cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, April 18, 2015

Annyeonghaseyo Korea (1) - our arrival



Alhamdulilah...

I dah selamat pulang ke Malaysia on last Wednesday, April15, 2015 after spending our time in Korea and Japan.. 

Never thot akan travel ke dua - dua negara ni.. Tell u the truth, not even in my list.. Coz i memang kurang sikit dengan kinda food dia.. tu lah sebab nya.. dah ada experience masa ke China in 2001 dulu.. so memang tak terfikir langsung.. malah tiada keinginan langsung nak ke area sini.. even memang ramai sungguh rakyat kita ke dua - dua tempat ni.. nak refer ke Korea and Japan ni, berlambak kita boleh refer any blogs. 


tapi tu lah kan.. kira ini hanya perancang... but ALLAH is the best planner for us. 

Abang Luqman punya pasal lah maka terpaksa i terjah gak ke sini.. He really wants to go to Japan before furthering  his studies in Indonesia.. maka we as a parents tunaikan lah hajatnya.. Hubby siang - siang lagi dah surrendered nak ikut serta.. sebab dia dah sedia maklum yang dia mungkin tak akan mampu nak turun naik public transport. so maka tu lah i yang nak kena pegi... bila maklumkan pada hubby that only me n Abang Luqman yang akan pergi, he asked Chef CiJu ikut sekali.. so flight dia sponsored.. maka pada April 7, 2015 terbang lah kami bertiga.....








kami ke airport dengan cab je.. malas nak paksa Hubby hantar pepagi ni..lagipun 2 Abduls nak ke sekolah.. Taxi costs us about RM90 plus bagi tip RM10.. maka RM100 lah..






edit balik dan letak gambo ni. heeee






our flight was at 8.00am.






luggage drop.. tak pasai2 tambah luggage.. silap perkiraan..







di sini our boarding area.. ingat nak sarapan dulu, tapi macam tak sempat..







tepat jam 8.00am pagi bergeraklah kami ke Incheon. cuaca sangat baik.. sesekali air pocket.. cuak rasa hati.. agak kuat gak.. baca - baca lah apa yang patut... sentiasa gak lah..







diagihkan Arrival Form.. isi kat dalam kapal.. Abang Luqman duduk di bahagian lain..tapi i m sure dia tau nak isi... 







tadi tak sempat breakfast.. so breakfast dalam kapal.. eemmmm kalau dah breakfast kat kapal ni, regenya tak payah ceritalah kan... tak kuasa.. yang penting perut kena isi sebelum melangkah lebih jauh... penting tu.. energy.. nak menapak  ke sana - sini.. jangan berangan macam travel ke Indonesia.. segala - galanya supir yang uruskan...







Alhamdulilah we safely landed at Incheon Airport at 3.20PM (local time).. kebas punggung i.. dekat 6 jam lebih tu.. waktu depa ni sejam ke depan dari kita.. sampai je, terus tuju ke inter terminal shuttle  menuju ke Terminal 1. lepas tu nak kena amik luggage.. 






Lepas amik luggage, terus we looked at the counter for our wifi.. ini dah dibuat oleh Chef CiJu by online a day before kami fly to Korea.. tapi once we arrived and wanted to pick up, kami tak jumpa pun counter nya kat terminal. melilau almost 30 minutes.  tanya ke Information Counter. lepas berusaha itu ini, tup - tup dapat tau, the company not authorised punya.. so we decided to rent wifi yang memang sedia ada di terminal.. yang tadi tu dia janji akan refund sebab kami tak gunakannya.. ALHAMDULILAH..



so tip.. anyone yang nak pakai wifi while in Korea, sewa je di airport. banyak company ada.. dont worry..nak sewa phone pun ada.. no need buat thru online.. just nak share je.. 






time to go. kami dah amik masa lama di sini.  setelah mencongak - congak waktu rasanya kami akan lebih lewat tiba di hotel kalau kami naik train... 






keluar je, sejuk dah sapa - sapa dah muka kami.. happy sungguh.. sejuk lah katakan.. tadi kat dalam dah rasa panas dek hal wifi.. bila kena sejuk ni, hilang terus hot - hot  ni.. heeeee..






our driver dah siap ambik barang kami semua dan menuju ke taxi dia.. 


FYI, the cab charged us about KRW65000 from Incheon Airport to the Central Korea.  fix dah tu. why did we take the cab.. segala - gala adalah kerana badan kami dah terlalu penat, waktu tu pun dah hampir nak tenggelam matahari.. we rushed sangat.. plus dengan luggages yang boleh tahan berat.. i memang dah tak sanggup nak menapak lagi.. maka nya.. lagipun masa sebelum i pegi pun memang i made a budget for transportation including taxi.. ye lah, orang yang macam i ni memang terpaksa buat cam ni.. kalau tak memang merangkak nanti belum ke mana - mana.. haru gak nanti kan..apa - apa pun, kena bergantung pada budget dan kemampuan diri lah senang cakap.. 






