cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 14, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (13) - Double Humb Camels in Nubra Valley


Day 5, August 29, 2016
Monday
Nubra Valley


 Sebelum tu, let us refresh cerita sebelum ni.. 
Kat  S I N I  ye. 
tapi i malas nak bercerita panjang2 ye..
kita tengok gambar je..
selang seli sikit2.


padang pasir menuju ke Double humped camels di  Hunder. 
memang putih je nampak. luas sungguh..
cuaca nampak macam mendung dah masa ni.
dalam hati berdua'a agar dapat gak menjejakkan kaki ke sini.
kalau hujan nanti sure tersekat , tergendala kan. 


sebelum tu sempat kami singgah di tepi jalan menuju kawasan tu sambil ambik this wild cherries. 
masam sangat. 
dan berduri. 
kata Shabir, ini makanan Camels..
katanya lah.


tiba dah.


nampak cuaca?
mendung gitu.



kena seberang sungai. 



sambil meniti titian usang.
cewahhh!!!


dengar bunyi air tu?
best sangat.


semata - mata nak tengok mamat ni.


dari jauh bau dia, walla...


nak naik camel gitu. 


kawasan pasir yang halus sangat. 




tak larat den lahh.




macam teringin..
tapi tak dibenarkan.
sebab i kan ada back bone problem and knee.
so daripada menyusahkan orang, better not lah.


kita gambar2 je lah.



kat vontot dia pun kita gambar2.


dah tak dibagi tu, baik kita panjat pasir ni. 



memang best.




sambil tengok depa ni naik. 
memang agak seram lah bagi i yang ada problem ni. 
actually ok je. 





tak pe.. Mak Bedah gambar je lerrr.


Sri Divya and Ravi naik.
Christina,  me, and Zubair tak.


tak lama lepas tu hari dah mula hujan.
rintik2.
kami terus bertolak nak cari hotel.
sebelum tu sempat tengok kaum depa ni.
depa ni bukan moslem.



pendapatan mereka ni adalah dengan menpromosikan kaum depa ni.


kami cari2 hotel.



macam2 ada.
tapi nak kena cari yang selesa..
i sebenarnya masa ni tengah berperang dengan perasaan.

masalah wanita lah katakan,
bendera merah naik without  notice u. 
kelam kabut lah i. 
without preparation langsung. 
kepala hanya fikir cepat lah ko cari hotel Zubair oiiii.

ajak Zubair ke any kedai2 runcit lah. 
tapi mamat ni kan dia tak faham2. 
aduiii.. tak kan nak bagi tau kan. 
hangin gak satu badan. 



(gambar google) sebab masa ni i memang dah tak bernafsu mengambik gambo. 

Akhirnya kami sampai ke sini. 
i noticed masa ni dah memang nak dekat senja dah. 
depa nego, dan nego, dan nego...
sebab kami tak buat reservation langsung. 
tapi entah cam ne agaknya..
akhirnya pihak hotel bagi bilik kat kami. 
maybe Zubair nego harga lah kot. 
bilik ada aja kot. 
online pun i rasa mahal wei.. 
i pun tak ambik tau lah berapa regenya. 
yang i nak masa tu adalah bilik je. 
heeeeee.


We stayed at Himalayan Eco Resort. 
Memang cantik this area. 
nak masuk bilik dah weiiii..
tak sabar. 


sekeliling bilik kami penuh dengan pokok apples. 
best sangat.
tapi i memang hilang keterujaan disebabkan masalah dalaman ni tadi lah. 


dapat je masuk bilik, terus i happy.
i stayed with Cristina. 
tapi kan even i dah masuk bilik, i susah hati. 
"bekalan hayat" tak banyak. 
ALHAMDULILAH, anak mat salleh ni bagi i pakai yang dia punya. 
baik lah sungguh dia. 
bersyukur sangat. 

lepas buat apa yang patut, we all bersembang kejap sementara menanti waktu makan. 
sebenarnya kami menantikan electricity  being restored. 
sambil minum hot tea. 
lega sungguh. 
agak sejuk juga di luar tu.
tapi i berasa sedikit selesa. 
sebab this area agak rendah. 
dalam 10,000km dari aras laut je.



ini bilik kami. 


