cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 1, 2016

RA Korea Trip 6 - Namdaemun Market and our Affogato at A Two Some Place


Day 4 in Seoul (March 7, 2016). Namdeamun Market and A Two Some Place. 

Annyeonghaseyo!!!. tetiba kann.. alahh amik mood korea lagi ni. ingatan masih terbuai2 cerita masa di Korea.. so apa salahnya kannn.. susah gak i nak mengingat perkataan Korea ni.. ye lah bukan peminat cerita Korea kann..  anyway, back to our business. Tapi baca yang   S I N I   dulu ye nanti baru sambung baca my new entry. 

Today was the last day, we were in Seoul. Kami nak terbang ke Jeju pulak lepas ni. Kenapa kejap sangat? well memang our company trip selalunya just less than a week.. ye lah susah sikit kan kalau nak tinggal office bila semua anchor people nya berlibur. jadi kira berpada - pada lah kan.. and trip to Korea i think was the longest trip so far. dalam 6 hari 5 malam tu. 

since masa yang singkat, we just went to few important places lah like ke Nami Island, Namdeamun, Myeongdong, Itaweon. itu kira dah ok sangat lah kan.. so, since last year pun i dah ke Seoul, maka dengan itu, with this company trip i told the others why not kita ke Jeju Island. Tak perlu lama lah kan. so that we just took about 2 nites in Jeju. 

Anyway, i tak nak cerita pasal Jeju dulu lah.. i nak cerita pasal our last day in Seoul. apa yang kami buat.  since masa ke   N a m d e a m u n    M a r k e t   on our second day tu i macam tak puas sangat. sebab ada few things yang tak dapat i beli, maka memang i dah planned nak ke Namdeamun Market lagi before leaving Seoul. 

Lagipun kira macam dah agak pandai sikit lah kan cara nak ke sini. at first i just planned to go there with Husna. tapi at the same time i realized si Husna pun almost pancit.  i berkira - kira i pegi sorang pun ok sangat. amik cab, belanja2 dan balik semula dengan amik cab.. itu lah plan i. but then bila i bagi tau Husna might be i amik cab je, terus dia bilang, ok lah auntie. eeeeeee...memang tau anak dara ni. 


nak jimat masa dan teenage, itu yang i pakai cab je. lagipun kami berenpat.. ehhh!! kenpa berenpat? sebab Mem Sue and Mem Sabar pun nak ikut. ingat semalam tak hengen.. tup2 pagi ni semua kata nak follow2 i.. heeeeee.. jommm.


one cab from Meyongdong Station (our guesthouse situated just few steps from this station)  to Namdeamun Market just cost us about KRW5000. so we used our T-Money. so settled kannn.  we stopped at Gate 4. tapi kami tak nak lalu sini.. kami jalan ke depan lagi. 


sambil lalu lalang tu, sempat singgah sini. ya ampunnnnn kedai socks je you. semuanya KRW1000 sepasang. cantik2 dan berkualiti.. tak nak beli?? saje je gahh. i pun borong kat sini. hampir 10 pasang kot. tengok lah tu. kan KRW1000 je tu.. dalam RM3.50 lah sepasang. sangat berbaloi. ingatkan i sorang je yang beli, heeeee.heeee. tup2 yang lain pun sama. 


then once tiba di Gate 5, i terus kan mission mencari dan bershopping. especially barang Nekcik tu.. eeeeeee... saje je tau. 'terpaksa' lah i membelinya. dan i terus je ke kedai si Nur ni lah.. (Korean lady yang punya kedai ni dan pandai cakap Melayu). cari tau kedai ni.. ini di bangunan orange tu lah.. 


then i merayau mencari barang idaman hati i.. i love all the table runners lah, table cloths lah.. so ke sini i. ya ampunnnn.. kalau lah Won i banyak, mau je i borong kat sini. suka sangat. memacam i beli. tapi tu lah kan.. the currency kita teruk sangat.. but still i rasa berbaloi.. sebab kalau kat Malaysia, masih lagi 2 3 kali lipat harganya. 


nanti nak cari lagi kedai this lady.. (bila nak ke sana tu? ke pesan Nekcik je bila dia balik kampung. heeeee).   


hanya boleh memandang. memakainya boleh ke? muat ke size yang ada.. hu..huuuu.. 




