cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, May 23, 2015

Arigato Nipon (3) - Kitano Meister Garden and Kitano Ijinkan




From Kobe Mosque and after our lunch at Naan Inn, cerita boleh tengok kat S I N I ye.. kami berjalan pelan - pelan menuju ke arah Kitano Meister Garden.. dapat panduan dari Muhammad masa berbual di Naan Inn tadi tu.. 



Mulanya dia nak temankan.. tapi disebabkan pergerakan kaki kami yang lemah gemalai berjalan di sini ni, kami menolak dengan baik. kami cakap takut dia terikat dengan kami nanti.. maklumlah berjalan dengan orang yang sakit ni kann.. macam siput lah berjalannya.. so we said good bye je sambil dia meneruskan perjalanan nya dan kami dengan haluan kami.. cewahhh.. 






slow - slow, sampai lah kami di sini.. di sini adalah area station bus. sebelah tu je.. ada apa kat Kitano Meister Garden ni?  tak jauh pun dari Naan Inn and Kobe Mosque tu pun.. dalam 500 meters kot cam tu lah.. 






this place is historic buildings was once an elementary school. and now,  it has 21 different craft shops.. then kat situ gak kita boleh tengok cara - cara mereka menghasilkan crafts tersebut. siap ada class tau. 






these buildings adalah opposite dengan this garden. 






jom kita naik ke tingkat 2. 






suka dengan tangga dia lah..






kalau ada Abang 'Imran and Abang Irfan ni, sure gumbira nampak bendalah ni. heeeeee... depa dua ni pun beli dan bawak balik untuk yang dua di rumah tu..






the crafts yang ada memang cute semuanya.. macam nak beli semuanya.. 






cafe pun ada. tapi sure lah yang tak leh di ngap.. hhhhhh.. sodih..





he was so excited exploring this place. 





kedai mancis ni.. 



i boleh katakan this is the place to get one-of-a-kind momentos and gifts lah..tapi sebabkan mahal tu kannnnzzz.. aduiyaii..






masuk kedai mokcik ni. masa ni dia sibuk nak pelawa one gurl belajar nak buat candle.










ada souvenir aromatherapy candle in shape of Kobe's Port Tower.. you can paint by yourself.. tapi i tak buatlah.  i beli je. buat kenang - kenangan.. boleh tahan lah rege nya.. dalam JPY1000.. dekat RM32 weii.. beli sekotak je lah..  (tak dapat pegi tengok Kobe Port Tower, dapat beli candle ni pun ok dah bagi i).






ingatkan nak gak lah capai satu lagi souvenir.. ini face towel.. tapi bila tengok rege, JPY548.. eeemmmm!!! letak balik.. tak pe lah. nanti - nanti cari benda lain.. 






see.. ada class masa ni.. ingat nak join, tapi sure rege dia, bukan dalam budget i. heeeee





ok lahh time to go.  cantikkan kayu  bangunan ni. bangunan lama lah katakan..





kita gambo dulu.. sebenarnya pantang nampak bench or any kerusi, sure nak duduk. lepaskan lelah.. 






the bus just cost us about JPY660 per ride.. this is for one day pass. tapi kami tak amik yang tu.. just amik yang naik dan turun bayar je.. i m not so sure how much.. tapi i rasa - rasa dalam JPY210 kot.. cam tu lah.. lupa dah weiii..






menunggu bus di sini.. means keluar dari bangunan Kitano Miester Garden tadi tu, terus beratur for the City Loop Bus.  nampak bench kat sini, ingat nak duduk.. tapiii..basahh.






ini haah rupa nya.. naik dulu then nak turun baru bayar. 






bayar kat  dia ni haah.. Conductor ticket yang muda dan sangat ramah. heeee.. tak berhenti - henti bercakap.. tak habis - habis dengan arigato dia.. respect lah.. tidur  malam mengigau tak ye.. 






we stopped at Kitano Ijinkan.. apa tempat ni..i google lah yee..


