cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, February 24, 2011

Bad experiences while in Phuket.


I just wanna share some of our experiences during our visit to Phuket. So, dapat lah kita bersedia kan.. Sedangkan i selalunya sebelum travel mana - mana, i akan goggle dan cari as much information as i could before going to the place. Ntah cam ne kali ni langsung tak buat apa - apa. So, salah sendiri lah kan..Saja nak cerita...

Scene 1 on the second day - Aloha Villa Hotel


1. Masalah coupons for breakfast. During our first day breakfast, i gave 2 coupons ( for 3 of us) to the waiter. No argument. So, pagi ni (second day), Chef CiJu terlupa nak bawak turun. Then, i cakap to the cashier that ok lah kalau tak payah bawah coupon since kitarang pun came in one group. Actually kalau dia tak agreed dengan i pun, dia boleh bertegas with politely, i ok je. Sambil buat muka, dia berlalu. Angin pagi i dah mula naik dah. Masa Chef CiJu gave the coupons, still she asked for another one coupon. I mentioned that, kami hanya dapat 2 coupons masa registration. In fact for the last day, kami hanya ada satu je lagi tinggal. Dan tambah teruk lagi another one triple room, langsung dah tak ada lagi coupon. Kan pelik tu. I terus ke bahagian cashier dan explained everything. Memang depa ni 'bengap'. English teruk sesangat. Nak explained pun macam nak mati dibuatnya. Dan dia boleh marahkan i suruh tanya kat reception kenapa situation ni terjadi. I pun tinggi suara, "Why should i?". "You.. go. ask the receptionist". Terus i belah and went back to the group.
Food served yang kami tak leh makan.
2. Since kitarang tak makan most of the dishes prepared by the hotel, we requested boiled eggs. Diarang macam tak tau half boiled. Siap tanya how long. Tak kesah lah. Tapi since peristiwa kat atas tu, diarang maybe marah kat kitarang. Bila some of us requested boiled egg, the guy said, "pinit"..???? pinit? Then baru kitarang realized dia cakap "finish". "Pinit" kepedah.. Berlambak depan dia.. Maksudnya dia malas nak melayan.. Terrible. Once Mr Tony sampai, kitarang nyatakan ketidakpuasan hati kitarang. Dia cakap kat manager hotel. Boleh pulak manager hotel ni datang kat kitarang dan tanya, "How many boiled egg you want?". Dia not even say sorry to us. I pun jawab, "no need. we full already". Mamat manager ni langsung tak senyum ke, apa ke. Memang haprak.. Terbakar kitarang. Tapi at last settle lah. Lepas bertegang urat.
First day kitarang breakfast. But i believed this is a day before punya rose.
The next day, bunga tetap sama. Siap letak dawai biar dia straight gitu..
3. No complimentary coffee and tea. Means no kettle. So, bila kitarang nak minum air panas, we requested hot water from the receptionist. Mintak diarang hantar ke bilik. "No.. you come down". Kami kena turun dan amik air kat bawah. Bila tiba reception counter, receptionist cakap, "you go kitchen". Shitttt!!!! apa punya hotel ni??? kata 3 stars. (pernah ke you all alami benda macam ni). I baru pertama kali mengalaminya.

4. Bilik dikemas setakat kemas gitu - gitu aje. Sampah tak buang. Pelik. Mineral water untuk 3 orang takat ditambah satu je. Itu pun untuk hari kedua je. Lepas tu, tak de dah..


