cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 14, 2016

RA Korea Trip 2 - Namdaemun Market and our lunch


Our second day in Seoul.  Apa plan? We wanna explore Namdaemun Market. tu diaaa... explore lah sangat yeee.. ye lah masih semangat lagi sebab baru hari kedua.. ingat cerita hari pertama kami di Seoul? lupa?? tak pe i bagi link kat S I N I ye.. baca tau..

Anyway, mulakan dengan simple breakfast kami. This guesthouse serves simple breakfast.. ada coffee, tea, bread, butter and jam. at first masa tengok dalam website, macam boleh masak.. rupa2nya tak.. yang ini kat depan reception je pun. anyway, still ALHAMDULILAH we still can have our breakfast.. kalau lapar nanti kita makan lah apa2 yang boleh dimakan di area Namdaemun Market nanti. 


Mak daras yang siap dulu. Anak2 daras masih bersiap.. dapatlah minum secawan dua coffee 3 in 1 depa. sambil myembang2 dengan other guests from Philippines. Macam2 kami sembang.. Once dah settled semua, we were ready to go. Jalan kaki je hokeyyy. 


Mr Wang. staff yang sangat membantu. Hari ni last dia kerja, nanti masa kami checked out dia belum masuk kerja lagi.. so ini our last day with him. 


Kami jalan ke market ni sambil mintak arah dari Mr Wang tadi dan jugak berpandukan google maps. sambil mulut ayam kami bertanya dengan mulut itik di sini. heeeeeee.. boleh pakai lahhh. 


met any nice spot, stopped, and picca.. siap tarik ajeossi ni lagik gambar sama.. sporting sungguh dia.. 


gambar lagi.. 


dan lagi. so cam ne lah nak cepat kan.. tak pe. yang penting kita happy. 




dah kata tadikan.. jumpa apa2 yang boleh dimakan, kita beli dan makan. ni beli strawberry. licin sekotak kecik tu kami ngap. manis yang rabb..


berbaloi beli sekotak dalam KRW4000. kira dalam RM15 gitu lah. kat Malaysia sure dlm RM20 or 30 pasti.


Akhirnya kami sampai di Gate 4. nampak benda ni, picca time. tapi masa nak masuk tu macam kurang yakin. betul ke? betul ke? so tanya lahh.. eemmmm!!! betul. jommm.


Nampak tu serious pegang paper and hp for direction. Verangan bagai nak rak nak beli brooch.  Masuk ke bangunan yang jual for wholesale sampai ke sudah tak jumpa kedai brooch 168/169.. gave up kami. 


then kami ulang lagi ke dalam bila ada hint kata, jalan arah yang kami amik tu betul. 




ajumma kedai ni yang bagi tau lah. 


tapi gambo duluuu.. bukti ni. heeee.


place yang buat i meroyan kejap. sebab, barang pilihan banyak, cuma Won je kurang. hhhhh


then sampai kami di kedai ni. sesiapa yang nak beli souvenir murah pegi kedai ni. pandai cakap melayu. dia bagi tau nama melayu dia. at last i called her NUR. pandai lah cakap melayu. 


keluar dari bangunan ni baru perasan, ini lah bangunan yang nak dicari.. bangunan orange. 


ramai yang kata, masuk dari Gate 4. but for me it's better lalu Gate 6. dari gate 6 tu jalan je terus sampai jumpa 4 junction.. then pandang je lah ke depan, sure nampak bangunan orange ni belah kanan. lagi senang. 


sempat gak beli seaweed. 



dessert gitu. Hotteok (sweet dessert pancake), nuts Hotteok, dan satu lagi . i tak ingat apa namanya. kami tanya dengan dia ada any daging ke? but a couple from Singapore yang ada di sebelah kami  said, no daging. then i tanya "How did u know", " there got mandarin one".. ooo.. so kami menuggu lah.. dannnn memang best. kami shared2 makan.. seronok pulak tu. hujan mula rintik2 turun. 


