cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, September 6, 2016

Julley Ladakh (1) - Delhi and Leh.


Day 1/2, 24 - 25 August, 2016
Wednesday/Thursday.


Hi semua. 
nak tau cerita gila i tak?
cerita gila travel tak hingat dunia. 


jangan ditanya ke mana aku pergi,
jangan ditanya mengapa aku pergi,
usah dipaksa ku menahan diri,
usah dipinta ku bersabar hati.. 


cewahhhh..
tak de apa2 lah. 
just suka lagu ni. 
anyway, i went to Kashmir again.
ALONE.
sebenarnya bukan plan nak ALONE. 
at first dah plan nak pegi with one family. 
tapi saat2 akhir lain jadinya. 
semuanya kerana masalah yang melanda Kashmir saat ini. 
Akhir nya haluan i berubah. 
i changed to Ladakh. 

Itu lah. 
lain yang dihajati, 
lain yang terjadi. 
apa2 pun ALHAMDULILAH. 
i came back in one piece. 
kira macam balik kampung je  lah..


As planned, i took a flight to Delhi on August 24, 2016 by Airasia. 
I just bought one way ticket.
pun ada kisah pasal one way ticket ni gak..


sampai sini, i terus checked in. 
relax kejap dan pelan2 ke boarding area. 
ramai sedara - mara nak balik Delhi. 
ternampak gak 3 Malays ladies. 
depa diam je. 
so i pun diam je lah tak menyapa. 



then we took off at 7.10pm.
the journey took about 5.30 hours to reach Delhi. 


my perut was so keroncong. 
lapar sangat. 
dalam flight i just took Green tea kalau tak silap. 
orang sebelah i, sedap nya dia makan.
segala food i tengok dia ordered. 
termasuk nasi kerabu. 
pergghhh Bhai sorang ni. 

ALHAMDULILAH as promised, my Kashmiri friend dah menunggu di pintu keluar.
still remember Doctor Syed Mudasir?
first time  i met him in 2012.. H E R E   T H E   S T O R Y
then i met again last year in Delhi. H E R E    T H E    S T O R Y. 
we keep in touch memang. 
tahun depan dah nak kawin dah.
ALHAMDULILAH.. he is so helpful lah. 


since i lapar, dia belanja ni dulu.
malas i nak ke mana2 masa ni, 
isi perut dulu. 


bahagia dapat food.


Doc Syed ajak i lepak kejap di cafe yang ada di bangunan sebelah.
i pun sempat lah ke toilet semua.
since my flight to Leh was at the early morning on the next day, we had more time to catch up. 
i takut nak checked in any hotel.
takut terlepas flight. 
tau je lah Delhi.
5 minutes boleh jadi 50 minutes. 
unexpected  lah.



then agak2 dah tengah malam, we decided ke Terminal 3.
i kena amik Go Air to Leh. 



sebagai kenangan..
sempat kami berwelfie.
ALHAMDULILAH sudi menolong meneman kan i kat airport. 
esok kena kerja. 
stayed sampai 1.00am boleh je katanya. 
Bohut Shukriya Bhai. 

Doc Syed ni supposedly got married this year. 
but since the condition kat Kashmir is not so good now, 
postpone sampai next year.
mintak i datang his wedding.
eeeeemmm.. ada sesiapa nak ikut ke Kashmir next year?
kita pegi tengok adat orang sana bernikah..
jommmmm..


then we took UBER to go to the Terminal 1, Domestic Terminal. 
sampai kat sini, tak terus i checked in. 
kami ngopi dulu. 


then after some times i let him go.. 
cewah..
ye lah you.. esok orang tu keje. 
kang ada tak leh bangun dia nanti. 

then i pun terus lah checked in, even masih lama lagi nak fly. 
now bit easier. 
no need nak tunggu sampai dua jam nak fly baru leh check in.


aduiii.
tersenguk2 i dok menunggu flight. 


at 4.30am, boarding.


dalam kapal, i terlelap kejap.


tapi cahaya dari tingkap, buat i terjaga. 



bersinar2.


matahari dah keluar, i pun took veg sandwich. 


after about 1 hour, i dah nampak ini. 
waduhhh.. gunung ganang yang kotang je you.


kurang ghairah gitu i.
tak sama langsung dengan view kalau ke Srinagar. 


touched down after 1.15 hours flight.
ini lah rupanya. 
gersang di sekeliling.



terus naik ke shuttle ni. 
 shuttle ni macam nak roboh je. 
yang naik pulak tu bagak2 mat salleh kesemuanya..
termasuk i si bagak melayu ni.


our flight. 


dan ini lah arrival area nya.. 
cinoni sangat you. 
most of the flight ke Leh, adalah awal pagi. 
dan hanya ada pun bukan hari2 tau. 


sementara menunggu our luggage, i filled up this form as the foreigner. 


sambil2 memerhati sekeliling. 
banyak warning and info pasal this high altitude lah.
kat airport tu je yang diulang2. 
you all tau pasal Ladakh ni tak?
tak ye??

Anyway, Ladakh ni tak sama langsung macam Srinagar.

