cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, September 24, 2016

Julley Ladakh, Kashmir (5) - Shah el Hamdan Mosque


Day 3 - August 26, 2016
Friday.

Masih day 3.
Masih di Leh.
Masih sight seeing.
Since banyak pics, i prefer separate kan my story here. 
apa2 pun baca kat  S I N I  ye first. 

first kita tengok ini.
Shah el Hamdan Mosque. 


Lepas keluar dari this school, Rancho's Schol, kami langsung patah balik ke Leh Town.


cuaca nya, SUBHANALLAHHH.. memang sangat panas. 
silau2 cahaya.
dah summer time kan. 


after about 10 minutes, then we stopped here. 
tadi masa on the way to Rancho's School our driver dah promised nak berhenti kat this place. 
kami nak singgah ke masjid.


depan jalan masuk cantik pemandangan di sini. 
batu besar gitu.
ingat i nak ke tengah jalan tu. 
tapi ketakutan i you. 
dia ni tak pe. 
kampung dia. 
dah biasa dengan kereta yang laju2.
kalau i ke tengah tu, action macam dia, mau masuk terus dalam bus, or car, or lorry nanti. 
tak sempat nak lari.



memang cantik.
memang i suka. 
at this area, lebih green view yang ada. 
that's why i rasa suka. 
kira macam ada kehidupan lah gitu. 


papan tanda di jalan masuk.
kat sini ada satu masjid yang begitu menjadi kebangaan masyarakat Islam di Ladakh.
Masjid Shah El Hamdan.
anyone yang ikut my blog pasal Kashmir since 2012,  sure ingat pasal  S h a h   E l   H a m d a n    M o s q u e       yang ada di Srinagar. 
i suka ke masjid tu. 
unique that masjid. 
so masjid yang ada di sini adalah berkenaan dengan orang yang sama. 

Here, at Shey Village, which is about 10kms from Leh, the construction of a mosque is attributed to the same person, Shah El Hamdan. 
(i cant remember his real name).

this mosque is the oldest mosque in Ladakh.
it has assumed the significance of a shrine of the great saint. 
menurut sejarah, he passed thru in the 14 century on his way to Chinese Turkistan. 
buat masjid di sini. 
tapi yang ada di sini, SUBHANALLAHH..
it is soooo simple. 


we stopped at the main road and walked thru this building. 
ini kira macam one of the temple lah. 


ada small stream here. 


we had to walk a bit to go to the mosque. 


and this buddists temple just next to the mosque building. 
hebat diarang ni kan. 


melangkah masuk dari pagar besi tadi tu, terus ternampak ni. 
this historical mosque was established here since 1382.
belum wujud pun Melaka tau.

Islam was introduced to Ladakh by this person according to Kashmiri historians and local traditions passed from generation to generation. 



melepasi this small building kami ke arah belakang. 
cahaya masih lagi terik..


look at the mosque. 
very very veryy simple. 
dan tidak sebesar yang ada di Srinagar. 
architecture nya sangat sangat berbeza. 


i love to see this. 
ini dari batang weeping willow kalau tak silap i. 


dan depa ni design bumbung boleh dikatakan semuanya sama. 
mesti ada yang macam ni. 
 the art in Ladakh. 
seni binaannya. 




maybe this mosque can only accommodate about 50 to 80 people in one time.
maybe lah.


we moved to the back of the mosque. 
depa lagi tengah buat construction. 
tak leh nak masuk lak.

our driver tengah sembang2 dengan one of the workers.
rupa2nya our driver ni moslem.
Muhammad Ashraf namanya. 



after some times, then kami terus melangkah meninggalkan bangunan masjid ni.
masih lagi panas.
ALHAMDULILAH, dapat gak i melawat di mosque. 
tak sah kalau ke mana2 tak dapat nak tengok masjid.
dan i rasa berbaloi berjalan dalam kepanasan tadi tu. 
Semoga moslem di kawasan ni sentiasa di bawah lindungan ALLAH..
sentiasa diberkahi.

okk.. kita tinggalkan masjid ini. 
moh kita balik ke pangkal jalan. 
heeee..
kita balik ke Leh town.


awan nya cantik. 
tapi tak rasa keredupan.
ALHAMDULILAH the car ada ac. 
if not.
makk aiiii..


sepanjang jalan kenangan. 
cewahhh.




tiba di pekan Leh.
sambil melihat activity masyarakat. 


muka2 Ladaki men.
beza dengan kalau kita berada di Srinagar. 



Ladakhi lady





itu nampak sikit macam kat Srinagar. 
tengok rupa bhai tu.



anak2 gadis Ladakhi yang baru je balik dari sekolah.


tengok muka depa tu. 
satu lagi kalau di Srinagar, anak2 dara ke sekolah depa pakai duppatta.
kat sini since depa ni bukan Islam, so kepala cam tu je lah.



jalan agak penuh masa ni. 








pandangan normal di Ladakh.
Buddhists prayer wheels. 


nampak tu.


berselang hanya takat 10 or maybe 15 kedai, pasti ada lagi satu.



ok lahh.. 
i stop dulu kat sini. 
lepas ni ada 3 tempat lagi yang i kena pegi.
sight seeing. 
terlanjur ada kereta tu, baik kita habiskan masa dengan benda2 ni.
okk. daaaaaa

9 comments:

  1. Bandingkan dengan Srinagar, pemandangan di Srinagar lebih cantik, kan? Tambahan di Srinagar lebih terasa 'Islam'nya... :)

    ReplyDelete
  2. Tp moment best bile jln tmpat org dpt singgah msjid dia org kan. Rase wlaupun beza jauh lain ngra lain kaum tp agma yg same :) ade quran yg same.

    Best la kk yan. Hope to hear more soon

    ReplyDelete
  3. nak tengok lagi... walau silau.. hehe..salam kenal kak yan..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. singgah blogwalking kat sini sekejap.

    cantiknya awan cerah bersih.

    ReplyDelete
  5. Ladakh ni kat mana sebenarnya Yan.?
    Nampak muka depa macam cina..

    ReplyDelete
  6. cukuplah dapat tengok gambar Yan
    walaupun belum sampai lagi ke sini
    btw cantik pemandangannya
    bila lah nak sampai tak tau lah

    ReplyDelete

cliks..cliks