cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, September 9, 2016

Julley Ladakh (2) - Bandar Leh


Day 2, 25 August, 2016
Thursday

Cerita lalu di   S I N I   

Hari pertama i di Leh.  
Once tiba, i terus di sambut my driver. 
My tour guide gave a message to me saying, he only cud be waiting at the hotel.
adalah procedure nya yang tidak membolehkan dia berada di airport. 
rules di Leh katanya.. Whatever lah. 


terus i dibawak keluar dari airport. 


nampak tu? WELCOME TO LEH.


i love the weather. 
bit sunny but windy and pleasant to me. 


menempuh cowboy town dia. 
ramai yang beratur di pinggir jalan.
katanya menunggu Dalai Lama. 


terus i dibawa ke sini.
Ko jangan pi jual aku Yusof. 
heeeeee..
just kidding. 
actually Yusuf is so friendly. 
even his  English just so so, happy we cud talk more about Ladakh. 
He said, muka i macam sikit2 muka orang Ladakh.. 
eeeeeee.. ada ke.. 
tau lah mata i sepet..
anyway, happy to have Yusuf as my driver. 


sepanjang jalan i noticed keadaan jalan memang mencabar. 
batu kelikir je yang banyak.
so kita punya badan pun macam buat belly dance.


ALHAMDULILAH.
after 15  to 20 minutes, sampai i ke sini. 
ke hotel yang dikatakan oleh my tour guide. 
City Palace Hotel.
Legaaa.. sib baik tak kena jual.

ehhh.. laku ke. kihh..kihhh.
disambut my tour guide, Zubair and the hotel staffs. 
semua pandang i macam nak makan. hee..heeee.. ini lah India. 
tengok orang macam nak telan.
bukan takat lelaki tau, even perempuan pun kalau pandang kita macam nak ditelan nya kita. 


anywayyyy...
disambut dengan suasana begini. 
bestnyaaaaa..
dahlah sejuk.
cantik pulak courtyard dia. 
di servedkan pulak dengan hot chai. 
wallaaaaa.


i love this hotel.
nampak tak depa tu..
tu tengah dok perati i lah tu. 
hee..hee.. terperasan i lak.
serious you.


ada pokok apples tau. 
nak makan tinggal petik je. 
tapi depa tak heran pun. 
ada sepokok lain,  apricot kat situ. 


bunga2an yang sangat menceriakan suasana. 
asyik i dengan camera.


damai sangat. 
after we had our chai dan sembang2 kejap, we were invited to have our breakfast. 


sepuluh kali i jumpa this, still i forgot the name lah.. 
aduiyaiii.
macam nasi lah..
tapi keras bebeno.
tak suka teman. 
amik lah sikit.
amik ati nama nya. heeeeee


so i just makan yang ni. 
pratha. 
tapi depa ni lain sikit pratha dia. 
ada isi dalam tu. 
makan lah i dua kepin.
tekak tak berapa lalu. 
symptom  high altitude kot. 
hee...heee..sebenarnya i ni kepenatan.
satu malam tak tidur betul. 
tak makan betul.
tu yang jadi lain macam sikit. 


si Zubair ni blasah yogurt tu kemain dia. 
yang i lak terkulat2 nak telan.
i memang bukan jenis pemakan yang masam2. 
yogurt tu mengantul tekak i.
then he asked me to drink warm water yang dicampur yogurt n salt. 
eeeeeeee...
tapi bila dah dipaksa, i telan gak lah..
TERPAKSA..
i tak ingat pasal apa hari tu. 
and the result was so good anyway. 
ALHAMDULILAH..


after breakfast, checked in.
all done by Zubair. 



the lobby area.
i suka carpet tu. 
how i wish i boleh bawak balik ni. 
tapi dengan syarat, rupee kena banyak..


masuk bilik.
ya ampunnnnn..
sejukkkkk..
tapi tak ada aircond pun. 
even fan.
just ada kat situ heater. 


spacious room for me.


nampak heater tu. 


bilik air siap ada bathtub. 
apa boleh mandi ke ni. 
heeeeeee
sejuk weiii..
even now summer in Ladakh. 
temperature  masa sampai tadi dalam 17`c.

height here in Leh dalam 10,000 ft katanya.
but once i ada dlm bilik, i rasa suffocated sikit. 
jalan tak sampai 10 langkah i rasa mencungap. 
hidung macam tersumbat je. 
kenapa ek?
maybe  sebab i letih kot. 
so i needed to rest. 