"Ladakh is the largest province in the state of Jammu and Kashmir. The landscape of Ladakh, a high altitude desert, is defined by craggy, barren cliffs and plateaus. Ladakh is hemmed in by walls of dramatic mountains. This makes for unforgettable landscapes but beware that road access requires crossing tortuous high passes. 

Topographically, the whole of the district is mountainous with three parallel 

ranges of the Himalayas, the Zanskar, the Ladakh and the Karakoram. Between 

these ranges, the Shayok, Indus and Zanskar rivers flow and most of the 

population lives in valleys of these rivers.  

Acclimatization is one of the important things to prepare for while planning trip to Ladakh. The fact that Leh and most of the places in Ladakh are located above the altitude of 10,000 feet, visitors may suffer from dizziness, headaches or even acute mountain sickness (AMS). 

So planning to acclimatize to the high altitude condition becomes one of the most important things to take into consideration while you are planning your trip to Ladakh.
There are some issues which travelers to such high-altitude face. They complain of vomiting, dizziness etc. these symptoms do not give you a chance to enjoy yourself. Some people can deal with them while the others really suffer because of them." 
google source. 



memang kena ikut. 
tak leh ikut kepala sendiri je. 


then bila dan dapat luggage, terus i passed the form tadi tu kat this counter. 
then keluar. 


keluar je, mak aiiii.. sejuk weiiii..
summer in Ladakh still need u to wear jacket.
for me ALHAMDULILAH my shawl helped me a lot. 
masa ni tempreture dalam 17c.
orang kurang lemak, memang menangis lah..
i jenis penyimpan lemak, no hal lah. heeeee

mencari2 i kelibat my tour guide. 
tak nampak. 
dia bilang dia akan ikut driver nak picked up me. 

then dengan mata rabun2 ayam i ni, i nampak nama i. 
i senyum. 
this mamat ni terus nak menuju i. 
i terus cakap, waitttt.. let me take your picture. 
muka dia keras je. 
tup2 yang yang first tu sakan tersenyum. 
heeeeeee
this Ladaki driver, Yusuf menjemput i.


sebelum beredar, hayati dulu keindahan di sini. 



ini lah limo yang menjemput i. 
ALHAMDULILAH..
okk.. i stop kat sini dulu. 
ada cerita menarik lepas ni. 
heeeee...
kira hari ni dalam sejarah.
malu?
seram?
kelakar?
nanti kan lah yeeeee... 

19 comments:

  1. Wah...rupanya Yan berlepas di hari lahir kakcik... :)

    Lapangan terbang cinonet tu mengingatkan kakcik kepada lapangan terbang di Mulu, Sarawak...

    ReplyDelete
  2. Haha.. New experience ye...
    I jelez teramat dah ni. Plan ke sini tak sempat last year..

    ReplyDelete
  3. berani sungguh kak yan travel sensorang.huhu

    ReplyDelete
  4. seronok baca :D rasa mcm diri sendiri yg travel. belum berpeluang ke India lagi, insyAllah one fine day!

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  5. hebatnya kak travel alone
    tapi bagus gak travel sorang2 ni. tak terikat nak ngikut orang yang tak punctual la, yg byk songeh la kan

    ReplyDelete
  6. Kalau dah biasa travel sensorg p[un menjadi Yan ni
    Kalau kakak tak berani..

    ReplyDelete
  7. respect habis dengan akak, berani pergi sorang2

    ReplyDelete
  8. beraninya akak travel jauh2 sorang gitu...
    kalu dana lah... mau nngis je dlm flight tu... rasa tkt je rasa ada org nk culik hehehe...

    tp mmg lawo kak... tak sbr nk tunggu kisah sambungan nya

    ReplyDelete
  9. Syioknya... tak sabar ni nak tunggu apa cerita sudah jadi. hehehe

    ReplyDelete
  10. kak yannnnnnnnnnn nk ikutttttttttttttt ke sana nantiiiiii... tp jgn bln 1 or bln 3 hahaha roger2 ek

    ReplyDelete
  11. Kak Yan!, bestnya dah sampai sini, sy nih nak plan ke India tak pernah menjadi..ditambah pulak keadaan dekat kashmir mcm tu, lagi la tak lepas keizinan drpd parents. Tak sabar nak tgu next post!

    ReplyDelete
  12. Oh ni kerja miker ye..nyap nyap hilsng

    ReplyDelete
  13. waiting fo rur next entry kak yan..hihi
    lain kali kalau nk wat keje gile sorang2 ajak la sy.. :p

    ReplyDelete
  14. kak yan..kenapa takleh g kashmir ye sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Srinagar now under curfew since almost 58 days ago.. tak tau ye..

      Delete
  15. first time tau ttg Ladakh ni masa tengok citer 3 idiots...cantiknya..

    ReplyDelete
  16. cantiknya tempat kak yannnn. cam memanggil je. banyak banyk terliur sandwich dia.

    ReplyDelete
  17. Salam akak..Me Syu..Ingat tak pernah contact dulu..

    No. dah hilang lepas tukar phone.. Bila wedding nya kawan tu? Macam nak follow dan tengok..

    ReplyDelete

cliks..cliks