cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, September 18, 2016

Julley Ladakh, Kashmir (3) - Just roaming around Leh Town.


Day 3, 26 August, 2016
Friday.

Please read    H E R E   too.


kejap je dah hari ke 3 i ni bumi India ni.
dan hari ke 2 di Ladakh.
Tapi to tell you guys the truth, i tak rasakan soul nya di sini.
i don't know why.
i mentioned this to Zubair.
He said just wait for tomorrow..
means after going to Panggong Lake and Nubra Valley.
ok.. kita tunggu yeeee..


bangun pepagi i bukak tingkap hotel.
sejuk angin menyapa muka. 
cewahhh.

dari kejauhan kelihatan gunung ganang yang bercahaya.
cepat je bertukar rupa.
weather in Ladakh memang unpredictable. 
terus i whatapps Hubby bagi tahu keadaan i di sini. 
sementelah ada internet di hotel. 
nanti2. agak susah kan kept in touch.


i sent this pic to him.
terasa macam nak pegi katanya.. 
heeeee.. 
let me explore this place first yee..
nanti kita berjimba di Kashmir. 

anyway, ini pukul 5.30am ni.
mata i at 4.00am lagi dah terkebil2. 
walhal malam tadi tidur pun kira lewat.
sebab transferred some of the pictures to my lappy.
daripada i lepak atas katil, baik i bersiap2.
pagi i mandi tau. 
ada hot shower.
sejuk memang gigit2 tulang.
itu  summer tau. 


pepagi lagi i dah turun ke courtyard ni. 
menghidu udara segar. 
best sangat kat sini. 

i melepak kejap kat luar ni. 
udara tok sah kata. 
bahagia betul
i memang suka sejuk2 ni. 
jangan panas sudah.
macam yang jadi semalam tu.
i kalah cuaca panas. 
boleh fengsan.


tak lama muncul kelibat si Zubair. 
tepek lah gambo dia  satu ye..
then kami sembang2 dulu since breakfast masih tak ready lagi. 
ye lah you.
pepagi bote we all dah bersidai kat luar. 

**** i just put some info pasal Zubair. 
My tour guide in Srinagar, Kashmir in 2015.
those yang berminat, sila hubugi beliau at +919796759999
website : www.verticaltravels. com.

tak lama satu family lagi lepak2 tepi kitarang.
memang best lah suasana ni. 
i lak sibuk  transferred my pictures dari camera to lappy. 
dah beribu. jadi better transferred lah kan.
hilang nanti mana tau.
haru biru nanti.


tak lama kami dipanggil for breakfast.
"Mem, your breakfast is ready"
Mem saje kalau kat India ni.

After breakfast, i needed to stay at the hotel for a while so that Zubair can arrange a package for a sight seeing. 
Dia deal dengan tour agency di Leh. 
i just followed what has been arranged by him. 

so dalam waktu menunggu tu i buat gak banyak benda. 
i busy tangkap gambar bunga2 di sekeliling kawasan hotel ni. 







suka tengok. 
tapi tak lak teringin nak makan.
suka2 je depa tanam apples kat hotel compound ni. 


petik dan terus makan.











love all the flowers here. 


sempat gak merasa apricot yang ditanam disebelah pokok apples tu. 
sedap.
manis2 buah.
apricot ni tak sama yang selalu kita makan di Malaysia. 
besar2 kan.
tapi yang ni kecik2.
kata Zubair, nanti boleh beli yang dried apricot and the kernel.
boleh lah nanti. 

dekat tengahari gak baru kelibat Zubair muncul semula. 
i terus cakap, sebelum ke mana2 i nak lunch dulu. 
takut jadi cam semalam lagi. 
fengsan tengah jalan. 
tak nak lah. 
malu yang semalam tak ilang lagi.


dekat area2 pintu ni lah i fengsan.
heeeeeee. aduiiii.
terus berjalan.
cuaca agak redup waktu ni. 
happy sangat.
atau memang i dah boleh adapt with the altitude ni. 


memang rezeki you. 
i sampai semalamnya, hari ni depa kat sini dapat jalan bertar baru. 
kalau tak jalan batu kelikir je. 
boleh buat i jatuh you kalau tak hati2. 
memang takut kalau tersandung. 
bila dah ada jalan cam ni, syukur ALLAH.


seronok depa dapat jalan baru. 


on the way ke restaurant. 
ramai yang suka ride a bike kalau nak ke Panggong Lake or Nubra Valley. 
seronok agaknya. 
kalau i lah sepuluh kali best pakai kereta. 
heeeeee...
adventurous kot kan. 


begini lah keadaan bandar cowboy Leh. 


macam teringin je nak masuk.
tapi Zubair busy with something.


then kami sampai di sini.
katanya sedap food kat sini.
well sedap2 pun sure tak sama food kita kan. 


Chopsticks Resto. 
Cantik interior nya. 
nampak modern lah. 




menu dibagi, memang quite surprise u. 
banyak menu yang biasa ada di Malaysia. 
pelik gak i.
maybe owner ni jenis yang pernah ke Malaysia, Thailand, Vietnam, or Indonesia. 



Kami ordered Satay.
Siap ada kuah kacang nya you. 
Si Zubair makan kemain. 
sedap katanya. 
i pulak merasa, bolehlahh. 
takat lepas lapar. 
sedap 10X kat tempat kita. 
but ALHAMDULILAH..


i ordered Noodle Tom Yum aka Tom Yam.
Tapi yang tak sedapnya, dia pakai Instant Noodle. 
Akhirnya tak jadi makan.
sebab i jenis yang kureng suka benda masam2 ni. 
Yang ni langsung tak kenan dek tekak si Zubair tu. 


terus diorder ni.
eeeeemmmm.. tekak dia kan.
banyak dimakannya. 