********************************************************
Scene 2 on the third day - Thai Silk Gallery

5. Kami pegi ke Gallery ni memang nak shopping Thai Silk. Mr Tony kata ni tempat original dan agak berpatutan harganya. I sendiri planned nak capai sehelai dua. I like floral motive. Pasal i tak suka yang plain. Tiba je di level atas, i noticed no salesgirl. Ada meja rendah, then i terus duduk kat atas meja tu.. Yelahh.. kaki dah sakit. Sambil pandang banyak - banyak floral thai silk tu, Chef CiJu capaikan 3 kayu ( bukan besar pun, boleh angkat keluar) dan letakkan atas meja. Masa kitarang tengah berkira - kira tu, tetiba datang satu salesgirl dengan muka masam, tanya kenapa turun kan kain - kain tu (dalam bahasa Thai lah). Kami faham bahasa tubuh nya. So, faham lah apa maksudnya. I jawab, " we want to buy". Dia balas dgn nada keras, " no.. u can choose from there". Maksudnya dr tempat duduk i lah.. Ada ke cam tu???? I dah mula bengang. Macam kena rasuk setan makcik ni. Boleh dia letak balik kain yang kita nak tengok tu ke tempat asal nya. I diam lagi.
I tanya, "how many inches the length?". Jawab dia kasar. " one meter, one meter"..So, kitarang tak puas hati terus amik kayu pengukur, dan cuba nak ukur. Boleh dia jerkah kami.. Aiikkk!!! apa hal makcik ni??? Kami nak ukur lerang kain. Bagi i yang tinggi nya 5 kaki 7 inci dan berat nya almost 80kg, i need 5 meters kalau lerang kecik like 45 inces tu. Yang dia tetap cakap, "one meter, one meter". Berapi betul i. Mem Aji Sabar terus hilang mood nak beli. But i still nak. Then i terus suruh dia potong 5 meters for me. Once dia potong, dia terus tulis bill dan asked me to pay..Tocang i pun naik lah.. "Weii.. i want buy more, more, more. not one. All of us want buy. What happen to you? Why u mad at us? ".. Dia diam.terhangguk - hangguk. macam baru faham. I terus cakap, "You go, go. I dont want u. Go". I terus mintak salesgirl yang sorang lagi tu entertain us. Geram sangat, i terus cakap dalam bahasa melayu. " kau, amik yang warna biru tu.. Pegi amik".. semuanya ketawa.. geram betul.
this is the first yang dipotong dan terus tulis bill suruh bayar.
Dalam pada kami pilih - pilh tu Mr Tony terus marah - marah that lady. Siap tanya sapa nama dia. I memang dah plan nak adu kan pada manager dia. Yelah.. kalau nanti dia buat hal kat orang lain, kan haru jadinya. Tup.. tup.. bila dia realized that kami beli makin banyak, dia datang balik. Commission ma... I mmg sakit hati tengok muka dia.

6. Bab haru berlaku selepas tu. Mem Aji Sabar dah beli satu dan dah bayar. Then she decided to buy another one for her daughter. Masa dia bayar for her daughter, dia perasan kenapa she paid more on the second one sedangkan she requested for 4.5 meters ( sama macam yg dia punya lah). So, dia bukak balik, then ukur. Makcik tu, macam bengang. Siap tanya kenapa ukur balik. So, Mem Aji Sabar pun cakap lah.. dia mintak 4.5 meters kenapa u potong 4 meters. Then the Thai lady cakap dia hanya boleh potong another half meter. La.. dia ingat nak buat sarung bantal apa.. Bila one manager lalu situ, dia diberi kebenaran untuk potong yang baru for 4.5 meters. Tapi kan.. ALLAH maha kaya... Ha...ha... this terrible lady sudah potong itu kain yang 4 meters kepada 2 bahagian... Ha..ha.. kitarang ketawakan reramai kat situ.. Pucat muka dia.. Tak ada simpati lagi dah.. Amik kau.. terjerit - jerit dia. Yelah.. sapa yang nak lagi 2 meter 2 keping tu.. Ha..ha... Sure dia kena potong gaji punya... Kan dah Tuhan balas cash kat kau.. Balik buat lap kaki lah.. he... kami jadi manusia paling jahat hari tu.. Kesian memang kesian.. Tapi.. pegi da....

