cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Sunday, February 20, 2011

Phuket Trip - Day 1, Feb 15, 2011.

Akhirnya company trip to Phuket menjadi reality. Usually company trip dibuat sekitar bulan March, but this year kitarang (especially bosses lah) dah tak sabar nak travel. So, kitarang buat a month earlier. We took the package from my cousin. It cost us around RM700 plus per person. Ground only. Kami bertolak bit early dari LCCT 07.15AM dan tiba di Phuket around 08.20AM (Phuket time). Tourist guide yang disediakan telah menunggu, Mr Tony (Malaysian yang dah bermastautin di Phuket almost 15 years).
Early breakfast. Just sandwiches je lah..
Atas awan..
From the air, Phuket.
Phuket here we come..
Amboi.. waktu tiba di Phuket. Memasing dengan bergayanya ada satu bag je.. Kita tengok nanti.. Tungguuuuu....

Dalam kapal tadi ada antara kitarang yang tak breakfast. So, we stopped at one kedai makan, Marina Kitchen and go for light breakfast. Communication breakdown betul dengan orang Thailand. Susah sangat. English diarang too bad.

Katanya paling baguslah tempat makan ni.. Emm..biasa je bagi i. Nothing special.
Cuma Cik Siti je yang breakfast. We just had drinks.
Roti ni kecik je. But mahal. 20THB tu..
Then kita terus sambung jalan. Singgah lah mana - mana tempat yang biasanya tourist singgah kalau amik tour. Ikut je lah.. Kalau tak rugi lah pulak.Yelah,sudah dibayar. First, p kedai yg menjual t.shirt. Kami borong kat sini. Memang murah. Biasanya kedai ni mmg dituju oleh tourists. Pemilik kedai, Muslim.. (golongan lembut - lembut ni).
Kedai t.shirt

Gedung yang menjual snack. Terpampang tanda Halal. tapi kat dalam bersepah pork..
Wang Talang - place boleh beli gems dan silk..But bit mahal.

Kalau nak cari ole - ole, elok di sini.Phuthai Souvenir Market. Murah...Siap boleh titipkan anak - anak di sini.. Free..
Kilang Honey.. Emmm.. mahaiii...


Tiba waktu makan, Mr Tony bawak lunch di Phuket Town. Tak ada sign board pun. Small kedai makan je. Tapi kami makan bersungguh. Sedap gak lah.. Well. tomyam lah kan.. PUAS HATI.. Sambung lagi sebelum sampai ke hotel.

On the way, Mr Tony buat surprised kat kitarang. Kami bukan tinggal di Baumanburi Hotel as stated in our package. Kami akan ke Aloha Villa Hotel. Katanya 3 stars hotel. Well, kalau sama, tak kesah.

Tiba hotel, terus masuk bilik. We got 4 rooms. Level separated lah gamaknya. Masuk bilik je, kitarang relax kejap. Cuaca panas sangat. Kata Mr Tony, almost 2 months no rain. Huuhhh... yang ni lah i tak tahan.. Boleh dehydrated. Bilik, for me.. so ..so.. lah for 3 stars hotel. Bathroom so small. No bathtub. (bukan maksudnya i nak berendam memanjang) tapi ni sepatutnya salah satu facility yang patut ada. No complimentary coffee and tea. Means no kettle. In fact, no hot water. Curious i jadinya. Well.. diamkan aje dulu. We needed rest.
Tripple room for us.
The other members sempat keluar ke pantai dan merayap.We went to Mister Singh - tailor. Hubby pesan suruh buat his shirts and pants. Hubby dah dua kali buat di sini. Emm..berbaloi lah kan. Material memang yang baik. Yelah.. kalau kat Bagutta satu shirt pun dah RM400 lebih. Di sini cuma 1500THB dan seluar 2000THB.
Kedainya masih di tempat yang sama.
Bawak contoh dan pattern yang Hubby design. Buat 5 shirts and 5 pants.
Letih memilih. Siap bersila atas sofa tu.
Malam, we ready for dinner. Tiba tempat dinner, mulut kitarang melopong. Emmm.. awat tempat makan nya macam kedai tepi jalan je. Mean no restaurant.. Sedih... tak pe.. kita tengok menu yang dihidangkan.. Well..plus minus, sama macam tengahari tadi... I dah rasa muak dah.. Because i bukan Tomyam Fan. So, makan jelah. Asal jangan lapar..Kami makan di Saveena Food.

Menu for our first day dinner.
Lepas makan, kami nak layan bijik mata. Kitarang ke Phuket Simon Cabaret. Hee... tengok cik pon..cik pon.. menari you...Terbelalak bijik mata. Patut lah orang lelaki suka ke mari.. Ini rupa - rupanya.. Well just enjoy the time. Memang cantik - cantik. Semua nya cik pon yang dah transform ke perempuan. Kalah orang perempuan.

Kami je yang bertudung kat sini...hee...
Simon Cabaret Show
Amik kat google. Tak leh tangkap gambaq kat dalam ni. Fined USD50,000.
Tengok yg baju kuning tu.. Cantik sangat. Kalah perempuan betul.
Kena sensored. Tak leh amik dari depan. Takut tersembul mata korang..hee...
Lepas tu, kitarang balik ke hotel. Tapi i, Chef CiJu and CiLi melencong lak. Kitarang nak cuci mata lagi..Kiri, kanan, depan , belakang penuh mat salleh. Pening. Macam kat amerika lak..Sebab tu orang Thailand tak pandang Asian masa ni..Buat tak layan je kat kita.
Sempat lagi pekena local food di sini.Muslim punya.

