cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, December 15, 2014

The Kabin, Container - Type Lodging Unit, Kuala Selangor.

Last Thursday i went back to Hubby's hometown.. kan Selangor cuti.. so my SIL buat kenduri tahlil sikit.. Just me, Hubby, and Abang Irfan je yang balik... Abang Luqman kan tengah kumpul duit sebab nak ke Jepun kan.. so dia kerja di my shop.. heeee... Abang 'Imran pulak teman kan Chef CiJu kat rumah sebab she didn't come with us.. nak baking baking lagi gamaknya..


So, we left our house bit early.. sebab nak cuba menjengah new hotel yang baru dibukak di area Jeram.. Last week kunun - kunun nak lah layan masa kitarang kat sini.. tapi fully booked lah.. new hotel, so masih panas dan sentiasa penuh lah gamaknya.. so, last Thursday i terus ke tempat ni...


The Kabin  can accommodate up to 78 guests at one time. really back to the nature.. few meters to the Remis Beach.. just 1 hour drive from Kuala Lumpur. 






How to get here... So kalau dari Shah Alam menghala ke Kuala Selangor dan nampak the signboard Pantai Remis, kat area situ lah.. belok kiri.. terus je sampai simpang empat... belah kanan nak ke Aroma Seafood, you turn to the left.. terus je.. dan sepanjang perjalanan akan nampak The Kabin.. 







ini depan hotel..






nak masuk, kena ada pass card.. boleh sewa basikal tau..






kanan tu, RECEPTION area. 





Reception area dari arah bilik kami..


So, since i dah dapat masuk ke The Kabin ni, i terus lah tanya.. ada tak bilik kosong for 3 of us.. i nak lepak sini dulu sebelum ke kenduri.. saje je lah kann... tup - tup ada.. i requested just half day sebab kami tak bermalam di sini.. tak best lah pulak nak tidur sebab hanya kami bertiga beranak.. dah selalu ke sana ke mari segerobolan, tup - tup ini hanya bertiga je.. macam pelik sikit.. tambahan pulak Abang Irfan macam tak happy je sebab teman gaduh dia Abang 'Imran tak ada... 








in front of the reception cum cafe area, ada lak area cam leh santai - santai cam tu.. sambil minum - minum lah kot.. since i dapat bilik, jom kita tengok cam ne ghoper bilik kabin ni.. (my house pun actually dari cabin container tu.. tapi bukan yang ready made cam ni..so nak tengok lah apa yang membezakannya..). 







our room dipanggil Singapore - nicely for 4 pax, consists of 1 Queen bed and 2 bunk bed.. (double decker lah gitu). price? ok.. kalau peak time (weekends, public & school holidays) RM310.. dan sepatutnya i lena bayar yang ni lah.. tapi since i told the manager, Mr Firdaus (baik sangat orang nya)  that i just wanna use it for half day, so dia bagi i just RM260.. ok lah kan.   






So ini lah our room. one queen bed. alahai kocik bonar. heeeeee... dah tersedap dengan King Bed, bila tengok Queen Bed, terasa sangat kocik.. almaklum tubuh yang nak baring tu bosar - bosar bonar. heeeeeee. takut roboh je. so i let Hubby lepak sorang kat sini.. 






dan 2 bunk bed.  I lepak bawah, then Abang Irfan took atas..sekedar baring - baring je.. 






cute bathroom..clean of coz.. sebab baru lagi. baru 2 minggu dibukak. 






hot shower ada. 







Astro ada 12 channels. ada tea, coffee, ada kettle, ada mineral water too.  flat screen TV. 






and got small window... very cute.. there is the other unit of cabins.. ada 2, means atas dan bawah.. 






this units cabin ini sama dengan our cabin.  atas dan bawah.. our, di bawah.. tapi yang ini adalah cabin yang terdapat di hadapan our cabin. 






ini cabin atas kami.. i tak sure what type of this unit.. 






sisi our cabin.





keluar dari our cabin, i terus menuju ke sebelah tepi reception area. 






ada pool.. ini lah pengubat hati lara Abang Irfan.. tiba je di cabin, dia terus tukar baju dan terjun dalam pool.. berbahagia dia.. 







berhadapan pool ada 4  units yang betul - betul mengelilingi dan mengadap pool...  ini yang atas bawah. 






yang ada baju gantung - gantung tu (bab gantung - gantung ni, Hubby cukup tak berkenan. heee), itu dipanggil Durban.. 2 pax with Queen Bed.. Peak, RM240, normal 190.  Sebelah tu pulak unit yang agak besar.  Itu Rotterdam for 6 paxs, 1 Queen Bed, and 4 bunks bed.. ini peak time, RM490 and normal time RM440.. jom tengok yang dalam nya..






first bathroom.






TV area. 






flat screen too. 






second bathroom.






and 4 bunk beds. 






ada lagi cabins di bahagian belakang ni.. dari cabins di belakang ni, boleh lah nampak Pantai Remis.. dari kejauhan.. kurang lebih dalam 400 meters dari pantai lah kot.. 







model i sedang bermandi manda... lepas dia beremdam about 30minutes, we went to the kenduri.. jengah kejap dan balik semula ke cabin langsung ini budak kecik yang ontel tu terjun lagi sebelum maghrib.  boleh - boleh dia nak terjun ke area dalam ni.. dia masih tak mahir swimming.. i bimbang sikit.. so kena perhati kan je lah..






50ft swimming pool. 






and wading pool.  dia gerem je bila i suruh dia berendam di sini aje. heeeee.. tak thrill lah kann.. tapi demi safety lahh.  lepas maghrib, kami terus ke kenduri semula. macam nak ubah plan.. ingat nak tidur lah kat sini.. tapi entah cam ne, bila tanya dengan Abang Irfan, he seemed not happy to stay overnite.. so kami balik lahhh.. 






waktu malam..





at the main entrance of The Kabin. 


