cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, December 30, 2014

Sekedar yang termampu.....


Bencana banjir yang baru je menimpa negeri - negeri di Pantai Timur dan yang paling teruk adalah di Kelantan sedkit sebanyak memberi kesan emosi bagi setiap orang.. even bukan kita yang berada di situ...I percaya setiap dari kita akan berasa sedih dengan keadaan ini.. apa tah lagi bagi mereka yang mengalaminya.. kejadian seolah - olah seperti mini Tsunami.. Subhanallah.. besar sungguh ujian yang ALLAH beri kan.. 



One of my partner, orang Kelantan.. family nya di Kelantan terbabit juga.. even her mother tidak berada di pusat pemindahan, tetapi kesusahan yang dialami akibat banjir seperti putus hubunga, putus bekalan api air, sedikit sebanyak memberi kesan kepada kami yang lain.. 



So hari ni waktu lepas lunch di SACC, Mem Sue teringin nak menjengah salah satu pusat pengumpulan barang - barang agihan ke kawasan banjir di Sect 8.. sebelum tu, we did some shopping as the contribution there.. atas nama company.. sedikit memberi.. bukan nak tunjuk yang kami bersedekah, tapi at least with this way, i wanna share the info for those yang tinggal di Shah Alam dan berkeinginan nak bersama - sama menyumbang.... 




Sebelum tu, tengok apa yang kami belanjakan.. 








3 trolleys penuh dengan barang - barang asas dan keperluan like,  beras, gula, instant noodle,  mineral water, biscuits, formula milk, diapers, and pads. 







we bought the baby bottles too.. kalau takat ada formula milk tapi tak ada bottles, susah gal kan..








we bought Adabi Sardine too..






happy kann.. 






ye lah tak pernah berbelanja Sardine bebanyak tu, tu yang jadi gelak - gelak.. 











sebab kan semuanya berat - berat dan kudrat kami ni semua tipis, jadi mintak tolong Abang - abang Giant hangkut kan barnag - barang yang dah dibeli tadi tu.. dan kami terus menuju ke......

^
^
^
^
^
^
^
^


Hantarkan sumbangan ke alamat 
KOMPLEKS DARUL THIBBUN NABAWI, 11 Jalan Jejala Satu 8/11a, Shah Alam, 40000 Selangor.




Sesampai di sini dah ramai volunteers  di sini.. hari ni, sepanjang hari bumi merintih.. hujan dari pagi hingga lah di saat i menulis N3 ini.. merintih dan terus merintih.. hujan renyai..







beramai - ramai mereka memunggah dari kereta ke bawah khemah.. volunteers ni pulak sebenarnya pun baru berada di kawasan ni.. semuanya berganding bahu membantu.. 






tanpa pilih bulu dan warna...ini anak - anak remaja India.. terus terang i bagi tau.. masa masuk je ke kawasan ni, hati i terus berasa sayu.. tak tau kenapa.. sayu sangat.. bila melihat barangan yang akan dihantar ke kawasan terlibat.. 







bantal - bantal yang ada di sini..








diapers.. menurut volunteers yang kami jumpa, separuh dah dihantar ke east coasts. 











beramah mesra kami sebelum meminta diri.. hikmah dari ini, berkenalan kami dengan mereka.. 







sebelum balik, i took this picture.. "PAKAIAN TERPAKAI TIDAK DITERIMA"... so tak payah lah kan.. dari hasil perbualan tadi tu, boleh lah lagi sesiapa yang nak memberi sumbangan dalam bentuk wang tunai, peralatan solat, baju - baju, atau pakaian - pakaian dalam... 