My tour guide said, meet him at 1.00pm. 
and now just at 10.00am. 
i must sleep katanya.
aduiyaiii.. i ni jenis tak pandai tidur siang. 
but i had to try nampak gayanya. 
otherwise nanti macam zombie. 

then at 1.00pm, i pun turun ke lobby and met my tour guide. 
he said, we needed to walk and go to the restaurant nearby. 
keluar je, mak aiiii.. 
the sun was so hot weii..
sunny2 gitu. 
mencalang cahayanya.
tapi sejuk.
i cahaya matahari ni bit pantang i.. memang kalah i. 
biar lah sepuluh kali sejuk ayaq batu.

make sure siapa yang datang ke Ladakh in summer, need to put on more sunblock.
otherwise, balik sure mambang tak kenal.
i dah kena masa di Gulmarg.    L O O K   A T   H E R E.
muka memang hangus jadinya.
sebulan baru nak pulih balik.
so dah ada tips, i kena aware this time.



sepanjang jalan, banyak rumah2 org kampung. 
laman penuh pokok apples.
tapi semua belemuih.
penuh habuk.
tak dimakan kot.


nampak tak apa tu?
tu taik lombu tu. yang warna cekelat sikit tu.
depa buat diniding rumah kot. 
i have no idea.


we all pun berjalan lah slow2.
i told Zubair not too fast. 
i also told him, i rasa suspend with this bright sun.
he said, never mind, u will be ok. 
sambil jalan, sambil i minum air sikit2. 

then we walked thru its pekan cowboy.
banyak kedai2 di sini. 
mata i terpana dengan banyaknya shawls di sini.
but all the sudden i rasa lain macam tau.
i terus mintak candy dari Zubair.

terus kunyah.
butttt... still i rasa lain macam.
mata cam berpinar sikit. 
then i told Zubair, i think i need to sit.
i ternampak tangga di kaki lima kedai jual shawls. 

i terus duduk kat situ. 
owner of the kedai offered me to come in.
nak jual barang dia lah kan.
but then i pandang Zubair.
I said, "Zubair i think i want to pass out".
terbuntang mata Zubair. 
"Are u serious?"
aduiyaiii... serious lah kannn.. ingat main2 ke nak pengsan2 ni, nak pitam2. 
i rasa sayup je suara Zubair panggil nama i.
then i lentukkan kepala i atas mata tangga tu. 
tangga tu tiga mata je pun. 
yang third i duduk, yang second i letak my elbow, then yang first  i letak kepala i. 
i terus berteleku kat situ.
i heard some voices said, sister are you ok?
then i blacked out. 
totally.

then after few seconds i macam sikit sedar.
i dengar Zubair panggil nama i.
he asked me to drink. 
i angkat kepala, pandang dia.
He looked so worried lah. heeeeee
i pun minum mineral water yang dia beli.

then a man who was standing in front of me cakap, pegi beli glukose. 
tambah dalam mineral water tu. 
bergegaslah si mamat Zubair ni pegi beli.
came back to me and then he poured into the water. 
i pun minum. 

i felt bit ok then. 
but still Zubair tak bagi i bangun dulu. 
kena relax.
mamat2 kedai ni semua pandang i ..
eeeeeeeee.... 
maluuu.

but then Zubair bersembang dengan depa.
They said, this was normal here.
I kalah dengan altitude. 
They said i sud stay in the hotel for a day..
eeeeeee.. apa curlass lah kan..
datang jejauh beribu batu, once sampai just relax dalam bilik hotel.
heeee..heee.. gara2 keras kepala, haaahhh rasakan..
kan dah kemaluan besar. heeee

then i was back to normal.
i tried pelan2 bangun dan jalan.
Zubair bilang, the restaurant just nearby. 
i told Zubair, i think i m starving.
perut i memang lapar. 
so sebab panas mencalang, 
sebab perut kosong since malam tadi, (makan tak proper),
sebab altitude,
sebab tak cukup tidur,
semua benda ni lah penyebab nya....
Aduiiii..
Hari ini dalam sejarah.
sejarah di Ladakh. 
so anyway, tips to others.