Kitano-cho  is a city district at the foot of the Rokko mountain range where many foreign merchants and diplomats settled after the Port of Kobe was opened to foreign trade in the second half of the 19th century. More than a dozen of the former mansions, known as Ijinkan, remain in the area and are open to the public as museums.

Most of the houses charge an admission fee between 550 to 750 yen, while combination tickets are available to see multiple houses. The entire district is pleasant to walk through and offers a variety of cafes, restaurants and boutiques, making it a favorite among young Japanese couples.




nampak kan mamat ni bawak anjing - anging ni.. tetiba yang sekor tu ter ngek - ngek.. then mamat tadi tu keluarkan plastic dari pocket dia then kutip terus najis anging tu.. dasyat tak? sebab tu lah bandar or negara depa ni bersih.. memang civilised  society lah.. respect habis.. lebih islamic dari orang islam.. betul tak? just buat renungan kita. 



anyway, memang cantik - cantik sangat bentuk bangunannya di sini. foreign residences from the late Meiji and early Taisho eras of Japanese history boleh kita tengok di sini.. cantik - cantik.. so all up to you.. nak masuk or not.. some kena bayar and some tidak.. for us pulak, malas lah.. just nak enjoy tengok dari luar je. 






kalau nak masuk sampai kena dalam RM15 sorang, so kalau bertiga, dah RM45 kan.. so tak payahlah.. but those yang nak masuk, ya silakan..






kami just enjoy bergambar di luar dalam hujan.heeeeee..






Chef CiJu kata dia suka gambo ni. so i letakkan di sini lah.. memory..






cantik 7 Eleven ni kan.. 






cafe - cafe dia pun memang cantik - cantik lah..













sakannn... siap bergambo tengah jalan.. 






ada cafe tau kat belakang ni.. ingat nak singgah, tapi macam tutup.. kalau tak sure redah masuk tu.. 






then masa lalu depan Starbucks kami tak tahan.. nak singgah.. sebab, nak ngopi. nak relax, dan hujan agak lebat. tak larat dah basah - basah dah abaya i.. 






konon panaskan perut.. hee..heee blasah ayaq ais gak tuu.. sebab kat dalam ni pakai heater.. panas. 







interiornya memang best lah.. 











Ok lahh.. sambung jalan lahh.. 






satu lagi main hole cover i tayang.. heeeee...main hole jadi rebutan ni lah.. jadi perhatian rakyat Malaya kalau ke Japan. 










tertarik nak bergambo di sini. cantik sangat.. 






kedai souvenirs. 






lupa daratan kejap.. singgah dan shopping.. 






kalau boleh semua nak dibeli. hhhhh. dapat gak beli satu. buat diri sendiri.. (i ni now jenis kalau travel, beli barang untuk sendiri je. heeee sebab? malas nak hangkut bawak balik. dah tak kuat macam dulu - dulu). 






okkk.. sambung jalan.. 










kami bercadang nak balik dah.. hujan yang buat kami rasa malas nak jelajah lagi.. nampak hari pun dah makin nak  malam.. nak kena balik ke Osaka semula. memang lah hujan membatas pergerakan kami.. tapi kami tetap happy. at least dah sampai dah di sini.. and we really enjoyed the moment.. 












enjoyed the views.  kalau ada masa banyak, explore lah Kobe.. highly suggested. actually masa mencari hotel di Kyoto i ada mencuba beberapa hotel di sini. tapi at the end booked di Kyoto.. My Japanese fren gak ada beritahu, di Kobe lagi best kalau nak book hotel.. lebih relax lah katanya.. tak sibuk cam Tokyo or Osaka.. tak pe.. nanti i pegi lagi i nak duk sini. heeeee.. tak abis cerita duk sibuk nak gi lagi lak kan.. 






kami pegi ke arah depan tu dan tunggu City Loop Bus.. 






harga ticket tetap sama. 






malas nak singgah di sini.. 





dan kami terus ke sini.. balik ke Sannomiya Station to go back to Osaka..  sebenarnya kami nak kejar masa.. nak settle few things lah sebelum malam..  ALHAMDULILAH perjalanan so smooth back to Osaka. but still hujan turun lagi.. tak pe lah.. kalau kat Malaysia sure dah dok je dalam rumah kan. so now just enjoy the moment.. i prefer kot hujan rather than panas melengit. sure i lagi cepat penat.. 


