cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 8, 2015

Annyeonghaseyo Korea (6) - Dongdaemun Design Park and Plaza by Zaha Hadid and Coffine Gurunaru


 Lepas kami balik dari Nami Island, kami tiba di Seoul dah agak lewat petang.  Perut dah lapau. ye lah.kan sejuk.. kena lak dengan angin sejuk, lagi lah lapau..  kunun - kunun nak menyoping di area Dongdaemun.. then kami terus keluar dari train station.. kalau tanya lagi now, sure i dah lupa station apa tah. heeee... memang blog yang tak boleh direfer kalau you all nak travel ke Korea ek... tak pe.. i kongsi je pasal travel i yang hantam saja lah.. 


so bila keluar je dari station, mulut kami ternganga bila tengok building yang ada di depan mata.. SUBHANALLAHHH.. cantik sungguh lah... kalau Hubby ada sure dia pun suka.. macam kat outer space lak... the design very modern futuristic .. i tercari - cari gak apa nama this building tau.. yang i hanya nampak adalah Art Mall.. so i didnt have any idea what kinda building it was.. 

then bila balik, baru dapat tau.. rupa - rupanya Dongdaemun Design Park and Plaza. Actually masa melalui area ni kitarang tak ada arah pun.. main jalan je.. rupa - rupa nya building ini dipanggil Dongdaemun Design Park and Plaza...



^
^
^
^



seoul’s ‘dongdaemun design park & plaza‘ (DDP) opens  its doors to the public march 21st, 2014,   seven   years  after zaha hadid floated initial   plans  for the project. the scheme, developed by the seoul   metropolitan  government, introduces  the   latest and most innovative   design   trends,  establishing   a lively cultural   hub of   public congregation that   promotes   fluid   thinking  across   creative disciplines.  comprising   five  zones – an art hall, museum, design lab, design market   and   dongdaemun history   and culture   park – the scheme   caters to  the   city’s population, but   also  reaches out to the global community.  hosting a variety of high-profile   events   and programs   including international conferences,  festivals, presentations of   new products, fashion shows, as well as offering venues for business, shopping   and relaxation, 60  unique   hotspots  are  situated throughout   the   ‘dongdaemun design   park and plaza’  which each feature  a story of creativity   based  on the life  cycle of the  dongdaemun area, which  stays awake   24 hours a day, reminding  visitors  of the site’s rich history.



Dame Zaha Mohammad Hadid, DBE (Arabicزها حديد‎ Zahā Ḥadīd; born 31 October 1950) is an Iraqi-British architect. She received the Pritzker Architecture Prize in 2004—the first woman to do so—and the Stirling Prize in 2010 and 2011. Her buildings are distinctively neofuturistic, characterised by the "powerful, curving forms of her elongated structures"  with "multiple perspective points and fragmented geometry to evoke the chaos of modern life".  She is currently professor at the University of Applied Arts Vienna in Austria.





memang awesome lah pada i.. bila jalan in between tu, rasa macam kecik je kita ni..







tak lah berpeluang masuk ke bahagian dalam tu.. sebab rasa - rasanya some part dah tutup kot.. tak sure.






kalau tak silap ini adalah area entrance dia..






jom kita naik stairs tu..






ada lak benda - benda yang kat sebelah ni.. mall gak kot. tak sure.




















Chef CiJu tu sebenarnya dah sakit tapak kaki dah tu.. tapi we all pelan - pelan jalan.










feel so unique.. 






tangkap gambo lagi.. 










sampai lah kami di area sini.. dipanggil Art Mall. 






then jalan lagi  ke bahagian atas ni.. tu  diaaaa... shopping area.. shoppinggggg..










bila tiba je depan ni, kami macam tak tau nak buat apa. so google map lah.. cari moslem resto at this area.. dapat laaahh..






nak makan.. waktu nak cari direction, baru kami realised that kami berada di depan Migliore.. so resto nya ada di sekitar area depan ni.. nak make sure tadi tu, kami tangkap dua anak dara Korea dan bertanya.. emmm.. ayam itik dah bersembang nya.. tapi dengan susah payah, depa ajak kami lintas depan ni, dan terus found out the address that we showed to them.. 





sampai ke area sini - sini dah.. depa tak dapat gak even ada dlm google map lah.






