cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, March 12, 2016

RA Korea Trip 1 - KL, Incheon Airport, Myeongdong, and Itaewon.


Salam semua.. dah school holiday kan.. ramai yang bercuti ke? sure ramai yang balik kampung sebab ada majlis kahwin.. i pun supposedly balik kampung minggu ni.. tapi tak jadi atas sebab2 yang tak boleh dielakkan.. lagipun i feel sooooo tired lah.. kan baru balik dari Korea. eeecehhh.. berlibur lagi ke Korea.. 

This was my second time in Korea. kan dah pegi last year on the way to Japan sama Abang Luqman and Chef Ciju. tengok kat  S  I N I  ye...and this time i went to Korea with staffs. Company trip.. kan tiap tahun ada company trip.. ALHAMDULILAH kami dapat nak bawak staffs berlibur every year since 2008 kalau tak silap i lah.. either luar atau dalam negeri.. tergantung kewangan.. dan ALHAMDULILAH this year kami ke Korea pun atas idea dan permintaan one of the director, Mem Sabar. 


setelah dirancang serba sedikit berdasarkan pengalaman dan hasil blog walking lah maka dapat direalisasikan. maka pada March 4, 2016 dengan menggunakan penerbangan "Everyone can fly" terbang kami ke bumi K Pop.. 


Everyone can fly. 


sebenarnya masuk kapal lagi perut i dah lapar sangat. we didnt book online tang food ni.. so kena je lah tunggu food yang  tinggal  for us. I took yang atas ni. Not bad. tapi small portion laahhh.. 


lepas makan asyik terlelap2 je i.. aduiii.. 6 jam tu kan.. 


After 6 hours, we touched down at 3.20pm local time. 


ready to go..


ready to collect our luggage. 


after Immigration check point, kami terus ke luggage conveyor. masa kat sini some of us did salah. we decided salah je lah kat area sini sebab i also didnt have any idea where the  musollah is. rather than mengagau cari sana sini, we tried to save the time. so buat je kat situ. 


settled our Wifi, (which i booked online so that i cud get the free registration. I booked thru K Olleh ) . then terus i booked a cab to Myeongdong. At first mau buat online reservation thru Funco, tapi tah cam ne boleh ada misunderstanding kat situ, maka i cancelled lah..Once arrived at Incheon Airport  i booked the taxi and took a big cab lah.. for 7 seaters. it costs us around KRW95,000 (RM332.50).  

Senang sangat kalau dapat guna cab to go to Seoul. amik kat airport terus sampai ke our guesthouse.. tak de lah mengagau nak cari. al maklumkan mak bedah2 dengan luggage yang terbagak2 tu.  unless macam backpackers kan.. and still even kami amik cab, the cost  still in our budget. lagipun jimat time lah. 


banyak memang bridge besar2 on the way ke Seoul. Suka amik gambar. 


kan now late winter. so sunset memang cepat. at 6.30pm dah maghrib. 


after 45 minutes, sampailah kami di Myeongdong..


the driver mencari our guesthouse. even pakai GPS still nak kena confirmlah kan.. tapi driver taxi yang buat.. untung tang cam tu lah. 


lupa lah teman nama ajeossi ni.. tapi yang bagusnya depa ni baik2 belaka. even we had our language barrier still helpful .. 


Ini lah our guesthouse.. Myeongdong Guesthouse Como.. sangat strategic. dekat sangat dengan Myeongdong Station Exit 2.  Nanti i ceritakan sikit pasal our accommodation in Korea ye.. now cerita kami dulu. 


After taking enuf rest and did what we supposed to do lah, then we went out. wanna have our dinner.. we decided to have it at Itawoen. Boleh lah jengah kejap Seoul Mosque. 



Maka belajar lah mereka menggunakan T-Money.. we used subway all the way to Itaweon. Budget beb. so have to lah kan... pelann2 kami berjalan sambil belajar mencari arah. dan jangan segan silu nak bertanya, even orang yang kita tanya tu sepatah haram tak tau berbahasa inggeris gitu. Even cakap guna bahasa isyarat, still they are so helpful.. 


then once arrived at Itaweon Station, kami langsung berjalan. ingatkan bolehlah nak amik cabs. tapi memasing macam ok je jalan, soooo... apa lagi.. kasi goyanglah itu vontot naik bukit. heeeeeee.. a great challenge to them and even to me.. sakit lutut i tau youuu. 


sampai je area mosque ni, i terus duduk kat bench dan menikmati keindahan malam di Itaewon. then the rest masuk ke dalam masjid. i tak lah.. dulu dah masuk.. kan nak ke muslimat area tu naik tangga lagi kan. better i cool down aje.. 


then kami decided nak makan.. i dah surveyed this place. nak ke Makan Restaurant. dah tak nak ke Murree Restaurant lagi lah. nak cuba new resto lah gitu. 


