cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 17, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (15) - Leh, Khardungla pass and shopping.


August 30, 2017
Tuesday
Back to Leh. 


Kami now on the way back. 
tapi saje je nak tayang muka si Divya ni.
Dia punya lah teruja nak pakai shawl gaya i. 
so i pakaikan lah.
seronok tu..
Mudah2an ALLAH berikan hidayah buat orang2 yang terpilih. 



mulut dia tak berhenti bercakap i tell u. 
tengah jalan dia tercungap2 lagi. 
sesak nafas. 
hee..heee..
macam2 lah mu ni Divya. 


kami memulakan perjalanan balik. 
tapi nak singgah kat satu tempat ni. 



saksikan lah suasana on the way out dari area Hunder ni. 










Selamat tinggal memory semalam. 
ecehhh!!!


tapi we stopped here for awhile. 
nak tangkap gambar katanya. 


Sand dune here in Hunder.



Ambik lah gambar sepuas2nya. 


i agak kurang bernafsu nak ambik gambo. 
tak tau lah kenapa. 
maybe i rasa bit tired kot. 
sambil masalah dalaman melandakan..
duduk je dalam kereta dengan Shabir. 


then we continued. 





then kami singgah kejap di daerah ni. 


tu nak tengok temple tu. 
i sebenarnya kurang sikit nak jengah ke sini. 
sebab dah puas tengok temple ni kan. 
tapi yang lain nak kan..
kena ikut je lah.




ada baby kat sini. 


suka Christina. 

melaran dia. 


i lak jalan pelan2. 





rupa dalam temple. 
bukan i yang ambik ni. 
camera je berjalan. 



sambung lagi dan sampai di area ni. 


kami stopped kat sini sebab nak tangkap gambar. 


kasi Mak Bedah verangan ye..
udara best sungguh.


sakan depa dua ni. 


Matahari, maakkk aiiii.
sejuk tapi menyengat. 
sunburn i you.



tak lama dah sampai sini. 


dari jauh dah nampak salji.
katanya malam tadi turun kat atas sana tu. 


makin tinggi, makin banyak snow. 
ada yang runtuh gak you. 


hati jadi dup dap. 
jalan di selekoh depan tu licin sungguh. 


nampak berlopak2 tu. 
Shabir pun tekan mintak bersungguh. 
tetiba Innova macam meluncur ke belakang. 
YA ALLLAHHHH..
mengucap panjang i je you. 
sekali lagi dia cuba memanjat selekoh tu. 
tak berjaya.
walau sejuk, i  rasa i berpeluh. 
then Shabir undur sikit ke belakang. 
mengundur ni buat i dan lain2 perempuan terjerit sikit. 
sikit sangat gaung kat belakang tu kami nampak. 

akhirnya dengan bersungguh Shabir tekan minyak, dan kami berjalan. 
huuuhh!!!!..
berderau darah memang. 


ALHAMDULLILAH.. kami semua selamat.


kami tiba di kawasan ni .



Makin sejuk.
nampak mendung je.


Akhirnya kami sampai di sini. 
Khardungla pass lagi sekali.



tengok lah ni.
gegel2 semua. 


Divya dah tobat nasuha dia. 
tak nak dia keluar dari kereta langsung. 





Mak Bedah pun bergambar bebanyak kat sini. 


Jangan mare ieee.


dan lagi. 
tak lama kami smabung balik our journey. 


ini kami dah meninggalkan Khardungla pass. 














semakin ke bawah, begini lah keadaan nya. 


kami dah hampir tiba di Leh. 
Pemandangan ini boleh juga dilihat kalau kita berada di Leh Palace. 
sejalan pun. 



Leh agak panas masa ni. 


normal view. 


dah tiba pekan Leh. 
nak dropkan Divya, Ravi and Christina. 
depa tinggal di pekan Leh. 


I pulak di Guesthouse ni. 


petang tu lepas kami berjanji nak shopping sama2. 
Christina pulak ada hal dia sendiri. 


kami ke Pekan Leh. 
i suka ke tempat ni. 
suka tengok activity local people here. 





