cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, October 26, 2012

My Hometown treats.... and Fasting Arafat Day

Eid Mubarak to all my frens.. I bersiaran dari kampung. ALHAMDULLILAH my mobile broadband ni dapat menolong i berkarya.  Actually tak plan pun nak raya qurban di kampung. Yelah after 10 years we celebrated eid qurban ni di KL and Shah Alam and suddenly this year di Pontian, Johor. Usually my parents akan ke Shah Alam dan celebrate kat rumah i. Means my home as a port lah for all my siblings and relatives berkumpul. Ntah cam ne my parents decided nak beraya di kampunglak tahun ni.. I pun at first tak berapa sure nak balik atau tidak. Tambahan pulak Hubby tak berapa sihat and nak fly this Sunday. Means besok we have to leave our hometown and back to Shah Alam. Kejap sangat. tapi tu lahh. ALLAH is the best planner.. so, ikut je lah kan.. ALHAMDULLILAH we safely arrived kat kampung yesterday afternoon. at about 4.00PM. 

Kebetulan yesterday afternoon adalah hari ukuf di Arafah, kita ambik berkat dengan berpuasa. Tapi yang posa tu cuma Chef CiJu, Abang Luqman, and Bibik. While me..heee... COTIII.. Hubby lak tak leh.. Sebab masih lagi tak berapa sihat.. the rest two abduls tu tak payah lah kannn.. sebab sepanjang jalan dok cakap, kita ni dah lebih 2 marhalah kan bu.. kejap - kejap cakap lagi, dah lebih dua marhalah kan bu... heee. kunun - kunun musafir lah kan.. elok tak payah posa lah maksudnya tu.. Eeee anak - anak zaman ni kan.. BIJAK..
********************************************************
Fasting Arafat Day is special for those who do not go on the pilgrimage.

Advantages of fasting Arafat Day

Has said in a hadith Sahih Muslim that means,
And the Prophet asked about fasting on the day of 'Arafah. Then he said: "It atone the past year and the coming year." (Hadith Narrated by Imam Muslim)
So for those who fast on the Day of Arafah will be rewarded with a year penance before and after.God willing. If indeed the intention, right way.
In another narration the Prophet said:
"Fasting the day of Arafah, Indeed I hope Allah to eliminate sin  previous years" - (Hadith narrated by Tirmidhi)
From Sayyidatina 'Aisha said:
No of days in a year I fast more I love than the day of Arafah - (Hadith narrated by Ibn Abu Syaibah and Baihaqi)


We all pun tak lah menyinggah at any rest area for lunch coz i dah dok ngap - ngap dari Shah Alam lagi. Bila dah tiba di Pontian, Chef CiJu told me that she wanted to buy Nasi Ayam Goreng  Kimi kat tepi pantai Pontian.. Maka menyinggah lah i.. Tup - tup, i and Hubby ngap lagi.. We all makan Murtabak Hamid... Sedap beb panas - panas. Chef CiJu tapau all the Nasi Goreng. Yang posa tu pulak duk je dalam kete. heeee...And ALHAMDULLILAH depa selamat menyempurnakan puasa sunat semalam..Jom tengok apa yang depa jamu kan semalam..
Ini we all bought at Pasar Petang di Kukup... 
 Ini pulak Pau Pedas yang My Mommi beli khas for her grand children. I suka sangat dulu - dulu pau ni.. 
 and Pau Kampung. Ini berintikan kelapa..Tapi i tak jamah pun.. Kekenyangan. 
 Ini pulak Sambal Kupang. I tak sure yang ni dimasak or dibeli. Sebab after sampai je, kepenatan langsung. ZZzzzzz... tak menyedarkan diri.. tup - tup orang dah nak buka posa. heeee..
 Ini lah Ayam Sambal.
 bernasikan Nasi Ayam Goreng bercili..Rasa yang tak pernah berubah since puluh tahun dulu.. sedapp..
 dan ini Murtabak Hamid di tepi Pantai Pontian..
My Mommi belikan jugak Pulut Panggang kegemaran putu - putu nya.. especially Abang 'Imran..
last but not least My Daddi belikan Kuih Jongkong. Kira ok lah..  But i still suka My Mommi punya Kuih Jongkong. The best in the world.. 
 and i lah muka  ornag - orang yang berrpuasa semalam.. ALHAMDULLILAH...
 ********************************************
Volume 2, Book 15, Number 71 :
Narrated by Al-Bara'
I heard the Prophet (p.b.u.h) delivering a Khutba saying, "The first thing to be done on this day (first day of 'Id ul Adha) is to pray; and after returning from the prayer we slaughter our sacrifices (in the name of Allah) and whoever does so, he acted according to our Sunna (traditions)."

18 comments:

  1. Alhamdulillah..sedapnyer menu...selamat hari raya..:)

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya aidil adha buat kak yan sekeluarga .....

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. ALHAMDULLILAH...

      eid ul adha mubarak my dear ayu..

      Delete
  4. Selamat menyambut Aidil Adha YAN. Nampak sedap la sangat Pau Pedas tu. I pun lama dah tak makan. MyMertua pandai buat. Dulu la, tapi I malas nak belajar. Hahahaha!

    Semoga selamat kembali ke Shah Alam, dan get well soon, to your Hubby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy eid mubarak AA..

      i pun dulu ada belajar2 gak.. tapi tak kosa lah nak buat kan.. heee

      ALHAMDULLILAH i safely arrived in Shah Alam.

      Delete
  5. selamat hari raya Yan... penuh meja, syukur ..rezeki puasa sunat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya gak.. dah balik shah alam dahh..

      Delete
  6. mula2 ila posa tghari tpaksa buka.. bendera merah plak.. frust jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe..ada banyak hari lagi dalam zul hijjah ni kann. INSYALLAHHH..

      Delete
  7. sambal kupang tu nampak macam sedap sgttttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. tp i tak makan pun. takut sikit nak makan bab cengkerang2 ni.. hee..

      Delete
  8. Replies
    1. ALHAMDULLILAH... makan dengan kenyang sekali.. hee

      Delete
  9. Salam aidiladha buat kak yan sekeluarga..nanti kalau balik jb saya nak try la gi pantai pontian tu..cari murtabak hamid :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess... tapi jangan pegi lewat2..kul 3 dia dah habis..

      Delete

cliks..cliks