cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, February 2, 2011

dah nak balik kampung.

Almost a month dah my parents datang dan nginap at my house. Selalunya macam tu lah. Selang sebulan dua, diarang akan datang ke my house and spent at least 2 weeks sampai ke sebulan. Now, dalam 3 atau 4 hari lagi diarang plan nak balik kampung. Diarang akan datang balik akhir bulan Feb ni bila kami sekeluarga termasuk NekCik n family, Chef KoYa n TokNgah, dan CiTi n Cle Mere akan berlibur ke Langkawi. Apa yang nak i kongsikan kat sini ialah habit diarang bila datang rumah i. Diarang akan bawak segala macam buah tangan. I m very sure, perkara ini biasa berlaku pada all bloggers jugak. Paling tidak mesti ada something kan? I nak tunjukkan apa yang biasanya my paraents bawak... Umpama Peti Ice Bergerak..
Barangan kering - pulut hitam, ikan bilis, cili kering, coffee Radix (berkotak - kotak selalunya), dan yang dua benda tu i tak perasan apa. Macam beras je.
Tauhu kering, suun, pisang, mee hoon, keledek. Bibik i pelik tengok pisang tanduk. Sometimes bawang dan sayur gak.
Beras, rempeyek yang dibeli dari jiran belakang rumah (rempeyek ni saja yang kitarang suka dan memang the best rempeyek), roti naik (beli dari warung yang biasa dilanggan).
Dalam bungkusan ni Murtabak Johor, dan yang special jugak.
Roti Paung (roti yang berintikan sambal), curry puffs (warung favorite), dalam daun pisang tu kalau tak silap i putu piring (yang warna kuning tu).
Roti naik (biasanya cucu - cucu depa ni suka cicah dengan air teh)
Nilah Murtabak Johor Special - RM10 sekeping.
Waktu petang setibanya diarang di rumah i, kami akan panaskan Murtabak Johor Special dan makan buah tangan yang dibawa. Sementara itu, kami yang di rumah menyediakan sedikit makanan. Memang meriah lebih - lebih lagi kalau hari ketibaan mereka tu adalah hari bersekolah. Pasti balik je dari sekolah, cucu - cucu akan kelaparan. Dengan happy depa melayan karenah cucu - cucu depa.
Kek Coffee dari Chef KoYa. Masih panas. Lepas masak terus datang rumah i menyambut TokNgah yang sudah sebulan tak bertemu.. (kan hari tu My Mommy sakit, dan TokNgah yang ada di kampung menemani)
Chef KoYa bawak juga adunan untuk membuat Apam Balik. So, masak di rumah i. New recipe dari Chef KoYa.
Tuan rumah hanya menyediakan Kolak Pisang (Bubur Pisang lah).
Jangan terperanjat kalau i beritahu. Sometimes depa leh bawak ikan sembilang, udang, lokan lagi. Kalau dulu diarang masih menggunakan bas sebagai pengangkutan, durian pun boleh diarang bawakkan untuk kami. (durian itu akan dikupas dan diletakkan dalam Tupperware dan dicampur arang di luarnya.) Now, most of the time, TokNgah yang akan hantar diarang balik kampung. Atau CiTi yang amik dari kampung. Atau hired driver. (kitarang risau dengan keselamatan naik Bas Express ni). Besar dan hebat pengorbanan diarang ni. Demi anak cucu. Moga - moga kami anak - anak akan sentiasa ALLAH berikan kesempatan membalas segalanya. INSYALLAH..

29 comments:

  1. ni bukan macam petiais bergerak dah tp macam doremon, masuk tangan dlm poket keluar memacam barang... ;p

    seronok kalau mak ayah ada di rumah kita kan kak.. ;p

    ReplyDelete
  2. wah sedapnye...semua mcm lazat..segala jenis food ada!

    ReplyDelete
  3. Hee..tulah akak pun tak tau nak describe cam ne.. Habis segala macam. Akak mmg happy kalau mak ayah still leh sentiasa ada dekat kita.

    ReplyDelete
  4. Salam Ikah,

    pendek kata apa yg teringin dek tekak sume nya dpt..