Bilik Divya and Ravi. 



memang best this resort. 
siapa yang ke Nubra Valley, i suggest stay lah di sini. 



(gambar google gak)

tak lama lepas tu, kami menuju ke dining hall. 
lapaq weiii.. 
jalan sikit. 
Christina jalan sambil pimpin2 tangan i. 
this girl was soooo young. 
baru 21 tahun. 
tapi berani sungguh travel sorang2. 
sebulan dia jelajah India. 
salute lah.
ok lah. sebab i dah kepenatan, all the pictures kat dining hall tak terambik pun.
jadi malas sangat. 
kami makan sepuasnya sambil tengok tv. 
ada berita.
berharap sangat Srinagar boleh dimasuki. 
Dapat berita curfew lifted up. 
tapi kata Zubair, jangan percaya..
hhhhh.
sedih..
lepas makan terus kami balik ke bilik memasing. 
i membaca kejap dan terus tidur. 
ok lahhh. sikit je kali ni. 
nanti i sambung sikit lagi cerita kami di sini. 
daaaaaaa.

20 comments:

  1. Macam kebetulan je kan? Bendera Jepun selalu berkibar bila Yan bercuti...

    Memang cantiklah gambar-gambar yang Yan rakam tu. Jeles aiiii...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. memang sangat kak. ini pun Khamis ni nak ke Surabaya. hari ni bendera dah naik dah..
      selalu mmg mcm tu lah..

      kalau jeles meh kita ke Kashmir lagi. heeeee

      Delete
  2. Entry u saya suka baca selain tentang kesah perjalanan, yg paling saya suka gambar2 dis. Menarik. Teang jugak.

    ReplyDelete
  3. Bestnya bestnya In syaa Allah one day nak sgt ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH mulan.. why not kan.. instead of lompat ke laut, u all boleh panjat gunung.

      Delete
  4. Ceri liar tu kalau buat acar buah sedap agaknya Yan:)
    Banyak unta dah macam kat ladang unta kat Mekah pulak kakak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kot kakzakje. sy mmg tak tertelan..
      org yg suka masam m sure sure buat cicah garam belacan ni.

      Delete
  5. waahhh best tau...

    bila lah nak sampai ni.

    Kak yan memang every year ke sana ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan lah every year..
      secara kebetulan pulak macam every year kan.

      Delete
  6. cantik gambar2 ni kak yan. kahsmir memang satu tempat yang saya teringin nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear.
      amateur je pun.
      main pakai petik je.

      Nanti pegi lah ye..
      just let me know.
      Insyallah i will help u.

      Delete
  7. cantik nya.. Subhanallah. Semoga satu hari nanti ada rezeki saya untuk ke sana

    ReplyDelete
  8. camel mkn ceri tu? x kena duri ke kak? heheheh


    cantiknya view... tgk pun terasa nyamannnn ye... tmpt pun mcm takde sebarang masalah... relaks jee

    ReplyDelete
    Replies
    1. camels tu bijak lah kot.. kalau tak memang penuh clinic heiwan. heeee

      tpt nya mmg aman. tenang sangat.

      Delete
  9. cantiknye tempat tu...rietta suka tgkview dia...nampak pown sejuk je...bestkan....padang pasir dia pown bersih je...tgk signboard tu, rietta pown pening nak pilih mna satu nak pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik pengalaman di sana.. macam2 dpt diselam.

      Delete
  10. Best suasana resort tu, bnyk hijau 😄 bnyk betul unta, 1 hari nnt sy nak try naik unta tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. suasana memang best. beza sgt lah kan.

      Delete

cliks..cliks