cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 13, 2016

RA Korea Trip 7 - to Jeju Island from Seoul


Day 4 in Seoul and Jeju - March 7, 2016


Time to go. time to fly to Jeju Island. we just spent  3 nites in Seoul.. but still we were so happy with our short trip. Baca lah our   l a s t   s t o r y  in Seoul ye.


we took a picture with the guesthouse staffs before saying gud bye bye.. we needed to go to Gimpo Airport. and this airport is about just 16.9/17 km.. and by taking a cab, it wud take us about 30 to 45 minutes... plus minus lah kan. 


here, we took one big cab to go to Gimpo Airport for domestic flight to Jeju. the guesthouse staff  yang arranged for the cab. and the cab just charged us around KRW60,000 (RM210) from Myeongdong to Gimpo Airport. senang.. tak de lah nak mengheret our luggage from Myeongdong to Gimpo..kalau tak,  mau anak2 buah i membebel sebab kena angkat luggage.. (sepatutnya buat je cam tu kan. biar belajar susah di negara orang.. Sama je macam me, abang luqman, and chef ciju.. we just walked from the subway to the guesthouse last time.) memang challenging. tapi itu lah pengalaman.. tak lah main service dari pintu ke pintu. tengok kat  S I N I  pengalaman kami dari Korea ke Japan. 


the weather was so nice. even nampak gloomy, still very pleasant. 


we directed to Gimpo Airport. just knew that Gimpo has 2 airports, domestic and international.. so for us, nak ke Jeju,  we needed to go to the domestic departure. 


our taxi pun stopped here..some renovation being done at this airport. but the driver already stopped  in front of the gate.. senang sangat. so tak lah tercari2. 


our taxi driver yang sangat mesra alam.. suka sungguh bila dapat tangkap gambar dengan orang mak daras dari Malaya ni. 


kami terus ke counter. since no web checked in, kami terus uruskan our luggage.  only 15kg permitted meaning for 7 of us only 105kg were allowed.. the rest memang kena bawak ke cabin.. adoiiiyaiii. 


agih punya agih, 3 hand luggage tak lepas.. so mari kita bawak dia naik ke cabin ya kawan - kawan.. so our staffs lah yang kena tulun mak daras bawak ke cabin. 


satu hal lagi telah terjadi. untung jugak we decided to be at the airport bit early.. cerita rental wifi kami kan.. i  decided to  rent  the wifi takat 4 hari sewaktu di Seoul saje.. and planned to sent it back before leaving for Jeju.. 

rupa - rupa nya i terlepas pandang.. return hanya boleh dilakukan di International Airport Gimpo saje.. memang i arranged pulangkan di Gimpo Airport. and never thot yang kami kena guna domestic. and also never thot Gimpo ada 2 airport. tu lah pasalnya. so kami memang kena ke International Airport.. ya ampunnn.. so relax dulu, after checked in, terus me n Husna ke International Airport.. we just used taxi. guna T-Money yang masih bersisa. 


 alhamdulilah, tak jauh mana lah.. lega. and those yang nak guna Wifi waktu di Seoul boleh lah guna kan Olleh Egg Wifi ni.. register online so that u dapat discount. then bila di charged, it just cost us around RM76 for 4 days. (March, 4 till March 7, 20126) sangat murah lah kan.. and users boleh sampai 5 orang. 


sebelum patah balik ke domestic airport i sempat pulak ke bahagian tax refund. ingat nak buat kat sini. rupa - rupa nya, like us, kena tinggalkan Korea terus baru lah boleh buat tax refund.. so since we all nak ke Jeju, then patah balik ke Seoul, means, kena masa nak balik ke Malaysia nanti baru boleh buat tax refund. gitu ye gamaknya puan - puan. 


then we took a cab to the domestic airport. 



bertemu kembali dengan yang lain and we were ready to go to the waiting area. 


custom area. 




tiba masa untuk fly.. moh kita masuk ke kapai.. 


sempat lak anjumma ni menegur i even kami tak faham each other.. but still senyum berbalas... 



sempat lagi tu kan sebelum nak cari seats. 


with Jeju Air kami ke Jeju Island. sesiapa nak ke Jeju boleh je refer skyscanner for the lowest price offered. nanti asyik dapat je news dari skyscanner. 


