cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 21, 2016

Julley Ladakh, Kashmir (4) - Dalai Lama Place and Rancho's School




Day 3 - 26 August, 2016
Friday

tengok cerita lalu ye di  S I N I. 
masih di hari yang ke dua di Ladakh.
kan dah plan nak pusing2 Leh.
jom kita tengok ke mana i pegi. 


Government hospital di Leh.


again..
harus melepasi Leh Gate.
cuaca agak panas ketika ini. 
tapi i sudah bersiap sedia. 
heeeeee..

air sentiasa ada di tangan.
i sentiasa berjaga2.
takut 'sejarah' berulang kembali. heeeeeee



melalui highway di Leh.
Sayup je pemandangan. 
tengok je kiri kanan jalan.
debu je yang kelihatan.




sikit2 dari jauh i nampak kehijauan.
selain dari tu, bukit or gunung tandus.
gersang habis. 
most the trees, weeping willows.
other than that tak nampak pun pokok buah2 ke, apples ke, apricot ke.



sesekali kelihatan bangunan seperti ini.


gerbang2 macam ni is normal there. 


tiba di kawasan ni, gak hijau.


baru kita tahu ini area kediaman Dalai Lama.
menurut kata driver kami lah. 




kawasan dia agak hijau.
banyak pokok2.




ini yang i cakap macam padang/gunung tandus. 
cekelat je kan. 
i love green view.
macam kat Srinagar..
seeeee.. lagi2 srinagar..
hhhhhhhhh..










memang indah bila melihat ke langit. 
biru putih.
cotton candy yang terlihat. 
indah dek mata. 
i love it so much. 



After about 30 minutes of our journey, we turned to the left 
Kami ke sini. 
bekas cikgu nak pegi sekolah. 
heeeeeee...
we went to Druk Padma Karpo School also known as Rancho's School.
apa specialnya this school?
 nanti i story mory 
kalau tak awat lah i busy nak melawat sekolah kanzzz..
but this was also one of the list in  the package of the sight seeing. 
dah bayarkan, better kita pegi je.
tapi sure ada yang istimewa kannn


at first yesterday we thot nak ke sekolah ni. 
tapi bila package given to us cakap Rancho's School. 
terus amik.


jarak antara Leh Town and this school just 15km. and it is located in Shey.

Shey is located in the upper Indus Valley, just 15 km east of the modern capital of Ladakh, Leh. It has an average elevation of 3,415 metres (11,204 feet).  **google.

tiba kami di sini.
cantik betul gate dia. 


lorong masuk ke sekolah ni.
(ada reflection pulak some of the pics. ini dashboard our car. )


dah nampak dah sekolah. 
tapi tak nampak bebudak pun. 


nak masuk pagar dah. 
cuaca, mak aiii.. silau sungguh.
pakai rayban pun macam tembus bijik mata cahaya nya. 


we parked our car here.
YA ALLAHHHH...
soooo hot here.
very very veryyyy hot. 
sunglasses pun pakai macam pelik je.
muka for sure sunburn ni.


no entrance fee here. 
masuk je then terus tuju ke sini. 
ada sikit guidelines lah.
tak leh lah nak main hentam keromo je kan.


apa2 pun kita picca2 dulu.
even mentari mencalang.
biasalah kan.
bukan hari2 ke Ladakh. 
heeeee


tak tau kenapa our  tour guide and  driver ni gambo gini.
actually driver is not allowed entering the school.
tour guide ok. 
ini cafe this school yang disediakan for tourists. 
so depa ni kira dapat hasil dari jualan di cafe to the tourists. 


nak masuk ke information area dia anda pasti nampak ni. 
kenapa best sangat tempat ni ek?
ok lahh..

Sebenarnya sekolah ni was the location in the "3 Idiots" movie.
Heronya Aamir Khan tu. 
(Wallahi i tak pernak tengok pun cerita tu).
tapi  tahu pasal movie ni yang dibuat di sini in 2008.


some of the information in this area.





Inspired by the vision of His Holiness the 12th Gyalwang Drukpa, spiritual leader of Ladakh, the school aimed to provide a modern education for Ladakhi children -- an education grounded in their own culture and which could prepare them to lead happy and productive lives.





The school was started at the request of the people of Ladakh who wanted an institution that would help maintain their rich cultural traditions, based on Tibetan Buddhism, while equipping their children for a life in the 21st century.




Residential blocks allow children from Ladakh's remote areas to attend and a programme of sponsorship ensures that the poorest are not excluded. It is managed by the Druk Pema Karpo Educational Society and funded by international aid. 