ALHAMDULILAH, kami balik sambil melayan perasaan sendiri.. semoga apa yang kami sumbangkan sedikit sebanyak dapat meringankan beban buat saudara  - saudara kita di sana.. Semoga ALLAH mengampuni dosa - dosa kita semua.. Tidak habis cerita banjir yang melanda, kita diuji lagi dengan kejadian kehilangan pesawat Airasia.. YA ALLAH.. ampun kan kami semua.. dakaplah kami dalam lindungan dan rahmat MU... Esok me, Chef CiJu and kids akan terbang balik ke Johor. sedikit sebanyak kejadian kehilangan ini mengganggu emosi kann..biasalah kann.. apa - apa pun pray for the best.. INSYALLAH..

38 comments:

  1. Alhamdulillah, saya pun hantar ke situ juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... semoga sedikit sebanyak membantu mereka yg tgh bergelut..

      Delete
  2. Barokallah... alhamdulillah... moga dpt ke tempat sasaran yg dihajatkan
    Tempat kakak akan dihantar ke east cost esok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an kak.. kita hanya terdaya melakukan yang terbaik.. semoga ALLAH menyempurnakannya..

      now sentiasa dibuka kepada org ramai utk terus memberikan bantuan dan sumbangan..

      Delete
  3. sayu hati tengok kak.. moga Allah murahkan lagi rezeki akak dan para volunteer tersebut..

    semoga mangsa banjir bertabah hati menghadapi dugaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN.. semoga bantuan yg diberikan sampai ke tujuannya..

      Delete
  4. Rabbi yassir walaa tu'assir.. Moga Allah lindungi semua... Memang sayu tengok semua.. Rumah mak kena last year.. Walaupon kena pindah tapi tak seteruk tahun ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhhh.. memang merasa sayu sangat.. semoga ALLAH berikan ketabahan yang tinggi buat mereka..

      Delete
  5. Kita bantu apa yang mampu. Harap2nya ramailah juga yang menyumbang duit sebab nak bantu mereka2 yang musnah rumahnya.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..semoga dapat meringankn beban mangsa banjir

    ReplyDelete
  7. Yan! saya pun tumpang sebak melihat segala sumbangan tu... Anak buah saya juga terlibat dan terperangkap dlm banjir di UMK Kelantan. Selama dua hari duduk bergelap dan berkongsi sekeping biskut dengan beberapa org kawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya allahhh... kesiannya.. semalam beli biscuit terus dalam hati terfikir.. biscuit share reramai..semoga sedikit yg diberi ini dapat meringankan beban mereka..

      Delete
  8. alhamdulillah...terima kasih banyak2...smoga dapat meringankan beban mereka..huhu

    ReplyDelete
  9. syukur...tq akak kerana prihatin. walaupun sy di daerah bachok x kena banjir, tapi tetap bersedih untuk semua yg lain. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. serba sikit lah kann.. apa yg termampu lahh.

      Delete
  10. Syukur alhamdulillah,kerana ramai jgk di negara kita nie yg masih pemurah dlm membantu insan2 yg dilanda bencana.....

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah...i did my small bits here too

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah...semoga kita semua dalam lindungan Allah..tcre kak yan.

    ReplyDelete
  13. Ya Allah Yan... moga murah rezeki... ringan beban yg mereka tanggung... sumbangan yg Yan berikan ini... sedikit sebanyak, dptlah menghilangkan sedikit kesengsaraan mereka yg terlibat dgn bencana alam yg dashat ini... harap dan doa.. banjir ini segera surut dan pulih ... kesian sgt tgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEENNN. mudah2an lahhh.. mana yang termampu je lahh..

      Delete
  14. sama sama kita bantu apa yang termampu. alhamdulillah . moga dimurahkan rezeki auntie sekeluarga :)

    ReplyDelete
  15. Salam

    SELAMAT TAHUN BARU 2015

    Semoga tahun2 mendatang menjanjikan kemakmuran, keamanana dan kesejahteraan kepada kita semua.... aminnn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...

      thanks dear.. selamat tahun baru gak to you...

      Delete
  16. kata org berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah.. kita bisa tolong mana yg termampu aja lahh..

      Delete
  17. alahmdulillah... terima kasih kerana membantu kami.. ^-^

    ReplyDelete

cliks..cliks