Jesu city from the above. 


the journey just took us about 45 minutes. 





we landed at Jeju Island Airport. 


Jeju Airline stewardess yang sangat peramah.. pandai cakap melayu lagi. JJ ( tepi i tu) .. pernah kerja dengan Airasia Korea Malaysia.. tu yang pandai cakap Melayu.. tanya kenapa tak kerja dengan Airasia lagi.. laju je dia jawab.. Balik kampung. heeeeee.. 


rombongan Mak Bedah pun sampai lah di Jeju. 


sebagai tanda tu. 


waiting for the luggage. while others ada yang ke toilet.. 


yes.. I dah ke Jeju.. never thot.. tapi memang pernah terniat tahun lepas macam nak je ke Jeju ni.. dan ALHAMDULILAH dapat lak tahun ni.. we just a planner kan. 




once settled everything here, kitarang pun keluar lah. 


tapi sebelum tu i dapat kan info kat mana nak dapatkan shuttle bus to the  J e j u   A u t o   H o u s e.



semuanya dalam bahasa Korea.. yang nampak kat situ hanyalah HERTZ.. parah sungguh.. but anyway, i confirmed kan our car kat sini. 


once dah ok semua, keluar at Exit 4 or 5.. kami di Exit 4. menunggu this shuttle. 


dont bimbang with our big luggage.. Bang K Pop akan tulun angkat kan... keluar urat ketul2 dia angkat our luggage. tapi sempoi je dia settled kan semua.. kami pun naik lah shuttle tu dan dibawa kami ke suatu destination.. cewahhh...


Abang K Pop nengok je dulu. kalau kita mau terkial2 nak naikkan bags bagak semua tu. 


meninggalkan airport. 


suka i dengan Jeju.. laid back gitu. tenang sangat. relax je. 


dan kami dibawa ke sini. dekat je dengan airport. dalam 10 minutes je kot dah sampai. Kami ke Jeju Auto House. 


sekali lagi Abang K Pop megeluarkan urat ketul2 dia mengangkat bag kami. 



Model tak berbayar i. untung gak bila camera i kat depa.. rajin pulak depa menggambar. 



me, Mem Sabar, and Mem Sue settled bad sewa kereta yang i dah buat reservation sebelum datang lagi.  semua urusan, Paperless.. and ALHAMDULILAH, dapat discount pulak sebab we all lambat amik kereta ni. 

di sini gak we got the way how to go to our hostel. depa guna GPS yang semua instruction dalam korea language.. tapi bahasa yang digunakan adalah English.  dan yang memudahkan adalah dengan menggunakan telephone number.  once dapat je phone number hostel, jom kita mulakan. 


ini our car for 2 days we were in Jeju. Kia Carnival. Left hand drive and i pun nerbes2 lak nak drive.. ye lah you. belah kiri.. 


lady driver telah bersedia.. segala ayat i baca tu tuk kumpulkan confident i tu lah.. 


Bab mengatur bag adalah sesuatu yang mencabar. rupa2nya kereta 8 seaters ni tak cukup muat for all our luggage. heeeeeeeee.



dan akhirnya. heeeee.. nampak kaki Mem Sue tu.. terpaksa dihangkat ke atas gara - gara tak celuih. sib baik hotel tak jauh you.. 

maka bermula lah tugas i sebagai driver di Jeju. ecehhh.. at first je feel awkward and nervous. but then after sometimes, i dah ok dahh. 


seronok tengok bandar Jeju. bersih. nyaman gitu.  dalam perkiraan i maybe nak sampai ke hostel sekitar 15 minutes gitu lah. sebab memang i dah baca dah info dari tripadvisor. sebab satu lagi hostel ni  i pilih hanya terletak dalam Jeju City je. 


