cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, January 31, 2017

My Big Table



I memang suka mengatur meja makan especially bila ada gathering kat my house. 
dan ada yang DM i kata i sud share some info pasal my Big Table. 
oklah.. just to share n inspire people why not kan. 
i bagi gak info pinggan mangkuk yang i gunakan. 
tapi bukan yang memahal lah kan. 
for me asal cantik, murah pun ok sangat. 

sebenarnya bukan hanya bila ada gathering baru nak cantik2. 
even kami makan anak beranak pun, still meja akan disusun cantik. 
cantik keeee?
ok lah tuuu bagi i.
even not so cantik2 sangat, but ALHAMDULILAH..


simple je. 
i love white table cloth. 
memang rimas dan renyah hendak menjaganya. 
but i like. 
alas ni i bought in Vietnam. 
so damn cheap you. 
and place mat tu, i beli di Bali.
it is almost 16 years dah. 
seumur Abang 'Imran. 
i think i prepared this masa hari raya in 2016.
i jemput my friends/clients yang ke Kashmir bersama Zubair. 
we prepared Seafood spaghetti. sort of lah. 
forgot already.
then ada dessert Sago Gula Melaka.


Ini i prepared Laksa Johor for the guest. 
Turren dua biru tu memang baru beli for raya di kampung. 
Table cloth ni pulak i bought in Beijing almost 15 years ago. 
still cantik kan. 
sometimes i gunakan napkins kain, and sometimes pakai printed tissue. 
saje suka2. 


dan ini  our breakfast dengan lebihan Laksa Johor semalam tu lah. 
saje je letakkan si Kemboja putih tu. 
suka2 mendecor kunun. 
and m still using spoon and fork yang Hubby beli di Italy kalau tak silap. 
tapi semuanya dah tua2 dah. 
rasanya umur dia tu dah 12 tahun kot. 
masih lengkap dan masih elok lagi. 


Ini pun rasanya hidangan raya. 
Nasi Lemak kunun2 nak makan anak beranak but tup2 ada tamu mengejut. hidangkan lah.
but meja, i asked the boys tolong prepare kan. 
i asked them to use black and white table cloth and never thot dia pakai satu putih satu hitam. 
ha..haaa.. this table cloths ole2 My Mommi waktu liburan di Bali. 
so cheap lah.. 
yang penting cantik. 


Ini pulak selalunya berlaku bila ramadan. 
kumpul reramai dan masak reramai. 
tukang masak ada dah..
i just set the table. 
kena tambah meja dan kerusi. 
i suka guna yang putih2 even the napkins. 
ada yang kata sayang nak pakai, but since i jarang guna tissue di rumah, napkin kain memang pilihan i. 
dont worry, cuci je lah. 


ini pun waktu ramadan.
i love pinggan mangkuk putih. 
this set i think i bought about 6 or 7 years ago. 
ada yang pecah gak. 
i call it Golf Set. 
heeeee...suka2 je. 


but then rasa nak ubah sikit.. 
i mix dengan some piring warna - warni.
i bought in IKEA.
ini just makanan sama family..


i bought Martha Steward bowl.
lama dah pakai. berat. 
i suka sebab ia besar dan ada tutup. 
i got this orange color dan satu lagi green. 


ini i prepared Lontong. 
Nampak tak bekas Nasi Impit tu. 
bought in Jogjakarta. 
masih digunakan lagi. 
i like using table runner gak kalau set the table. 


ini rasanya raya punya kot. 
table runner tu Hubby beli kat Cambodia. 
jarang pakai. 
Napkin kain tu i bought in British India. 
trust me, i beli waktu sale. 
and the table cloth too also in British India. 
organza. 


sorry. 
agak blur..
sebab i print screen dari Instagram,. 
heeeee
table cloth i bought in Jaipur. 
Masih digunakan. 


ini makan anak  beranak. 
Mangkuk2 besar ni, i bought in Bali. 
clay kalau tak silap i. 
kalau yang dah pernah ke Bali, i m sure prasan mangkuk ni. 
yang kecik2 tu pulak dari batang kelapa. 
pun i bought in Bali. 
even Rattan coasters tu i bought in Bali 16 years ago.  
masih ok sangat.
alas meja ni lak, sebenarnya Kain Batik Lepas.  


ini pun makan anak beranak. 
kalau prepared Laksa i memang suka pakai set ni. 
nampak tak yang kayu tu. 
itu semua dari batang kelapa. 
dan sangat murah di Bali.
set cawan tu kopitiam style lah kan. 
beli kat kedai runcit apek mana tah. 


sama gak yang ni. 
table runner, Romantika. 
i pun suka Romantika ni. 
kena pandai pilih. 
jangan lah semedang bonga2 punya design tu kan.
but still citarasa memasing. 
yang penting sendiri happy. 


ini makan tengahari kami berenam.
pun i prepared the table nicely. 
small oval bowls tu kawan big bowl from Martha Stewart. 
termasuk big plate yang leaf shape tu. 


and last pic ni. 
masa raya haji tahun lepas. 
tak balik kampung, i just prepared this food for my small family. 
my spoons and forks i bought from Jamie Oliver. 
place mats pulak i bought from SSF.
masa ada sale. 
barang reject dah kot. 
organza napkins from British India. 
and blue big bowl from Claytan. 
beli waktu sale gak. 
and the table cloth i bought in Ladakh. 
tak boleh pakai selalu. 
heeeee..
sebab nak basuh susah. 

