cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 13, 2017

Beef Kheema by me.


Elooo..
ini hari saje nak masak2. 
dah masak sebenarnya. 
and today i wanna share the recipe. 
penat asyik cerita jalan, makan, jalan makan, so ari ni kita masak yee..

this was my first time masak kheema. 
dah lama teringin nak masak this dish. 
first time i makan, masa i di Kashmir. 
Makan di Tao Cafe. 

puas i mengoogle the recipe. 
so last week i cuba masak. 
and i noticed macam2 cara diarang masak Kheema ni. 
then i came up with my own way. 
ceduk sana sikit, sini sikit. 
dan the result. tengok lah nanti yeeee.

i share the ingredients here. 


dua helai Bay Leaf.
10 bijik bawang putih 
2 inches ginger yang gemuk.
1 tbsp coriander 
1 ts cumins
1 ts fennel seeds 
7 green cardamons. 

Semua benda2 ni ditumbuk. 
Ginger and garlic tumbuk halus. 
Coriander, cumins, and fennel seeds, tumbuk halus gak. 


3 onions medium size.
cut cube. 


3 tomatoes - medium size.
dice it too. 


8 tangkai Coriander leaves potong pendek2. 
1/2 Capsicum i dice kan.


Fresh yogurt i letak 6 sudu besar. 


2 sudu besar, garam masala


1 pack of mince meat. 


minyak untuk menumis. 


memula i panaskan minyak.


disebabkan kemalasan nak mengambik gambo bebanyak, i record kan je. 
kat sini boleh lah tengok cara2 nak masak. 
sakan i kan.. 
sampai youtube2 segala. 
anyways, just love sharing this esp with  those yang kurang terror masak like me. 
apa2 pun, cuba lah..
memang sedap.
tak rugi mencuba. 


tadaaaaa..
sedap weiiii..
sedap.
inshallah yang tak pandai masak cam i ni sure boleh buat. 
try yeeee.
i lawankan dengan Frozen Nan. 
idok ler teman nak mengelek nan tu ye.
enjoyyyyy.

6 comments:

  1. wahh,. makan pon dh stail pakistan ye mkcik ., hehe2

    ReplyDelete
  2. sedapnya.... boleh bukak resto x ni kak? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke anies?

      akak mmg teringin.. tak tau tercapai ke idok.

      Delete
  3. Mmg sedap le dapat mencicah capati atau pun Naan dengan sos penuh daging mcm tu tu AE...

    Nak try jugaklah nanti bila bila

    ReplyDelete

cliks..cliks