Almost about 30 minutes mencari, akhirnya me n Chef CiJu and Abang Luqman decided to give up dah terus nak makan kat Itaewon.. nak makan kat cafe pakistani yang i nampak malam semalam tu.. 






sempat lagi tu.. 






then we said to this gurls we wanted to go to Itaewon saje lah nak cari makanan HALAL..  sebelum berpisah kami gambo dulu.. terima kasih sangat kerana dah bersusah payah depa nak tolong.. appreciated sangat. 



then kat depan ni gak kami amik cab dan menuju ke Itaewon . pricey gak lah cab.. tapi kaki dah sakit sangat.. terus je lah ke area Itaewon.






dan akhir nyaaaa.. i dah cakap i tak nak makan Korean food lagi malam ni. i nak makan either Arabic or Indian food.. maka termasuklah kami ke dalam resto ... Bryani tu yang tak tahan tuuu..







Lamb Khemma lak tuuu.. sedap weiii..







dan i tak nak lepaskan peluang nak makan Pratha di Korea. sedap gakkk..






Akhirnyaaaa... licinggg..






Ini lah owner nya.. dari Pakistan. Muhammad Ali. so young..  akan ke Malaysia next month katanya.. means now dia dah ada dah pun di Malaysia.. Lepas dinner kami tak terus balik. nak merayap lagi. malam ni nak shopping lagi..  keluar je dari Resto Pakistani tu ( lupa lah nama, tapi senang nak cari.. sederet dengan Murree Restaurant) kami jenjalan menyusur kedai - kedai sepanjang jalan di area resto di Itaewon.. macam - macam resto ada you.. dont worry lahh.. 









tengok.. 






then kami cross pulak.. 






nampak ni.. nak singgah dan nak beli..






kami beli baklava.. dah macam kat negara arab lak. heee..









memang tak akan kebuluran lahh..  then we took a cab  terus patah balik ke area Myeongdong.. 






teringin sangat nak cuba coffee di sini.. tapi baik later - later lah.. shopping dulu.. 








Abang Luqman sibuk nak cari kasut.. Kami ke ABC Marts. dia tinjau VANS... sorry lahh.. size tak dak.. kaki Abang Luqman size 12.. kat sini takat size 10.. sedih dia.. so, lupakan lah yeee..







kami jenjalan lagi.. sambung lagi.. selagi tak shopping sure tak puas hati kan..







singgah Etude..










tergoda dengan gadis ini.. walaupun tak faham apa dicakapkan nya, dia berjaya gak memujuk kami supaya membeli.. memang hebat. heeeeee







akhirnya.... 2 bags dibawak balik.

then kami terus sambung dan di pertengahan jalan  kami terserempak balik dengan gurl yang tolong kami sebelum kami dinner tu.. kali ni dia sorang je.. kami bertegur sapa semula.. dia pun happy sungguh lah.. 






ingatkan kami berpisah di persimpangan jalan.. sebab i teringin nak coffee memalam ni.. so sebelum berpisah, i suruh Abang Luqman dan this gurl bergambar sama..  tapi tah cam ne, i pun pelawa dia untuk ngopi sama.. dan dia pun macam happy je..






langsung kami ke sini balik.. ordered air dan perlahan - lahan i naik ke tingkat atas.. sebelum duduk perasan ada satu family tengah minum.. once the gurl tarik - tarik meja for all of us, this family macam nak beredarlah.. then i macam rasa bit guilty pulak.. then i mintak maaf... even dia jawab dalam bahasa dia,  the mother cakap yang depa memang nak balik dah...

tapi i sendiri rasa ntahlah.. macam bersalah.. once we keep saying sorry.. terus dia nak berbual.. tanya kami dari mana..berapa hari di sini... bila dia nak tinggalkan kami tu, terus dia pegang tangan i kuat - kuat.. then terus macam nak peluk i.. and i noticed dia pakai tongkat.. then i tanya.. what happened to her.. her son said, maknya ada masalah back bone.. then i pun bagi tau i got the same problem... then dia peluk - peluk i dan cakap, dont worry.. just be happy... hhhhhh.. bersembang kami macam dah kenal lama.. memang sakan...terus dia ajak bergambar....






kesamaanya adalah MATA SEPET kami. heeeeeee
i was so happy bila dapat jumpa dengan orang yang rasa happy bila jumpa kita.. semoga ajumma  ni ALLAH berikan kesejahteraan.... AMEEN...


setelah depa beredar, the gurl tadi minum coffe lah sama kami.. macam - macam kami cerita.. walaupun hampir tiga suku perbualan bagai ayam dan itik.. nasib baik gak dia ada sikit - sikit tau itu bahasa Inggeris lahhh... then Abang Luqman tried dengan google translate.. kira ok lahh.. 


tengah sembang - sembang tu, tetiba dia suruh kami jangan ke mana - mana.. duduk je dulu sebab dia nak ke sesuatu tempat dulu.. tunggu lah kami... selepas kira - kira 20 minutes menunggu, dia sampai balik.. termengah - mengah...then terus berikannnnn...