**************************************************************
Scene 3 on the third day - Orient Palace

7. Scene ini as tips for all of us. Nak cari HALAL seafood. Kalau difikir - fikirkan memanglah seafood tu Halal. Tapi kalau dah tempat or restaurant menyediakan seafood dan ada gak menyediakan pork in the menu, cam ne tu???? Rasa - rasa nak makan??.. Kalau rasa yakin ok, then u leh lah makan. But not me. I rasa cuak. So, ceritanya cam ni.. Masa cari - cari tu, pelayan nya beri salam kat kitarang. Nak jawab tak jawab je. Tak sure Islam atau tidak.. Semua cakap, we serve Halal food. 'sepelet kitchen'..Moved ke depan sikit, pun cakap cam tu. Then ada satu pelayan, Mem Siti tanya, "your boss Muslim?". Terus dia jawab, "yes..Muslim." Kitarang rasa lega. Terus ke restaurant yang dinyatakan. Yelah.. kalau dah boss Muslim, happy sangat lah.. Jumpa dengan bossnya, i tanya lagi, "you Muslim?" Dia jawab, "yes, i from Hatyai". Terus i tanya, "can read syahadah?", tetiba terdetak dalam hati nak suruh dia ngucap. Ada dia boleh cakap, "bit..bit". Aikkk!!!!! bit..bit.. Apa hal???? I suruh lagi, "syahadah, bit..bit???". Dia terus belah ke dapur..Ooooo menipu rupanya.. Ada lak syahadah bit..bit... Geleng kepala wa...
Then kami terus ke hadapan sikit, dan nampak satu restaurant mention, HALAL. Tapi i nampak pelayannya macam orang Thai.. Satu lagi macam muka arab - arab. I tanya, "HALAL???", Mamat Arab tu jawab, "yes".. I suruh lagi," can u read SYAHADAH????"... Dia terus mengucap penuh.. CONFIRM HALAL.. ALHAMDULLILAH...But bit mahal lah.. Tapi berbaloi...Yang penting tiada syak wasangka. Cuma, Arabic Restaurant kat sini serves liquor gak.. Sama gak kalau kita makan Muslim Restaurant di Beijing.. Serves liquor gak kan.Siap tarian gelek lagi. Yang penting tak ada PORK...Just a tips.
Berbaloi - baloi..
******************************************************************
Scene 4 on the fourth day - Premium Outlet.

8. On the last day, kami ke Premium Outlet. Puas kami jalan merata mencari - cari yang berkenan. Bila nak tanya soalan, salesgirl tak tau nak jawab dengan baik. I wonder, how come front line boleh so terrible gitu. Masa i sedang rehat - rehat kat San Francisco Pier, Chef CiJu merungut sambil maki - maki lembut..he.. Tanya kenapa?????.. salesgirl very rude to her. Salesgirl ni macam nak layan tak nak layan kat dia. Tanya size, terus cakap, no size for u. Semua no size.. Tak bengang ke. I pun terus masuk.. Tengok mana satu hantu nya. Masa i pilih - pilih tu, dia tertinjau - tinjau.. Then i panggil Chef CiJu masuk. Bila Chef CiJu masuk, this salesgirl terus masuk ke bilik. Takut ke?. I terus cakap kat kawan dia masa nak bayar. "Why you people so rude?" You think we dont have money to buy?". Salesgirl tu main geleng - geleng je.. Emmm payah kalau tak faham bahasa ni.. Sampai kami keluar, the rude girl tu tak keluar - keluar..
Tulah kedai nya..
Well, ini lah pengalaman yang i dapat masa bercuti ke Phuket. I percaya tak semua orang mengalami perihal macam i dan group ni. Tak bila i update status di FB, ramai yang response kata dah lama depa banned Thailand people.. Emmm....Anyone yang ada experience macam i????Some said, bila u datang high or peak season, macam ni lah.. Kalau low season, baru depa pandang. Apa boleh cam tu?


TIPS.

1. Jangan pegi bulan December - January (Peak Season). Lagi tak layan depa dengan kita.
2. January - March (High season) still berlagak dan menyombong.
3. Best time to go, bulan APRIL - Oct ( Low season). Waktu ni depa baru pandang kita.
4. Nak cari HALAL food, cari signboard ada lambang bulan atau bintang selain lambang HALAL.
5. Kalau nak confirm Halal atau tidak, suruh je mengucap.. Kalau tak leh, sure tipu.
6. ALOHA VILLA HOTEL ni i rasa hotel untuk "ayam - ayam" lah.. Tiap pagi nampak org baru balik dari service.. heee..
7. Kalau nak cari hotel, boleh refer Triadvisor atau Travbuddy. Semuanya convincing reviews dari travelers.
8. Akan berlaku communication breakdown. Diarang know little English..
"sepelet" - separate.
"stong" - strong ( ni kalau p massage lah)
"momen" - one moment.
"pinit" - finish


Okk.. nanti kita sembang lagii...

