cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 15, 2015

Arigato Nippon (1) - Arrival in Japan.




ALHAMDULLILAH we safely landed at Kansai  International Airport which is located on an artificial island in the middle of Osaka Bay. kira - kira dalam 38 km southwest of Osaka Station.  Departing from Incheon at 14.55PM and we safely landed at 16.35PM even air pocket yang agak kerap.. serem sejuk perut..



once sampai di Terminal 2 sebab kami gunakan Low Cost flight, jadi kena turun sini lah baru nak ke Terminal 1. nanti baru nak amik train ke Osaka. 


 









our luggage for 3 of us.. yang disandang dan yang disorong.  lepas dapat kan info di counter kami pun geraklah amik shuttle bus ke Terminal 1.. silap sungguh. sepatutnya kami boleh amik terus Limousine Bus cam tu.. tapi... ok nanti i ceritakan kenapa kami tak amik this bus ye.. 






kaki terus melangkah keluar dan menuju ke area shuttle bus for us to go to the Terminal 1.






the distance between these 2 terminal just about 4 KM je.. bila naik shuttle bus ni terkenang i waktu naik shuttle bus di New Delhi. 






muka dah agak sengal kan. heeee. letih weiii.. dari pagi tadi kan.. kat Korea je dah ada dalam pukul 11.00AM.. and now almost at 5.00PM.. badan i memang dah lesu habis dahh.. kaki mula rasa sengal sana sengal sini.. 






dari sini kami akan ke Terminal 1 dan nak pegi segala tempat.. nak ke toilet itu paling utama dan jugak musollah.. boleh relax - relax kejap..  nampak je Terminal 1, semua rasa lega.. apa tak nya.. dah lah salah - salah tadi naik sana naik sini.. tak sabar dahhh nak ke toilet.. 






belah kanan kami dah nampak dah counter ticket untuk our train to Osaka.. tapi ada urusan yang lebih penting lagi dari ini.. 






ingatkan jalan yang kami amik ni betul lah untuk ke musollah.. ya ampunnnnn.. salah jalan.. rupa - rupa nya tempat memula yang dijumpa tadi.. tak pe.. yang pentingggg....






ini duluuuu.. yeaaaaa.. kita lepas kan apa - apa yang tersimpan...






then baru cari balik jalan menuju keinsafan. heeeeee.... boleh lah berehat kejap... dah keluar segala urat dah ni.. masuk je ke dalam ni.. MASYALLAHHH.. cantik, bersih, wangi, segala - galanya lahh.. 






tempat nak amik wuduk pun tengok lah.. tempat duduk ada dan kering.. kalau kat Malaysia, tempat duduk ni sure basah.. i pulak kalau berwuduk memang nak kena duduk.. kengkadang sedih bila tengok tempat duduk basah... hhhhh








settled one part.. now nak kena amik WiFi yang dah diorder diinternet.. harap - harap tak jadi macam case di Korea tu.. baca kat S I N I.  






nak mencari tempat ni pun satu hal. macam nak tertanggal lutut i dah. akhirnya jumpa gak.. ingatkan nak makan sebelum mencari tempat ni. tapi sebab kan internet lah maka makan dilupakan dulu.. Tapiiiii.. malang terjadi lagi.. kurang lebih case macam di Korea tu lah.. bila dapat je bag yang atas tu, tengok - tengok dalam tu adalah phone.. (mungkin kami yang kurang bijak. ada yang kata phone tu lah yang boleh dijadikan WiFi.) tapi i malas nak fikir sebab badan dah penat, perut dah lapar, mata dah berat, kepala dan bermigraine.. so, we all terus ke rental wifi counter. terus book baru, dan settled. 



dalam pada tu, saja - saja tanya kat counter information, berapa harga cab to Osaka. heeeeeee.... tok sah berlagak kayo ye Chef CiJu.. she was advised hanya guna lah Nankai Line.. rege cab kurang lebih dekat RM600.. heeee.. tak leh lawan Korea lah. masih murah lagi.. so nak tak nak, train gak lah menjadi pilihan.. maka di sini lah yang i terfikir kenapa lah kami tak amik je Limousine Bus. itu lah namanya pengalaman.. so, belajarlah erti kepayahan. heeeeeee






okkk.. makan pulak.. terpaksa je kami makan di Starbucks ni. ni je pilihan buat kami. sebab kalau nak ke any halal resto we had to go to other level lak. i memang dah tka nak gerak memana dah.. cukup lah..  tak banyak kerenah, kami makan je.. ALHAMDULILAH..






now patah balik ke Second Floor.. kami nak amik train to Osaka.. nak guna Nankai Line.. kami tak guna JR Pass bagai. sebab bukan lama di Japan.. nanti rugi je.. 







kagum dengan airport depa.. besar sungguh dan memang bersih sungguh. 






bertanya lah Chef CiJu..






