cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 3, 2016

My Simple Lai Chee Kang

YA ALLAHH. panasnya sekarang ni kan.... rasa macam ikan kering dijemur je bila keluar rumah.. bila cuaca cam ni memang rasa tak nak keluar je kan. tapi kalau dah tuntutan hidup ni, sure kena keluar punya lah.. now i tengah berehat ni kat rumah.. kejap lagi nak keluar.. aduiii. panas balik. kulit muka pun makin kering.. walhal tepek moisturizer banyak dah...Anyway, apa kata kalau kita buat Lai Chee Kang.. but my version lah.. simple je.. janji sedap dan sejuk di tekak..

The simplest Lai Chee Kang of me lah...


Bahan yang selalu i letak.. still got some yang tak ada kat sini.. but the most important adalah Dried Longan.. paling penting.. dan benda tu pun is the most expensive lah. then mesti ada Halwa Kundur. Dan i paling suka guna Gula Melaka.  and i add with Rock Sugar.   dan yang lain sikit kat sini, i tambah dengan Red Dates. selalunya agak jarang i letak..  tup2 tu je yang ada di kitchen. 


Kundur ni just one pack lah.


boleh potong2 kasi kecik sikit.. i ni jenis pemalas.. main patah2 kan lah.


Rock Sugar.. Gula batu. 


Gula Melaka. 

Red Dates. 


First of all i rebuskan Dried Longan.. tapi basuh dulu ye.. bersih2 sikit.. kengkadang ada pasir. rebuskan sampai agak kembang lah. 


then i masukkan Red Dates. 


and now Halwa Kundur.  rebuskan dulu ye. then masukkan gals melaka dan gula batu.  Didihkan kanlah. biar pekat sikit. make it macam pati lah.. kalau kurang manis, boleh je tambahkan dengan gula pasir.. 



and tadaaaaaa.. kalau nak boleh letak getah anggur, boleh letak Kacang Ginko, boleh letak rumpai laut tu.. up to us lah.. then masa untuk enjoy the drink.. Letakkan ice. and Sila kannnn.. ummm. so nyaaman.. 

14 comments:

  1. Wah sedapnya pekena lai chee kang musim2 panas nih

    ReplyDelete
  2. Memang panas sangat sekarang. Nak keluar angkat pakaian di ampaian pun rasa malas.

    Dapat minum LCK sejuk tu memang nyaman. :)

    ReplyDelete
  3. Kakak lebih suka laicikang panas
    Letak kolang-kaleng (Yan tau tak?) pun sedap tau:)

    ReplyDelete
  4. I loikeee..
    Teringin juga saya nak buat sendiri. Harus kena cari segala bhn ni.

    Tq for sharing Yan.

    ReplyDelete
  5. oooo simple nih pun nmpak sedap kak....

    kalu dana msti nk tambah mcm2 lagi nih... hehehehe

    ReplyDelete
  6. saya tak berapa suka nie..huhuuu tapi kegemaran husband sgt ni!

    ReplyDelete
  7. sedapnyer lai chee kang...feveret kami ni..k.yan...

    ReplyDelete
  8. as salam sis...
    i muncul semula kat alam maya ni setelah setahun menyepi...
    tapi i folo u kat IG :D

    memang lai chee kang sodap dimakan nowadays...
    letak ais sejukkkkkkk je lalu kat tekak tu....
    thx share recipe ...

    ReplyDelete
  9. Masa kecik antara tugas makchaq bulan posa.. buat laicikang ni la... getah anggur, kembang semangkuk, halwa pala, longan kering, halwa kundur, sagu, cincau, selasih.. buat untuk seminggu selalunya...

    ReplyDelete
  10. woww..tengok je dah terasa segar!
    Tak pnh tau org buat sendiri kat rumah. Thanks sharing!

    ReplyDelete

cliks..cliks