lah yang ada di bag satu lagi tu.. heeee...heee... keluar segala "cermin mata' kami di situ. heeee lawak lahhh...






bila dah settled semua, kami relax kejap sebab masih ada banyak masa lagi.. sempat gak jumpa dengan orang Malaysia di sini yang bercuti almost 2 weeks di Korea.. 






then kami pulangkan WiFi ni kat sini..






ingat nak buat last minutes shopping kat sini.. tapi macam tak sempat lahh..






so just cuci mata je lahhh.. 













macam yang i cakapkan lah. ingatkan nak shopping, tapi kami tak perasan yang kami sebenarnya nak kena amik shuttle train in order to go to the terminal.. he..heee...heee.. haru sungguh lahh..maka terpaksalah menguburkan niat sahaja.. 






pandang je lah yeeee..






cepat!!!...cepat!!!






akhirnyaa... tiba gak kami di ruangan ini.. nampak tak tuu our flight to Japan.. nampak ekor je yeee.. 






tu dia.. ekornya je nampak.. 






delayed about 10 minutes.. 







jomm!!.. nak masuk kapal dahhh... sekali lagi diingatkan pasal hand carry.. only 2 bags are allowed to the cabin. 











yeaaaa!!!... we were heading to Japan.. good bye Korea..  mana tau boleh ke sini lagi nanti.. 






tertanya - tanya..kenapa Peach ek? sedangkan semuanya berwarna Pink and Purple.. suka pulak i tengok. 










meninggalkan bumi Korea.. 






suka i tengok stewardess depa ni.. come, dan sopan lak bila berseluar cam tu.. color uniform memang sweet lahh..






dalam ni kami tak tau apa nak makan.. terpaksalah pilih - pilih dessert je like mochi.. sedap weeeiiii..






dan snack like Takoyaki... 






panas - panas you.. siap diingatkan oleh stewardess tu.. very hot..very hottt..



Edit*  - sebenarnya kannnnn. sauce dia tu tak leh makan.. we all baru tau pasal benda ni pun selepas kitarang makan di kapal ni bila jumpa tourists dari Malaysia dan bagi tau kat kami jangan makan sauce dia tu.. so kami hanya makan guna mayonise je lahh... dah lepas, tak pe kannn.. heeeee






yang ni lak Baklava yang i beli semalam.. i makan kat sini.. ada lagi. so sweet..






then kami diberikan arrival form yang nak kena isi.. 






lebih kurang selepas sejam lebih, sampai lah kami at Terminal 2, Kansai Airport.. ALHAMDULILAH.. even banyak air pocket tadi di atas tu.. kecut perut you.. 






jauh gak berjalan nak menuju ke Immigration counters ni..









menuju kami ke Immigration counters... setelah itu, maka kami menuju ke Information Counter... 






Banyak benda kami tanya di sini.. kami mesti kena ke Terminal 1 untuk pergi ke Osaka.. kaki dah ketaq weii.. penat sangat dah kaki i.. anyway, takat ni dulu i cerita ye.. banyak new things new experiences yang kami tempuh.. nanti i ceritakan yeeee... memang mencabar.. sangat!!!!... sooo tunggu yeeee.. 

17 comments:

  1. Alahaiiii Sos takoyaki tu x Blh mkn la kaka ade letak meat dlm tu.😩
    But since Tataw x pa la....mmg x de Sos takoyaki yg Blh mkn kecuali dia tulih halal or beli Sos kt supa...Cuma ade 1 brand jer Blh mkn Dan Sos tu bkn org meniaga guna.😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..heee... kami tau pun bila ada jumpa one Malaysian kat Japan.. dia bagi tau tak leh makan.. lepas tu tak makan dah. heeee.. tak pe kann.. dah terlepas.. then kami blasah mayonise je lahh...

      Delete
  2. Klu semua adult ok & seronok jalan2 macam ni.. adventure..penat tp balik banyak kenangan..
    Makchaq ni masih ada nafisah memang x boleh nak redah2 gini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe makchaq, nnt2 ok lah tu.. saya sebab sume dah besar2 dah...

      Delete
  3. there i told you...orang kampong kite baik baik kan..he..waduuh sudah rindu sama ahjumma kat fish market!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee.. org kampung awak baik2 Nekcik.. ramah2 even cakap macam ayam dgn itik. heeeee

      Delete
  4. Orang kampung keme gak tu..!! Kehkehkeh
    Ngape kejap bebenor koreanye Yong ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong, teman sebenonya bukan nak ke Korea.. teman nak ke Japan.. tp teringin lak nak nyinggahnya.. tu yg pegi kejap je. heeeee.. apa2 pun happy lah dapat singgah sana kejap je pun.

      Delete
  5. Bestnya....
    Tapi tang air pocket tu yang tak tahan. Gerun sungguh kalau kapal bergegar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolutely dear.. cuma dua'a je lahh.. almost all the time air pocket dia... kejap2 ting2 bunyi alarm dia suruh pakai tali pinggang..

      apa2 pun ALHAMDULILAH..

      Delete
  6. Dah sampai jepun dah kak yan..? best kan... hehehe.. memang peach kira luggage ikot kuantiti bag...he..he.. pelik sikit eh... sempat ke p tokyo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah sampai dan dah balik pun dha dear.. memang best dan simpan angan2 nak ke sana lagi. but i wanna spend my time in Kyoto kot.. happy kat sana.. relax sikit compare to Osaka and Tokyo.

      experience dgn Peach tu memang menarik. heee.. dan balik lalu tokyo naik shikansen dr Kyoto. balik lalu Narita.

      Delete
  7. ida datang baca ceritaaa korea akak heeeeeeeeee tak zabarrr nak pergiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  8. Assalam kak yan,
    laaaaaa
    ada apa dlm sos tu akak???
    dah lepaih masok perut
    hadamkan sajork kekdahnya he3

    ReplyDelete

cliks..cliks