Milik Korean moslem man.


kecik je resto depa ni.. dan kami terus dilayan oleh this girl. orang Selangor, orang Shah Alam, orang seksyen 8 lagi.. tu diaa.. my neighbor. belajar kat Seoul dan ini adalah part time dia. pandai cari duit ye.


Side dishes yang pasti anda dapat kalau makan di any Korean resto. For me after second time ni, ok ok je lah.. i m not a big fan of Chinese food dan kawasan2 yang sewaktu dengan nya.. only certain food lah i ok. so makannnn. 


entah apa tah ni. i pun tak ingat.. nak makan, kena lah digaul - gaul gitu.. 


yang ni agak panas.. memang lega lah perut kan kalau dapat hirup soup cam ni. 


i took this.. ikan bakar. pekena dulu malam pertama ni. sebab for me, ok lah.. 


and we celebrated Mem Sue's birthday.. (tak aci, tiap tahun dia sambut besday kat luar tauuu.. ).


then time to go.. we decided to spend our nite at Myeongdong Shopping Street. sebelum keluar kami disapa oleh one Korean man.. sambil dia mengucapkan salam for all of us.. langsung kami bersembang kejap.. En abu Bakar. dia lah owner this resto.. ALHAMDULILAHH..


went back to Itaewon Station and we were heading to Myeongdong. 


beriya2 tengok map for train route. unfortunately kami salah arah. heeeeeee... stop then lompat masuk ke arah yang berlainan. heeeeeee... experience on  the first day. 


baru warmed up with Seoul Subway. 


(hp pic. not so clear. ) we were at Myeongdong Shopping Street. means, we stopped at Myeongdong Exit 6. Exit 2 pun boleh.. tapi you have to jalan sikit lagi ke depan dan cross the road.. dan kalau tak yakin, si Ayam tanya lah si Itik yeeee.. heeeee


yessss!!!..shopping time. tapi masa kami sampai, banyak kedai2 dah tutup.. tak tau kenapa.. hujan kot.. 



Kami mencuba segala food.. tapi yang halal lah..more on dessert. 


Mek kita ni dah tenggelam dalam lautan make up.. 



macam2 ada.. sediakan je Won anda..



kita gambar dengan awek korea dulu. 



Okkk.. shopping time dah habis.. malam esok sambung lagi. we have another 2 nites nak shopping kat sini.. We walked back to our guesthouse. alun - alun yaaaa. sampai bilik, terus kemas diri dan Zzzzzzz.. capek dongggg. dari pagi tadi kan tak rest.. okkk. esok kita sambung cerita lain yeeee.

17 comments:

  1. Replies
    1. Memang happy. ni baru hari pertama.. masih belum sakit kaki lagi zila. heeeeee...

      Delete
  2. Replies
    1. ALHAMDULILAH.. seronok depa dpt pegi kampung awak Yani.

      Delete
  3. Uiiii ziyaaan brani terjah jajahan ambo...tak hajak ambo pulok tu

    ReplyDelete
  4. Bestnya sis AE, suka la macam nak itot, bagi la tips bagaimana berjaya travel selalu, doa doakan saya juga ke sana :)

    ReplyDelete
  5. bestnya kak yan :)..selalu jalan-jalan

    ReplyDelete
  6. best nyer la hai kak...tak sabar nak tggu anak2 membesar nak jln2 dgn diaorg ;)

    ReplyDelete
  7. Wah jauh juga tu kalau jalan dari jalan besar naik ke Masjid Ittawon tu. Mendaki bukit lagi. Wah myeongdong.... huhuhu tenguk harge semua separuh harga huhuhu jelesnya....

    ReplyDelete
  8. Kak Yan...Korea lagikk... Bestnya. Rezeki tengok tempat orang...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  9. wahh..menggamit memori..bestnya soppingg..

    ReplyDelete
  10. akak. nanti citer ye pasal guest house tu. ada tempat masak tak? bilik air die private or kene share? and makan kat restoren tu mahal tak?

    ReplyDelete

cliks..cliks