*
*
*
*
*
*
*






ini.. Maskers... dia suruh kami pakai sebelum tidur.. bangun nanti sure kami feel relax.. agaknya dia tengok muka kami yang penuh jeragat ni kot.. langsung belikan masks untuk kami. heeeeee.. apa - apa pun sangat kami hargai.. dan happy sungguh..  sebelum balik.....

saksikan depa.....





cheeky kan.. 








then after hugs.. hugs.. we all pun berpisah.. depa sempat tukar - tukar email.. ntah nak pakai bahasa apa lah nanti tu.. apa - apa pun malam ni kami balik dengan perasaan puas hati dan happy.. esok kami akan ke Japan pulak.. so nak balik sebab nak pack barang.. our flight was at 2.30PM.. tapi antara Seoul and Incheon agak jauh, we needed to be at the airport agak awal.. banyak benda nak kena settle.. okk .. nanti kita cerita lagi yeeee...

20 comments:

  1. tu yg syok travel dpt jumpa kenalan baru... rasa terharu lak bila baca tang mak cik yg peluk2 2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Ahlam.. sebab tu Islam menggalakkan kita supaya bermusafir.. tak semestinya ke luar negara kan.. dlm negara pun boleh..

      makcik tang peluk auntie tu mmg teringat2 sampai laa..

      Delete
  2. Agak2 girl korea ni ada can ke nak jd menantu kk yan? Hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa..haa.. ntah ye.. Tapi Abang Luqman prefers Japanese lah dear. heeee.. akak tak kesah pun.

      Delete
  3. wow..menarik mask buah delima tu... terasa hendak membelinya jugak.... mesti kulit i jadi putihh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Fadli, memang best pun.. tp kulit akak tak gak licin.. masih berlambak jeragat ni haahh.. heee

      Delete
  4. Seronoknya bertemu dengan orang yang tidak dikenali tetapi boleh dijadikan kawan... :)

    ReplyDelete
  5. Biasanya kak bila kita baik dengan orang, kita akan jumpa orang yg baik2 walau di mana kita berada..Apa pun, tumpang seronok tengok gambar-gambar dalam entri ni..=)

    ReplyDelete
  6. ya allah bestnya kakk... kecik2 kaki orang korea rupanya ya.. hehe.. bagus betul jumpa orang yg baik2..

    ReplyDelete
  7. Wahhh...suka gambar 3 terakhir tu...happy sangat.

    ReplyDelete
  8. Sebenarnya keluarga Yan kaki besar-besar. Kena shopping di JPO baru banyak sizenya.
    Mek-mek Korea tu boleh tahan juga comelnya. Sporting pulak tu:)

    ReplyDelete
  9. bestnyer kak.... bangunan tuh pun lawo btl dia nyer senibina tuh... cuma nyer kalu dana rasa sesak je bile dh kt dalam... sbb tak nampak pemandangan luar kot..... mcm terperap gitu

    makanan kt situ bestnyer... org korea ramah2 ye kak...

    ReplyDelete
  10. lawa banggunan tu kak.....then nampak pakwe korea ensem ....hehhehe

    ReplyDelete
  11. k.yan..dil sayu baca entry ni..ukhuwah itu indah...:-)

    ReplyDelete
  12. tuddia aih.. sakan. sonoknyeee la hai. Sarah pls cepat besar nak. Mami nak ikot aunty Yan ni ha

    ReplyDelete
  13. hehehe..comey budak korea tu..friendly pulak tu.... seronok baca blog akak..memang blog akak nie boleh jadi rujukan utk travel nanti..

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Itu awek Korea dear.. akak ke Korea dulu baru ke Japan. heeee sekali harung je..

      Delete
  15. Assalam kak yan,
    eh3
    sakan abam luqman yer
    :P

    ReplyDelete

cliks..cliks