41 comments:

  1. Salam yan ,
    moga sihat ketika ini .

    Kelakar plak tgk roses tu .
    baca n3 u, memang tak patut ..
    macam2 hal nak menipu .. huhuu
    sabar jeklah

    ReplyDelete
  2. eiiii..geram betul bila bc n3 ni..mmg kurang ajar betul diorang tu..hishhh..

    ReplyDelete
  3. geram plop rasanya..sabar jela..huh!!
    take care kak=)

    ReplyDelete
  4. tergelak2 sy baca n3 akk. padan muka sales girl tu kena bambu ngan akk, dia igt org x brani nk lawan dia, skali amik ko...sampai salah potong kain


    teruk la service hotel tempat akk duduk tu..huhu nasib-nasib

    ReplyDelete
  5. bukan teruk jugak~ dah mmg teruk pun...

    ReplyDelete
  6. Daripada pegi Thailand, lebih baik gi Indon...walaupun kat medan ramai kristian, bali ramai hindu, diorang tak sombong especially bab jual barang....thailand lebih nampak omputih dari org kulit macam kita ni....

    ReplyDelete
  7. Hehhee..lagi satu kalau nak marahkan diorang atau nak maki diorang pun diorang tak paham (melainkan maki dalam bahasa thailand la )...so buat naik darah je.....

    ReplyDelete
  8. Assalam Linda,

    tgk bunga je i dah tau, hotel ni beriya2 dikatakan 3* walhal, mengarut.Bunga pun tak terganti.

    bila bab menipu tang ugama tu yg tak tahan..

    ReplyDelete
  9. Assalam Nurkass,

    itu yg u dengar je. Kitarang ni kira terbakar dibuatnya.

    ReplyDelete
  10. Syariza, tulah..sebab peranngai dia cam tu, kitarang jd mcm budak jahat. Hee..padann muka diaaa.

    pasal hotel tu kan.. seelok2nya dpt references sebanyak yg boleh sebelum travel. tak kira dlm atau luar negeri.

    ReplyDelete
  11. shaza - mmg manusia yg paling teruk akak jumpa.

    ieda - bali kita tunggu ye..

    ReplyDelete
  12. uishh..sampai macam tu sekali diaorang layan customer..mmg tak ptut....suka hati je..

    ReplyDelete
  13. Assalam Afida,

    tu yang dikatakan "lain padang, lain belalang".

    cuma benda tu jd panduan kita lah kan..

    ReplyDelete
  14. Assalam Fadzli,

    kalau u ikut n3 dr awal, i tetap suka kan Indonesia. Walau kena ganyang. Especially Bali. Bali is like my own hometown. I miz already.

    bercakap dengan org Thai umpama ayam cakap dgn itik..

    ReplyDelete
  15. wah... jalan2 sakan la.

    bila la iklil bleh pusing2 dunia cmni ek.. nk jugak travel jauh2, tp kwangan x brape nk 'jauh'..huhu~

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum k.yan, sgt2 rude diorag kt sana, dh la xphm bahasa..hangin je bl bc bab salegirl tu...

    ReplyDelete
  17. Assalam Iklil,

    INSYALLAH dear.. Sure boleh one day..Aunty pun pegi bila umur dah masuk 30 plus. Now i m enjoying the moment.

    ReplyDelete
  18. Assalam Umiey,


    geram kan. U dengar je dah geram, apa tah lg akak.. Ke akak ni jenis berangin..hee...