after almost an hour dalam cab, nampak lah bangunan - bangunan tu.. itu Central Seoul. Hari dah hampir jam 6.00PM.. almsot gelap.. sini waktu spring, maghribnya agak awal..tiba je kawasan Jung-gu, mengagau gak lah our driver Mr Han mencari our hotel. memula tu gelak sakan kami dengan cerita - cerita dia.. then, darah dia pun ada naik sikit bila agak lama tak jumpa our hotel.. haru tul.. i diam kan je lah. cari lah kau belalang.. 









lepas  masuk sana, masuk sini, bertemulah kan di sini..






this is our hotel for 2 nites. tengok hotel je hati dah berbunga.. nak rest kejap then baru nak keluar balik.. tak larat sungguh.. at the counter of the hotel kami terus bayar setelah buat reservation thru Booking.com.  this hotel for 2 nites adalah KRW160,000 (RM 536) tapi since we paid by cash, dapatlah discount.. so we had to pay just KRW140,000 (RM469).. seronok lah gitu.. jommm naik bilik now.. kat 2nd floor.. 




tadaaaa...our room.. for triple .. ok sangat.. ok lahh. let us rest first.. nanti kita sambung citer ye.. daaaaa...



26 comments:

  1. Alhamdulillah. Walaupun tiada dalam senarai, akhirnya tiba juga Yan ke sana... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH Kakcik.. selamat sudah.. ye lah.. kita ni kan hanya tukang plan.. tapi ALLAH is the best planner.. DIA maha pengatur..

      Delete
  2. ketentuan dariNYa dapat ke sana.
    bila anak di Indonesia berulang ke sana pula lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. Maha besar ALLAH..

      INSYALLAH lah.. mmg akan sering berulang lah nampaknya..

      Delete
  3. Sepatutnya i yang balik sana kaaan ziyaaan..he.he

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..alahhh awak anytime boleh je ke sana... korek je lah tabung tu..

      Delete
  4. Sampai juga akhirnya walaupun tak masuk dalam list. Demi abang Lokman. Lepas ni tentu Puan selalu berulang alik ke Indonesia pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kak.. ALHAMDULILAH dapat gak merasa pegi ke sana.. dan ada keinginan gak lagi nak ke sana.. tabik dgn cara hidup depa.

      Delete
  5. yan...tabiklah kat u. boleh urus semua dari A to Z without husband. kalau anim...mau nenangis anak tu, takdenyalah mak dia berani nak p sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. dah terbiasa Anim.. even dgn Hubby pun kalau ke mana2 i yg urus.. Anim tak tau ke yang i pernah ke India sorang2?

      Delete
  6. Askum k.yan.. sy dah lama jd silence reader blog k.yan. seronok baca. Tp smpi skrng sy masih x dpt discovered apa hubungan k.yan dgn chef ciju hehehe.. blh bgtau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam TeacherAzimah.. thanks sudi jd silent reader i.. happy to know that...

      Hee..heee.. Chef CiJu adalah adik no 3 akak seibu dan sebapa. heee.. tinggal sama akak since 2002.. kira dia macam PA akak lah.. everything dia handle dlm hal rumah tangga akak sambil akak bantu lah.. in fact pin number me n hubby pun dia tahu.. anak2 pun lebih rapat dgn dia.. dan dia still single.. dah tak tertanya2 ye. heeeee

      Delete
  7. Salam kak,
    kes booking pocket wifi tu mmg kami dah terkena last year kak.berpusing2 sampai berjam - buang masa betul.Darah pun panas semacam!Akhirnya, kita sewa tempat lain..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..

      ooo ye ke..hhhh penat dan buang masa..hati pun panas je...luckily boleh refund.

      Delete
  8. tak sbr nk tunggu kesudahannyer... msti best kan kak...

    ReplyDelete
  9. best la kak yan! how i wish to travel as frequent as u did! sekarang ni dah beberapa tahun tak travelling. mungkin sebab anak2 kecik, dan budget semput. hehehe.

    anyway, thank you so much for sharing the view and the story. macam terasa dibawa kesana juga.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dah selamat balik walau percutian tidak dirancang.Tentu banyak cerita dan gambar yang nak dikongsikan.

    ReplyDelete
  11. Kak Yan...ni dari airport ke hotel dah satu entri tak sabar nak tunggu entri seterusnya...

    ReplyDelete
  12. Bestnya tgk akak makang aingin di Korea. Tapi why your pic takda dalam entry ni hehehe...nampak kaki ajer.

    ReplyDelete
  13. dah lama tak singgah sini cuma nampak update di FB..bestnya p jalan Korea..tak sabar nak baca cerita seterusnya

    ReplyDelete
  14. lama jg ek kak...sy igt dlm 3-4 jam je...sekali amik 6 jam!!! fuhhhh

    ReplyDelete
  15. Wahh....bestnye dpt pg korea...sy pon angan2 nk g sana..heheehh

    ReplyDelete
  16. Assalam kak yan,
    he3
    rege nasik ateh kapai mahai sebab makan ateh langit gitew he3

    ReplyDelete

cliks..cliks