cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 31, 2016

RA Korea Trip 5 - Namsan Tower and dinner at Busan Jip, Myeongdong Shopping Street.


Day 3 in Seoul (March 6, 2016)

Once sampai je dari Namisan, we dropped by our guesthouse for some directions. Cerita Namisan kami di  S I N I  ye. We were ready to go to Namsan Tower.  and this Namsan Tower is just a few blocks from our guesthouse. tapi coz of some info this and that, semua merasakan so hard to go to that place by walking.. kalau ikut kan few ways how to go to the cable car station ni.  info yang i baca dan dapat dari yang dah pergi ke sini :-

1. first get on the bus up to the Namsan Tower. but u have to walk for few meters sebelum sampai di tower tu. . 
2. second, u can walk.. tapi of coz for us kami tak akan berjalan lah kan.  takut langsung tak sampai Namsan dah pengsan. 
3. third way  is by cable car.  

so my plan was, we have  to take the cable car coz  i nak experience riding the cable car. lagipun  the budget pun memang dah ada kalau kita naik ke Namsan Tower tu menggunakan cable car.   but the issue hari tu adalah how to go to the cable car station? 


 My suggestion masa tu and yang i planned adalah menggunakann Oreumi Elevator.  and how to go to that elevator? ada 3 cara.

1. we can use a cab or 
2. by bus  (sebenarnya bus ini adalah shuttle bus) or
3. by  walking. 

but the guesthouse person macam tak faham pasal Oreumi Elevator ni. i terus google kat dia, dan dia pun macam, Ooooo is it? means dia pun macam no idea pasal elevator ni. i pun rasa pelik.


i share sikit tip how to go to Oreumi Elevator ni.
 so look at  this  B L O G .

Directions to the Namsan Cable Car 
1) Myeongdong Station (Subway Line 4), Exit 3 / Take road to the right of Pacific Hotel and walk for 10 min 
2) From Hoehyeon Intersection (Myeongdong Hoehyeon stations, Subway Line 4) walk towards Namsan Tunnel #3 and take the free Namsan Oreumi elevator to the cable car station. 

Namsan Oreumi is a free outdoor elevator that runs between the plaza in front of the Namsan Tunnel #3 Commemorative Plaza and the Namsan Cable Car. The elevator covers a distance of 140m and can accommodate up to 20 passengers. With glass on all sides, the Namsan Oreumi offers a unique and convenient way to get to the cable car station. For those who may have qualms about riding elevators, there is also a wooden staircase from the plaza up to the cable car station.

Why i really want to talk and share about  this Oreumi Elevator ni. sebab sebelum ke Korea, i really made my research about this place. that's why i felt so regret bila dah dekat bebeno tempat ni we failed to do it. i memang teringin sangat nak naik this Oreumi Elevator ni.. tapi ahli rombongan tak nak dengar cakap mak bedah,  nak buek cam no., tu pasai lah tak menjadi.. sedihkan.. tapi tak pe.. mana tau nanti2 ada terrrrr pegi lagi kannn.. INSYALLAH.. barang lepas jangan dikenang. huu.huuu..


anyway, this is the Oreumi Elevator yang i maksudkan to go to the cable car station..cilok dari google.  meaning that perjalanan dr Myeongdaong Station to this elevator tak lah jauh mana.  ada yang mentioned just about 10 minutes. so kira ok lah kan.. for me lak, might be dalam 20 minutes. then still ok lah kannn.. hhhhhhhhhh


and the real story was....we decided to walk to go to the cable car station. setelah merasakan macam dekat je dengan jalan kaki. (dalam pengetahuan depa, jalan nak ke cable car tau). tapi i memang dah  sure to go to cable car station tu memang agak jauh. dan  kami perlu gunakan Oreumi Elevator.  tapi kami mulakan perjalanan jugak.. memang dah terasa penat..nampak macam dekat je the tower tu kan.. tapiiii.. and all the sudden  tup2 ada bus berhenti tepi kami which printed Cable Car Shuttle. . happy lah semua.  lega sebab kami tak perlu berjalan kaki. 