    ReplyDelete
  19. i dah gi bangkok & pattaya.. alhamdulillah tak kene mcm tu..tapi kalau ade duit lebih lagik, i takmo dah gi sana.. tak taulaa nape,.. tambah lak dgn cite2 mcm ni..lagiklaa takmo..heheh

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Yan ... hehehe... bebaloi baloi cerita nyer walaupun panjang, sangat menarik. Sungguh korang sopan S.A. dia orang nih, pandang orang tak ada mata, ingat kita miskin sangat kan. Berapi gak ati baca cerita cerita nih, macam saya lak yang terkena :)

    ReplyDelete
  21. As salam,akak diaorg nie memang kurang ajar. Dulu p bangkok, naik teksi suruh hantar tempat makan halal tapi di hantar nyer ke tempat ayam2.

    ReplyDelete
  22. bagus tips akak ni...
    klu p obersea, sangat penting suh diorg ni mengucap dua kalimah syahadah kan...
    saya ni p sabah&sarawak pun pening gak nak identify muslim ke tak..
    p jakarta mmg tak lalu nak makan, dok makan fastfood je...huhuhu

    ReplyDelete
  23. saya yang baca ni pon dah naik angin..ni kan pulak kak yan yang alaminya sendiri..soo rude diorg ni ek...huuhu~

    ReplyDelete
  24. agaknya depa tu pandang rendah kat
    orang malaysia apa...

    kalau mat saleh baru nak layan baik kot...


    Jom baca: ULANG TAHUN KE-10

    ReplyDelete
  25. ya ALLAH kak, byknya bad experience kat Phuket tu kak...eiiii, geram giler lak saya...kalau saya kat tmpt akak pun, sure saya pun jerkah kat salesgirl tu..huh!!

    klaka lak tgk bunga rose yg nan hado tu...

    ReplyDelete
  26. Assalam Maya,

    ramai ckp bangkok, pattaya, chaingmai, sume ok.. Phuket sebenarnya khas utk mat salleh lah.. Mata pun boleh sawan tau.

    ReplyDelete
  27. Ati, akak saja tulis n buat N3 tu pasal at least ada something that i could share with others. Yelah..kurang2 dah bersedia.

    akak pun kesian sebenarnya dgn SA tu.. tp sakit hati memang ..

    ReplyDelete
  28. Sue, sebenarnya dah hilang sabar dah.. so, biar org lain jgn ilang sabar gak..

    ReplyDelete
  29. BSB, alahhh kesian nya.. teruk betul lah diarang ni..

    ReplyDelete
  30. Sz,

    memang betul tu.. Tak tau lah masa tu ALLAH bg petunjuk suruh akak paksa depa syahadah.. jgn nak main2 lah kan..

    gi sabah terpaksa lah akak makan masakan mamak. Tu dah terjamin.

    Kalau kat Jakarta, banyak beb. Singgah je resto Sunda atau Padang. Tp selalunya depa ada tanda HALAL.. depa tak main2 dgn cert HALAL. tak macam Mesia..

    ReplyDelete
  31. Cik Nani,

    heee..jgn terpengaruh.,..hee.. g lah baru tau..

    ReplyDelete
  32. Assalam Wahida,

    tulah kan.. saja nak share. Hope org lain get ready dan tak kena cam akak.

    hotl budget beb.. sebab tu cam tu..penipu..dlm internet ckp 3 stars..

    ReplyDelete
  33. Assalam Ati,

    bukan pandang rendah. tp depa lebih suka mat salleh. pasal mat salleh bagi tips banyak. kita ni, baik belanja dari bg tips.

    ReplyDelete
  34. E! sabar ..sabar Azrina.. CUkup akak sorang je.. hee..

    ReplyDelete
  35. Heheeee kak yannn!!! Syiok baca post you yang ini!! :) Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  36. Salam Niza,

    saje sesuka. At least bg peringatan pd yg lai kan.. Sharing is caring.

    ReplyDelete
  37. K.yan, tension gile FM bace n3 ni. Dasyat gile k.yan kne. Alhamdulillah 3x FM pegi tak de kene. Cuma pnh kne yg jenis paksa2 beli n x boleh bertnya harga lnsg. Tnya je kne beli. Tapi FM ignore je. Lantak la ko. Huhuhuhu sbb tau bena da depa ni x skolah pnya org ;p

    ReplyDelete

cliks..cliks