Anyway, i already made a reservation on January 10, 2015 to stay over nite here since the kiddos tak naik class lagi time tu.. masih holiday.. boleh lah lepak kat sini..kids, of coz lepak dalam ayor tu.. so NekCik, nak join tak?  kena cepat, sebab this area masih hot. almost fully booked je lah during weekends.   nanti you all boleh guna Waze je. 



The Kabin

Pantai Remis, 45800, Jeram, Kuala Selangor.

email : info@thekabin.com.my
phone: 0185932014 / 0176783825
website ; www.thekabin.com.my

37 comments:

  1. Wah...boleh tahan juga dia punya kadar untuk menginap...

    Harapnya hotel ini akan terus maju. InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg agak mahal harganya.. kira kalau ikut2 kan macam rege 5 stars hotel gamaknya.

      Delete
  2. kabin ni pernah keluar suratkhabar baru2 ni kan?harga dia mengancam juga.....

    ReplyDelete
  3. wah senang nya buat hotel skrg kan... main letak2 gitu jer terus jadi hotel... hmmmm ada jugak pernah tido yg macam ni kat KLIA2... cuba baca entry ni

    http://wargaalam.blogspot.com/2014/10/lombok-nusa-tenggara-barat.html

    tapi lahai agak bising kat situ and takder bilikmandi dalam... semuanya kat luar dan berkongsi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni lain najib..just look at the rate lah kan...area mmg best...


      tp kalau mahal, ada byk hotel kat this area...melambak...

      Delete
  4. good info.. xtau pulak ade hotel kabin camni kat sana.hotel kabin ni mcm dh jadi trend kan skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah pun dah banyal guna container di Malaysia ni.

      Delete
  5. Feeling2 site office sangat! Hahah!

    Tapi idea create spaces using cabin ni sebenarnya menarik dan tgh jadi trend sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp site office cam ni lagi best GB...seronok ada beach lg kat tepi tu..

      Delete
  6. Kalau tengok macam container yg biasa developer buat site office aje kan. Tapi dalamnya menarik sangat:)
    Environment kelilingnya pun nampak santai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg yg ready container tu kak...just dia buay finishing kat dlm..
      menarik sgt...yg best keliling masih hijau dan dekat pantai.

      Delete
  7. menarik kan..ada tengok orng post pasal kabin ni dalam grup bbm (backpakers buddies msia)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sud try lah...ok gak lah kalau kongsi reramai...satu bilik ada yg can accommodate 6 persons.

      Delete
  8. Brilliant idea. Buat hotel dengan kabin gitu je, cut kos bahan binaat cut kos tenaga kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Aina.. cuma depa ni kena maintain lah. esp bila terkena hawa air laut tu..

      Delete
  9. Good way to recycle :)
    Like GB said, dah macam trend sekarang ni...
    A bit pricey for me though...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed.. recycle.. tp rege tu bit pricey lah.. anyway, just enjoy it..

      Delete
  10. waaaaaa cantik jgk yek kak... sgt simple tp moden gitu..

    ReplyDelete
  11. Environment best.....dah simpan details, kot kot la nak terjah situ.....:)

    ReplyDelete
  12. salam rindu k.yan...tempat ni dh masuk dalam wislist terjah bila balik malaysia.nnti boleh akk jadi tourist guide dil ronda2 kuala selangor..hehehe.....

    ReplyDelete
  13. Yan, menarik dan wajar dicuba tempat begitu. Nampaknya kena cari tanah bikin hotel, motel, homestay... kat kawasan Kuala Selangor yang dah semakin maju ni. Tapi Pak Temuk mampu beli dua, tiga beg saja... tanah bakar, hihi.

    ReplyDelete
  14. akak memang menarik...simple je..tapi hega boleh tahan...kat klebang bas dijadikan hotel..creative ler diorg nie..yg pasti memang menarik.

    ReplyDelete
  15. Cantiknya the cabin ni..tak sangka kat malaysia ada macam ni

    ReplyDelete
  16. Sy yang dekat ni pun x sempat nk g jenguk lg kak yan.

    ReplyDelete
  17. boleh tahan harganya...maybe sebab cuti sekolah kot..klu datang weekday dan bukan musim cuti sekolah boleh dapat murah kot.

    ReplyDelete
  18. onie dekat situ,homaiiiiiiiiii..nak pegi :D

    ReplyDelete
  19. Wahh! X sangka aunty seorang blogger tegar! HEHEHE baru jumpe blog aunty. nice! Keep it up aunty! Akan terus mengsupport! XD

    ReplyDelete
  20. waduuh Jiaan ...mngoda jer keje nyer...tabung ayam da kosong nii..kena bagi makan dulu!!

    ReplyDelete
  21. Menarik jugak nie.. kene try waktu bukan busy.. sebab boleh tahan harga bolrh tahan jugak .. :D

    ReplyDelete
  22. menariknye the kabin ni..cantik wlupun agak mahal..tp ok la kan skali skala..jom simpan duit..hihi

    ReplyDelete
  23. perghhh.. pantai remis area.
    thanks for the info kekanda.. balik tanah malaya kena mampir ;-)

    ReplyDelete
  24. Baru tengok di Majalah3.
    sukalah dengan keadaan sekelilingnya yg mendamaikan.

    ReplyDelete
  25. kreatif.. lama gak tak berjalan ke pantai remis ni. dah byk development kat situ skrg.

    ReplyDelete

cliks..cliks