make sure u fit.
make sure perut tak kosong,
make sure tidur cukup,
make sure relax dulu dalam hotel,
make sure kerap minum air masak,
baru mulakan langkah seribu di Ladakh. 
otherwise, jadi lah macam Azian yang pitam di Ladakh..
heeeeeeee...


thennn, pelan2 menyusuri jalan ini. 
jalan ni tak elok. 
memang pekan cowboy betul.



few meters dari tempat i passed out tu, tiba di sini. 
The Tibetan Kitchen Restaurant. 


kat luar agak panas, so that kami masuk ke bahagian dalam resto.
lagi pun kurang selesa kat luar. 
depa yang ada di situ pandang kami macam alien. 
better sembunyi kat dalam. heeeeee



nampak gambar Dalai Lama tu. 
even kedai ni belongs to non moslem, for non vege depa ada cert halal. 


so boleh lah kita bedal aka ngap sesungguhnya. 
kan kebuluran i. 



kat luar tu sempoi.
but since depa kat luar tak sempoi, better i duduk dalam ni. 


then we ordered ni. 
Sibuk lah si Mamat ni suruh i makan Momo ni. 
Tibetan dumplings. 
weiii.. i kat Malaysia pun tak pernah makan mende ni. 
nak tak nak makan lah i. 

welllll, sedap weiii. 
ada 8 bijik semua, we shared. 
sakan lah mamat tu makan. 



then macam tak cukup je. heeeeee
we ordered ni pulak. 
Nan bread dia sodap weiiii. 



lawan lak dengan ni. 
actually tak cukup lagi makan tau. 
kami ordered Vege Fried Rice.
yang ni, i rasa 10 kali sedap lagi  i yang malas memasak ni. 
kurang enak banget. 
tapi si Mamat tu makan, sampai licin you. 


lama kami di sini. 
just to adjust dengan diri i.
then i felt bit ok dah. 

still wish, jangan lah ko fengsan lagi Azian oiiii.
then after 1.30 hrs kami di sini,  kami sambung jejak kaki kami. 


yang penting gambar dulu.

suka lah tengok awan2 dia. 
terus berjalan.
nak ke Market dia.



suasana kedai2 di sini. 


atas2 tu banyak kedai makan.


aduiii.. penat weiii.. 
jalan sambil daki bukit kat sini. 
stopped kejap then minum air lagi.
dah ilang sunnah dah. 
minum duduk.
tak terduduk i you. 


sambil layan langit biru putih tu. 


kawasan belakang satu masjid di sini. 


sampai dah di market. 
mataaaaaa...
berpinar.
bukan nak fengsan tau.
sebab banyak yang boleh dijamu mata.


tapi si Mamat ni kan. 
tak senang dia tengok i nak menyoping.
ini tak ori lah.
ini mahal lah.
ada yang elok lagi lah.. 
eeeeeeee..
sibukkk je. 


dari arah market ni kami boleh nampak Leh Palace. 
esok katanya boleh ke sana.



ini market depa.
tempat ni baru direnovate.
segala nika ada.
orang ada,
lembu ada,
anjing tok sah kata, melambak. 
kalahkan kucing. 
tapi depa ni biasa je. 
tak heran.
kita yang terlari2.
seram takut kena jilat je. 


tourists pun ramai wei. 


post office Leh yang tak sempat i kunjungi. 


lepak kejap di sini. 
tengok tangan i tu. 
air tak lepas you. 




berjalan kami ke depan lagi.
ada Jamia Mosque di sini. 


kami melepak di sini. 
udara memang best. 
tak panas, sejuk malah.


the authority tries to make this place as tempat lepak. 
memang best. 
berangin gitu.
so lovely..
tetiba macam missed this place. 


kat sini memang banyak FM, key chain and postcards.
tak macam di Srinagar. 
susah betul dengan FM.



emmm, bukan takat lembu, kambing, keldai pun ada tauuu.
sib baik tak ada gajah or camel.
kalau tak memang meriah lah. 



anak2 dara kat sini.
muka macam Malaysian je kan.
they are Ladakhi.


architecture di sini. 


kat sini Zubair bertanyakan permit for me as foreigner go to Panggong Lake and also Nubra Valley. 
we need a permit to go there. 
and at least 2 persons yang dibenarkan ke sana. 


lepas satu, satu dicarinya.