    ReplyDelete
  5. banyaknya brg. mmg mcm peti ais bergerak nie, mcm2 ada termasuk cili kering.

    roti naik tu sedap ler tambah2 cicah ngan teh O

    ReplyDelete
  6. wahhhh..mmg betul2 petia ais 2 pintu nih!tapi mmg best kan kalo tiap kali balik mcm nie..:)

    ReplyDelete
  7. Mak akak pun begini Yan...agak2nya bila kita tua nanti(sekrg masih muda...ehm2) kita pun macamgini jugak kot..
    ini menunjukkan mereka ingatkan anak cucu mereka...tanda sayang mereka pd kita..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Yan

    ikut sunah Nabi
    tetamu bawa buah tangan
    mengeratkan ukhwah saudara mara

    tahniah pd saudara2 yan tu

    Wassalam

    ReplyDelete
  9. yan..bestnya tgk roti naik..

    terliur2..:)

    ReplyDelete
  10. wahh..macam-macam ada....he he

    lama dah tak makan roti naik tu...cicah teh o panas pun sodapp...;))

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Yan,
    Gitu ler orang tue yea kak. Sampai kopi radix pun reme angkut heheheh..Akak x supply kopi radix la nie yeaa terpaksa la parent akak bawak dr kampung hehehehe...

    ReplyDelete
  12. Salam Syariza,

    tak penah tak bawak brg. mesti ada..

    ReplyDelete
  13. Salam ♥ Mrs.Eady ♥,

    kitarang yg menerima ni suka aje..hee

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Kasihredha,

    tulah kan kak.. saya rasa saya pun cam tu. tp kan saya nnt kalau tua, mana ada kg. Kat S alam ni sama je benda2 yg sedia ada kat bandar..hee

    ReplyDelete
  15. Salam Ryna,

    kampung made. Sedap memang.

    ReplyDelete
  16. Salam cik emymilia,

    memang memacam ada. Roti naik mmg sedap dicicah.

    ReplyDelete
  17. Salam CikSue,

    bukan tak supply. Tak cukup..hee

    ReplyDelete
  18. Salam Bro Rozali,

    tulahh.. Hubby pun dah train kami sekeluarga kalau berkunjung pasti ada yg dibawa. Rezeki sama dikongsi.

    ReplyDelete
  19. salam yan....
    meriah...mcm2 ada...
    tapi tu kan lebih mengeratkan lagi...

    tq yan sudi folow blog kite...

    ReplyDelete
  20. Salam Ainnoraini,

    tq sudi singgah. dan comment.

    ReplyDelete
  21. wahh k.yan.. best kan bile mak ayah dtg,dpt melempias rindu & dpt mcm2... tetibe miss mak kt kg..

    ReplyDelete
  22. Salam K Sal,

    betul tu.. Kita makan sedap, sedara mara makan sedap..

    ReplyDelete
  23. Salam Maya Amir,

    ALHAMDULLILAH, mak abah akak sentiasa dtg umah akak.

    Kalau dah miss, kena balik lah tu..

    ReplyDelete
  24. Wahhh hebatnya parents U YAN... beruntung U.

    Seronoklah gitu, kan? Kurangler rindu pada benda2 di kampung. Sebab dibawa terus, fresh lagik.

    Yang tak tahan, siap bawa beras tu. Hebat. Ingatan pada anak cucu sangat kuat.

    Nanti bila rindu, bukan saja pada orang tua berdua, tapi pada barang2 yang dibawa.. hehehehe

    ReplyDelete
  25. samaaaaaaa ngan mak bapak saya kak yan!
    konpem macam2 diorg bawakkn...
    ubi, keledek, pisang tanduk dll...
    (sumer beli tu bukan tanam sendiri)
    segala jenis kuih muih kerepek makanan dll ...

    mak abah saya pun br balik ke kampung, lebih kurang 3 hari la kat sini (short visit) :)

    ReplyDelete
  26. bestnya banyak oleh2 dari kg...yang terbaik murtabak johor tu yum yummmm.

    salam kenal kak

    ReplyDelete

cliks..cliks