cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 13, 2017

Small gathering with family.


Salam buat semua..
cuti thaipusam ritu buat apa?
travel?
balik kampung?

i lak stayed je kat rumah.
ada sikit makan2 with my family.
sekedar doa selamat.
mohon ALLAH berikan rahmat, 
berikan kesihatan yang baik, 
beri kebahagian. 
beri kemudahan dalam perjalanan hidup. 
menambahkan hubungan erat sesama family. 

i pulak bukan lah buat majlis besar2. 
sekedar masak sendiri. 
makan anak beranak lah gamaknya. 
food pun yang simple2 je..


kami buat makan selerak. 
tak boleh nak set betul2. 
sebab tetamu ramai gak lah. 
tak muat my big table kalau nak makan sekali lalu. 


macam2 ada sebab ramai lak yang berbagi rezeki. 
Chef Koya bawak pulut kuning yang memang jadi favorite kami anak beranak. 
Nekcik pun sama.
ada pulut gak. 
then dengan Kuih Jepun dia lah kot. 
i tak tau namanya. 
siap dengan cake lagi. 


TokNgah pulak sponsored Nasi Beryani. 
Uncle Iskandar bawak Root beer drink pulak. 


ok.. now we go into details. 


i bought grapes. 
neighbor depan rumah, Mak Nyonya bagi limau mandarin tu. 
masa CNY. 
alhamdulilah merasa limau. 


our dessert. 
Kuih Kole Kacang dan Creampuff CikTi yang sponsored. 
sedap. 
Fruit cake i beli kat Petronas. 
Cake by Nekcik. 
i lupa pulak namanya. 
dan Kuih Jepun Nekcik tu lah. 


minum air masak je ke?
heeeeee..



idok lerrr.
kedekut lah pulak namanya..
i prepared Fresh Mint Lemongrass Lemonade with soda. 
suka je minum air sejuk2 ni kan. 


okk. ini our main dish.
Nasi Minyak berlauk dari Chef CiJu.
orang makan bertambah2. 
sedap je kat tekak. 

Nasi Beryani by TokNgah tadi tu lah. 
Lauk ayam diapun sedap. 


ni dia Beryani Ayam. 


i masak Rendang Ayam Kampung Cili Api.
Lawan dengan pulut Nekcik.



Chef CiJu masakkan Kari Ayam. 


i tambahkan dengan Paceri Nenas.
baru rasa  terangkat makan Nasi Minyak kan. 


ini lak, Rendang dari Chef Koya. 


dan Chef CiJu buatkan sambal bagi penyedap makan. 


ini lah rupanya semua.


ini gak. 


apa nama cake ni pun i tak tau.. 
Chef CiJu.. 
apa nama dia ni? heeeee
oooo ok.ok. Horlick Cake. 


dalam semua majlis makan2 kami anak beranak ni memang sentiasa ada cake by Chef CiJu. 
like a must lah. 
satu lagi kira macam cake tasting dr Chef CiJu. 


sebenarnya bukan birthday celebration pun.
sebenarnya sebagai doa selamat buat my kiddos ni haahh..


eps for these two angels. 


Tok Yayi sentiasa sendu bila cucu2nya membaca doa. 
akhirnya i pun terikut2 meleleh. 
biasalah kan. 


kata Nekcik nanti ambik masa nak suapkan lagi. 
kena tunggu berbulan2 baru boleh suap2 lagi. 


Ini pulak disuapkan kat Wak Idah dia. 
terima kasih pada my SILs sudi datang even foodnya biasa2nya. 
tak macam kalau orang2 Jawa kenduri. 
meriah food. 


sebenarnya i tak ambik gambar langsung sekitar majlis ni kecuali gambar my big table. 
maka tak ada gambar i anak beranak. 
plus sibuk melayan tamu. 


jadi wakil kat sini, CikTi and Uncle Mere lah jawabnya. 
satu family lagi yang tak dapat join kami, CikRah. 
tak pe. minggu depan sebelum berangkat, CikRah harap2 boleh datang lah ye.. 

Semoga ALLAH memberkati perjalanan anak2 Ibu nanti. 
semoga apa yang dihajati akan tercapai dan ALLAH makbulkan. 
semoga ALLAH merahmati anak2 Ibu semuanya. 
menjadi orang yang sentiasa merendah diri. 
ALLAH lancarkan perjalanan hidup anak2 Ibu. 
Semoga ALLAH sentiasa mengurniakan hati Ibu ini hati yang kental. 
yang sabar dan yang jitu. 

Engkau yang maha mendengar. 
AMEEN YA RABB..

19 comments:

  1. Semoga Allah SWT memberkati dan merahmati perjalanan anak-anak menuntut ilmu...

    Good luck to both of you Abang Luqman and Abang Irfan (eh...ke Abang Imran?) Abang Irfan kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. AMEEN AMEEN YA RABBB..
      Abang Luq dgn Abang Irfan kakcik. heee
      yg tua dgn yg kecik sekali.

      Delete
  2. alhamdulillah seronok kak...dah lama rumah saya tak macam ni sejak..... hmmm..ok takpe moga keluarga akak sihat sihat dan bahagia ;)

    oh ye thaipusam saya kerja..hahaha.ot!

    ReplyDelete
  3. Tiga-tiganya pergi ke Yan?
    Memang kurus merindulah jawabnya lepas ni
    Semoga mereka sentiasa dalam rahmat dan redha Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kakzakje.
      dua je .. Luqman (1) and Irfan (3).
      no 2 jaga ibu abah.. heeee

      thanks for the dua'a..

      Delete
  4. i love ur deco2 la kakak comel..geram sungguh makanan makin menyelerakan..mmg betul2 bagi ideaq kat saya...semoga anak2 akak berjaya dunia akhirat...ameen

    -suraya-

    ReplyDelete
    Replies
    1. macih adik cumel.. alahhh..suka2 je..
      terima kasih atas donada jugak.

      Delete
  5. Replies
    1. masak sendiri.. buat lah mana yg rasa nak makan kan.

      Delete
  6. Assalam..
    Seronok je tengok big table kak yan.
    Lemonade dgn Nasi beryani tu sedap nyaaa nampak!

    -silent reader- :-)

    ReplyDelete
  7. bestnya makanan kak... penuh semja... mkn ramai2 lg seronok n harmoni jadi nya

    ReplyDelete
  8. sesi makan makan yang sentiasa meriah...suka tgk family akk...ramai...

    ReplyDelete
  9. semoga doa akak dimakbulkan Allah SWT..in shaa Allah, doa seorang ibu..
    masak sendiri lagi sedap..with love..

    ReplyDelete
  10. semuanya sedap2 kak kkkk lahaiiiii kari ayam tuuuuuuuuuuuu


    insya allah mudah2an dimakbulkan-Nya

    ReplyDelete
  11. Lain kali pelawalah saya.
    Saya datang sorang je.

    Lama tak dapat rasa pulut kuning.

    ReplyDelete
  12. Meriahnya makanan AE....kalau buat makan makan keluarga, memasing berpotluck ataupun order je kuranglah sikit penatnya kan. Kecualilah tuan rumah mmg suka masak, saya mmg kurang minat bab bab masak ni AE hihi...

    ReplyDelete
  13. Ini dah macam special buffet kat hotel. Kalau charge RM80 nett per head pon laku ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo ye ke Uncle.
      terlebih sudah tu. heeee
      terima kasih.

      Delete
  14. meriahnya makanan kak...pastu mmng geram tgk akak punya pinggan mangkuk ni...cantik!!

    dan moga berjaya untuk abg luqman dgn adik..

    ReplyDelete

cliks..cliks