Naik lah kami.. dan dalam perjalanan menaiki bus menuju ke cable car station  tu terus berfikir, ya ampunnn jauhnya.. well,  i memang tau, bus ke Namsan Tower tu memang ada not to the cable car station, and this bus  we have to take at the bus stop. tapi bus yang kami naik ni, adalah shuttle to go to the cable car station.. bukan ke Namsan Tower. (nampak tak ada 2 facts kat situ). so  meaning we can get 2 cabs to go to the cable car station not to  Namsan Tower if we didnt take the shuttle bus. . sebabnya masa kami patah balik ke Myeongdong we took 2  cabs, shuttle tak nampak lagi masa tu.  or jalan kaki. 


anyway, once arrived at the station, kami terus beratur untuk beli tickets. KRW8500 per pax. 




kerenah memasing. then beratur lagi untuk gunakkan the cable car. 


kemain lagi makcik korea sorang tu.. menempel dalam group kami. heeee


dengan sabar menunggu giliran. 



view of the Namsan Tower from the cable car station. 


ini lah our cable car to go to Namsan Tower. 


while waiting. 


akhirnya sampailah kami di Namsan Tower.. pun masih belum betul2 sampai tau.. kena naik tangga lagi. 




sebelum tu sambil rehat2.. dan tenangkan dada yang berombak kepenatan. 


berpicca lah kami di sini..  tangan semua terketar2 sebab sejuk. maka gambar pun tak cantik. 



those yang berjalan, pasti akan lalu di sini. 


okkk. start our journey here. nak ke Namsan Tower tu pun, kena memanjat lagi sikit tangga2 ni. 


panjat2 Ila. 

ini kaki Mimi. 


memang indah bila tgk suasana di malam hari. itu Myeongdong Street. 


me and Husna jalan pelan2. yang lain dah melilau ke mana2 tah.. dah naik ke atas dah tu. i for sure can't do that. needed to be slow and steady. 






blur pun blur lah.. janji i letakkan je di sini. 




Namsan Tower. 


lepak kejap dan tarik nafas panjang. memang lelah gitu.. but to save the energy, i kena pelan2..


3 of us. 


hajat nak ke sini dapat gak akhirnya.. 



nak cari spot yang cantik, akhirnya gambar pun tak cantik. berebut2 dengan yang lain. 


dan akhirnya dapatlah melepaskan hajat bergämbar at the "Trees of Love Locks".


ada orang sampaikan hajat nak lock her love lock. bukan pasai apa2. tapi pasai suka2 je.. okkk. we had to go back to the cable car station. yang lain tak lalu nak spent more time here. sejuk katanya.. so berebut nak balik.. lining up  nak naik cable car balik tu pun panjang nya.  ya ampun once dah tiba di guesthouse mula i terfikir, awatlah i tak amik oreumi elevator to go down..  setidak2nya merasa jugak lah kan nak balik. 

so instead of taking the elevator, we took 2 cabs to go to Myeongdong Shopping Street. janjii nak jumpa di depan Uniqlo. cab just charged us KRW5000 from the cable car station to here. Tapi nak jadi cerita, satu group diturunkan di tempat yang bukan sepatutnya. heeeee.. aduiiii.. but 

ALHAMDULILAH.. kami bertemu kembali di tengah2 jalan di Myeongdong  Shopping Street tu. kelakar betul.. i menelefon Mem Sue, tapi tak berjawab2.. payah betul .. nasib baik jumpa balik kan.. kalau tak mau masuk paper korea esoknya.. 


Once dah bertemu balik tu, we all terus lah pegi dinner. masa strolled around on the first nite ritu, dah ternampak this resto. so apa lagi, cari balik lah kami. dan kebetulan terjumpa one group from Malaysia yang baru je lepas makan.. depa suggested to us, makan Asam Pedas dia.. tu diaaaaa.. kat Korea makan Asam Pedas tu.. jommm masuk.. kita cuba di sini. apa2 pun, dishes yang compulsory dihidangkan. 4 jenis atas tu lah. 


