cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, January 28, 2017

Juley Ladakh, Kashmir (12) - Diskit Village


Day 5, August 29, 2016.
Monday.
Diskit village.



last N3 i ceritakan all the way to Nubra valley. 
kat   S I N I  ye. 
i tak larat nak sambung panjang2, so i putus2kan ye. 
heeeee.. putus2kan.

Oklah.. cerita lepas makan tengahari di sebuah warung lah senang cakap. 
so simple. 
so unique to me. 
yang tak menariknya adalah, penuh dengan anjing.
macam nak tercabut nyawa je i dibuatnya. 
memang i takut. 

melepak satu family lak tu. 
tapi dah masuk kampung orang tu kan, tak kan lah nak berlagak diva kita kan.
so pandai2 lah nak hidup. 
tapi i memang asyik menyorok belakang Ravi and Zubair. 
Si Divya ni pulak asyik nak panggil2 anjing tu je..
eeeeeee...


tak kuasa nak ambik gambar anjing2 tu, i ambik gambar si boooo ni. 
melepak sakan. 


sambung lah kami sampai ke sini. 
i tak ingat apa nama this area. 
Zubair stopped kat sini maybe for authorization gak kot. 
i was not so sure. 


oooooo..
baru i faham. 
nak masuk kawasan ini, perlu entry permit. 
Area ni adalah KARAKORAM WILDLIFE SANCTUARY.
menatang apa lah yang boleh ditengok tu ek?

Some of the animals found in Ladakh include the yak, lynx, the ibex, urial (smallest sheep), nyan (big-horned sheep), Himalayan Tahr, chim (Tibetan antelope famous for its fleece shatoush), bucks, bharal or blue sheep, and Tibetan antelope or chiru are among the wildlife found in Ladakh. The snow leopard, kyang (wild horse) and musk deer are among Ladakh’s rare animals. The habitat of the nyan, chim, lynx, kyang and wild yak are, however, in restricted areas and not accessible to tourists. 


 ini yang i dapat dari google. 
macam masa ke Panggong Lake tu kami jumpa Marmots tu kan. 
kira wildlife lah tu. 
and si Zubair mengejar YAK tu. 
and ada one area tu kita jumpa EAGLE.
memang unique Ladakh ni. 


yang ni bukan wildlife. 
even dia wild kengkadang. 
heeeeeee
saje je i nak tangkap gambar tengah jalan ni. 
semedang tak ada kereta. 
tapi kan si mamat industan ni tak pandai ambik gambo i cecantik tengah jalan ni. 
geram i. 
gambo dia kira cantik lah i ambik. 
eeeeeee..
dah lah tak boleh ke sana hari2. 
ini gambo rare tu yang dia buat hal. 
geremmm.


tak pe lah. 
tunjuk gambo jalan je lah. 
puas hati sikit. 


then kami tiba area yang penuh dengan pasir je. 
memutih gitu. 


then kawasan2 hijau cam ni.


ada sungai. 
tapi i tak sure nama sungai ni. 
I rasa ini dipanggil "Shyok River".
maybe lah. 




at last we arrived here. 
I saw greeennnn..
rasa puas hati berada di Nubra Valley ni. 
i feel a bit happy here. 
macam ada tamadun sikit lah. 


Nubra is a tri-armed valley located to the north east of Ladakh valley. Diskit the capital of Nubra is about 150 km north from Leh town, the capital of Ladakh district, India. Local scholars say that its original name was Ldumra (the valley of flowers).  The average altitude of the valley is about 10,000 ft.  above the sea level. 

that's why i was a bit happy here. 
sebab this valley tak lah tinggi sangat macam di Panggong Lake or even di Leh. 
tinggi sekadar 10000 ft je. 
means masalah pernafasan tidak berlaku pada i. 
sebenarnya i tak ada masalah sangat lah kan.
just hidung tersumbat dan rasa tak selesa nak/waktu tidur tu je lah. 
manageable lahh.


setelah sampai Diskit Village, menempuh pulak laluan yang agak membukit..
merangkak2 innova kami. 
curam2 lah pulak jalan tu.
akhirnya sampai lah di sini. 


Kawasan kampung di Diskit. 



Kami berada di sini. 
Nampak monastery sana tu?
Nanti nak ke sana tu. 
aduiii.. kat sini penuh nak ke temple lah pulak.
kalau tak ikut, apa ke hal lah kan. 
so kita intai tok depa. 


memang hebat. 
tinggi sungguh.


memang atas bukit. 


