cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 21, 2015

Arigato Nipon (2) - Ke Masjid Kobe kita ye.



ALHAMDULILAHHHH.. pagi yang fresh. sebabnyaa HUJAN wei.. hujan dan of coz sejuk mengeget.. sangat sejuk.. hujan pun boleh tahan lah lebatnya.. lepas mandi ala kadar. heeee.. sejuk kann.. we took a very light breakfast.. makan je lah apa yang ada.. ada lagi sikit bread dan serunding.. plus ada yang lain - lainnya.. 






the pigeons  sedang mencari makan.. 






kawasan guesthouse kami ni di bawah railway.. suasana lembab dek hujan..  kami tak ada payung. so, redah je lah. nak wat cam no... tak kan lah nak dok diam tunggu hujan reda.. tak mungkin lah ye... 






melalui kedai - kedai ni.. pelik tau.. even dah pukul 10.00AM, kedai - kedai ni masih banyak yang tutup.. malam semalam ni kami pun tengok tutup gak. ye lah yang tu dah malam sangat dah.. of coz dah tutup kan.. yang pelik tu pagi ni pun masih tutup.. sejuk kot maka depa duk dalam rumah je malas nak bukak kedai. heeeeee






dapat kami jejakkan kaki kami ni sini... seronok tu.. sebab dalam blog orang sume menayang main hole cover ni..  kita pun dapat gakkk. heeee.. gambar Osaka Castle.






tup - tup nampak kedai yang ada jual payung.. jom beli. kami kedekut tau.. beli yang kecik je. rege dalam JPY200.. kira boleh lahhh.. ringan sikit nak  usung. yang besar dalam JPY400.. mahal tu. heeeee....Makcik tu tutup mulut bila kitarang ajak gambo.. malu katanya... 






bila tiba kat sini, kami berkira - kira.. nak naik cab ke atau take subway to go to Osaka Station. since memasing masih lagi bertenaga.. so we just decided to take the subway and stop at Osaka Station. and the subway station just in front of us.. tak jauh pun. 






we took Subway at Dobutsuen-mae Station... masa turun, best wei.. ada escalator.. nak naik balik tu memang menangis i.. sebab hanya ada tangga.. guna TANGGA ok.. tak pe lah since kami guna escalator nak pegi ni, hati  kira berbunga ceria lah kann.. lagipun baru nak mula kan our journey jelajah Japan ni.. bersemangat lah gitu.. 


by using Midosuji Line we went to Shin-Osaka,  baru lah sampai ke Osaka Station. dari sini pulak baru kami kena amik train untuk ke Kobe.. Kami guna JR Hankyu Line.. 






Jom!!...mari kita guan vending machine ni untuk beli ticket.. our expertise kan ada.. so Chef Ciju lah yang beli kan.. 






We bought One Day Pass which cost us JPY800 per person. 






then to get the train we needed to go to another station, Umeda Station. jalan weiii.. jalan. belum apa - apa, kaki wa dah sakit dahhh..






dahhh..bahasa Nihon gak yang keluar.. tanya sana, tanya sini lah.. tapi yang respect tu, even depa tengah lari - lari nak kejar train pun kalau kita stop kan depa ni, sure berhenti dan layan kita punya lah.. dont worry lah..






antara ya dan tidak, maka kami pun pegi je ke Information Counter. dan jangan risau. ada je yang pandai cakap Inggeris..






setelah bersusah payah, maka kami sampai lah di station ni. nak amik Hankyu Line, nak ke Kobe.. waduhhhhh..






niii. kat sini haahhh... 






this is out train to Kobe.. nampak tua sangat kan.. laju gak wei. 115km/h.










condition dalam, masih cantik sangat.. bersih.






perjalanan took about 25 minutes.. sepanjang perjalanan hujan renyai.. aduhaii.. pastilah akan membatas perjalanan kami.. tapi tak kesah lah.. kita redah je.. First thing yang i nak sangat pegi kalau ke Kobe ni tak lain tak bukan adalah Kobe Mosque. 






bila tiba di sini, masih lagi teragak - agak nak guna bus or not.. atau nak jalan je ke.. direction and map dah ada di tangan dan sangat faham cam ne nak pegi.. 






