cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 15, 2011

Pengantin lagi..

AUTO PUBLISH
Sebenarnya cerita ni dah lama. Malas punya hal, drag sampai ke hari ni. So, sementara mood tengah baik begitu juga internet pun baik, baik dipaparkan di sini. Nanti ada lagi N3 yang i buat auto publish sewaktu i bercuti. So, tak lah berkulat blog i nanti..

Kisahnya adalah undangan kahwin anak saudara Hubby di Kuala Selangor. I went there malam nya jugak. Just i dan Hubby. Then esoknya baru majlis jamuan. Dan angkut lah 'anak - anak sidek' tu. Majlis tak besar kerana bapa pengantin perempuan sedang tenat. Sakit dah lama.
Hantaran for both pengantin.
Pengantin with groom's parents
Majlis pun pendek je masanya. Lebih kurang pukul 2 lebih, tetamu dah tak ada. I perasan Hubby sembang kat khemah belakang. Tengok dia pun tolong cuci pinggan mangkuk. Then Abang Luqman dan Abang 'Imran pulak menolong. Seronok lah diarang. Suka main air. Cuaca memang agak panas. Kepala i dah macam sebesar belon yang nak meletup.. Pening.
Hubby dah surrender. Wakil pulak yang sambung.
Abang 'Imran ni jenis yang suka main air dan api.. Pening kepala i kalau dia suka dengan api.
Lebih kurang pukul 15.30PM, kami beransur. Kebiasaan orang Jawa, sure ada bekalan/berkat (bontrot - betul ke ek??). Dapatlah buat makan malam.
Ayam Masak Merah
Rendang Daging
Tumisan
Kami tak terus balik. Sebaliknya singgah kejap rumah my SIL. OTW tu terserempak dengan pasar malam di Bukit Kucing. Apa lagi.. Teringin Soto Special Sungai Buluh lah.. Tiba rumah almost 17.50PM. Emm... laparr.... apa lagi.. SOTO time..
Nak tau berapa pack kitarang beli???Hee...12 packs.. Sedap beb..
Kalau tengok soup nya, macam tak percaya. Bila dah makan, baru tau..
Sambal bagi penyedap
Emmm...yumm..yumm...
Satu lagi favorite Hubby. Tak boleh tidak kalau ke Pasar Malam.
Emm selesai satu majlis. Rasa - rasanya setakat ni tak ada lagi anak - anak sedara atau sedara mara Hubby yang buat majlis. Cuma kami ada undangan di Bulan March di Perlis, dan June di Kuala Kangsar.. Huuhh... Kitarang jenis yang kalau dijemput, pasti akakn datanag sekiranya tiada aral melintang.

22 comments:

  1. saya ni pantang kalau ada kenduri..mesti nak pergi..best nasik kenduri tu lain macam..tak tahulah kenapa...

    ReplyDelete
  2. Kakcik sangat suka soto yang ada begedil dan yang penting supnya sedap. :)

    ReplyDelete
  3. tumisan tu mesti sedapkan akak. saya tak penah rasa lagik

    ReplyDelete
  4. tumisan tu, akak tak pernah makan. Sure bestkan Yan..
    Bestnya soto...:)

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...murah rezeki akak, insyaAllah..pasai selalu memenuhi jemputan orang...

    tumisan tu antara peberet fida tu;)

    ReplyDelete
  6. Sedapnyer soto tu kak yan..org jawa mmg selalu bg berkat.

    Hubby Alin pun mesti kena beli Apam balik tiap kali pg PM

    ReplyDelete
  7. uhh..sedapnye..
    yelah..cam tak percaya je tgk kuah soto tu..jernih je..hehe

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. kak, mmg org jawa kalau pas kenduri dia bg bontrot...tapi byk jugak trend tu dah terhakis...huhuhu...

    sedapnya soto tu kak...yummy...

    ReplyDelete
  10. Assalamu'alaikum, YAN

    Ada ustaz ingatkan, memenuhi undangan itu wajib, kecuali beraral. Baguslah Yan & keluarga sentiasa cuba memenuhi jemputan. Bagus jugalah bila baliknya berbontrot (bontrotan!). Teringat zaman bontrot dibungkus dgn daun pisang dulu-dulu - alahai remehnya; tapi wong Jowo memang seronok memberi oleh-oleh itu. Lo, ada bontrot kok cari soto? Ceria selalu!

    ReplyDelete
  11. Assalam norakhtar,

    u sama macam my Hubby. Dia kata nasik kenduri lain.. Seronoknya pun lain.. Akak ikut je..

    ReplyDelete
  12. Kakcik, kalau yg ada bergedil tu biasanya soto Johor. Ada santan sikit. Kalau yg saya makan ni tak ada.. Ni soto org Jawa.

    ReplyDelete
  13. Mamashaza, tumisan org Jawa ni tak sama dgn tumisan org Melayu.. Akak sendiri tak penah masak. tau makan je bila kenduri.

    ReplyDelete
  14. Kak kasihredha, tumisan tu selalunya dapat makan kalau akak p kenduri org Jawa. Org Melayu jarang ada.

    Soto tu yg the best saya makan since kawin.

    ReplyDelete
  15. Assalam Fida, INSYALLAH ye.. Bukan mintak balasan. Tp dah jd kebiasaan. Kalau jemput, pasti datang kalau tak ada masalah.

    ReplyDelete
  16. Assalam Alin,

    org Jawa ni kaya adat. Berkat salah satu nya. Tak sah kalau tak ada.

    Hubby kita leh geng kalau bab Apam Balik ye Alin.

    ReplyDelete
  17. Assalam Nurkass,
    maksudnya tak leh judge kalau tgk rupa je kan.. Sedap memang sedap..

    ReplyDelete
  18. Miss B,

    bagus kalau makan soto selalu.. Mcm leh diet tu.. Ye lah..makan sup je kan..

    ReplyDelete
  19. Assalam Wahida,

    kalau di Kuala Selangor ni adat masih tebal. Sentiasa dapat kalau p kenduri. Lagi2 kalau sedara.

    ReplyDelete
  20. ALHAMDULLILAH, kira dapat sama2 meraikan majlis. Bukan mintak balasan. Seronok.

    Bontrot pakai daun pisang? saya tak penah jumpa macam tu..

    ReplyDelete
  21. saya jugak sama macam akak, suka menenuhi jemputan walau di mana pun. bukannya apa kadang2 tu je masa yang boleh nak berjalan2 pun.

    ReplyDelete

cliks..cliks