Dari Kansai International Airport kami akan berhenti di Shin-Imamiya Station.. Sebenarnya i prefer nak turun di Tennoji. tapi bila dapat advise dari my Japanese fren, she told me to stop at Shin-Immamiya.. so ikut kan je lah...






sorang dalam JPY970.. hampir RM30 sorang lah gitu. 






elok lah yang train tengah tunggu kami and the rest.  dapat lah seats for us. lega.. 






the journey took us about 48 minutes for 47.8KM.. and ALHAMDULILAH we safely arrived at this station.. 






confused pulak.. east and west exit. tapi i memang dah tau nak ke West Exit. sebab dah baca info dari hotel link. tapi nak ke West Exit tu lah yang kami meraban kejap. . tapi percayalah ramai yang sudi membantu. cuma kita je lah yang kepenatan.. 






akhirnya kami keluar dari station ini.. tapi bila sampai di pintu keluar tu. macam nak manangis.. tangga bebbbb..tangga.. kalau nak guna lift, harus jalan lagi entah ke mana lah.. so tawakallah je lah.. redhaaaa.. huu..huuu.. ketawa - ketawa macam orang sawan kami bertiga.. gara - gara nak hilangkan stress  sebab penat tu lah.. 


tengok - tengok bila tiba di pintu keluar tu, sebelah station terus nampak hotel.. tapi bukan hotel kami. hotel ni memang dah i nak book dulu tapi semuanya full.  arrggggg!!!!.. kami MESTI berjalan lagi untuk sampai ke Guesthouse kami. penyeksaan betul lahhh.. redah lahhh.. redah.. 






jalan  pelan - pelan. dan nikmati lah pemandangan di waktu malam di Japan. heeeee






emmm.. depa berhenti lagi. beli air lah, beli onagiri lah, beli snacks lah.. ya ampunnnn.. dua beranak tuuu.. layan je lahh..





berjalan lagi. you know.. almost 1 kilometer tau kitarang berjalan dari station.. haru sungguh.. dah lah dah lewat malam.. suspend gak. tapi bila baca dari mana - mana blogs mengatakan tak perlu risau, sebab kurang jenayah, maka i yakin lah.. sepatutunya we all boleh je amik cab.. tapi masa ni masih kurang yakin nak guna cab.. takut mahal gitu. tak pe.. 


lalu lorong  belakang lepas satu satu.. akhirnyaaaaaa...







tiba lah kami di sini Social Guesthouse.. 





ni lah rupa tempat tidur kami. i dah tak ingat apa dah.. bersih kan diri, dannnn.. minum Radix sikit terus i tidur. penat weiiii.. penat.. ok lahh.. nanti i ceritakan sikit hal kami di Japan seterusnya.. now nak tidur dulu. daaaaa..

15 comments:

  1. Subhanallah....seronoknya K. Yan. Musolla sangat cantik. Among the most wanted place to go by me...but kot belum afa rezeki lagi now. Baca your story, rasa macam being there

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela, ALHAMDULILAH dah jejakkan kaki even tak pernah terfikir pun.. INSYALLAH u nnt akan berpeluang. we never know.

      Delete
  2. travel sendiri di Jepun dan Korea, mcm ni lah kan kak, memang tak dapat nak elak, turun/naik tangga subway...tinggi, tinggi lak tu, rasa nak menangis tengok..gagahkan jugak walaupun dah tak larat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. turun naik dah macam nak tercabut lutut.. tambah2 lagi org macam akak ni dear.. tp gagahkan gak lahh.. dan ALHAMDULILAH.. kurang2 merasa lah semuanya..

      Delete
  3. best kak....tapi bila cerita akak penatnya....kena betul2 berstamina ni.....jalan sana sini.....syukur lah akak kuat juga kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena betul2 bertenaga lah suzie. akak main bo je lah. heee..and ALHAMDULLILAH..

      Delete
  4. aduh terasa penatnyer lah membaca ntry akak nih... tp surau kt airpot tuh lawo n bersih yek... ingatkan takde surau kt sana

    akak berjln hampir 1km nk sampai guesthouse tuh... perkkkh udah la dh pnt... mmg mencabar

    ReplyDelete
  5. Mmg surau mereka jaoh ke hujung sikit tp mmg sngt cntik dn bersih. Air punyalah sejuk..bila part cuci muka yg x tahan..hehe... jaohnya jln kak..1 km... dngn brg lg... blh turun kg...☺

    ReplyDelete
  6. Baca pun kakcik dah rasa penat ni....kalau ikut serta entah macamanalah agaknya....

    ReplyDelete
  7. ida baca pun penat kak. sian akak. tapi syoknya berjalan kak. hehehhe. eheh mcm cadar kat ikea lak. HAHHA

    ReplyDelete
  8. kalau dah letih, tangga depan mata pun hadap je la...sebab dah tak kose pikir mana nak carik lift/eskeleternya. dah terasa gak kt HK tapi mild la letihnya.

    ReplyDelete
  9. Ada Musollah juga ya di Bandara di jepang Kak Yan. Saya pikir hanya di Bandara negara Muslim saja yang ada tempat sholatnya..

    ReplyDelete
  10. bestnya~!!! bila la nak ke sana lagi..jangan risau kak.. insya allah selamat malam2..

    ReplyDelete
  11. Nikmat terbesar bila dapat jumpa masjid di negara orang. Indah tak terkata.

    ReplyDelete
  12. Assalam kak yan,
    wowwweeeeee
    sakan berjalan he3
    seb baek ada radix kan3

    ReplyDelete

cliks..cliks