Akhirnya kami putuskan nak berjalan je. tak sure jauh mana dan tak sure kat mana tempat yang nak dituju tu. kami bercadang nak ke Kobe Mosque. dua tiga kali gak kami bertanya  dengan orang yang kami jumpa. 






we needed to cross dan sampai ke area ni.. sampai kami di sini, Higashimon Street, the entertainment district in Sannomiya. kat sini memang banyak pubs, restaurants,...Kobe is also popular as a place to taste the famous Kobe beef. kitarang ni of coz memang tak berpeluang lah nak rasa beef kan.. (sebenarnya ada tempat halal kat sini.. itu yang diberitahu pada i oleh someone.. i lupa lak siapa..) anyway,   katanya kalau malam lagi meriah di sini... tapi tu lah.. kami tak berhajat nak ke sini.. so teruskan saja lah.. 






akhirnya sampai di sini.. shrine wei.. tapi dah cakap tadi.. tak nak ke sini. Hajat nak ke Kobe Mosque.. itu lagi penting.. sebenarnya kami berhajat nak solat jumaat.. tapi kami tau kami tak akan smepat.. time memang dah sah - sah tak sempat.. 






kami hanya amik gambar depan nya saja.. tak kuasa lah nak masuk.. cantik tu memang cantik lah kan.. tapi tak pe lahh. ini adalah Shinto Shrine, Ikuta Shrine. It was built in third century and known as one of the oldest shrine in Japan. 





tangkap gambaq dulu.. (mata Chef Ciju tengah bengkak tu... ).. ok kita teruskan lagi.. jalannnn. hujan pun jalan.. masa pertengahan jalan ni, kami bertembung dengan dua beranak.. nak ke masjid katanya.. so betul lah jalan kami ni... 







sampai di persimpangan besar ni, kami terus ditinggalkan oleh dua beranak tu.. laju macam kilat je jalan.. yang we all ni, santai sungguh lahhhh.. heeeee. lepak weii. bukan selalu ke Japan kan.. so enjoy the moment.. enjoy the rain. 






tak jauh dah gamaknya.. nampak dua beranak tu jalan menuju ke arah depan tu.. so, cross and follow the way.. 






Akhirnya.... tu dia Kobe Mosque. Jemaah baru je meninggalkan kawasan masjid.. sedih.. tapi tak pe.. sekurang - kurangnya dapat ke sini.. ALHAMDULLILAH BARAKALLAH..

google..

Kobe Mosque, also known as Kobe Muslim Mosque, was founded in October, 1935 in Kobe and is Japan's first mosque. Its construction was funded by donations collected by the Islamic Committee of Kobe from 1928 until its opening in 1935






ini adalah Islamic Culture Center.. just next to the mosque. 





Abang Luqman 





bahagian tepi masjid










ini main entrance kalau tak silap.. tapi nak masuk di bahagian belakangnya..  tapi tak pulak orang lalu sini.. Kobe Muslim Mosque. 






me n Chef CiJu.. 


jom kita tengok interior the mosque. 





chandelier dari pandangan kawasan muslimat. 






i agak - agak this is the imam... macam orang Pakistan. 






itu jemaah dari Malaysia. heeeeee..







heater..










muslimat area.  ok lahh.. puas hati dah.. dapat gak berada di sini.. hajat kesampaian. hujan masih lagi bercucuran.. renyai kejap, lebat kejap.. dan perut pun lapo dah weiiii.. 






lepas berpicca - picca, kami mancari makan.. yang ada di depan masjid ni, ada groceries store.. rasanya milik Pakistani.. (Pakistani ni kan, kat mana - mana pun dia hidup kan. bijak berniaga.. ). we all tak masuk lah.. sebab tak nak pun beli apa2 di sini.. kami bukannya masak pun.. so tak perlu.. 




(google pic)


kami nak makan.. dah yang paling dekat dengan bijik mata adalah this cafe.. singgah lah.. ramai pun pelanggan di dalam.. hujan lah katakan.. lagipun kawasan nya adak kecik pun.. hanya buffet yang disedikan.. ada nasi Beryani, ada lamb, ada roti naan.. sedap weiii.. roti naan dia makan dengan beryani lamb.. pergghhhh!!!... full perut.. 



sebenarnya masa jenjalan nak ke masjid tadi, ada nampak Ali's Kitchen.. tapi memandangkan agak jauh dah dari depan masjid tu, so we decided just to have our lunch at Naan Inn. It serves Muslim-friendly Pakistani and Indian dishes for an affordable price. tapi it serves liquor too tau.. normal lah tu kan.. 






Naan yang plaing sedap lah.. lepas sekeping, sekeping lagi dimakan. heeee.. amikkk..






ada dessert gak.. Pudding Caremel yang best.. and of coz, i mintak hot chai.. perghhh!!... complete sangat dahh..


sempat gak bersembang  - sembang dengan pelanggan yang ada di sebelah kami.. budak Malaysia yang belajar di Kobe, Muhammad. then  dapat lah berkenalan dengan one of Japanese young boy.. baru je converted to Islam about 6 months ago. kawan kepada Muhammad. MASYALLAH.. comellah dio.. ramah sungguh.. nama pun dah cukup comel dah.. Muhammad Yusuf.. ada keinginan nak ke Malaysia.. depa pun bertukar - tukar email.. 





