cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, January 6, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (10) - From Panggong Lake back to Leh.

Day 4, August 28, 2016
Sunday

Hey guys..
sorry lah. lambat bebeno i menyambung cerita yang dah hampir basi ni. 
orang dah ke mana - mana dah. 
i lak baru nak merangkak2 cerita..
kang ada pulak nanti patah balik ke Kashmir.. 
cerita Ladakh tak habis2. 
upssss... acah je..

okk.. i sambung cerita i kat Panggong Lake ye..
bukan cerita di sana lagi dah.
nak cerita waktu nak balik pulak.

why i dragged my story?
lama sangat cerita pasal Panggong Lake ni kan.
all this coz i have a lot of pictures that i wish to share with you guys. 
at least those yang tak pegi tu dapat sama2 melihat indahnya ciptaan ALLAH ni. 
nak memilih gambar tu yang haru sikit. 
so jangan nyampah yee.. heeee
sebelum tu jangan lupa baca cerita yang lalu di   S I N I  ye..



celik je mata, terus i memandang ke luar tingkap.
Ya ALLAH..
cantiknya tasik tu. (skema sungguh ayat kan..heeee)
cuaca pun nampak agak cerah. 
tak ada tanda2 nak hujan. 
semalam malam kan dah hujan. 
sejuk..grrrrr

tak lama i pun berkemas lah .
ya ampunnnnn.
air sejuk beb.
no water heater pun tau. 
dah lah rasa masin sungguh air dia. 
kocik je keluar..
nak basuh muka dan goose gigi pun, yauuuu...
hegel. 

eeeeeee.. 
i tak mandi you.
memang crazy lah kalau i mandi. 
i tak nak kena macam masa i kat Srinagar dulu.
Purging semalamam sebab cuaca yang sejuk..
bukan salah makan pun. 


ok lahhh. 
meh kita keluar bilik kejap while waiting for breakfast. 
ini lah suasana pagi hari di Panggong Lake.


ini suasana pagi di camp site
semuanya masih syok tidur. 
sejuk beb..
memang sedap dok bawah selimut.

Dari camp site hotel kami, terbentang depan mata tasik ini. 
suasana nya soooo serene. 
tasik membiru,
angin sepoi2 pagi ni. 
senyap je sekeliling. 
masih ngorok diarang. 


ada orang verangan dah kat situ. 
kawasan camp site ni pun sunyi sungguh.
guests yang lain i rasa masih di bawah selimut. 
memang best. 
tapi kami semua bangun awal. 
nak rasa dan nikmati keindahan di pagi hari. 



lihatlah kejadian2 merapu bebudak ni. 
beryoga pulak tu. 
Si Yu Ni ni datang and stayed in India sebab nak mendalami senaman yoga. 
sakan depa dengan macam2 gaya nya. 
i lak?
nak join?
idok lerrr..
mau patah segala tulang belulang i nanti. 
haru lah nanti. 

berkerut2 mata i menahan panas.
sama macam semalam tu lah. 


bagi i verangan kejap.
sebab sat gi nak balik dah.
masa ni panasnya lit2 dah even surrounding nya sangat sejuk. 
berangin. 


antara guests yang menginap di campsite hotel ni. 
mereka travel by motorbike. 
memang ramai. 

lepas breakfast kami gerak balik ke Leh.
kurang lebih dalam pukul 10.00am.
nothing much to do in Panggong Lake. 
kalau orang honeymoon kot ler boleh jiwang2 depan tasik tu. 
kira senang cakap, macam tak de habitat lah kat sini. 
tak kan nak boleh ngadap tasik seharian di sini kan.
or maybe i tak tau apa2 lagi boleh diexplore at this area. 
the best way, baik kita balik ke Leh. 


memandang lagi buat kali terakhir untuk kali ini, 
maybe. (sebenarnya pada i cukup sekali...heeeeee..)
this place is not like Srinagar. 
but  this place gives us a different angle of Kashmir. 


tapi bila meninggalkan tempat2 tu, hati jadi sayu sangat. 
tak tau kenapa..
maybe never thot that i boleh gak sampai ke sini. 



