cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 4, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (16) - Campsite hotel in Panggong Lake, Martsemik Campsite Hotel.



Mencuba campsite hotel?
di Panggong Lake anda boleh alaminya. 
i wanna share with you guys the hotel that i stayed for one nite in Panggong Lake. 
sebelum ke Panggong Lake last time i memang dah surveyed habis pasal campsite hotel ni.
Mostly bilang memang ok lah.
dan bila tiba waktunya, ini yang i alami dan experienced. 


MarTseMik Camping Resort dari depan.
Pagar tinggi sungguh.
Hotel ni berepan betul2 dengan Panggong Lake.
Depan hotel memang banyak warung2 makan.


Masa ni tak ramai orang. 


Pintu masuk.


reception area.
cuak masa memula sampai.
kok reception nya cam ni. 


tapi view kat sini, memang kaw2. 


melingas2 mata memandang. 


tanah berbatu - batan gitu.
tak rata. 
no rumput2 ok. 


itu bilik hotel tu katanya.
cam ne lah rupanya kat dalam tu.



Mak aiii...
Canteen?
Bior benor.
Yes..


Malam nya kami makan di sini. 
Dinner.
Seeeeee, ada TripAdvisor cert ok. 
dont play2. 


Jom tengok cam ne di dalam.




Memang besar canteen depa. 
sure ramai lah ni kalau peak season.


food dia memang ok sangat kat tekak i.
in fact dihidangkan panas2 gitu you, 
cuaca pulak malam tu hujan renyai gitu. 
kami menyembang tak sedar 2 3 kali tambah.


kami tengok sekeliling. 
memang banyak bilik2 macam ni. 


ini tempat minum petang. 
kauuuu.. dalam khemah gini je?


lepas registered, kami dipelawa menghirup chai. 
Walaweiiiii..
bercawan2 i minum
eh, not me only lah. 
the rest too.
ignored about the condition of the place. 


sebelah tent kami minum tadi, tent yang bakal kami tempati. 
angin pada waktu ni memang kuat.
sanggupkan i stay kat sini?
i mean dalam bilk ni?

ini tent yang lain2 nya. 
kalau tengok dari keadaan di sini, kawasan sekitar terfikir dek kepala i .
ada ke orang nak stay kat sini ye. 
banyak sungguh tents nya. 
jadi memang tak mustahil tak ada orang tak nak stay kat sini. 
kalau tak memang dah lama bungkus hotel ni kot. 

sebab nya di area Panggong Lake ni, hotel tak banyak.
kalau nak balik semula ke Leh, memang pagal  (gila) lah. 
tak kan baru tiba sejam dah nak balik.
boleh tercabut tulang belulang wei. 
satu lagi kalau dah petang tiba, apa nak balik malam nya, 
eeeeeee... pagallll.



di kelilingi gunung2 tandus gersang atas tu haaahh.
masa minum tadi, kepala i ligat berfikir. 
kalau lah.
kalau lah..
ye lah you, belakang bilik i tu semua gunung pasir dan berbatu batan.
kepala dok fikir2, kalau tanah runtuh cam ne lah agaknya. 
heeeeeee..
YA ALLAHHH.. kuasa nya tu lagi besar kan.
Trust HIM inshallah.


Ini lah dinamakan kan campsite hotel. 


Masa discussed dengan Yu Ni, she said, she wanted to stay in the room rather than in the tent. 


so kitarang pilih ni. 
sebenarnya Yu Ni kata masa di Mongolia dulu dia pernah experienced stay kat tent. 
Banyak tikus.. 
Eeeeeeee..
sib baik dia pilih room.
otherwise memang semalaman i tak tidur kot ketakutan dengan tikus.
tapi i rasa kat campsite cam di Panggong Lake ni tak ada tikus kot. 
heeee..
sebab tanah dia lapang sungguh. 


ini pandangan depan bilik kami. 