tapi youuu.. i noticed, we all tak sampai2.. dah agak jauh. terlintas di kepala i. kenapa dah tak nampak area town lagi dah.. 


and ended up, the GPS said, "WE REACHED TO  OUR DESTINATION"... waduhhh..


kami di ladang limau ni.  dup dap jantung i tau.. betul ke hostel yang i pilih ni.. for this trip  i did all the reservation. tu yang kecut perut ni. mana our hostel ni.. then we set up again our GPS. masuk kan  number phone the hostel tu semula. dan kami keluar dari this area.. uhhhhh!!! pucat gigi i. 

then we back to the city. ha..haaa...haa.. kelakar.. since masa we reached the city back, itu kira macam dah waktu orang balik office... jam  sikit lah.. but then ALHAMDULILLAH kami dapat jumpa our hostel.. tepi jalan je wei.. loq laq tul lah.. ngeri lah you. sib baik i bawak rombongan Cik Kiah. kira tak lah suspen sangat.. kira reramai kan.. kalau sorang mau meraung tengah kebun limau tu. heeeee.. pengalaman lah kan.. 



woiii mek. pegi angkat bags sana tu. siap nak vergaya lak dia dengan telephone Jeju ni. 


me settled few things kat sini while Mem Sue and Mem Sabar pegi parked our car. 


i booked 2 rooms for 7 of us.  family room with bunk bed room with ensuite bathroom and the other room for triple also with private bathroom. ok sangat lah kan. untuk anak daras, biar depa tidoq pakai bunk bed ni. we all amik yang family gitu.  I booked thru B O O K I N G.C O M. for me HIGHLY RECOMMENDED. memang best lah. 


since tengahari tak makan lagi, so anak daras pun buat lah apa yang patut.. buat air dan masak serba sikit at least perut tak masuk angin.. 


depa duk masak maggie. 


hostel ni memang sesuai for those yang suka nak masak.. lagipun better lah kalau dapat masak.. sebab kitchen even shared with others, still utensils adalah halalan toyyiban.. bagus sungguh depa. 





lepas bersihkan diri, so, kita makannnn.. lapar weiii.. 


masa we all makan, i nampak the staff of the hostel tengah melipat kain. Tyler nama dia. i ajak2 ayam sebenarnya.. tup2 memang dia join sekali. heeeeee.. 


seronok lah dia makan sambal tumis buatan Mem Sue. pedas lak tu.. mencungap2 dia makan. tapi sedap katanya. 


memang berselera dan bertambah dia makan. mengalahkan kita yang kelaparan ni. heeeee.. anyway, we were so happy sharing our food with him. 


menyembang sakan kami dengan Tyler. 


selesai makan, kami berehat sebentar.. nak keluar semula for dinner. tapi kami tak bawak kereta. rasa cuak lagi.. lagi pun malam, kami agak kurang yakin so we all jalan kaki saje.. sambil amik2 angin di bandar Jeju ni.. 


info yang Husna dapat untuk our dinner place sangat sikit. based on that kami redah je. in a middle try gunakan free WIFI.. mengagau lah cuba mendapatkan free wifi tu. ALHAMDULILAH dapat gak sikit2.. 


cari dan cari lah kami.. 


dan akhirnya bertemu di sini berpandukan Wifi yang agak tenggelam timbul dan dari info other tourists yang telah berkunjung ke sini. 


kami dah lapar.. even tadi petang dah makan sama2 dengan Tyler tu,  kami dah lapar balik sebab sejuk kot, cepat je lapar. 




this resto belongs to Korean lady.


itu owner nya.. she loves Indian food.. itu pasai bukak this resto. She is not moslem. semoga ALLAH beri hidayah buat beliau.. ye lah.. minat menyediakan halal food.. menurut beliau di Jeju ada dua resto halal.. tapi satu lagi dah bungkus.. ada masalah dengan authority kalau tak silap. kata beliau kalau berkenaan dengan halal resto ni tak boleh buat main. boleh tutup resto kalau tak jaga betul2.. katanya lah..


