cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, April 21, 2015

Annyeonghaseyo Korea (2) - dinner at Murree Restaurant and Itaewon Mosque




Ok lah.. nak sambung cerita Korea ni hahh.. sebenarnya my trip to Korea ni tak sama lah macam orang lain.. orang kalau travel ke Korea ni mau segala pelusuk celah dijelajah.. manakala i lak, tak termampu.. 


so kat sini i nak bagi tau lah.. kalau ada sesiapa yang teringin nak ke Korea, my blog is not a good referral. cuma i boleh share sikit - sikit je.. ye lah.. orang lain kalau ke Korea mau spend dalam seminggu.. we just spent our time in Korea for only 2 nites.. so limited places yang kami pegi.. but most important thing, we were so happy...


ok lahh.. sambung ye.. panjang meleret lak mukadimahnya..
sambung cerita dari  cerita our A R R I V A L.. we spent just one hour in our room then we went out again for dinner.. ya ampun lapar sesungguhnya.. sebabnya we skipped our lunch.. lunch yang dalam kapal tadi pun bukan lah beriya - iya lunch.. makan pagi sebenarnya.. maka itu pasai lah kami lapar sesangat.. 

Chef CiJu yang agak arif di Korea ni.. (she went to Korea in 2014 with our cousins and uncle).. so tau lah apa yang nak dibuat.. yang i ni lak, just follow je lah.. first, we went to area Itaewon.. nak ke Murree Restaurant.. halal resto.. Korean resto.. aduiii.. i memang lemah sikit.. tapi orang kata kalau tak cuba, maka tak cinta kan... 





dengan cab we went to this area.. 






tiba je terus Chef CiJu ordered.. i memang tak tau lah nak makan apa.. nak je terjah resto - resto arab or Indian kat luar tu.. tapi kita try Korean Food dulu deh....






so belalang, ini lah food yang dioredered.. 










rupa asal..






rupa - rupa nya nak kena gaul sampai jadi cam atas ni.. aduiyaiiii.. kita pun bedal je lah bebbb.. rasanya bit tangy lah..






ordered gak Nasi Putih.. bit sticky.. macam nasi pulut lah gitu.. Abang Luqman sure nak kena makan lebih lah.. orang besar kan.. lagipun dia kena banyak energy bantu i n Chef CiJu sepanjang travel di sini. 





apa ke bonde nya ni haaahhh.. macam penambah rasa lah kot.. 





beriya - iya dua beranak tu menghirup soup ni... me man - man je.. 






the chai.. memang best..











suasana dalam resto.. ramai memang lah rakyat Malaysia yang makan di sini.. tapi bila kita masuk, memang tak de nya lah nak menegur.. itu lah tabiat orang Malaysia kalau ke luar negara.. memang heran lah... cuma Abang Luqman ni jenis peramah.. saje je dia tegur 3 mamat yang duduk belakang meja kami.." Abang - abang dari Malaysia?", "buat apa di sini?", lama stay sini?..macam  - macam yang ditanya nya.. i just let it be.. Abang Luqman memang peramah..






beramah mesra Abang Luqman dengan abang - abang belakang tu..






akhirnya..licing licau.









sebenarnya sementara tunggu food dihantar, me and Abang Luqman keluar dari resto dan menuju ke masjid berdekatan.. kawasan ni memang kawasan moslem. memang dah berhajat nak beriktikaf barang selahzah lah di sini.. 






menyusurlah kan.. macam kat negara Arab pulak bila berada di sini.. penuh orang Arab. heeeeee






sampai je di perkarangan masjid, ruang for ladies dah ditutup. Gelap.. alahaiii.. tapi memang dah tertulis rezeki i berada di sini.. i asked the guy yang baru keluar dari masjid tu, dan terus nyatakan hajat i.. terus dia pelawa i naik ke ruang muslimah... ALHAMDULLILAHHHH...












permandangan dari ruang solat muslimah.





udara sejuk mengigit sampai ke tulang. sejuk sungguh .. tapi hati puas dapat berada di sini... tak dapat ke mana - mana, dapat ke sini pun cukup membahagiakan.. dan memang ini lah antara tempat yang i nak pegi for our 3 days in Seoul.  ok lahh.. i rasa cukup dulu kot.. nanti i ceritakan apa yang i buat lepas dinner tu.. tunggu yeee... daaaaa...