I amik strawberry pancake. Boleh lah. Cuma manis sangat.40TBH je.
I went for foot massage. 250TBH for an hour. Tak kuat sangat. Tapi ok lah. Just relieve the tension. Almost 12.30AM. Time Phuket baru 23.30PM.
Kedai massage ni simple je. Tengok pakaian diarang dulu. Tak leh p yang pakai seksi - seksi tu..
Ready to sleep. Tapi masih sempat difotoin sih kakinya..hee...
Balik hotel. Time to sleep. Penat sangat. Esok ada activity lain. Get fresh energy for tomorrow.
Zzzzzzzz!!!!!!

24 comments:

  1. Wah berjalan sakan...cuma yg tak bestnya makanan dia je rasa macam makan kat penang ni je...apepun tunggu next storey..

    ReplyDelete
  2. Assalam Fadzli,

    akak memang buka suka sangat Thai food ni. Setakat makan, ok lah.. Lagipun seafood ni jadi pemangkin resdung akak je..hee

    ReplyDelete
  3. Kak kasihredha,

    tak best lah kak.. Tak sama macam kalau kita p Indonesia. Saya tak suka org thai.. Kasar, rude, berlagak.

    ReplyDelete
  4. Dalam banyak2 gambar kak yan..gambar semangkuk tom yam tu yang tarik perhatian fida... nyum nyum..bila la dapat merasa tom yam dari phuket ni..hehe.

    ReplyDelete
  5. bestnya kak jalan2 ...
    dgn makanannya ...
    yuhuuuu..

    ReplyDelete
  6. Kak Yan... bestnyer tgk akak berjalan ramai2... GIRL POWER!!!

    last2 keluar "fotoin"... sure akak suka gi Indon lagi kan? hehe

    ReplyDelete
  7. salam kak yan..
    suka gambar kat atas awan tu..chantekkk sangat..

    makanan kat sana lebih kurang kat sini je rupanya..tom yam tu mmg rasa asli ke kak yan..nampak kuah tu cam best jek..

    oh ya..shirt & pants yg kak yan tempah tu leh siap cepat ke..

    ReplyDelete
  8. As salam, kakyan semua yg pergi nie perempuan ker?

    ReplyDelete
  9. bess nyer tomyam tu... my favourite tuh... trip per ni kyan..

    ReplyDelete
  10. Assalam Fida,

    tomyam depa ni ada santan. Akak memang bukan peminat tomyam tegar. So, makan sikit2 je.

    ReplyDelete
  11. Intan, nampak je best. Pengalaman kurang menarik lah.. tension je.. Org Phuket sombong dan rude.

    ReplyDelete
  12. Sham, kap kum kap.. akak tak tau nak cakap diarang..

    ReplyDelete
  13. Cyana, yeah!!! gurlz power you... Lupa anak laki..heee..

    Ya, iya lah.. itu pasti. Indonesia tetap di hati.. Malan pun puas sih..

    ReplyDelete
  14. Assalam Nurkass,

    tulah.. gambar tu masa matahari tengah naik. mmg cantik. Akak mmg suka amik gambar. Pantang..

    tomyam tu akak tak leh nak bg idea lah.. Akak kurang minat. Seafood pun sikit2 je.

    Baju tu akka tempah ari selasa petang, jumaat ptg siap. % baju 5 seluar. Puas hati jahitannya cantik dan kemas.

    ReplyDelete
  15. Assalam BSB,

    sume perempuan. Kalau company trip akak, mmg semuanya perempuan. nanti2 kalau anak2 bujang akak dah besar, akak rasa depa mesti nak join.. So, adalah lelakinya.

    Selalunya kalau com akak yg travel, suami tak ikut. Tp kalau hubby akak punya com, akak pasti nak ikut..heee

    ReplyDelete
  16. Hyazz,

    kalau siapa yg suka tomyam, heaven lah kan.. but not akak.. Makan just alsa perut je.. Akak tak suka masakan masam.

    Company trip akak.Saja bawak bebudak travel.

    ReplyDelete
  17. saya akan tunggu entry trip phuket akka ni ...senang nak buat rujukan masa akan datangg....eheheee

    ReplyDelete
  18. ooo..heheh.. yg pondan2 tu kan, mmg cantek kan kak..mase last time gi bangkok pun ade mende2 ni..baby doll ape ntah depa panggil..hehehe.. mmg kalah pompuan, i pun segan sbb kulit depa sgt laa licin kan..hehehe

    ReplyDelete
  19. ♥MAMASYAZA♥ memang sedap. Licin kitarang bantai.

    ReplyDelete
  20. Assalam Suzi,

    kalau Suzi nak p. call akak. Akak bagi tau tips. INSYALLAH i willing to help.

    ReplyDelete
  21. Assalam Maya,

    this is the first time akak tengok bendalah cam ni.. Kira macam first nite lah...heee.. Malu2.. Tak sangka depa ni lawa2 (dr jauh lah) macam perempuan 100%..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it