cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 26, 2016

Gathering Gegerls Kashmir




Kejap kita rehat dari cerita Ladakh i. 
but still nak cerita pasal Kashmir
cerita pasal our gathering.
Gathering gegerls yang pergi ke Kashmir last autumn, 2015.

without long planning, just sembang2 kat our group, terus decided nak gather kat rumah i.
i lak ok je since free.
our last Saturday, September 18, 2016 kita pun bertemu lah.


sebelum tu kira i membuzy diri lah siapkan itu ini sekedar yang termampu. 
depa request nak suruh guna alas meja yang i beli di Delhi baru2 ni. 
hee..heee..
layan je lah kann.


the best part, i memang suka setting my big table lah.


our meet up was at 2.00PM supposed to be lah.
tup2 ada yang terlewat.
so started at 3.00PM.


maka yang di atas sempat i tayang kan kat sini,
alhamdulilah.


Ada lagi balance brownies yang dibuat oleh Chef CiJu.


still sama dengan kuih yang i sediakan last time. 
bukan kuih raya, tapi ole2 yang i beli waktu di Ladakh dan Delhi. 
Ada maruku dan Dhal Goreng. 
Ada Dried Apples.
Ada Dried Apricot, and ada Apricot Kernel. 


Mem Lina lak datang dengan ole2. 
dapat merasa Bingka Ubi.
sedap betul.
sikit je lak dibawaknya. 
heeeee


Then tak lama the rest datang, dan terus i jamukan dulu Kehwa. 
tapi ini kehwa menggunakan fresh milk. 
kunun2 nak mengimbau kembali kenangan di Kashmir, tu yang i sediakan this kehwa. 


Kahwa from milk.


tetamu i, Kakcik and her Hubby, Abang Mus.


the youngest in our group yang pegi ritu. 
Nadia. 
manja sangat. 
siap sakit2 kat sana.
terasa macam mak2 kita ni.
tolong sama2 take care..
kenangan betul lah.


ini lah kami yang pegi.
actually ada sorang lagi. ahli rombongan.
tapi tak turut serta.

ok lahh. 
tengok apa yang i jamu kan.
sesimple yang bolehlah.
risau yang depa2 ni semua terror masak.
risau dapat complain lak nanti dari sifu2 masakan ni.


Sambal Goreng NekMinah lah.


Rendang Ayam Kampung.


I masak Nasi Minyak dan Acar Timun.
As tambahan i  bought Rojak Karim.


Time to eat. 


Harap2 depa ok lah dengan hidangan i..


Lupa lak.. 
ada gak Goreng Pisang dan buah dari Mem Zura. 
thanks dear. 



Last sekali i jamukan dengan Rasmalai.
Hasil buatan i.
tapi i rasa tak berapa nak menjadi.
tak sama macam yang i makan di Delhi.
maybe i need to use really FRESH MILK dari ladang lah kot.
nanti nak kena cari Bhai Lembu lah gamaknya. 
But alhamdulilah.. 
i made it. 

then my guests balik kurang lebih at 4.00PM.
terima kasih semuanya..
INSYALLAH nanti kita jumpa lagi.
mana tau depa nak ke Kashmir lagi nanti.


then malam nya my family lak gathered.
Ada Nekcik, ada TokNgah, and my cousins.
ALHAMDULILAH.


Last but not least, i servedkan Muskhaw.
Mouth freshener.
siapa yang dah biasa dengan benda ni, memang boleh ketagih.
i pun dah makin suka.
ada rasa rose water tu pun i dah tak kesah.
but the rest tu, masuk je dalam mulut, kunyah, menjerit.
eeeee..bau apa ni. 
heeeeee..

anyway, terlaksanalah hidangan ala2 Kashmir..
even bukan 100%.
mengimbau kenangan.
ALHAMDULILAH.

semoga ukhwah sesama kami akan terus berkekalan hingga ke jannah.
i pun nak mohon maaf dari diarang semua ni.
mana tau ada kesilapan or kekurangan sepanjang mengenali depa ni. 
semoga kita sentiasa di rahmati ALLAH..
dan sentiasa mendoakan agar Kashmir segera mendapat kebebesan dan pulih seperti sediakala. 
siap depa. 
81 hari dah curfew. 
ALLAH bless them.

13 comments:

  1. seronoknya gather2 kak yan :) insyallah kashmir masih in my dream, nak pergi satu hari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILILAH.. Farra, insyallah boleh je pegi nanti. dua'a kan saje Kashmir pulih spt sedia kala.

      Delete
  2. wahh nampak best je semua..cantik table cloth akak.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH..

      galah beli kat Ladakh tu dear. heee

      Delete
  3. bestnya kak....
    menu pun sedap2 nengok nya tuh

    ReplyDelete
  4. meriah menu..sronok bila dpt gathering camni kn

    ReplyDelete
  5. dah napa baca sambil lap air liur..huwaa..sedap nyerr best nyerr..

    ReplyDelete
  6. rajin btoi kak yan menjamu :) smoga kak yan dimurahkan rezeki :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah...best sangat-sangat...semban-sembang, makan-makan...

    tapiiii...asyik Yan je yang kena masak dan jamu...hehehe

    ReplyDelete
  8. Kali ni kakcik dah balik ..nekcik baru sampai..x dapeklah nak polok polok ye

    ReplyDelete
  9. sy nakkkkkkkkkkk... nk ikut g kashmir... nk ajak mkn pun x pe jg hahahahahahah

    ReplyDelete

cliks..cliks