Macam pasar lamban jual sayur2. 
segar2 semuanya. 


we all ke sini. 
i nak beli dried apricot. 


Bargain dan bargain. 
bukan i.
tapi Zubair. 
kalau i, sure i beli je. 




memang best sangat. 


Masjid syiah di sini. 


my shopping time bermula. 
i beli shawl.
yang ni dalam INR7500.
suka sangat. dalam RM450..
cam tu lah.


senyum je Bhaiya ni. 


i tak beli banyak. 
satu je. 
cukup lah.
dah berpuluh dalam lemari tu. 



memang best jenjalan.
walhal kaki macam nak putus dah kepenatan. 


Kami semua decided to have our dinner. 
kami ke cafe ni. 


ramai foreigners here. 



i tak tau nak order apa. 
Divya and Ravi yang decided. 



I followed je.
Manchurian food. 
a bit tangy lah. 


Mee goreng ala2 Ladakh. 




Nasi Goreng depa gak. 
Makan besaq kami malam ni. 
i dah tak tertelan dah. 
kenyang sungguh. 





then lepas makan kami pun singgah ke hotel Divya and Ravi. 
kami sembang lagi. 
seronok sungguh. 
malam ni depa dua ni yang belanja kami. 
ALHAMDULLILAH.
semoga ukhwah kami terjalin  berterusan.
i still keep in touch with them. 
share recipe gak. 
INSYALLAH ada masa maybe i can visit Divya and Ravi di Mumbai. 
depa lak vegetarian. 
sure boleh makan apa yang dia masak kan..
INSYALLAH..
okkk.. nnt i sambung lagi cerita ye.. 
sikit je lagi..

23 comments:

  1. ada kawan ke sana. dia kata best sgt. teringin jugak nk pi. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better u ke Srinagar dulu.
      explore that place baru ke Ladakh.
      Kashmir is too big.

      Delete
  2. subhanallah canti sangat pemandangan kat situ

    ReplyDelete
  3. Makai mahalnya shawl yg Yan beli tu.
    Tapi memang cantik menawan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala kak.. selalu beli banyak helai.
      ini beli selai dua je. so cari yg elok2 sikit.

      Delete
  4. perghhh tu dia...pegang dua record dunia...

    motorable road? 1st time sy dgr perkataan ni ;-)

    cantikkkk viewww x dinafikan kawasan sebegini kalu ada snow mmg superb pemandangannya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee... sakan ye..
      alaaaa.. kita ni biasa2 je.. still alhamdulilahh.
      yang penting dapat ke Kashmir.

      Delete
  5. p/s menjawab pertanyaan...

    boleh je kak... nak tanya ke nak ajak pergi ke sana pun boleh. sy sudi jd tour guide nyer hehehe

    insya allah...

    ReplyDelete
  6. subhanallah. lawa2nya view kat sana ya. fall in love 😍😍😍

    ReplyDelete
  7. cantik sungguh view Khardungla..subhanallah..
    mee goreng tu sedappnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik..
      mee to ok lah. not like mee goreng mamak. heee

      Delete
  8. wow bestnye dpt pergi travel ^^

    yang peniaga street tu ada few fae tgk macam muka org nepal. correct me if i am wrong.

    gerun tgk jalanrayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. street food sellers tu kebanyakannya orang Ladakh.. depa ni muka macam org Tibet. kan border.

      Delete
  9. Assalamualaikum kak Yan,

    Cantik sungguh pemandangan Khardungla.. Semua tempat dlm gambar Kak Yan cantik.. Cuba scary jalan yg dilalui..
    Overall teruja kak.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..

      memang cantik view dia di sana. gambar akak tu amateur je. takat petik2 tu boleh lah.
      jalan dia memang hebat.. gerun.

      Delete
  10. ya Allah, subhanAllah 😱 pemandangan yg cantik, makanan yg nampak menyelerakan 😍 dahlah sy suka makan

    ReplyDelete

cliks..cliks