cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, February 20, 2011

Phuket Trip - Day 2, Feb 16, 2001.

Activity bersambung on the second day. Early in the morning, after taking our breakfast, we were ready to have our Phi Phi Island trip. Our breakfast kena very simple. Yelah..hotel tak served halal food kan. So, yang boleh, boiled egg, bread and butter and fruit lah of course. Nak makan nasi goreng dia pun boleh.. Tapi sendiri tanggung lah ye..heee....
.
My breakfast. It's gonna be the same for another 2 days.

The road still sleeping.
Our trip to Phi Phi Island was arranged by other tour guide. Not Mr Tony. We started our journey at 07.30AM (Phuket time) and transfered to Rassada Harbour to take our ferry to Phi Phi Island. Ramai sangat yang pergi ke sana. Dalam ferry penuh dengan Mat salleh yang berlenggeng. Baik lelaki, baik perempuan. Tak pakai baju. Macam berjalan dengan orang bertelanjang jadinya.

The entrance of Rassada Harbour .
Ramai sangat tourists.
Berangan lah kejap.
We started our cruise almost at 09.00AM. Tempat almost full. So, kitarang ke basement. Cuma kitarang je kat bawah ni..So, amik kesempatan tidur je lah. Tak leh tengok pemandangan.
Azure water.
Berangan.."kalau kaya teman nak satu lah yacht.Mana tau leh pi Phuket. Tak yah pakai agent lagi.."
Kanak - kanak sihat yang bahagia macam dapat gegula bila dibawak berjalan..
Almost 2 hours plus, announcement dibuat untuk sesiapa yang nak g snorkeling. I tak leh join atas masalah perempuan.. hikss..hiksss... So, depa akan ambik small boat. The rest akan meneruskan perjalanan ke Phi Phi Hotel. Kat sini nanti kami akan bertemu semula dan had our lunch. Cuaca memang kaw - kaw. Panas leting.
Small boat for snorkeling activity.
Di Phi Phi Island ni boleh lah kalau nak shopping. Tapi of course lah harganya lebih mahal berbanding di Phuket. Kami ambik kesempatan jalan - jalan saja.
Kami tak joined the snorkeling activity. There has been an entry charge for private visitors of 20THB.This is for the maintenance of the pier.
Masa jenjalan tu, kami ternampak package for manicure and pedicure. Sesapa yang nak buat foot massage pun boleh. So, i decided to do French Manicure, 150THB and Pedicure, 150THB. Cheap - cheap one..hee..

Five of us went for pedicure, manicure, waxing, and foot massage.Cheap, cheap one.
After one hour, lunch time pun tiba. The time memang perfectlah. We met the rest yang went for snorkeling macam Mem Aji Sabar kat bawah ni, Chef CiJu, CiLi, Miz Angah, and Miz Ila.. Seronok kemain diarang.
.
Mem Aji Sabar after snorkeling activity.
Terus kami bersama - sama ke Phi Phi Hotel for lunch. Kat sini memang disediakan Halal food. So, belasah lah. Ada sedikit kelainan dari segi food nya. So, tak muak lah tekak kami.
Phi Phi Hotel..
Ingat kan sotong, rupa - rupanya Onion Rings.Tapi sedappp...Depa siap boleh tambah - tambah lauk lagi..
Beberapa hari dihidangkan masakan yang bercampur gajus. Bertambah - tambahlah benggap kami..So, anak - anak jangan diberi kacang ni ye...

Macam masak singgang. Tapi rasa bit masam.
The food for lunch.
After lunch, almost at 14.20PM, naik balik Phi Phi Cruiser. We reached Rassada Harbour at 16.45PM. Panas sangat. Sampai hotel at 17.45PM. Naik bilik terus terlelap. Tak larat betul.
Saja - saja nak tayang banner kami.
We took about half an hour untuk rest before transfer for dinner kat Saveena Food again..hikss..hikss...Tiba je kat sini kami terus dihidangkan menu. New menu nampaknya. ALHAMDULLILAH kiranya kami tak perlu tunggu sehingga masakan siap. Kalau tak sure berbau lagi baju kami seperti last nite. Haru
Ready to go for dinner at Saveena Food.

Our second dinner at the same place.
Bila dok complain tang menu yang sama je, so malam ni kami dijamu dengan different menu. We also asked for the dessert. Tapi package ni memang kedekut. Ada ke apam tu takat 4 ketui.. Kami ni ada 10 orang. Kok ye pun, takat berapa sen sangat lah..Geram i..