Ramen katanya.  i just took a bit. risau dengan instant noodle.. 


entah apa ni pun i kurang arif.. macam su'un je.  anyway, sedap gak for me. 


ini pun tak tau apa namanya.. macam jomput2 jo. 



and grilled fish.. since dah makan banyak kali grilled fish ni, maka kami tak jadi nak makan di Dangdeamun. 


Ini asam pedas korea. 


boleh laahhhh.. sedap gak. cuma agak manis for me. ikan yang digunakan i panggil ikan timah.  Kenyang dah. we spent about KRW114,000.. kurang lebih dalam RM399. RM400 lah tu kan.. so kami bertujuh, sekepala dalam RM57 . ok sangat lah tu kann.. 


okkk.. kenyang perut. jom balik. How to go to this resto? i sebenarnya lupa nak amik apa2 info pasal this restaurant. 


Nampak HALAL kat situ kan.. memang pemilik bukan islam. tapi this resto ada cert HALAL.. so even halal resto  still depa serves liquor lah kan.. direction yang mudah, Kalau mula dari Uniqlo Store. jalan terus sampai 4 junction, dan belah kiri akan nampak ABC Mart.. so depan that mart, pandang junction ke kanan.. ada small alley.. beberapa langkah dari situ, sure akan jumpa this small resto. belah kanan.  so kalau dari sini, patah balik ke simpang depan belah kiri. dari depan ni pun boleh nampak ABC Mart tu. ABC mart ni adalah kedai jual kasut. inshallah dapat.  depa ada Instagram gak. Cari je Busan Jip. ok lahh. dah kenyang, kaki dah penat, now kena balik ke guesthouse. esok kami akan berangkat ke Jeju Island. tonite needed to do the packing. okkkk aaaa.


address for this resto. 

Myeongdong Busan Jib -32-7 Myeongdong 2(I)-GaSeoulSouth Korea

20 comments:

  1. Letihnya kakak rasa macam ikut sama naik shuttle, panjat tangga, turun tangga huh!
    Mahu tanggal kaki kalau tak ada stamina
    Asam pedas Korea hihi... pandai aje Yan ni kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sgt letih kak..mcm nak tercabut kepala lutut..tp gagahkan jugak..bukan hari2 kan kak..heee...

      Delete
  2. ni baru sempat nak baca trip akak ke korea. sebelum ni sempat tengok gambar jer kat IG akak..

    ReplyDelete
  3. akak. nak Tanya. mcm mana nak masukkan video kat dalam blog? saya buat tak jadi. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, akak masukkan dlm my own youtube. my own account.. then upload je lah ke blog.

      Delete
  4. kunci2 tu dah jd mcm pokok krismas ;-)

    ReplyDelete
  5. baru smlm turun dgn elevator tu. dari atas tak ada org sgt tp dr bwh mmg penuh, line beratur pun panjang.

    ReplyDelete
  6. Oh... kalaulah kakcik ke sana pastinya capek dong...

    ReplyDelete
  7. menariknya elevator tu, sy pun baru tahu. belum pernah baca lagi orang share pasal ni. :)

    naik slow2 eaa, biar lambat asal sampai. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. love to share.. so boleh ada info pasal benda tu kan..kena pelan2 lah.. janji boleh buat.

      Delete
  8. Seronok kn ziyan datang kampong i...turun tangga naik tangga...sure longgar skrew lutot

    ReplyDelete
  9. bgs pi korea nih banyak berjln... sana sini menara tinggi sana sini tangga....
    msti balaik malaysia selim kak...

    sedap2 lak klu tgk makanan korea tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jugak kuruih nya dana. sama je.. makan je mana nak kuruih..

      Delete
  10. Ahhh sedapnyaaaaa makanan! Makan banyak pun takpe kalau kat Korea sebab berjalan pun sama banyak. Exercise. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lahhh. tapi makan lebih banyak lagi kot. .heeeeeee

      Delete

cliks..cliks