cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, December 31, 2013

Bufday Celebration di Serai Thailand, Sect 3, Shah Alam.

Story on December 28, 2013 - Saturday nite.
Serai Thai Resto, Sect 3, Shah Alam.

All this unplanned. My Mommy bufday was on December 27. but masa ni she's still in my hometown. but all the sudden dengar she was on the way to Kuala Lumpur with NekCik dan kebetulan stayed one nite kat rumah NekCik... eeemmm.. tetiba gitu.. Then on the next day, kami semua planned nak ajak My Mommy eat out.. then terus buat reservation di Serai Thai, Sect 3. Kalau nak ke Empire tu susah sikit lah.. malas.. ni dekat sangat dengan my house..


nilah bufday gurl tu..ALHAMDULILAH My Mommy masih sihat walafiat. sentiasa bahagia di usia menjangkau 64 tahun.. Masyallah.. feel so blessed with her love.. sayang hingga ke Jannah ye mak.

ok lah cerita kami bermula di sini.


Serai yang ni tak serves menu  like Serai di Empire tau.. yang ni dah ada lebih lama lagi di Shah Alam ni.. rasanya dah puluh tahun kot.. 


we arrived here almost at 9.00PM. kira dah lambat dah ni. sebab depa ni close at 10.00PM. meaning memang susah lah nak santai - santai gitu after makan - makan..


interior di sini memang cantik. this is on the ground level.


tapi kami kena naik di tingkat atas.. lebih baik for all of us.. 20 orang semuanya.. tu pun kurang satu keluarga tu.. CiRah ada jauh di selantan. hee..huu.. hheee...huuu.. (nasiblah kannnn..)


menu dah dipilh, in fact dah called masa buat reservation tu..


ini yang di tingkat atas. tak pernah naik sini. usually makan kat bawah je..



pasangan senja yang berbahagia.

okk.. kita tengok apa yang kitarang makan ye..


yang nikan sebenarnya memang strategy depa.. dah diletak tanpa dimintak, for sure kita ngap je kannn.. yang ni je about RM2. so 2 tables je dah RM4.


ni pun RM2, so jadi RM4


yang ni gak.. even just sorang dua je yang makan. 


Sizzling To Fu - RM26 for large portion. we took 2 portions.


Kerabu Mangga - RM20 also for L size. 


this telur dadar kalau tak mintak macam tak lengkap kan.. yang ni RM18 for L size. 


Tomyam Seafood RM30 for one big bowl.


Siakap Samrot RM55. kuahnya kami mintak asingkan sebab My Mommy tak boleh makan pedas dan something yang ada sauce. Nice lahh yang ni.. kira macam masak 3 rasa lah..


yang ni Sotong Salted Egg - RM28. licing depa ngap.


ini menu tambahan - Green Curry Chicken RM30. ada satu lagi menu yang i terlupa nak snap.. Deep Fried Brinjal - RM22. for the drink we took 3 types of juice. satu water melon - RM 25, and lemongrass lychee RM30, and Lychee RM25. 


ini je dibagi FREE.. heee.. coriander leaves. i memang suka. i buat ulam. i mintak je kat waiter tu..in fact u know what.. wet tissue tu pun kena charge.. RM0.40..






ini lah muka - muka bahagia yang menjamu selera.. sakan semuanya.. licing...we spent about RM693.50. tapi kena service charge tu yang gerem je.. service charge around RM34.70.. tu dia... kitarang kira pelanggan yang terakhir.. yang lain dah balik. depa ni close at 10.. time tu pun dah at 10.00PM. terus lah turun tak sempat potong cake.



sebelum balik ambik kesempatan bergambar ramai - ramai kat area bawah ni..ni ada yang tak bersama.. siapa lagi.. CiRah lahh.. cian dia..



balik rumah baru lah potong cake.. cake yang disponsor Chef KoYa.. tq..



dan ini lah anak - anak yang lahir di bulan DECEMBER.... sepatutnya ada sorang lagi.. Little Ali.. last year little Ali baru je 20 hari lebih.. ALHAMDULLILAH BARAKALLAH.. semoga semuanya dilimpahkan rahmah dari ALLAH.. panjang umur murah rezeki.. berbahagia kita semua hingga ke Jannah Firdausi. AMEEN.

21 comments:

  1. bijak strateginyaaa. hehe. kalo dah makan, sah2 kena bayor kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul lah.. dah letak bagai beriya.. mau tak ngap. esp tgk kacang tu.. sebenarnya kalau tak de pun kita takan mintak.

      Delete
  2. Kak Yan ada satu kedai tom yam kat Perlis (kampung mak saya le tu) memang sediakan kacang dalam tupware kecik tu bila pelanggan duduk boleh kunyah2 sementara oder nak sampai tapi depa tak charge le...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhhh.. kalau kat man2 resto kat Kl or Shah Alam ni for sure charge dear.. lepas balik baru kita nak perasan. tapi masa letak semua buat tak kesah kann..

      Delete
  3. Happy Birthday utk Ma Kak Yan..
    Serai ni mmg pilihan family kalau buat birthday celebration..
    Lauk kalau order mmg sama je choice..
    paling suka Tomyam Seafood dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq on behalf of her..


      kannn.. tapi yg ni bit different dari yg kat lain2 tu..

      Delete
  4. Selamat hari ulangtahun tuk mak akak..semoga panjang umur..bagusnya korang celebrate besday mak ramai2 gitu..
    hepi new year yer sis..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq on behalf lah ye..

      saje lah pulak teringin nak makan kat luar. selalu kat rumah je.. makan reramai..

      Delete
  5. Happy Birthday utk Ma Kak Yan.. Moga sentiasa sihat, ceria dan bahagia :D
    happy tengok all family get together macam nie :D
    Happay new year :D

    ReplyDelete
  6. Happy Birthday to ur mama. Kirim salam dekat beliau dengan iringan moga panjang umor dan murah rezeki.

    ReplyDelete
  7. Nak buat macamana ya sis, semua barang dah naik harga. Apa yang boleh dicaj tu, caj ajelah kat pelanggan. Strategi yang macam ni yang tak suka. Ingatkan free rupanya kena bayar. Kalau depa cakap siang-siang of courselah kita tak sentuh pun. Tapi ya tak ya juga, depa letak aje takda pun suruh kita makan. Kitalah yang salah, ya tak? :)

    Happy Belated Birthday for 'birthday girl' . Semoga berkekalan kesihatan yang baik dan untungnya ada anak-anak like you and your siblings.

    ReplyDelete

cliks..cliks