Just wanna share one of our videos.. kitarang guna vending machine nak beli tickets to Kobe.. 






so with JPY800 sampai lah kami ke Kobe and stopped at Sannomiya Station  by using Hankyu Line.  so balik ke Osaka tak perlu beli lagi ticket coz kami guna one day pass.. 


Oklah.. for this N3 i ceritakan takat ni dulu.. nanti i cerita pasal our first dinner in Osaka.. now nak rehat minda kejap sebab penat sangat dengan activity harian.. jumpa lagi yee.. thanks sudi baca.. daaaaa

21 comments:

  1. Suka tengok kebersihan bandarnya dan nampak tenang je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat bersih kakcik.. kalah negara2 islam di dunia..

      Delete
  2. yan...i teringinnnnnnnn nak ke sini. one day, hopefully...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen.. ameen ya rabb... INSYALLAH Anim.. i sendiri pun tak pernah sangka..

      Delete
  3. cantik2 gmbr 2.. pling suka yg gmbar lilit2 comel 2.. cantik.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ahlam boleh pegi sendiri dan saksikan sendiri.. ok kan.

      Delete
  4. Replies
    1. he..heee.... jenuh nak nengok gambaq bebanyak ni nekcik..

      Delete
  5. jeles kaknoor tengok yan
    gambar semua cantik2
    gambar bertiga berpayung the best..
    nanti nak tiru lah walaupun tak sama tempat buat versi sendiri lah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. kaknoor ni kann. saje je.. nnt boleh je kaknoor pegi.. nak buat kat tpt yg sama version yg sama pun tak pe kak. no problem at all..

      Delete
    2. If kat sini ¥1000 tu Ibarat rm10 bagi org dok sini
      Kira murah sgt tu kaka cuma bila tukaq ke rm Mmg rasa Nak nangihhh
      Dah la rate Jatuh teruk khen.
      sebab weekend Ai grocery Mmg habis ¥8000-¥10000 (rm250-rm310) gituew
      Clean khen Tempat kat nihon ni
      Mmg x leh lawan bab kebersihan ni

      Delete
    3. ye lah dear.. tgk je income setiap org.. so all the things normal lah kat sana.. bila kita tukar dgn currency kita tu yg jadi terkejut tu. heee

      Delete
  6. Bestnya.....bila la nak sampai agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH one fine day.. saya pun sendiri tak pernah plan nak ke sini makchaq.. ALLAH is the best planner.

      Delete
  7. Cantik dan sangat menarik tempatnya... Bilalah dapat pergi ^-^

    ReplyDelete
  8. Untungnya ada blog ni kan Yan..boleh share pengalaman. Letak gambar banyak-banyak daripada simpan sendiri je. Can't wait nak tengok makanan Jepun pulak..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. tapi blog i ni tak banyak boleh direfer sangat kot.. sikit2 boleh lahh..

      Delete
  9. Kitano Ijinkan..sangat menarik temanya...suka2...Kitano Mister Garden pun interesting juga..souvenirs yg cute2 tapi boleh tahan jg harganya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mmg sure this area nohas.. masih teringat2 sangat.. macam kampung sikit lah.. relax..

      Delete
  10. Assalam kak yan,
    memang kalo berjalan negara orang ni lebih best dengan jalan kaki kan3
    tapi penat n hazabnya tu yg buat surrender he3

    p/s: nampak benor muka kepenatan duduk ateh kusi tu he3

    ReplyDelete

cliks..cliks