sepanjang jalan balik ke Leh, ternampak lah suasana sikit2 hijau di kiri kanan jalan. 
i was bit happy lah. 
macam nampak ada tamadun sikit. 
heeeeee..


unique nya, depa buat pagar rumah dengan susuanan batu2 macam ni. 
hebat sangat bila dilihat dari jauh. 



tak lama, nampak ada beberapa kereta berhenti di tepi jalan.
apa lah agaknya tu ek. 
terus suruh Shabir berhenti.


ni..
kami tengok nate ni. 
ini dipanggil Marmot. 
cumel. 


terkedek2 depa ni keluar dari sarang.
macam tau2 je ada orang datang rumah dia. 



siapa suka memang nak je peluk2 kot. 


Shabir bagi depa ni makan biscuit Marie perasa peanut butter dari Malaysia. 


tapi i memang penggeli dgn nate2 yang seangkatan dgn benda2 ni. 
kucing malah i boleh melompat dari kerusi. 
apa tah lagi benda ni. 
yang tak pernah jumpa kat Malaya. 
dari jauh je ler i memandang. 


memang lah cumel. 
tapiiii.. eeeeeee



boleh kan dia bercengkarama lak. 



seeeee..
ngadakan..
di kawasan ini memang banyak wildlife. 
protected lah. 


kami sambung lagi perjalanan. 



lagi satu pemandangan yang i suka sangat..
kambinnnn.


macam best je kan. 






masih suka dengan awan2 yang bergumpal2 tu. 



tak lama kami tiba di sini. 
di Changla Pass. 
Chenoooo.. chenooo.. 
walau tak tebal, tapi putih sekeliling tu yang menarik . 



tiba di sini i nak makan sikit. 
lapar betul perut i. 
lagipun agak sejuk di sini. 
so nak pekena garam chai lah gamaknya. 
kalau nak ke toilet, lupakan saje lah ye..
so better kita makan dan minum. 


sure malam tadi lah ni selju ni turun. 



ini bhai sudah order itu chai. 
kocik bonar. 
nak mintak secawan lagi malu lak. 
tapi i tak jadi nak mintak secawan lagi sebab takut nak ke toilet lak nanti. 
so better batalkan niat. 


kami makan ni. 
instant noodle you.
i blasah maggie lah gamaknya yang kita tau. 


kejap je air yang panas melocot ni sejuk . 
sedap je tekak i pekena chai ni. 


sebelum melangkah dan meneruskan perjalanan ke Leh. 



semalam dah tengok dah pemamndangan ni. 


tiba di Druk, kami berhenti. 
Shabir dan lain2 nak makan. 
me, tak nak dah. 
nak makan kat Leh. 


pekan koboi dia. 


jual  apples lak kat sini. 
memandangkan tak ada air nak cuci apples tu, tak lah i jadi beli. 


benda beroda2 ni memang pemandangan biasa di Leh. 
Dah penduduknya memang hampir tiga per empat Buddist lah kan..
maka ini lah pemandagan yang lumrah.
berlainan dengan Srinagar. 
Banyak masjid lah yang kita nampak. 

Kami sampai di Leh maybe around 3.30PM.
perut memasing dah keroncong2. 
bayangkan lah waktu Malaya masa ni kul 6.00PM dan i tak makan lagi. 
apa tak boleh black out kan. heeeeee
i memang kalau lapar sangat pun boleh pitam tau. 
kena dengan udara di Leh ni. lagi lah..
hopefully tak fengsan lah nanti. 


sampai je kami terus ke guesthouse dulu.
bersihkan badan dah buat apa yg patut lah kan.
kan tak mandi pagi tadi tu.
sebenarnya kalau tak mandi pun ok. 
sebab langsung tak berbau '' tiiii.."


tengok bilik lebih kurang. 
ok je. 
yang penting boleh tidur.


bebunga yang ada di sekitar guesthouse ni. 




lepas dah berkemas, terus ke guest house Yu Ni pulak. 
dia kat tempat lain. 
tapi sebelah je. 