kedai mamat tadi tu betul2 depan Gate 6 ni. so better masuk dari sini. lebih senang.. 


dalam hujan kami berpayung. ingat nak terus je ke Anguk Station. tapi bila tangan dah penuh dengan barang, plus hujan semakin lebat, we decided to go back to the guesthouse first. 


since masa ni dah almost waktu lunch, we stopped here and had our shawarma alaaaaa...kebab.. kat Abang Arab ni. i rasa Egyptian lah dia.  Kami mintak kerusi. dapat kami bertujuh makan sambil duduk. Harga satu shawarma tu RM14 tau. kat Shah Alam kat Pak Arab Syria tu, dalam RM5 je.. dah tuuuu, currency kita yang teruk kan.. last year kalau i beli kat sini kira dalam RM12 je lah.. and today was different price. 


and ALHAMDULILAH.. kenyang kami.. tinggal tunggu waktu makan malam je nanti. Kami meneruskan perjalanan kami ke guesthouse. hujan makin lebat. basah gak lah kami dengan payung2 comel yang dipinjamkan oleh pihak guesthouse. 

dan kami ke mana selepas ni? nak jenjalan lagi lepas settled few things di guesthouse. merangkak lagi lah naik tangga tu.. aduiiii.. gigih mak you know.. apa2 pun just try my best. ALHAMDULILAH..tunggu cerita kami selepas ni. 

16 comments:

  1. Seronoknya jalan-jalan santai tak payah tergesa-gesa, kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini terlebih santai kak..kena cam tu lah..kalau tak, semput saya..

      Delete
  2. sure best sangat shopping kat situ kan..ni baru tengok gambar..kalau yg real..sure tak tau nak tengok yg mana satu kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. norh, bawak je Won bebanyak. sure pandai kita mengayakan nya.. heeee

      Delete
  3. syok kan kak jalan santai-santai dari terkejar kejar initery

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat cam tu idzwa. otherwise badan akan flat.. tu pun separuh flat dah tu. heeeee.

      Delete
  4. Strawberry dia sedap. Bila gigit tu juicy dia meleleh2 kat bibir. Besar lagi kalah yang Cameron highland punya. Namdaemun syiok sebab macam-macam ada dan murah-murah lagi. Teringat beli broch dek kerana banyak sangat sampai tak tahu nak pilih. Bayangkan 1 floor tu semuanya jual broch. Rambang mata. Beli sikit sekali dah balik bila tenguk dia punya batu bercahaya lain dari broch malaysia dah menyesal napa tak beli banyak. Huhuhu rindu bila lah nak pi lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha..haaa.. memang rambang mata.. i tak beli brooch banyak. i terpesona dengan all the alas2 tu.. embroidery dia cantik2. kat sini sure dalam beratus2. kat sana cuma separuh dari harga.. eeeeeeeee... nak pegi lagi for shopping je.

      Delete
  5. ber k pop bebeno lah miker ye...selalu orang pi beli brooch tu kat bangunan Lengdang tu..tapi kena beli banyak.wholesale

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang berK pop bebeno.. menyakan kami makan sambil jalan.. hilang segala adap. heeeeee..

      tak dapat brooch tak pe. asal dapat alas2 cantik2 tu. geram betul.

      Delete
  6. tak sbr nk tunggu sambungan supink2 tuh....
    ehhehehhe nsb org sana ramah2 nk membantu walaupun ckp mcm ayam ngn itik

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee. shopping sakan dana.. apa tak nya. those yang suka make up, memang menggila depa. sakan.

      yee. orang dia mmg baik2. sangat baik. suka sgt.

      Delete
  7. Kalau gi bercuti kena jalan banyak-banyak cenggini alamat en suami kena tinggallah lutut dah tak kuat nak naik turun tangga dan jalan jauh2. Brooch lip-lap tu dapat beli tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi akak pun mmg ada penyakit lutut Aina.. mmg teruk. tapi kena ikut rombongan lah kannn.

      Delete

cliks..cliks