cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, March 25, 2015

Koyaku Japanese Restaurant, Seksyen 9, Shah Alam..

Few night ago we went to have our dinner at new resto in town.. Japanese resto you.. macam ambik mood je kann.. alahhh actually Hubby yang mengajaknya..  i tak lah kesah sangat nak makan apa - apa aje. kalau di Shah Alam ni, balik - balik tu lah resto yang kami the whole famliy akan pegi.. but this time Hubby mengajak ke sini.. nak try new resto.. Japanese resto.. Kalau sebelum ni kalau we all nak makan Japanese food, kami kena lah makan kat Agehan Restaurant at Blue Wave Hotel. first time pegi, dah terasa bestnya makan for certain food kat sini.. then kali ke dua masa birthday Chef CiJu which we celebrated her birthday kat sini.. . Tapi tu lah, rege makan kat situ tak leh ulang tiap bulan..mau kopak pocket. 


Then about maybe about a month ago, this new resto pun siap dan sering memanggil kami tiap kali lalu di sini untuk singgah.. so malam tu kami semua makan di sini.. ingat dah macam malas nak keluar tapi bila Hubby bersungguh - sungguh ngajaknya, maka bertemu lah kami semua di resto ni, Koyaku Japanese Restaurant.. Located at new building di Plaza Masalam.. kira satu compound lah.. parking space waktu malam pun of coz berlambak lah kan... 






ada Teppanyaki dan ada gak BBQ.. i malas nak makan BBQ ni.. berbau lak satu alam.. so just amik yang pleasant to eat lah.. like Teppanyaki.. Plus me not a big fan of Japanese food.. suka - suka gitu - gitu je.. 







first yang menarik minat i lat sini adalah Green Tea Ice Cream with Read Bean dia... kita pekena dessert dulu. 






ni lah ghopernya Green Tea Ice Cream tu. pahit lah gamaknya kan.. green tea gitu.. alangkan tea dia pun i minum ala kadar je.. sebab the taste tu lah.. so yang ni, Abang Luqman yang habiskan.. 







jom kita tengok menu dia..






i took Ice Water je lepas tu.. Chef CiJu minum Coke Float rasanya.. 








Ini seaweed ye.. i pun kurang arif.. boleh lah i makan sikit - sikit.. yang depa ni, bersungguh.. especially Chef CiJu and Abang Luqman.  






Chicken and Beed Tepannyaki. Ini Abang 'Imran punya kot..






Scallop Tepannyaki.






This is mine. Salmon and Scallop Tepannyaki.  sedap beb scallop dia weiiii... bertelur lak tu. 






Hubby ordered ni gak.. Macam salad lah.. with tofu yang sangat lembut.. sangat..






Ada yang ordered Sushi gak.. ok lahh.. i kureng lahhh.






Abang Irfan ordered Udon.. 






Last sekali depa bagi ni.. aduiii.. salah weiii.. bagi buah dulu patutnya.. we all memang dah ubah style makan.. makan fruit dulu then baru food.. itu baru betul.. tapi kalau dia serve gak buah after meal, make sure after 30 minutes at least baru kita makan fruit.. just my tip lah...











Pandangan the resto dari atas tingkat satu ni.. di sini ada Circle K gak.. sempat lagi singgah di sini dan mula lah capai segala menda tid bit.. tetiba nak makan junk food lah pulak.. aduiii.. anyway, the total kami makan kat sini kurang lebih dalam RM300 for 6 of us.. of coz lebih murah dari di Agehan.. tapi biasa lah pilihan food dan environment yang berbeza.  tapi apa - apa pun kita punya pilihan sekarang. orang Shah Alam yang nak makan Japanese food, ada 2 pilihan.. nak yang mahal dan varieties pergi lah ke Agehan Restaurant, dan mana nak yang berpatutan, pegi lah ke Koyaku Restaurant.. 

cuma satu nya di sini adalah Halal atau tidak.. anyway, rata - rata Japanese restaurant ni banyak yang tak halal. sebab tu dia tak letak HALAL sign. kalau Agehan Restaurant memang dah ada sijil Halal di situ.. kalau resto ni pulak, i dah tanya, then the manager said they are now waiting for the reply from Jakim.. tapi katanya food memang dari sumber yang halal.. maybe  i cud say the supplier lah.. entahlah.. tanya diri memasing lah ye.. 


ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. selamat mencuba yeee..




17 comments:

  1. Replies
    1. but Farah, i missed tepannyaki masa i makan kt area Lot 10 dulu.. kat situ for me mmg sedap lah.. suka ada bawang putih goreng tu lah. superb..

      Delete
  2. Balik jepang nnti blanjer i lah ye?? Upah kna tinggal tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh!!! suree..why not..

      eh..bukan ke kita jumpa kat Nagoya nanti??? heee

      Delete
  3. Resto kat Blue Wave setahu saya full halal termasuk kitchen diorang, kat luar susah sikit Japanese resto dapat halal jika masih guna soya sauce Kikoman tu.....

    Akak bila terbang ke Nippon? Cuma mampu jumpa akak kt nagoya textile jer....hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg full halal dear...sebab tu akak pegi..then bila tgk kat plz masalam tu dlm hati dok fikir sure halal lah kan...tp tu lah, tak confirm lg..so maybe sekali tu je koy kalau masih tak de sijil halal tu.

      Delete
  4. err...tekak ku tak boleh masuk ntah kenapa ntah..tekak melayu sgt niii... >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama cam akak dear...just akak rs yg boleh pi adalah Tepannyaki yu lah...yg sushi mushi tu, kureng lahh..

      Delete
  5. Macam tak berapa sesuai untuk tekak kakcik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurang lebih sy lah kakcik...tak berapa...just certain food je kot.

      Delete
  6. wahhh bestnya tapi acik tak makan sangat jepun food

    tak kena dengan tekak

    Jom Vote blog acik bagi msmw

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah acik.. i pun tak berapa suka.. tapi takat tepannyaki tu boleh lahh.

      Delete
  7. yan...kalau sebelah utara ni saya hanya berani makan di ipoh saja sebab ownernya dah alter sos..
    tak guna sos mirin bagai tu...
    tapi taklah kerap sangat p...tekak ni tekak jawa

    ReplyDelete
  8. Malaysia ni dah macam-macam jenis hidangan ada sebab foreigners ramai itu yg nak makan apa pun ada. Pilih ajelah. Cuma macam Yan kata kena carilah yg halallan toyyiba takut juga kan...

    ReplyDelete
  9. honestly kak.. saya tak penah makan teppanyaki.. entah kenapa tak sampai seru lagi.. hahaha

    ReplyDelete
  10. Assalam kak yan,
    daging, sutun & salmon tu tempting betui laaaaaaaaaaa he3

    ReplyDelete

cliks..cliks