Dia berdiri di "HIS HOLINESS THE 14TH DALAI LAMA PHOTANG".
i pun tak tau lah apa tu. 
 Hal Dalai Lama lah tu kan. 

Sebenarnya this place was formally inaugurated by Dalai Lama in July 2010. 
so dia berdiri kat situ ler kot. 
tempat keramat lah gamaknya. 


beautiful view of landscape. 




macam maharani melihat jajahan lah pulak kannnzz.


memerhati indahnya alam ciptaan ALLAH..
ALLAHU AKBAR.
tiada yang berhak disembah melainkan ALLAH.




prayer flags ni macam a must lah pada depa ni. 


sebenarnya kami berada di sini. 
This is  Maitreya Buddha Statue in Diskit. 
Bapak besar sungguh. 


this gigantic full color state of Chamba sits on a hill between Diskit Gompa and the main road and is visible for miles around. 


Dari bawah bahagian belakang statue. 
So big. 
ini kalau dapat tombang ni, mau rebah tempat ni. 


ini the other side pulak. 
memang puas mata memandang. 


this part kurang hijau nya. 


tok tok sami lagi meronda2. 



this video masa i di statue ni. 


then kami meninggalkan Maitreya Buddha Statue. 


kami ke sinun pulak. 
 We went to Diskit Gompa Monastery. 
This is the largest monastery in Ladakh. 
sama gak. 
nak naik ni, makkk aiiii.


once tiba sini, i surrendered. 
i tak sanggup nak menapak ke atas tu then i tengok temple depa je. 
macam tak kuasa je. 
ada orang suka kan. 
ada orang tak suka. 
itu i lah.
Si Divya and Ravi pun lepak je kat bawah ni. 
Si Zubair dengan Christina yang merangkak ke atas tu. 
bior ler. 
lutut depa macam besi lagi. 


sebenarnya dia berkira2 gak tu. 
nak naik ke idok .
then i bilang, go ahead.
tu yang baru dia naik terus. 



tengok je ler map dia ni.


sementara tunggu depa dua tu naik habis ke atas, i cuci mata je lah kat sini. 


walau i tak memanjat, tapi my handphone kat Zubair. 
so habis ditangkapnya gambo kat atas tu. 

ini gambar cam ne dia naik ke atas tu. 
maaaakkkkk..
orang gayat, tak payah lah. 




unique lah kan.




kemain si Christina ni tangkap gambar. 
ada style gitu.
sebenarnya sejuk tu.





kawasan temple.



santai2 je ambik angin tok sami tu.





a view of Hunder Village from above. 






puas gak dapat tengok gambar2 yang diambik tu.


tak lama, depa dua pun turun. 
terus kami sambung perjalanan kami. 


dan menyusuri sand dune ini. 
nak ke mana tu?
tunggu lah ye.. sikit je lagi..
nanti i habiskan cepat2. 
sabaq noooo.

11 comments:

  1. Maha Suci Allah....sangat cantik kejadian alamNya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diberi kesempatan memandang sendiri mmg memberi kepuasan hati ye kak...alhamdulilah.

      Delete
  2. Banyak juga orang Budha di Kashmir itu Kak Yan. Saya pikir di Kashmir itu hanya Hidu dan Isalam saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini di Ladakh, Kashmir Gun..tp jika di Srinagar, Kashmir itu hampir 95% adalah moslem. Ini daerah Dalai Lama kok..makanya.

      Delete
  3. tapi nampak macam scary juga tu kak...

    ReplyDelete
  4. Cantik sungguh scenerynya Yan... Saya pun teringin jugak nak ke Ladakh ni sejak tengok video klip lagu Alyah. Menengok gambar pemandangan gunung2 tu mengingatkan saya ketika bercuti di Scotland dan memandu kereta di kawasan highlandnya... mcm tulah pemandangannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik kalau ada hijau2 tu sis.. tapi bila kena yg berbatu batan tu, aduii lemas jiwa i.
      rasa gersang sangat. heeeeee.
      debut scotland macam terinign di hati.

      Delete
  5. Kak yan.. 0133854774. Ni nom sy. Nak follow next trip kak yan klu takde aral huhu

    ReplyDelete
  6. I dah ambik yr number since u bagi i kat IG ritu..
    nnt i contact u ye..

    ReplyDelete

cliks..cliks