anyway,  we spent about 1.30 hours di sini dan bertemu semula di simpang depan di Namdeamun Market at Gate 5 seperti dijanji. ingat nak terus balik ke guesthouse.. tapi Mem Sabar kata why not kami ngopi dulu.  sebab dari memula sampai kami tiada kesempatan langsung.  and we still had time to do so. lagipun our flight pukul 1.05pm. and Gimpo Airport just about 30 minutes from our guesthouse and we arranged just taking a cab to go there. then once we saw di seberang tu ada coffee shop, we decided to have it there. 


sebelum tu sempat lagi mengusha benda2 ni.. geram tengok.. ikan bilis dia ada berjenis.. Pak kal kami nak ke Jeju. kalau tak, mau semua kami hangkut balik. 



Blue Mackerel


ikan segar2. 



sayur pun. 



sampai je di coffee shop ni, depa pun ordered lah.. i lak naik ke level 1 sebab nak ke rest room. 


nak tau apa depa ordered.. bukan hot coffee tau. 



eemmmm.. Affogato. 


ice cream yang kena siram dengan tight coffee and they took another one which was tight tea. 


sedap ke? memang sedap. tengok kat sini ye. 


eeemmmm....yumm..yummm.


jangan jelez ye..  kat luar tu kann sejuk merokot2. then kami duk makan ice cream tu kan. heeeee.. sakan.  Mem Sabar sebenarnya mengidam nak makan since kat Malaysia lagi. actually we also can do it at home.. google je affogato.. nanti leh cuba yeeee..


with one of the staff yang lalu terus kami ajak gambaq. 


then dia tangkap gambaq kami. 


then i pulak tangkap gambaq depa. sakan Mak Daras bergaya ala - ala Che Ta..ahaksss...



kalau depan kedai kopi kat Malaysia tak kan nak bergaya Che Ta kan.. sure orang ingat ilang akai. so kat Korea kita bergaya sakan.. bukan hari - hari ke Korea kann. heeeee

ok ok lah once settled kat sini kami pun terus balik ke guesthouse by taking a cab.. at 10.30 we needed to move to the airport. since kami amik domestic flight, so tak perlu lah sampai 3 hours kena ada kat airport kan..  okkk.. nanti i sambung cerita kami ke Jeju. sabat nooooo. 

10 comments:

  1. apa lah yg dikirim nekcik tu yek... sedangkan rajin dia balik kg korea dia tuh...

    mmg rugi lah tak borong stokin lawo2 tuh kak hhehe...
    geram nengok buah2 n syr2 kt sana...
    org korea mmg kuat mkn syr kan kak... terutama syr mentah

    ReplyDelete
  2. MKA DARAS cun cun oiii..tertelan air liur tgk ais krim tu!

    ReplyDelete
  3. Namdaemun memang syurga membeli belah... murah-murah n banyak-banyak n macam-macam....syiok.... kalau punya duit won juta-juta boleh soping sakan.

    ReplyDelete
  4. Itulah Ziyaan..seronok datang kampong i kan..ribu riban nyopink..time kaceh ye ziyan carikn pesanan i tu..he..he
    Nnti bila i balik kampong sinun i tolong blikn pesanan you pulak ye!!

    ReplyDelete
  5. Twosome Place! Yeehaa! Pernah minum coffee dorang, sedap. Coffee kat Korea memang rasa lain macam lah. Hii. Best Nandaemun market. Apa sahaja ada :)

    ReplyDelete
  6. bila lah kaknoor nk merasa bershopping kat sini ni yan calling lah org jauh ni hehee

    ReplyDelete
  7. bestnye sna sjuk...cni sdg pnas sesangat....eeeh makan eskem time sjuk? hehehe...rietta igtkan twosome td nama eskem...rupenya nama kdai...

    ReplyDelete
  8. Memang gigih la Yan ni... dah nak berangkat ke tempat lain pun sanggup pi shopping lagi pasai ada benda nak beli x beli lagi...
    Tapi kalau harga berbaloi.. mesti sanggup kan...

    ReplyDelete
  9. wah akakkk...gi korea pulak ye...bestnya...
    geram tengok ikan2 segar tu kak...

    ReplyDelete

cliks..cliks