cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, March 16, 2016

RA Korea Trip 3 - Bukchon Hanok Village, Dinner at Itaewon and Myeongdong for shopping

Okkk.. sambung cerita.. dari cerita di S I N I.  tadi balik, basah2 dah. habis semuanya. .. my abaya tu dah lencun pat bawahnya.. so i think i needed  to change to a new abaya.. berganti gitu pulak travel ke Korea ni. kalau tak, tu lah satu baju pakai seharian berjalan. rasa tak selesa sebab lencun masa jalan balik ke guesthouse tadi.. 

anyway, lepas settled bersihkan diri dan buat apa yang patut, kami keluar semula from our guesthouse to   Myeongdong Station. we wanted to go to Bukchon Hanok Village.  20 langkah je dari our guesthouse to the station. but how to go to Angkuk Station?

We used our  T-Money and took  Line 4 which heading to Danggogae, but we had to  stop at Chungmuro which was only one station from Myeongdong Station. then we needed to change to Line 3 yang menuju ke Daehwa and stopped  at Anguk Station. so kita kena 3 stations then baru sampai di Anguk. (sebenarnya kalau dah tau, senang sangat guna  subway ni). tapi penting, kalau was2, tanya je si itik.. so si ayam tak sesat. heeeeee


Okkkk.. ready to go.


kat train tu banyak je direction yang ada.. we have to be alert all the time lah.. charges for T-Money tu i tak ingat lah berapa. tapi  tak mahal mana pun. i guess maybe  just around  KRW1250 cam tu kot. sorry i forgot lah nak tulis.. but for 5 days round Korea, RM50 lebih dari cukup. malah joli lagi beli food. 


Once we arrived at Anguk Station went straight to Exit 2. ada papan tanda kat luar tu. jalan je lah terus. 


till we met  this. ini dekat area Bukchon Homestay dia lah. 


hujan makin lebat.. memang membatas pergerakan kami. nak amik gambar pun agak susah sikit lah.. 


then we crossed the 4 junctions here. just walked straight. then we met  Information Center on our right side. dapatkan info.. jalan lagi.. 


kami tiba dah di area ini. ingat nak ke area yang boleh kami sewa hambok. 


jalan dan jalan lagi. ikut je lah terus mana yang patut. tapi bila dah ke sini pun macam dah puas. sebab suka dengan surrounding di sini. macam rumah2 kampung lah gitu. 


pantang nampak pintu. i memang suka. ingat nak gambar sebalik pintu. tapi tuan rumah tak bagi masuk. heeeeeee.


my model masa di Korea. kalau tak, sure muka  Chef CiJu. 


the quiet alley. kena senyap2 sikit. sebab this village actually not mend for tourists. orang kampung banyak complaints so that kita  kena jaga adab  sopan semasa strolling around here. 


suka sangat. 


sempat tu.. Took advantage. Alhamdulilah depa baik2 aje.. tapi muka tetap serious. kesian pulak berdiri lelama dalam hujan tu. tak tau kenapa ada polis2 ni. 


jalan lagi berpandukan arah dari Information Center tadi. Map kami pun dah hancur sebab dek air hujan. 


sampai satu simpang, kami ke kanan. bila di sini baru realized yang kami salah arah. sepatutnya ke kiri. aduiiiii.. nak tanya orang, semua nya tak boleh langsung.  hujan makinnnn lebat. 


berhenti depan ni, kami dah tak tahan sejuk. jom kita mgopi dulu. 


isi perut dulu lahhhh. tak lama we  decided to find  that village. dapat info dari yang pandai English. masa tercengang - cengang depan simpang, one old man terus mengajak kami tempat yang kami maksudkan. dia pun  berusaha nak tunjukkan arah. 


terus dibawaknya ke sini. di sini pun kami happy dah. 


ni lah ajeossi yang menolong kami dalam hujan tu. dia sebenarnya nak ke tempat lain. tapi willing to help us. 


dibawaknya kami ke sini pulak. 


so amik gambo je lah. 


yang penting sampai dah sini. 


tu ajeossi ni tulis something dan berikan pada Mem Sue. suruh contact lah tu agaknya. heeeee.. 


andddd.. jumpa pintu. gambo dulu. 


cantik kan. 


then ajeossi ni mintak diri nak urus hal dia.  sebelum itu picca dulu.


sempat lagi dengan Husna tu... 


saying good bye. even sepatah haram dia tak boleh berbahasa inggeris. 


bye - bye ajeossi.. budi baik dikenang jua.  then after that we  decided to go back to Myeongdong. hujan makin lebat dan hari makin beranjak senja. daripada mundar mandir mencari arah, better kami ke Myeongdong. lagipun dah sampai this area dan dah nampak serba sikit daerah Bukchon ni, semua dah puas hati. cuma ralat tak dapat pakai Hambok. 


ingatkan dari Bukchon ni kami just nak amik cab. tapi nak tahan cab pun susah kat sini. maybe coz of rain. kami basah so that the taxi driver reluctant to have us. buat basahkan taxi dia je. 


pelan - pelan jalan, and at the end we arrived at Anguk Station. so amik train je lah. We decided to have our dinner at  Itaewon  again..  How to go there?


