cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 28, 2017

Bandung 2 - Registration at Darrut Tauhid


Masuk hari ke 2 di Bandung. 
Pepagi dah bersiap. 
Stayed at this hotel, i took the room with breakfast but not Chef CiJu and the rest. 
and my room just Abang Irfan yang tak ada coupon breakfast. 
but i went to the dining hall and paid for him.
budak umur 12 tahun masih bayar separuh je. 

meanwhile the rest Chef CiJu kata, nanti makan di luar. 
while waiting depa bersiap, me, Abang Luqman, and Abang Irfan terus lah breakfast. 
Jom tengok apa yang terhidang pepagi di hotel ni.  



Concept breakfast di hotel ni basically benda yang sama je. 
ada local and western breakfast. 
i mencubalah Nasi Goreng dia. 


Juices as usual jugak. 
Nothing special lah kan. 
but still ALHAMDULILAH. 
this mamat pekena cereal.
He said m trying to eat little bu. 
anything lah sayang ibu. 


Alaaaaa... ibu want to cry now. 
My these angles dah tak sama dengan ibu now. 
dah mandiri di negara orang. 


and i miss this little mumkin.
dahhh....
tak nak sedih2. 
nanti dia pun sedih kan. 
tak lama lepas kami habis breakfast i noticed Chef CiJu and the group dan ready kat lobby. 


after some times gak, Mbak Lies pun sampai. 
we decided to go to any local resto or cafe for breakfast. 
Kami ke Ampera. 
Sundanese resto. 

macam2 yang dipesan. 
Me, Abang Luqman, and Abang Irfan dan tak makan lah kan. 
i just took few things which i noticed quite rare i jumpa di Malaysia. 


She is Sundanese. 


Suka ambik gambar kami. 
i pulak jadi makin malas nak memetik gambar. 
almost half gambar di sini, Mbak Lies yang ambik. 
credit to her. 


mohhh.. tengok sini.. Memacam ada. 


Memang creative depa ni. 
Ini bukan big resto tau. 
pun the presentation macam kat hotel. 



tau apa ni?
ini belut.


lepas makan, kami terus ke Darrut Tauhid. 
Sebenarnya anak2 imen yambung pelajaran di Bandung. 
Sekolah pondok je. 
Menghafaz al quran. 
INSYALLAH
Muhamad Luqman and Muhammad Irfan gonna be orang Bandung. 
heeeee
We decided hantar ke Darrut Tauhid. 


Sesampai kami di sini, waktu azan Zuhor bergema.
Ustaz yang menguruskan hal berkaitan meminta kami menunggu selesai zuhor. 
while waiting Abang Luqman dan Abang Irfan, TokNgak gi solat berjemaah di Masjid Darrut Tauhid. 


then at 1.00pm baru urusan kami bermuda. 
Filled up many forms. 


dua2 isi sendiri. 
banyak yang disamapikan.
banyak yang diutarakan pada Ustaz Halim.
sewaktu ini, hujan pun turun. 
lebat sungguh. 
suasana agak sejuk seketika. 
rasa nyaman.
mudah2an pengajian anak2 pun akan sentiasa nyaman di sini. 


macam2 yang ditanya pada Pak Halim ni. 
i sampuk sikit2 je. 
biar dia puas hati bertanya. 
Pak Ustaznya pun layan je lah. 


Selesai kami terus keluar dari sini. 
beredar kami dari sini ke jalan besar. 


berhadapan dengan lorong management office tu ada warung ini. 
heeeeee..
Klinik Lapar tu. 
memang jadi lapar kami. 


di sekitar kawasan pesantren ini memang banyak rumah makan. 
since tadi tu makan pagi, now cerita makan tengahari. 
kami singgah di rumah makan Padang. 
simple je. 
better masuk ke kedai makan yang macam ni. 
murah sangat. 
makan bertambah2 kami bertujuh, plus kami belanja 2 cewek Bandung.
ni pun just Rph200000 je. 
kurang lebih RM70 kot for 9 of us. 


then kami balik ke hotel. 
penat dah. 
i pun took a nap. 
si omel dah sibuk nak ajak ke CiWalk. 
nak main games. 
I pun layan kan je lah. 


diberi peluang main games. 
biarkan lah anak. 
bukan selalu dia ada pelepasan seperti ni. 


since My Daddi and My Mommi tak ikut turun ke CiWalk ni, kami decided ke Rumah Mode. 
sempat gak sambar jacket and pants.
tapi now shopping di Bandung pun bukan macam dulu2. 
mahal dah.
especially bila matawang kita ni jatuh terduduk. 
kena berhemah lah jugak. 
sekarang kalau kata shopping di bandung murah, i rasa mengarut lah. 
(just my point of view)
semua sebab matawang kita. 