Muhammad Yusuf sebelah ABang Luqman, one couple from Indonesia with a baby boy.. kami bertular - tukar phone number.. dan Muhammad sebelah Chef CiJu.. 




ini lahyang dikatakan nikmat bila kita bermusafir.. sama - sama bertukar - tukar pengalaman dan cerita.. bahagia sungguh bila dapat berkenalan dengan mereka ni.. menambah silaturahmi.. ALHAMDULILAH. 



ALHAMDULILAH.. kenyang dah.. kita sambung jalan lagi.. tapi nanti i sambung cerita ye.. tak mau lah semua cerita di sini.. tunggu yaaa.. gambar banyak nak kena saring.. so kita sekerat - sekerat dulu. lepas ni kita redah ke Kitano-cho..jalan kaki je.. okk. tunggu yeee..

21 comments:

  1. lepas hajat kak yan nak ke masjid ye.. tapi skrg ni mmg gov jepun sibuk attract muslim tourist. diorg pon sibuk nak kembangkan halal food. bagus sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear Anne..alhamdulilah..seronok sangat. hajat kesampaian..

      now memang dah banyak halal resto di Japan.. sebab tu ramai pelancung Islam yang datang ke sana.

      Delete
  2. Kakak baca tapi macam penat aje berjalan..
    Kagum dgn donation aje tu masjid terbina dan tersergam indah... Masya-Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penat pun kak. heeee...lenguh segala sendi kami...

      Masjid nya memang berkah lah kak. even dilanda gempa bumi pun masih beriri kukuh.. ajaib sungguh.

      Delete
  3. Boleh tahan jauh juga jalan kaki tu kan kak. Tapi kat Jepun memang ramai yg biasa jalan kaki. Tapi hikmahnua, Masya Allah.... unbelievable

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jauh dear.. kaki macam nak tanggal.. tapi sebabkan hujan maka tak lah rasa penat sgt.. Tapi ALHAMDULILAH..suka sangat.

      Delete
  4. jauhnya jalan.... tapi memang their practice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. theirs not ours...heeee..but we enjoyed it so much.. penat2 then kitarang macam org sawan.. gelak ketawa je lah..

      Delete
  5. ralit membaca walaupun dapat bygkan akak jauh berjalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear sudi membaca..

      memang jauh.. sangat jauh bagi akak.. kalau kat Malaysia, jangan harap nak jalan..

      Delete
  6. memang happy bila dapat gi masjid di negara non-Muslim...sedap makanan di Naan Inn, haritu pergi dah tutup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. So Nohas tak dapat makan kat sana lah ye.. mmg terbaik lah. mamat yg jual kat groceries tu dok makan gak hari tu kat situ. dok puji sedap sedap.. kejap Masyallah.. delicious. heeee.. mmg sedap lah.

      Delete
  7. datang kunjung balas ☺..

    wahh pegi nihon ye? rindunyaa nak pegi sana lagi :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear..

      rasa macam nak ke sana je lagi.. tp bukan dalam waktu terdekat lah..

      Delete
  8. pengalaman yg sangat berharga kak Yan. boleh bertemu mualaf orang jepang asli. bertemu orang orang muslim, bertemu dengan msjid megah di negara non islam memang sangat menggembirakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDUULILAH Gun.. Akak memang happy sangat.. seluruh dunia orang kita jumpa.. coz of our ugama, itu yg membahagiakan kita..

      Delete
  9. Good sharing Kak Yan. Azie teringin juga nak pergi Jepun. Taktaula tahun bila hajat tercapai tu. Seronok aje tengok orang pergi Jepun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good day dear Azyyati.. Japan is not in my wish list. tapi ALLAH tu memang hebat.. tup2 ke sana pulak akak.. tak pe nanti u boleh pegi lah.. dont worry.

      Delete
  10. Teringin nak ke Jepun. Entah bila agaknya....btw...memang comel Muhammad Yusuf...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH one fine day. we never know dear.. akak pun tak pernah ada keinginan ke sana.. tup2 dapat lak ke sana.. Muhammad Yusuf, sesuai dgn namakan. heee somel sgt.

      Delete
  11. Assalam kak yan,
    klasik la train tu
    well maintain kan3

    ReplyDelete

cliks..cliks