Ni depa panggil dessert. What we request adalah dessert cam Pulut Mangga ke... Macam tu lah... Sedihhh....
Punya lah kedekut, buah ni pun diarang served sepinggan je tau.
Lepas dinner we asked Mr Tony to drop us at Jungceylon Shopping Mall. Just nak cuci mata. Memang happening tempat ni. Or maybe nak melontar sikit..hee...Tapi, yelah..time tak cukup. Most of the shops dah nak tutup.

Apa yang kami buat tu, hanya kami yang tau..heee





Cantikkk...





Sempat beramah mesra dengan Pak Arab ni. Mereka dari Eygpt dan baru 5 bulan sampai.
Interframe lagi lah yee..

Lutut teman pun macam nak meletup je dah..So, we decided to move back.

Yang lain dah berpecah dari tadi lagi.
On the way back, sempat lagi kami singgah Kebab Stall which belongs



to Syria guy, Nasreen.






Senyuman Nasreen bukan main lagi. He's single. Dah berniaga di sini since 7 years ago. Tanya dia, suka ke tempat ni? Dia jawab, " I come here to work, and go back to sleep".. Ye ke????heee...
Sebelum tidoq, i pekena air ni. Colagen drink.. Mana tau muda 10 tahun esok nya.I like the packaging. Itu sebab i beli. So sweet.
Then, i singgah for foot massage again. Malam ni i kena 300THB. Tak kesah lah. Janji happy. Tiba hotel, Zzzzzz!!!!!

20 comments:

  1. akak pegi dgn kawan2 ke? best gilakkkkk..lagik gmbr kak lagik:))

    ReplyDelete
  2. uiiii..jelesnye..
    onion ring tu rangup ke kak yan..sedapnyer..

    ReplyDelete
  3. Assalam Nurul izwa,

    sakan akak tau...

    ReplyDelete
  4. Assalam Maya,

    akak pegi dgn staffs. Company trip. Partners gak. then campur dgn adik and cousin.

    ReplyDelete
  5. Nurkass,
    jangan jeles lah.. jomm taun depan akak nak ke Bali lak.

    Onion rings tu masih rangup lagi.. Sedap.. siap tambah2 lagi.

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum kak...
    Wah!! meriahnya trip kak Yan, i like colour of food..kat sana pun ada pak arab yea...

    ReplyDelete
  7. Assalam Cik Cue,

    food dia mmg colorful. Cuma tekak akak yg tak leh colorful tu..hee..

    Pak Arab ramai. Pasai apa tau.. kan middle east now dah pandai travel.So, kena banyak halal food lah..

    ReplyDelete
  8. akak!!!! tempat yg saya teringin nak pergi adalah Phuket!! huwaa!!! sgt jeles okeh!!

    ReplyDelete
  9. Kalau wahida nak p, p bulan 4. Jgn tempuh bulan Oct, Nov, Dec (peak seasons)

    Jan Feb, Mac (high season) depa menyombong dan biadap. Mrk suka layan European. Bulan April, low season. baik sgt kalau p waktu ni.

    ReplyDelete
  10. Kak yan..bestnyer nengok Thai. Tak dpt pegi tengok kak yan pi takperlah..hehehe

    ReplyDelete
  11. Alin, best memang best. Tapi panas sangat.Panas kering. Now akak dah batuk dan selsema.. Harap2 tak melarat.

    ReplyDelete
  12. wah k.yan...nie yg jeles nie, berjalan sakan ...aik pak arab pun berbisness gak...

    ReplyDelete
  13. Umiey, rasanya yg dtg meniaga tu selalunya yg haprak kat sana lah.. Cari rezeki.

    ReplyDelete
  14. best n sgt seronok...
    bila eh dpt gi..hihihi..

    ReplyDelete
  15. Assalam Dr,

    pelan2.Akak ni pun dah tua2 baru leh travel.INSYALLAH

    ReplyDelete
  16. bestkan yan...sesekali jenjalan dgn kengkawan ni...lupe jap segala urusan kat rumah tu...

    ReplyDelete
  17. ramai gak pak2 arab kat sana yek....macam mat2 indon & bangla kat mesia kot...hehhee

    ReplyDelete
  18. Assalam ainnoraini,

    saya akan ada company trip every year. So, mmg time jenjalan dgn kengkawan. mmg seronok.. lupa segala..hee...

    ReplyDelete
  19. Fadzli, mat indon kat sini jd buruh. Depa bukak biz..

    ReplyDelete

cliks..cliks