Guesthouse dia. 
banyak apples. 





lepas makan boleh lah menyopping nanti. 
i memang dah tak sabar nak shopping tau.
merayu2 nak menyopping. 
alaaaaa..bukan nak beli apa2 pun sangat. 
tapi rasa gatai tangan nak buang duit sikit. 
sikit je pun kat Leh ni.
buat tanda mata lah katakan. 


sambil tunggu Yu Ni menyembang dengan tuan rumah. 
i lak sibuk amik gambar. 
sama gak dengan yang dua lagi tu. 


sambil jalan nak ke tempat makan. 
sedih kan. 


kami ke kedai makan ni lagi. 
nak makan momos


tu dia. nasi goreng kering orang Ladakh. 
terbayang kalau dititik kan sikit cili padi. 
perghhhh. 



memasing keseronokan sebab dapat makan. 
kelaparan semuanya. 
licin i kerjakan  momos. 
nasi goreng tu, kureng i makan. 

then kami menyopping.
sebenarnya bukan KAMI.. tapi I. 
sebab yang lain jadi peneman.
dah bagi tau, tak payah ikut i. 
tapi memasing dok cakap tak pe. 
nak ikut gak. 
soooo.. reramailah kami. 


I tak ada pulak gambar menyopping. 
sebab ada incident yang i bergaduh dengan orang kedai. 
heeeeee...
orang Kashmir lak tu. 
eeeeeee.. dia marah tak tentu pasai. 
sebab i mintak harga yang murah. 
tapi yang ditunjukkan dekat i semuanya yang berhebu2. 
mana nak terbeli kan. 
akhirnya dijerkah nya i. 
terus kena halau. 
pertama kali dalam hidup kena marah dan kena halau waktu menuyopping. 
entah kena rasuk hantu mana tah mamat Kashmiri tu agaknya. 

tu yang tetiba terus turned off nak menyopping. 
tapi lepas Yu Ni belanja ice cream, terus semangat balik .
so yang ada ni lah gambar model shawl dari Ladakh. 
Shawl di Ladakh agak mahal lah berbanding di Srinagar. 
nanti nak borong balik lah kalau "balik kampung" nanti. 
balas dendam.

Ok lahhh. ni lah cerita hari ke 4 i di Ladakh. 
dua'a kan semangat menulis tetap ada ni. 
kalau tak, mau cerita makan jadi 2 tahun. 
heeeeeee
ok.. apa2 pun. daaaaaaa


17 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Yan,
    Seronok baca dan menghayati gambar.. hijau pemandangan.. bersih kawasan tasik tu.. thanks for sharing kak, nak harapkan pergi sendiri mmg x sampai kot.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear.
      ALHAMDULILAH... something i can share wt others.. tapi mana tau kan.. tup2 nnt sampai gak.

      Delete
  2. sejuk mata memandang., sejuk lg bahu memikul cikkakyan kann., ;p

    ReplyDelete
  3. Allah, SubhanAllah. Indahnya pemandangan. Nanti kena juga menabung ni. Boleh join Kak Yan lenkali.

    ReplyDelete
  4. Seronoknye dapat jalan2 kan. 😍😍😍 jauh perjalanan luas pandangan 😍

    Cntikla gambar2 bunge yg awak ambil. Suka tengok.

    ReplyDelete
  5. Best nya kalau dapat pergi.
    Hapening sungguh.
    Thanks.

    ReplyDelete
  6. Tgk ikut gambar pun dah jatuh cinta inikan pulak akak mmg yg ada kat sana..best nyer kak..seronok nyer dpt tgk dpn mata

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum kak yan..!!! Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. Hope dpt lah sampai Kashmir thn ni In syaa Allah..

    ReplyDelete
  8. Gilaaaaaaa keren banget pemandangan nya :-)

    ReplyDelete
  9. Cantik-cantik view di sana. Dua ekor binatang yang gebu-gebas tu comel sangat!

    ReplyDelete
  10. Cantiknya bumi Allah ni Yan...subhanallah
    Alang alang dah sampai sana ye Yan, rugi kalau tak meninjau tempat tempat cantik ni walaupun tak de aktiviti yg boleh di buat pun. Leceh jugakkan. Nak buang air, mandi, air dahlah kecik huhu...[

    ReplyDelete

cliks..cliks