cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, October 12, 2012

Spaghetti Olio

Pernah makan Spaghetti Olio?? we all sume suka especially after Hubby  did for us few years ago. Since then i memang suka.. the kiddos too..so ari ni i nak share how to cook Spaghetti Olio. Simple je..Tapi masa Chef CiJu prepared for us, ada menu lain gak.. Well, dah macam - macam tekak ada kat rumah tu kannn...
ada Ikan Siakap Masak Masam Manis. 
Ada menu Jawa.. Tempe ni digoreng garing dan kemudian di sira sedikit cili dan agak bersaka gula..How to cook, nanti i share gak.. but not now..
ada gak Ayam Curry.. dannnn
ada Roast Lamb. Buat sendiri gak.. 
Kalau tengok menu, memang banyak kan..well bila dah kumpul - kumpul tu, macam - macam yang nak disediakan untuk makan sama - sama.. Seronok.. dan tak lupaaaa...
Fresh Dragon Fruit Juice. 
Ok..ok.. jom tengok how to cook Spaghetti Olio. Ini for sure lebih sedap dari yang ada di Secret Recipe.. Trust me..
1. Chop garlic dalam 10 bijik. 
2. Dice onion dalam 1 bijik besar
3. Tumis 2 benda ni sampai naik bau.
4. masukkan pepperoni dalam 3 keping dan  yang sudah dipotong cube biar sampai agak garing.
5. masukkan spaghetti  dan digaul rata.. Spaghetti tu mestilah yang telah dicelur yeee..Gaul rata.. 
6. kemuadian last sekali taburkan chili flakes lebih kurang dalam 2 sudu kecil atau ikut suka.. sapa suka pedas, letakkan lebih..chili flakes tu dimasukkan  bila semuanya sudah digaul rata dan hampir masak. 
7. then letakkan garam..ikut tekak memasing lah yeee.. 
8..siap dahhhh...
Selamat mencuba yeeee..
**********************************
Volume 7, Book 65, Number 295 :
Narrated by 'Aisha
The Prophet died when we had satisfied our hunger with the two black things, i.e. dates and water.

36 comments:

  1. wah simplenye resepi. Boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  2. Senang aje pun tinggal rajin tak rajin aje..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yan

    kambing yg tak tahan tenguk tu...

    ReplyDelete
  4. Wow sedapnya tgk makanan tuh semua..

    ReplyDelete
  5. dari yg 1st sampai last .. sume ella suka, kak. tak nak resepi .. nak yg ready made dr rumah kak yan. hihihi.

    ReplyDelete
  6. sedap2nyer menu akak... kalu kite jd jiran untung dana kan, hari2 leh ngendeng umah akak ehhehe

    mudah je kan nk bt spageti olio tuh... dana pun selalu bt gk,... time2 nk mkn spageti tp mls nk bt kuah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH.. dapat lah kot sepinggan dua tuuu...

      mudah je Danan.. boleh cuba lah yee

      Delete
  7. ooo..akak letak pepperoni je ek,..yummy

    ReplyDelete
  8. simple spaghetti tu...tapi kalau pi mkn kat luar...rege.....boleh tahan jugak mahaknya.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu remy..dah tu kengkadang tak sedap..

      Delete
  9. Sedap2 semuanya makanan tu,simple je rupanya masak spaghetti olio nie.

    ReplyDelete
  10. spag olio kena pakai olive oil kan k yan :)

    ReplyDelete
  11. simple je buat spaghetti olio nie ye kak
    hurmm nanti leh try ! ;))

    ReplyDelete
  12. yummm yummm... nanti kak yan masak ya kalo kami terjah nanti.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. Kak Yan...boleh try untu bf pagi Ahad...

    ReplyDelete
  14. simple je resepinya yer..selalu order je.lps ni blh buat sndiri

    ReplyDelete

cliks..cliks