cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 30, 2017

Sudah Ramadan keempat.


Salam buat semua.. 
Dah puasa keempat dah hari ni kan. 
Cepat sungguh masa berlalu. 
Macam tak terkejar. 
Siap salah2 buat post kat IG. 
bilang hari ni hari ketiga. 
Walhal dah hari keempat. 
Anyway,  memacam juadah yang dihidangkan buat waktu berbuka dan bersahur kan. 
Mengikut citarasa ahli keluarga selalunya. 

Puasa kami kali ni agak kurang meriah. 
Sebabnya my two abduls jauh di sana. 
Berbeza rasanya. 
First puasa, hati i asyik teringat2 sangat. 
entah makan apa lah buat bersahur dan berbuka diarang tu. 
tapi, ye lah kan..
pasti sudah disediakan. 
Depa jenis anak2 yang makan apa je yang dihidangkan. 
semoga depa tabah di sana. 
Ibu pun harus tabah kann.
Ya rabbi.


Ok lahh. 
tak sempat nak ambik gambar semeja besar i tu. 
Tangkap ni je. 
Weiiiii.. i masak you first ramadan. 
I cooked Paneer Tikka for the first time. 
Menjadi lerr..
Then i cooked Nihari Lamb. 
Wallaweiiii. 
sedapppp.

bertambah2 MyDaddi makan. 
Then i masak lagi Mongolian Beef..
Last week i tried with Mongolian Lamb. 
Lagi sedap lah lamb kan. 
Then Chef CiJu made Puri Roti. 
ALHAMDULILAH..
Ala ala BollyMollyWood kami.
Ini kami makan berenam.


Iftar kedua kami. 
Chef CiJu made Mee Rebus. 
Sedapppp.
Ada tamu..
jadi kami makan bersebelas masa ni. 
Dapat Air Katira dari Pontian. 
Ada gak Kuih Serimuka Durian. 
ALHAMDULILAH rezeki .


and i made this Es Teller. 
Teringat kat anak bujang i. 
Abang Luqman ni jenis yang makan apa je yang dihidangkan. 
Dia suka Es Teller. 
Nanti bila balik, ibu buatkan ye. 


Our third day..
Chef CiJu made Lontong. 
Paman Mie pulak datang dan bawak Nasi Kukus. 
Kami bersepuluh untuk hari ketiga ni. 

Hari ni?
belum masak apa2 lagi. 
Ingat nak ke PARAM je..
Malas sikit hari ni. 


treingat kat these 2 boys. 
Omel dah makin susut badannya. 
ini Omel dekat new home..
Di Pondok Hijau.
Ada hamba ALLAH yang wakaf kan bungalow for anak2 tahfiz. 
MASYALLAHH.


kan makin susut badannya.
INSHALLAH another 2 weeks plus, depa baliklah.


Ini Abang Luqman with other santri.
Makan ala - ala shell out you.
meriah kan.


Rindu ye..
Ok lahhh. jom kita berkemas ke Param..
Harap2 cuaca tak terlalu panas..
Selamat berbuka semua. 

30 comments:

  1. byk nyerrrr makanan...

    selamat berpuasa utk kak yan sekeluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anies.. masak sikit je.. yg dibeli dan dibawak datang tu yg jadi banyak.

      Delete
  2. bestnyer tengok semua makanan akak tu. ye lah anak2 duduk jauh mestilah teringatkan ntah apa diorang makankan, kadang anak2 ok tapi kita mak ni yang emosi sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat teringat.. sangat rindu..
      tapi depa ok je kot. heeee..ibu yg terlebih2.

      Delete
  3. meriah nyer makanan kak ..teruja saya sebab akak sekeluarga pandai masak dan pandai makan ..kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.,haaa..haa. mmg pandai makan semuanya..
      akak pandai sikit2 je idzwa.. buat lepas tekak sendiri dan anak2.

      Delete
  4. akak hebat, kalah buffet hotel ni... jeles kite dengan orang pandai masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idok ler hebat mana weiii..
      seronok sendiri2 je. heeeee
      akak tak pandai masak. tapi sangat pandai makan. haa..haaa

      Delete
  5. Banyaknya makanan 😱 Mengancam sungguh makanan tu 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 hari punya lah kan Adieb. sebab tu banyak.

      Delete
  6. Meriahnya 3 hari berbuka tu... kat sini hujan lebat bila petang2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. semlm tak jadi nak ke Param. hujan. sib baik hubby keluar dan beli.

      Delete
  7. Cantik mangkuk berkubah tu.
    Mesti beli kat Kashmir kan?.
    Lazat2 semuanya Yan masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. noo.. itu IKEA je pun. nak beli kat sana, asyik tak menjadi..
      Masak simple2 je you.

      Delete
  8. meja mkn akak tak penah tak penuh kalu time berbuka or sahur... lagi2 kalau ada tamu...

    lama ke depa cuti raya nnti kak? msti teringat2 kn masa sahur or berbuka... depa jauh di sana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..haaa.. sebab yg makannya ramai Dana..
      Kalau dana sure bertiga je kan..heeeee

      Depa cuti 20 hari je Dana..
      dapat sikit tu pun ALHAMDULILAH..

      Delete
  9. salam ramadan kak yan,,
    menu international je kak yan ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear..
      tetiba International ye.. heeee... suka2 je.

      Delete
  10. selamat berpuasa kak yan...ui...hebatnya masakan kak yan...indian style tu...

    tgk gambar 2 abduls tu terubatla rindu ibu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa gak tu u dear.
      Sikit2 je boleh lah..
      mmg sangat rindu kat depa ni.

      Delete
  11. Uiii meriah meja mcm sekampong jer

    ReplyDelete
  12. salam kak..terliurnya nk wat pnuhkan meja mkn mcm ni..tapi kami berdua sajorkk..geram betul tgk makanan atas meja yg comel2 ni..haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena panggil sekampung ler kalau gitu..heee

      Delete
  13. Kak Yan pandai masak. ngiler banget deh lihat masakan kak Yan. boleh dong kirim ke sini Kak Yan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gunnn.. pembetulan.. bukan pandai masak.. pandai makan lhoooo.
      ayuh main ke Malaysia.. nnt kita makan2 ya.

      Delete
  14. Salam Ramadhan. Selamat berpuasa kak yan.. Btw, air pink tu sangat melting.... Yuuummmee

    ReplyDelete
    Replies
    1. same goes to you dear.
      Air yg sedap sangat katanya,
      raya balik mana tu?

      Delete
  15. Meriahnya kak, lagi lagi dgn ahli keluarga duduk bersama makan sekali...
    Seronok tengok..selamat bulan ramadhan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg gitu lah kami..kumpul reramai dan makan selalunya.

      Delete

cliks..cliks