25 comments:

  1. xpee walau kejap pun yg penting memorii ituuu kannn hehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear.. akak memang happy je. yang penting dah jejak kaki ke sana.. dah amali suasana di sana. dah berpenat2 kaki naik trains n subways.. heee

      Delete
  2. Depan muree tu ada kedai baklava. ....tour guide you tak bawak ke situ ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahh.. kami ke Salam.. pegi malam kedua nya tu..

      Delete
  3. Tenang dan aman rasanya berasa di 'rumah Allah', kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. tp banyak sangat tangga nak naik ke atas tu kak. tp gagah kan gak..

      Delete
  4. seronok nyer tgk ketenangan dalam rumah ALLAH tu kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah.. rasa berbaloi sangat merangkak naik ke masjid ni..

      Delete
  5. Kiranya tempat ini kawasan ramai Islam itu yg nampak selesa nak makan dan jenjalan.
    Masjid pun nampak mendamaikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kawasan moslem kakzakie.. ramai gak yg non moslem.. tp depa makan kat resto msolem.. makan nasi bryani lah tu kot.

      Delete
  6. Replies
    1. ALHAMDULILAH. hajat kesampaian dan dapat merasakan keindahannya di depan mata.

      Delete
  7. Alhamdulillah dapat beriktikaf. Sama mcm kak zai kalau ke mana saja mesti nak singgah kat masjid, wajib.

    Kalau keluar negara kak zai bawa serunding boleh makan dgn roti atau nasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH kak zaitun.. rasa berbahagia kan.. semoga kita tetap akan melakukan benda ni sampai bila2 dan di mana saje..

      serunding tu kami bawak kak.. tapi tak makan sangat. heeeee.. sibuk makan kat luar je..

      Delete
  8. Replies
    1. ye lah nieda. heee. yang penting dah sampai, dah tengok cam ne. dah rasa food dia.. kita ok sangat lah bagi akak..

      Delete
  9. Kak Yan holiday ni ikut cara sendiri ada orang happy dapat pergi tempat2 melancong yang orang lain selalu pergi ada pulak orang suka perjalanan yg jarang2 orang lain buat dan pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Aina.. disebabkan Korea ni bukan lah pilihan utama, akak hanya pegi tpt yg benar2 synonym dengan Korea.. paling tidak happy lah.. dapat rasa keadaan di sana..

      Delete
  10. kenapa telur goreng tu nampak cam nipis je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. nipis maybe telur kecik kot.. tapi telur mata lembu lah tu..

      Delete
  11. So went there last year...
    Naik subway then jalan kaki kihkih
    Heaven khen byk halal foods plus byk mesian rest Kat sini gak
    HOtel weols kt Myedong tu
    Jln kaki 5mins smpi dah😁
    Umat Mcm semutttttt siang MLM
    Mmg meriah #TetibaCommentNextN3Sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa.. i love yr comment dear...

      akak pun terkejut memula sampai nak kena naik itu ini.. tapi akak blasah naik cab je. heee... yg penting happy dear.. seronok sakan shopping.

      Delete
  12. Sonoknyee.msy smpan angan2 nk g masjid kalau g obersi...tujuan utama tuhh hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH dear.. niat macam ni selalunya ALLAH kabul kan.. percaya lah..

      Delete
  13. Assalam kak yan,
    he3
    iols pun tak pernah makan korean food yang bebtui tu
    abeh terer pun seoul garden sajokr he3

    ReplyDelete

cliks..cliks