TIPS: kalau nak pakai taxi yang ada di CiWalk tu, try bargain. 
we took 2 cabs  dengan harga Rph30,000 yang ada mulanya depa mau charged us Rph40,000.
satu lagi bila dah masuk ke Rumah Mode, parking charge pun dia blasah suruh kita bayar. 
walhal dalam masa 15 minit pertama kan free. 
still dia charged on us. 
JAHAT kan. 
tak pe lah. 
sodokah je ler anggapkan. 


Balik dari Rumah Mode kami patah balik ke CiWalk. 
nak makan malam pulak. 
asyik makan je kan. 
ini lah dia Bandung. 
Kota Kuliner kannnn. 
jadi makan terus ibuk2.
Kami makan di resto Es Teler 77 kalau tak silap. 


First of all, mesti pekena Es Teler. 
not bad. 
but no color. 


I took Mie Ayam. 


Abang Irfan took Gado2. 
again??
yes..
he loves it.


entah apa yang diorder oleh Abang Luqman.
berselera saja anak2 ibu ni makan. 



last but not least. 
selesai urusan hari ini. 
esok kami ambik satu innova untuk ke pesantran Abang Luqman yang ada di puncak bukit di Parongpong.
tunggu cerita selanjutnya. 

Malam ni i tidur pulas banget. 
kepenatan masih tak hilang. 
lega bila berehat. 
ALHAMDULLILAH..

19 comments:

  1. that belut..euwww...macam terbayang.. err..errr

    Btw..sedih hati kan nak berjauhan dgn cinta hati..sobs besar dah anok-anok

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee... best belut tu tauuu.

      mmg sedih.. sayu je bila teringat..
      bulan depan nak ke sana lagi kot.

      Delete
  2. tentu sejuk di ats puncak....abang luqman tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sejuk dear.
      kena pakai baju sejuk sentiasa lah.

      Delete
  3. Lepas ni tiap tiap bulan ada pakej jln jln bandung ye buuk

    ReplyDelete
  4. ingatkan shopping ke bandung, rupa2nye ngantarin anak ngaji di bandung ye buk? hehe2, mugo2 selamat ., aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shopping kat mana2 pun boleh ye wak..sikit2 adalah..tipu kalau kata tak.shopping. kira berhemah lah gamaknya. Ameennnn.. mudah2an ye wak.

      Delete
  5. bestnye abg irfan & abg luqman dapat masuk pasentren kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillahh..dua2 mmg willing nak ke sana..akak just lanjutkan aje.

      Delete
  6. kak yan, nanti share la pasal Darrut Tauhid tu- apa subjek yang diajar, yurannya berapa etc etc..

    ReplyDelete
  7. Very nice presentation.
    Cukup faham.

    Saya dulu pegi kat sana makan nadi bebek. Saya ingat ayam, rupanya itik.

    ReplyDelete
  8. belut ehhh? nasib baik akak gtau awal2, sebab sy tngk tak mcm belut memula tu. nmpk mcm sayur ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh..sedap tau adieb..
      Kena goreng balik..rangup mcm kerepek.

      Delete
    2. owhhh, mmg kecik ke size belut tu kak?

      Delete
  9. Ohhhh nak daftar anak kat sana ye AE...
    Lepas ni nampaknya tambah keraplah ke Bandung.

    Makan tak susah ye kat sana AE. Org ckp kat sana kena hati hati jugak. Betul ke? Walaupun pakai tudung, kadang tu bukan Islam.

    Ish....ngeri pulaklah tengok belut goreng tu...

    ReplyDelete
  10. wahhhh sampai beratus ribu (rupiah) akk mkn ya hehehehehe

    ReplyDelete

cliks..cliks