the interior. 


she has one moslem waiter from Syria. 


as usual lah kan.. sure ada air 'tencin setan' ni kan.. ye lah. bukan hak milik orang Islam.. 



and the chefs adalah dari India. 


this is what i like.. Roti nan dia sodap bona. dari 2 kepin tadi tu, kami tambah lagi 2 kepin.. walla..


ini portion i.. sikit je kan. heeeee.. cukup lah tu...selesai makan, kami beransur pulang ke  hostel. nak jalan lagi..



only me yang pekena Masala Chai after dinner.. sedap panas. 


disaster has been done by us. LICIN.


kawasan ni memang meriah.. banyak kedai makan, pubs, dan kedai2. 




kedai2 dia pun memang cantik2..


tu kan.




akhirnya sampai kami di hostel. nak kena tidur awal.. esok nak explore Jeju.. explore lah sangat yeeeee... ye lah,, malam ni nak kena rehat sikit.. tadi pagi kan dah penat sangat... esok biar fresh gitu. pray that the weather's good to us.. jangan lah hujan kan... sempat gak kami beli telur kat satu kedai untuk buat breakfast esok.. yeayyyy!!!... esok nak makan nasi lemak.. tungguuuuu..

15 comments:

  1. Bestnya pergi Jeju Island! Have fun awak di sana :)

    ReplyDelete
  2. I 4kali balik kampong pon tak sempat terjah sini lagi..oh tak boleh jadi nii

    ReplyDelete
  3. Wah...best baca cerita tentang Jeju...siap tinggal jejak lagi tu....

    P/S bunga unga tu cantik...pandai dela bagi jadi 2 layer

    ReplyDelete
  4. Kena ke Inernational airport just nak return wifi itu yg menyusahkan alahai...
    Tapi kakak nampak semuanya enjoy. Makanannya pun nampak menggoda selera:)

    ReplyDelete
  5. seronok baca sambungan jln2 ke korea akak... selama nih tgk psl jeju kt cite2 korea ngn cite runningman je...

    org2 korea nih mmg peramah ye kak...
    pastu depa betul2 jaga kalau psl halal2 nih... yelah walaupun depa bkn islam tp depa betul2 amik berat bkn main cincai2...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Kak. ^^ Officemate saya pun baru balik dari Korea. Ade la dalam 2 minggu lepas. Happy sangat kata-nya. :) So dapat buah tangan dari beliau kat sana. Hehehe ! Teringin sangat pergi sana, tapi tak kesampaian lagi. Enjoy kak. :)

    ReplyDelete
  7. Nampak semua enjoy. Kak Zai belum berpeluang ke sana lg kena masukkan dlm list cuti2.

    ReplyDelete
  8. 'cách mẹo giảm đau bệnh dạ dày sao cho đỡ đau . những loại thuốc tây chữa bệnh viêm gan b cần biết , mổ trong bệnh viêm amidan cấp , khắc phụ tình trạng viêm amidan hốc mủ cực nhanh thuốc chữa bệnh đại tràng của người thái. khi bị đau dạ dày cần biết bị đau dạ dày cần ăn gì cho thật tốt triệu chứng đau dạ dày như thế nào cách chữa viêm họng bằng nước muối bệnh viêm amidan ở trẻ em Hoặc sau khi mổ amidan cần kiêng gì sau cắt viêm amidan .

    Bài viết mới nhất triệu chứng viêm xoang kết hợp với những
    , thuốc dân gian chữa dạ dày tốt nhất mà tôi từng biết đến trẻ em bị bệnh mề đay có nguy hiểm không .

    ReplyDelete
  9. jauh jugak tu ye kak...45 min kira KL - Kota bharu laa kot ;-)

    ReplyDelete
  10. With Car Rental 8 you can find the cheapest car rental from over 50000 locations worldwide.

    ReplyDelete

cliks..cliks