**google

salah sorang supporter for any Buddist activities adalah Richard Gere. 


kat sini lah contoh classroom depa. 
and also some souvenirs ada dijual.
tadi masa memula sampai i dah bagi tau kat counter i nak visit the campus area.
 ada lah bayaran sikit. 
forgot berapa lah.


tour pun bermula.
ALLAHUAKBARRR..
panas..
panasss..
i memang risau.
tapi dek perut i kenyang, i rasa bit confident. 


cafe dari kejauhan.


 ini maybe cam tempat sembahyang dia kot. 
i tak berapa sure. 


masuk kawasan campus. 
bertutup pagar je sentiasa. 


hostel for the boys.
nama2 jalan/highway yang terdapat di Kashmir ni. 
nampak silau matahari tu.


ntah apa yang dimain bebudak ni pun tak tau lah tengah2 panas ni. 
tertunggin2 gitu.


this school features photovoltaic panels to generate electricity from sunlight.



i thot i nak amik gambar malaikat2 kecil ni.
tapi dari jauh dijeritnya kat i. 
"No picture is allowed here".
heeeee
pandai. 
tak jadi i nak tangkap dekat2. ..
so  tangkap jauh2. 
notty2 tau.


nampak playground depa. 
so alami lah. 
no modern structure. 



ada satu IG ni, Malaysian lah punya, hanya kat sini je leh tangkap gambar..
ye ke beb..
i melambak tangkap gambar kawasan school ni. 
sakan.

sebenarnya memang one of the rules.
no pictures or video is allowed esp tangkap gambar budak2 dia. 


ini adalah kawasan sekeliling school ni.
in 2008 berlaku cloudburst here and this school was affected by the mudslides. 
kesian.
about 200 lives have been lost and also over 10K houses have been damaged. 
luckily tidak ada nyawa yang melayang di sekolah ni. 


jomm kita jalan lagi. 
kejap2 kami tangkap gambar.
menunggu lah the staff yang jadi tour guide tu.
A:HAMDULILAH tak pulak dia bising. 
siap tunggu lagi kami beracting.
itu rezeki namanya.




Haiiii.. Mak Bedah dah macam cikgu besar kat sini.
heeeeee

masa nak berpatah balik, i disapa oleh gadis2 cumel ni.
siap tanya nama i,
datang dari negara mana,
berapa umur.
heeeee... so cute lah.
terus mengekor i dari belakang.

i pun amik kesempatan lah snapped gambar depa ni. 
i told Zubair, i tak amik gambar depa, i amik gambar i. 
tapi depa yang menyelit. 
jahat i kan. 


dalam kepanasan tu sempat lagi amik gambar.
kami nak pekena air kat cafe. 
mata macam dah berpinar.
adalah setengah kilometer kot kalau dikira ulang alik dari campus ke this cafe. 


kami terus masuk ke cafe ni.


no aircond
no fan 
betul2 hebat.
tapi suasana dalam ni sooo nyaman.


kami pekena ice coffee.
no more green tea di ladakh ni.
durhaka kejap.


berangan kejap.


ok lahhh.. 
cukup cerita pasal sekolah ni.
nak sambung jalan lagi.
since gambar banyak, i pecahkan cerita.
harap2 rajin lah membuat N3. 
sambil share some of the pictures.
even m not a profesional one, still apa yg tertangkap adalah penceritaan mata i waktu di sana.
hope sama2 leh enjoy the view and also the  story.

okkk.. nanti sambung ye.. daaaaaa.

20 comments:

  1. Kak azian.. Nti saya nk baca balik ni.. Skg kurang sihat. Doakn saya kak. Alahan teruk 1st trimester..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah dear..

      Congrats ye..anyway, semoga tabah ye dik..take care.

      Delete
  2. mek pernah tgk 3 idiots tu tapi tak tahu pulak skolah ni memang betul betul ade ! untung kak yan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ingat nak tgk lah mek.
      akak mmg tak suka cerita hindustan. haa..haaa...pelik kan.

      Delete
  3. pttla kak yan suka tempat ni, cantik sgt view dgn cuaca dia..
    tgk je notis ada tulis "aal izz well" memang teringat cite 3 idiots tu.
    kak yan kena layan tau. best sangat sangat sangat cite die. very inspiring.hehe
    sy dah tengok 3,4 kali memang tak jemu jemu.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat ini, Kashmir memang telah dinyatakan sebagai syurga dunia dear..
      akak lebih suka kan di Srinagar..
      tapi awan2 di sini memang suka sgt2...

      nnt akak tgk lah cerita tu.. INSYALLAH..

      Delete
  4. ops lupa nk bgtau..btw komen kak yan masuk je kat blog sy :D

    ReplyDelete
  5. 3 idiots... cite favourite tu..hihih... memang dari dulu teringin nak ke Ladakh lepas tengok 3 Idiots. nak lagi tasik kat ladakh tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. tak pernak tengok cerita tu..
      panggong lake tu memang awesome mawar.

      Delete
  6. Replies
    1. Next year nak tak? Insyallah akak bukak in April.

      Delete
  7. cantik tp sbb lapang sgt itu yg pns kot kak...

    oooo sekolah tu yg filem 3 idiots tuh ek... akak kene tgk mmg best, tak rugi tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang summer there dana waktu tu. Tp sejuk. Just akak x tahan panas dia tu. Mencalang..

      Nnt kena tgk gak lah cerita tu.

      Delete
    2. Memang summer there dana waktu tu. Tp sejuk. Just akak x tahan panas dia tu. Mencalang..

      Nnt kena tgk gak lah cerita tu.

      Delete
  8. kak azian, pergi tak tasik yg de scooter kuning tu?
    cantik sgt view situ..

    ReplyDelete
  9. Baca entry ni pastu baru baca entry 3, komen kat sana oulak... ha ha... teruja sangat...

    ReplyDelete
  10. wahhhh kak yan.

    dah sampai kat Bazarjin bhaijan punya tempat pengambaran tak?

    yang macam swiss tu

    ReplyDelete

cliks..cliks