Last sekali, we ordered Nasi Goreng Veg.
Boleh lahhhhh.. 
ALHAMDULILAH. 


i still with my green tea.
no more coffee.. 
hua..huaaaa...
mencuba sedaya upaya. 


and after meals, sure benda ni yang disuakan. 
Muskhaw.
i makin suka benda ni.
ada bau 'india' pun i dah makin suka. 
haa..haaa... kacau betul lah..
but for sure, after sometimes u gonna love this. 
trust me.
yang macam atas ni ok lagi. 
ada yang bau rose water dia paling strong. 
pun i ok je dah. 
hhhhhh.. 


ok lahhh.. sebelum menjelajah, kita picca dulu. 


sebenarnya dah arranged one sight seeing bandar Leh.
tapi i tak nak cerita dulu kat sini.
i just nak share some pics here.
tu je.
kita share2 gambar kan.
mana tau ada yang terguda dan mau ke sana.
INSYALLAHHH.


penuh hotels kat sini. 
pilih je lah.
nak backpackers style ada. 
nak yang selesa pun ada. 
depends on your budget. 
tapi i rasa harga hotels agak mahal di Ladakh ni.


Leh Gate.


normal views in Leh.


cowboy town dia. 


i suka the sky.


the highway. 
kiri kanan chocolate je.
tanah tandus gitu.
macam tak ada life. 
beza dengan Srinagar.
ada kedai2, ada rumah, ada pokok2. 
ada life, ada soul.
















ini lah some of my pics. 
not a professional one .
but i like it. 
so i just love sharing here. 
indahnya bumi ALLAH.
tak kenal maka tak cinta. 
itu lah Kashmir. 
Paradise on Earth. 
dengan mata kepala sendiri melihat itu lebih baik kan.. 
MASYALLAHH..

okkk.. lepas ni baru i cerita sight seeing i ye.. 
tungguuuuu..

29 comments:

  1. masyaAllah awan2 dekat sana memang cantik kan
    terpesona tengok hah

    ReplyDelete
  2. memang tergoda la kak yan nak pegi :) mungkin sebab cuaca sejuk kot.

    ReplyDelete
  3. SubhanAllah...MashaAllah...

    Indah bunga2an dan pemandangan yang disajikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHHH.. syukur kakcik. sesuatu yang lain..

      Delete
  4. walaupun ni dah post ke-3 pasal trip ni, saya still amaze dgn kak yan :D suka tgk courtyard camtuu

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amaze kenapa Hanis?

      memang cantik2 kan.

      Delete
    2. susahnya akak nak comment kat yr blog.

      Delete
    3. hehe amaze yg you are a brave woman, solo traveler pulak tuu. :) #goals

      huuu, sorry. sy tak berkesempatan nak fikir how to solve the problem, nak ditukar balik ke comments blogger, sayang nanti komen2 yg ada hilang. tak ditukar, kesian org yg tak biasa komen akan ada masalah.

      akk dah try buat akaun Disqus tu? T___T sorryyyy

      Delete
    4. alaaaa... takat ke India je pun.
      plus akak pegi tpt yang ada org akak leh harap kat sana. like in Delhi i have fren.
      kat Kashmir, my tour guide ada..
      INSYALLAHHHH..
      u lagi hebat.
      muda2 pun jenjalan sorang2..
      geram i.
      heeeeee

      nanti i cuba sign up Disqus. tp memang susah sikit lah.

      nnt cuba ye.

      Delete
  5. sorryr. saya baru baca entri akak ni... akak pergi kashmir lagi kali ke2?? hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear akak dah ke Kashmir 4 kali yang.
      ini kali ke 4 but first time in Ladakh.

      Delete
  6. Replies
    1. teakh hai. heeeee..
      nanti akak buatkan for u.

      Delete
  7. Replies
    1. memang cantik.
      pandang dengan mata kepala sendiri lg teruja kan.

      Delete
  8. Tergelak baca ayat u tu, "ada bau India pun dah makin suka"...haha...

    ReplyDelete
  9. Cantik nyer kak..tapi saya nak baca balik entry akak dgn menghayati gmbr pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. ok dear..
      tahun depan ikut akak ke Srinagar ye..
      hope that time Srinagar dah ok.

      Delete
  10. subhanallah,.... cantiknya kak
    awan tuh cantik sgt, damai je nmpak mcm rendah je

    pukul 5.30 am dh terang benderang mcmtu kak... hohohoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam leh capai2 ye dana..

      Ye dana...terang dah tanah.

      Delete
  11. Subhanallah. Indah bumi Allah. Suka gambar akak. Tak profesional takp kak, yang penting ambil gambar sebagai kenangan kan :) Suka gambar pelbagai bentuk awan ada :)

    ReplyDelete
  12. wah rendahnya pokok epal sebelah yan tu. Tapi pokok epal belakang zubair tu wahhh terujanya tenguk. Pokok apricot dia macamana ya. Bestnya kalau boleh tanam pokok epal depan rumah.... hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang excited jadinya dear..
      kalau nak tau kena pegi tu sis. heee

      Delete
  13. Cantik....menarik.. pintu gerbang cantik.. pintu tempat pengsan pun cantik..
    Kenapa depa tak bagi ambik gambaq? X dak gambaq macam mana nak promote.

    Lagi sekali Yan pi kashmir kena ikut la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau makchaq nak pegi bagi tau i je lah.
      no worries..
      insyallah i will take care of u.

      Delete

cliks..cliks