Ini lah katil kami.
Jangan tanya i ok ke tak. 
For me, ok je.
Even the katil was not the empuk hingga tenggelam vontot.
Even tilamnya keras macam getah ojol.
ini lah yang terbaik buat kami pada waktu ini. 


itu bilik ayornya ye.
ok ke?
ALHAMDULILAH..
ada ayor.
walaupun kecil yang mengalir keluar. 
ada toilet bowl. 
Alhamdulilah lagi, bukan i kena squat. 
sit bowl.
Syukurrrrr, ya allah.
Cuma ayor dia masin.
Still ALHAMDULILAH, bukan manis. 
tak ke haru kalau manis. 
heeeeeeee


No lemari ye..
jangan ko verangan nak dressing table. 
still, MASYALLAHHH..ALHAMDULILAH.


ko jangan lah nak berlagak diva sangat Mak Bedah di daerah Panggong Lake  
Dapat tidur kat sini malam ni pun dah besar syukur. 
Ko sangkut kan je lah towel ko tu kat alang pintu bilik ayor tu. 
langsir bagai nak gheban pon ALHAMDLILAH tau. 


Tapi nikmat yang tak dapat digambarkan oleh tulisan dan kata2.
Dari sini nampak terus Panggong Lake tu. 
Korang ada?
heeeeeeee..
Mode berlagak sudah ON maaaa.

Kalau you all nak ke Panggong Lake dan stay over night here, sila lah alami sendiri keunikan this place.
Jangan banyak complain. 
kalau banyak bunyi, pegi je jenjalan ke London sana. 
kalau siapa yang love nature and wanna experience a different part of life, 
berkunjung lah ke tempat ini. 
This is the   S I T E   for this campsite hotel. 


saje je nak letak satu lagi gambar i di area campsite dan depan tu Panggong Lake. 


Pagi yang cemerlang dengan cahaya matahari tapi sejuk sangat. 


satu lagi experience, bila malam electricity selalu cut off. 
dalam bilik ada emergency light. 
pasang lah.
tapi bila dah tak ada karan tu kan, suasananya sepa sesepinya. 
terasa korang berada di satu planet mana tah. 
dengan udara yang tipis bila tidur di sini, bersedialah untuk bernafas ala2 ikan nak tercabut nyawa tu. 
heeeeee.. but for me, all these, GREAT EXPERIENCE. 
Only ALLAH knows. 


waktu senja di Panggong Lake. 

I had a wonderful stay here. 
At the altitude of 15,000 ft, it was a pleasant surprise to find such an excellent camp. 
plus the location overlooks the magnificent Panggong Tso Lake. 

16 comments:

  1. thanks for sharing., tikus xde tapi ade nyamuk x kakyan kat situu? tempat pon chantek tepi tasek kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lah pulak wak.. sebab tak sedar bila dah tidur.
      tapi senyap sunyi sangat. maksudnya tak dengar bunyi apa2, tak ada lah nyamuk tu kan.

      Delete
  2. kalu nyamuk takder ...lalat pon takder kot.. he he.. lawak jer wak..3 lalat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Bunda.. lalat pun tak kelihatan..
      tempat ni agak kering lah..
      sejuk lagi.

      Delete
  3. cantik view depan area campsite tu..tenang je..good info/sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menenangkan nurul.
      tapi kalau u nak ke Kashmir, ke Srinagar lah dulu.
      Ladakh, nila u dah puas ke Sriangar.

      Delete
    2. thanks info..inshaa Allah..semoga ada rezeki untuk ke sana nti..

      Delete
  4. hai.. thanks for sharing.. boleh tahu x harga utk campsite tu semalam brapa.. n booking by walk in ke online. sbb ada try msuk dlm yatra booking tp failed.. need advice ya.. tima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Syikin. i went there alone tp ada my tour guide from Srinagar. (Zubair). All booking by him.
      tapi kat campsite ni kitarang walk in je. all arranged by him. dia yg nego2 kat sana. satu kepala masa tu dalam Rp1000 je.
      so kira2 satu bilik dalam RM180 kot. plus minus lah.

      nak info lebih u contact Zubair +919796759999.
      dia my tour guide masa kat Srinagar then ke Ladakh dia ke Ladakh gak.

      Delete
  5. pengalaman berbeza..itu yg selalu kita carikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Those yg adventurous, ini mmg pilihan..view, AWESOME.

      Delete
  6. Replies
    1. Ye idzwa..never thot in my mind..something different.

      Delete
  7. Uniknya tempat ni K yan..untunglah K yan dapat merasai pengalaman yang tak semua orang boleh rasa...

    ReplyDelete

cliks..cliks