i bought all these.
bat kencing manis ada, bat darah tinggi ada..
amacam?


 once terjumpa je kedai Himalaya nak borong.
dan mendapat. 
kalau kat Malaysia, mau beratus need to spend for this. 
but this, berapa hengget je. 
i jual balik ni. 
so nanti ada modal nak ke Kashmir lagi. heeeee



gula2 ni i beli for Nekcik yang kerap batuk2 tu..
tak lama kami pun balik ke hotel.
nak makan malam.
nak berehat lah.
badan kan tak berapa fit. 


once sampai hotel, we decided masuk bilik dulu rehat, then baru makan malam at 8.30pm.
kami perlukan tidur.
mandi?
heeee.... nopeeee.
yang penting boleh relax kan badan dulu.
then our dinner.
ada this chicken curry kot. 
i just makan roti je. 
sebab nasi dia kurang sedap. 
tak macam yang biasa i makan di Srinagar. 

lepas makan, kami borak kejap.
of coz pasal hal yang melanda Kashmir at this moment. 
hati jadi sedih you..
ye lahhh.. ingat nak balik kampung, jengah sedara mara kat sana.
tapi i can't do that. 
Just pray for their aazadi..
Ameennnn ya rabbi.

then at 10.00pm, (malaysia time dah 12.30am) masuk bilik.
kat luar macam hujan. 
tried to sleep..
nafas memang sentiasa tak sedap. 
sapu idung dengan  oitment yang i beli kat Himalaya tadi. 
okkk.. esok cerita lain.
tunggu yeeeee..

18 comments:

  1. wow...gunung ganang ituuu...yang tersergam di bawah langitnya...
    Mana akak jumpa zubair tu?
    memang kene fit serba serbi di ketinggian ni. Jantung pun kene kuat mengepam.. haha
    Resmi anjing gunung, tengok kite pun setakat jeling dengan mata separuh tertutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zubair ni my tour guide masa gi kashmir last year.. dia ada agency kat sana..

      Since x leh masuk kashmir tu yg dia suggest ke Ladakh.. but i ckp must be wt him dan dia setuju. Tu yg ke sana. Betul yong.. anjing2 dia tak heran. Kita je yg huru hara..

      Delete
  2. Huh! makan angin sampai pitam, bahaya betul
    Kenapalah tak bawa Ciju sekali - at least ada yg tolong picit-picit.
    Nasib baik sekejap aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Must be coz of altitude kakzakie.

      Ciju x pegi sebab x de budget.. i lak mmg tgh semput2.. tu pasai x leh follow me

      Delete
  3. salam kak..selalu jealous bila baca pasal akak punya trip ke Kashmir..buat hati rasa nak terbang ke sana terus..hahaha.. Insyallah, moga nanti saya sampai jugak ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. sorry i baru nampak yr comment. u pasti boleh ke sana.

      Delete
  4. tulah kak... kita tak biasa sampai terpitam2... nsb lah si zubair tuh cekap dlm hal2 nih...

    mmg betul2 pekan koboi yek kak.... tp sesekali seronok jgk gi tempat mcmtu... cuma kalau dana mmg tak berani lah sorang2... lenkli akak jgn melancong solo2 gini, klu jd apa2 kt akak takde sapa tlg teman

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..hee.. Ke Kashmir je kot Dana akak berani..
      INSYALLAH..
      tempat lain kena berkawan..

      Delete
  5. berapa harga himalaya tu? saya pengguna himalaya shampoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah je nieda..

      nnt kalau akak ke sana, i will buy for you..

      Delete
  6. Seronoknya catatan perjalan ni walaupun sampai pengsan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa... see kak.. baru sempat nak balas..

      Delete
  7. Tu disa ziyaan..jalan sampai fengsan...tkasih lsh ingatkn i
    Syampoo himalaya ada tak..i suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. i beli yr shampoo nanti ye.. bila balik kg lagi nnt.

      Delete
  8. oo..Dalai Lama tinggal kt sini, byk architecture style Tibetian...
    murah2 barang Himalaya disana..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. tempat dia ni lah..
      Himalaya memang murah..
      i rasa next year kalau ke sana i nak ambik order orang yang nak beli Himalaya.

      Delete
  9. memang best la kak yannn :) dapat borong pulak tu

    ReplyDelete

cliks..cliks