Okk.. from Anguk Station we needed to take Line 3 which heading to Ogeum and had to  stop at Yaksu. means from Anguk Station it will stop at 5 stations. so station ke 5 tu lah Yaksu. at Yaksu we needed to change the train. 


jalan dan jalan.. 


dan jalan.


and once we arrived here, we had to  change the train. took  Line 6 which heading to Eungam.. (cam tu lah.. tak berapa sure tang ni). tapi inshallah betul lah tu. 


picca sempat lagi tu. 


pemandangan biasa. 


tiba di area Line 6 ni cuma nak sure kan je. 


tanya mamat ni. sibuk lah dia cari thru his phone..


member terpukau nampak Mamat K Pop. 


beraksi pulak masa kita bertanya tu yeee.


Mamat K Pop pun sebenarnya tak tau sangat.


tapi akhirnya dia bersetuju, di sini lah tempatnya kalau nak turun di Itaewon Station. Alhamdulilah..


masa kat sini sempat pulak Mamat Uncle Sam ni menyapa kami. hanya kerana my camera.. rupa2nya camera dia sama my camera.. sembang sakan kami dalam train dan sampailah kami di Itaewon Station.  nak sampai ke sini dari Yaksu Station tadi harus jumpa 3 stations, means station yang ke 3 adalah Itaewon Station. 


once dah melompat keluar train tadi tu, gegerl pun  bergerak keluar dari station. nak ke area Siti Sarah Restaurant. so that we needed to go to Exit 3. cari Way out Exit 3. 


sebelum tu panjat dulu tangga tu yeee. nak mengelakkan rasa penat. macam2 kelaku kami. ye lah.. mak daras dengan anak daras. sebenarnya mak daras yang terlebih energy. anak daras malu2. 

once keluar dari Exit 3 tu, walk straight. then at the end of the block, turn right (area ni mamat jual kebab and mamat jual steam food kalau tak silap), then walk straight until the road splits into a junction.. at the junction tu then turn left and at the corner tu dah jumpa Siti Sarah Restaurant. 


lapar kami.. ini kedai Pak Arab Mesir dengan Indonesia. 


kecik je restaurant dia. 


sambil sembang dengan dia. dia lah yang layan, dia lah yang prepare, dia lah yang cuci pinggan. He is an Egyptian man who got married with Korean lady. tapi siap kutuk orang korea tak bagus. heeeeeee.. dia kawin sebab nak dapat hak meniaga lah tu. 


Mintak order yang lain, dia kata tak de.. yang ada ni haahhh!!! ayam golek dia lah ni. 

susun atur di luar kedai. 


ni yang kami jamu. Nasi sticky dia dengan ayam panggang. sambal dia, perghhh... 

ayam panggang dia memang big portion. really big. selesai makan kami jalan semula ke station Itaewon. sepangjang jalan kami mengharungi hujan. memang rezeki kami lah. this Nasi dalam  KRW10,000... see sepinggan RM35.. Kat Sahara Tent pun takat RM25 je.. tapi puas hati lah. anyway, ALHAMDULILAH..


bergaya depan Bentley mamat arab ni kot. kat area Itaewon ni memang ramai Arab dan Pakistanis. depa ni semuanya kaya2. kereta mewah selamba je park tepi jalan. tak de nya nak beriya2 dia letak kereta.. 


Okkk. mula lagi naik dan turun tangga. Dari Itaewon nak ke Myeongdong Shopping Street. Semalam dah shopping kan. tapi banyak kedai yang tutup. hari ni kita round lagi.. shopping lagi weiiiiii.. 


How to go to Myeongdong from Itaewon?

Ok.. take Line 6 which heading to  Eungam. after 2 stations, stop at   Samgakji Station.. here we needed to change to another train.  Ha..ha..haaa.. semalam kami salah arah amik train.. so this time make sure tak tersasar lagi. semalam arah bertentangan. which the train heading to Bonghwasan. 

then at Samgakji Station we needed to take Line 4 which heading to Danggogae. meet 4 stops (Sookmyung Women's Uni, Seoul Station, Hoehyeon * kat sini boleh stop if you wanna go to Namdeamun Market* , and last sekali Myeongdong Station).. lompat keluar ye.. 


Malam ni dah pandai.  We headed to   Exit 6. not like yesterday.  we took Exit 2 dan kena jalan banyak sampai nak kena cross gitu. then malam ni terus je ke Myeongdong Shopping Street. 