ok lahh..
i hope what i shared here boleh bagi idea sikit kat sesiapa. 
i just plan nak beli sikit lagi barangan seperti atas2 ni lah kan. 
but not Port Merrion or Noritake. 
tak mamfu. 
i share kat mana beli benda2 tu pun bukan pasal nak bagi tau kat orang oooo barang luar negeri semua. idokkk..
nanti ada yang tanya beli kan mana? 
sebenarya dulu masa Hubby outstation, dia memang suka belikan benda2 ni. 
bukan handbags lah baju2 lah. yang dibelikan nya, ni lah. peralatan dapur. 
i suka je. 
now bebarang tu dah tua2 dah. 
and now i wish to buy, Mauviel Cooper Tempered Pot.
tak dapat yang ni pun yang dari India tu pun cukup lah. 
one day. 
kena start verangan.
INSYALLAH.

30 comments:

  1. Kakcik memang kagum dengan hiasan dan susunatur meja makan Yan. Kadang-kadang rasa segan nak 'sepahkan'... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak.. sebenarnya saje suka2..
      bila cantik2 tu (sendiri prasan) rasa syok nak makan sesama.
      segan nak sepahkan? alahai..
      lagi sepah lagi best lah kakk.

      Delete
  2. Betul Yan, bila susun dan atur cantik2 mcm tu mmg rasa syok nak makan... makanan pun rasa sedap je semua.

    ReplyDelete
  3. cantik settingnye....rietta xpndai menghias...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula tu mmmg kurang lah..but after some times getting ok n ok ikut mata i lah dear..heee

      Delete
  4. hai kak yan..sehat? lama x singgah sini :)
    btw memang selera la makan if deco deco mcm ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan hanya lawa je kan.. food kena bagus gak.
      kalau tak sia2 je. heeee

      Delete
  5. assalamualaikum kak yan... bestnya tengok susunatur meja akak ni.. tersa semua makanan sedap.. nak tanya akak memang buat gini dari anak kecik2 ke dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..
      mmg dari dulu2.. tapi once getting older and afford to buy benda itu ini sikit2 lagi bersemangat.. mmg dari anak2 kecik2 lagi. sebab tu diarang pun kalau prepare meja dah tau nak buat macamana..place mats mana, napkins mana, glasses mana, sudu garfu pun kena sepadan.. they are learning too.

      Delete
  6. Replies
    1. he..hee... moh remput mai umah akak. jemput2 bilis akak jamu .

      Delete
  7. yeayyy sukanya..mmg betul2 mnjadi inspirasi buat saya la..sy mmg suka sngt dengan deko2 atas meja makan ni..tq sekali lagi kakyan sudi kongsi idea ini..

    -suraya yang pegi kashmir sept 2015 with arwah fahad-

    ReplyDelete
  8. sue, akak kenal lah awak. saje je tau..
    itu lah akak buat benda ni sebab nak bg idea pada u.. maybe idok ler bagus sangat.. but sharing is caring kannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..saya takut akak xingat dh kat saya..huwaaaaaa...='(tq akak sbb ingat kite lagi..syg akak..meja akak mmg meletoppp

      Delete
    2. Mana boleh x ingat..hal visa u tu mmg buat i ingat sampai sekarang..lekat dlm kepala.

      Delete
  9. rajinnya kak yan mendeko table. satu perkara yang saya sendiri kena upgrade

    ReplyDelete
  10. akak nak tahu tak, saya sebelum ni mmg tak suka pinggan mangkuk langsung...pergi langkawi kalau org shopping pinggan mangkuk, saya tak hairan langsung pun kak...tapi lately ni, saya perasan, saya dah mula suka dengan pinggan mangkuk, kuali dan periuk yang cantik2...ya ampunnn...saya dah memasuki era pertengahan tahun rupanya saya ni...hahaha...dulu beriya cakap kat mak, apa lah mak ni, asyik shopping pinggan mangkuk je, sekarang dah mula terkena kat saya...ekekek...

    anyway, mmg cantik semua pinggan mangkuk akak...

    ReplyDelete
  11. banyaknya koleksi pinggan mangkuk akak. hehe.. but this entry could give me an idea how to decorate my dining table when people come at my place. tq akak, nice sharing

    ReplyDelete
  12. Kak Yan....mkn family pun akk set table juga? Waaaahhh....sangat kagum kak. Satu hari nnt saya nak buat mcm akk juga lah. As a gesture of love n appreciation towards the family.

    ReplyDelete
  13. kak yan sy x nampak pun yg lain2 sy cuma nampak laksa johor tu tuuuuuuuuuuuu sy nk serbu rumah akk skrg jg ;-)

    ReplyDelete
  14. rajin berhias walaupun di meja makan.
    meja tambahan mesti siap sedia utk tetamu terlebih bilangan ...heheehe

    ReplyDelete
  15. Tengok pinggan pun dah buat selera AE...belum lagi merasa makanan dia hihi...

    Rumah luas senanglah kan AE. Boleh letak big table mcm tu.

    ReplyDelete

cliks..cliks