Goshhhh!!!.. once we stepped out, and it was sooooo cold. i needed to wear my gloves. better without winter coat rather than without my gloves. tapi demi shopping time, redah je beb.. Bukan hari2 ke Korea kan. 


okkk. ready to go. 


pantang jumpa.. picca is a must. 




we stopped at Holika Holika. ada offer macam2. 


beli kak. jangan tak beli. 


i love this shop. cantik 


even the things.. cantik2. 


Malam ni mission nya adalah make up and skin care and face masks. and. and. heeeee. memacam lah. 


i bought aloe vera gel  and some of face products like eye gel. and not bad lah. 


the model. 


and the model again. 


memang cantik2 decoration tiap kedai. nak attract people kan. 


another mission. Food hunting. 



sedap.. sebijik KRW5000


nak yang ni gak. 


cheesy stuff..  teringin. 


mamat yang jual pun hensem. so kena beli. heeeee.. ehhh!! idok laahhh. nak rasa.. itu pasai lah. 


kalau tak silap KRW 5000 gak.. ini kira macam RM5 lah gitu. tapi bila tukar ke RM mak aiiii. dekat RM17.50 tuuuu. 



yang ni lak like pancake gitu. semua suka. manis. nutella and pisang. and ada cornflakes. 


ok laahhh.. time to go back to our guesthouse. so jalan balik. kaki dah sakit sangat dan sejuk sebab kasut dah basah dah.. lencun weiiiii.. seharian kena hujan. esok we wanted to go to Nami. so needed to rest.. tonite not so late lah. we went back at 9.00pm. kena relax kan kaki.. esok perjalanan lagi jauh. dan nak kena mula awal pagi.. okk. till then.. tunggu cerita nami kami ye.. daaaaaaaa...

26 comments:

  1. Huh! jenuh kakak rasa macam ikut sama jenjalan Yan
    Puas betul mengukur jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang jenny kak zakie. macam nak tercabut kepala lutut. tapi gagahkan jugak lahh..

      Delete
  2. Kalau kakcik yang pergi, harus habis duit kat makanan je la sebab bab perhiasan atau alat solek memang bukan 'kepandaian' kakcik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye kak. saya lak bukan beli sangat make up depa ni.. sikit2 tu ada lah.. tapi yang lain tu memang beriya2 depa membeli. sakan..

      Delete
  3. Fuhhhhhhhhhhhhh..panjang nyer entry akak tapi gigih gak nak habis kan sehabis penat tgk akak berjalan n naik turun tangga..kekekek..best nyer la hai kak!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penat idzwa.. turun peranakan. heeeeee.

      Delete
  4. Assalamualaikum Yan, banyak berjalan sungguh la, patutlah entry nya panjang jenuh dok scroll
    Best kan banyak berjalan luas pandangan cerah mata yang kelabu ni kalau kaknoor lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumusalam kak noor.

      ha.haa.haa.. saje je letak gambo bebanyak. senang nak tgk.

      Delete
  5. Chessy stuff dlm tu ape...mcm best je... Ni nak g ni..leh try... Tp tgk perjalanan tu mcm mencabar je... Sy nk g bulan 5 ni siap bwk budak.. Matilah nakkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farlyna,

      kena practise jalan bebanyak. kalau pegi reramai, better amik cab kalau ke tpt yg dekat2. lagi murah dan cepat.

      Delete
  6. Syoknya berjalan. Entah bila lah boleh berjalan jauh. Cuti seminggu pun kena call back..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaaa.. kesiannya kat u.. i keje sendiri, tu yg tak kesah sikit.

      Delete
  7. Byknya gmbr..dpt rasa keseronokkannya kat cini..nmpk peramah juga org kat sana..

    ReplyDelete
  8. banyak gambo naik tangga jalan naik lrt aduh mmg blh kurus pi sana ye kak...

    perkampungan kt sana cantik betul kan... bersih je

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. mmg boleh kurus kalau sebulan Dana. takat seminggu tu idok nye lahh. heeee

      Delete
  9. Yang membaca pun terasa sama penatnya jalan kaki dan naik turun train tapi rasanya lagi best bercuti begini dari ambik package. Ikut masa sendiri, ikut hati sendiri jalan-jalan. Suka singgah lama tak suka dapat gambar-gambar kejap blah...ehehhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee...mmg penat Aina.. macma nak runtuh tulang belulang.. tapi happy lah. cuma kita tak rushing.. tak tertakluk pada itinerary. nak pegi, kita pegi. tak mampu kita kensel.

      Delete
  10. sukaa..Bukchon Hanok Village..Myeongdong mmg haven tuk shopping...

    ReplyDelete
  11. comelnya...

    bila lah saya nak sampai korea ni kak yan...

    ReplyDelete
  12. waaaa..seronoknyaaaaa..k yan..boleh tak emel no phne ke pusingkipas@gmail.com .. ada nak tanya sikit pasal kashmir

    ReplyDelete
  13. Travel melalui screen ni pun best :) suka bangunan koko tu jugak.

    ReplyDelete

cliks..cliks